Úvod > Co chcete dělat? > Pivovar Klášter - exkurze s ochutnávkou piva z ležáckých tanků po celý rok

Pivovar Klášter - exkurze s ochutnávkou piva z ležáckých tanků po celý rok

Zážitky
Zajímá vás, jak se v pivovaru Klášter vyrábí pivo? Zájemcům nabízíme exkurzi, během níž se mohou seznámit s výrobou piva a zároveň se dozvědět mnoho zajímavého z bohaté historie tohoto místa. Součástí pivovaru je pivnice. Nachází se ve skalním masívu pod pivovarem, v hloubce několika desítek metrů.
Pivovar Klášter dostal své jméno podle velkolepého kláštera řádu cisterciáků, který byl založen ve druhé polovině 12. století a který tehdy patřil k nejvýznamnějším církevním objektům ve střední Evropě. Nějakou dobu zde působil i Mistr Jan Hus. Roku 1420 jej dobyli a nenávratně vyplenili husité. Jejich útok podle legendy přežil jen opat a čtyři mniši, kteří uprchli tajnou chodbou na nedaleký hrad Bezděz. Museli však na místě zanechat poklad, který někde v hloubce pod pivovarem na svého nálezce čeká dodnes.

Jako první začal v Klášteře vařit pivo v roce 1570 Jiří Labouňský z Labouně, na počátku 17. století se jeho majitelem stává Václav Budovec z Budova, popravený spolu s 26 dalšími českými pány v roce 1621 v Praze. Jeho majetek pak přechází do rukou Albrechta z Valdštejna, jehož potomci nechali zbudovat jeden z nejmodernějších pivovarů své doby v takové podobě, v níž slouží k výrobě zlatavého moku dodnes.

Základem pro pivovarskou činnost jsou téměř dvě desítky metrů hluboké sklepy, které vznikaly ve skále pod pivovarem už od středověku a které posléze začaly sloužit pivovarské výrobě. Pivo v nich kvasí a dozrává dodnes. V části sklepních prostor se také nachází proslulá Restaurace Skála, kde se čepuje klášterské pivo.

Pivovar Klášter dnes patří do ryze české skupiny K Brewery, která ovládá a úspěšně provozuje ještě šest dalších regionálních pivovarů. Cílem této společnosti je návrat k tradici českého pivovarnictví – vaření poctivého piva z kvalitních surovin a tradiční technologií.

Zajímá vás, jak se v Klášteře vyrábí pivo? Zájemci mohou přijít na exkurzi, během níž se mohou seznámit s výrobou piva a zároveň se dozvědět mnoho zajímavého z bohaté historie tohoto místa. Prohlídka trvá přibližně 45 minut, její součástí je návštěva varny, spilky a ležáckých sklepů, kde je zakončena ochutnávkou.

Celý popis
Naposledy změněno: 7. 10. 2019

Ubytování a restaurace v okolí

Hotel Malý Pivovar v Klášteru Hradiště nad Jizerou

Hotel Malý Pivovar v Klášteru Hradiště nad Jizerou

Klášter Hradiště nad Jizerou, Český ráj
Restaurace Skála v Klášteru Hradiště nad Jizerou

Restaurace Skála v Klášteru Hradiště nad Jizerou

Klášter Hradiště nad Jizerou, Český ráj
Podzámecká restaurace Mnichovo Hradiště

Podzámecká restaurace Mnichovo Hradiště

Mnichovo Hradiště, Český ráj