Národní přírodní rezervace Pluhův bor v CHKO Slavkovský les o rozloze 88,02 ha se rozkládá na mírných až velmi strmých svazích významného hadcového vrchu. Předmětem ochrany jsou typická hadcová společenstva.
Většinu území rezervace pokrývají lesní porosty. Významné jsou i skály a sutě s výskytem štěrbinové vegetace, která má vysokou ochranářskou hodnotu. Mělké půdy na svazích jsou osídleny světlými bory již od poslední doby ledové, na hlubších půdách v nižších polohách dominují smrčiny s prameništi a světlinami.
Významný je výskyt endemického rožce kuřičkolistého, který roste pouze na Mnichovských hadcích. Dále zde rostou vzácné kapradiny sleziník nepravý a sleziník hadcový, které osidlují skalní štěrbiny a sutě. Z dalších vzácných druhů zde najdeme například svízel sudetský, kociánek dvoudomý, hvozdík lesní, časně zjara kvetoucí vřesovec pleťový nebo zimostrázek nízký.
Rezervace je také významným hnízdištěm zvláště chráněných druhů ptáků. Pravidelně zde hnízdí sýc rousný, kulíšek nejmenší, krahujec obecný a lelek lesní. Ojediněle byl zaznamenán výskyt orla křiklavého, avšak bez doloženého hnízdění.
Poznejte unikátní hadcová společenstva a vzácné druhy fauny a flóry v rezervaci Pluhův bor v CHKO Slavkovský les.
Rozloha Národní přírodní rezervace Pluhův bor je 88,02 ha.
Nachází se v CHKO Slavkovský les.
Předmětem ochrany jsou typická hadcová společenstva.
V rezervaci se vyskytuje štěrbinová vegetace, světlé bory a smrčiny s prameništi a světlinami.
V rezervaci rostou například rožec kuřičkolistý, sleziník nepravý, sleziník hadcový, svízel sudetský a další.
V rezervaci hnízdí sýc rousný, kulíšek nejmenší, krahujec obecný a lelek lesní.
Ano, výskyt orla křiklavého byl zaznamenán, ale bez doloženého hnízdění.
Otázky a odpovědi jsou automaticky sestaveny z obsahu této stránky.