Počátky pivovaru Cvikov sahají do dob dávno minulých, konkrétně tedy až do roku 1560, kdy bylo 72 cvikovským měšťanům od pozemkové vrchnosti oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu.
Původní, nejstarší pivovarská budova stála uprostřed cvikovského náměstí (rynku) v místech, kde v letech 1739-1945 stál tzv. Panský dům. Během třicetileté války tento původní pivovar sice vyhořel, záhy však byl postaven znovu. Pivovar pak ještě několikrát změnil lokaci, až byl mezi lety 1866-67 vystaven na pozemku pod Zeleným vrchem a zde stojí dodnes.
Pivovar vaří pivo opět od října 2014. Vlajkovou lodí pivovaru je dvanáctistupňové pivo Klíč. Vaří se také desetistupňová Luž a nejen v okolních sklárnách chce najít odbyt také osmistupňové pivo Sklář. V příštích letech chce majitel pivovaru v areálu zároveň otevřít restauraci, kde se piva budou čepovat.
V pivovaru se vaří původní, tradiční a poctivou výrobní technologií. Všechna zdejší piva se vyrábí za použití pouze českého sladu, chmele a místní vody technologií spodního kvašení.