Vůně houstnoucích povidel se bude linout z černé kuchyně starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí. Bude se tam konat další ročník Vaření trnek.
Za rok po otevření
Muzea Na Mlýně a po zjištění, že kotel stojící v kuchyni je funkční, místní poprvé zkusili vařit
trnky. Vaření se ujalo několik ochotných žen, které pamatovaly postup, jak se trnky vařily.
V současnosti je vaření záležitost Ženského pěveckého sboru Tetičky za přispění obecního úřadu.
Na zábavě se podílejí soubory, které přijmou pozvání. Bývá to odpoledne plné zpěvu, ale hlavně chutnání lizačky u kotla.
Recept z povidel : Lepiduša (Netyje)
Ingredience : 1 kg brambor, 25-30 dkg hrubé mouky, povidla, cukr, máslo, mák
Postup : Očištěné brambory uvaříme v osolené vodě, necedíme, ihned přidáme hrubou mouku a dobře promícháme. Část míchaných brambor rozetřeme na talíře, pomažeme oslazenými povidly, pokropíme rozpuštěným máslem. Rozetřeme druhou vrstvu brambor, povrch posypeme mákem, cukrem a dobře omastíme máslem.
Recept na švestkový koláč s ořechy
Ingredience : 350 g polohrubé mouky, 120g moučkového cukru, špetku soli, 220 g másla, žloutek.
Obloha : bílek, 750 g švestek, 3 vejce, 250 g smetany, 75 g cukru, lžičku skořice, 125 g mletých lískových ořechů, lžíci škrobové moučky, 2 lžíce moučkového cukru.
Postup : Z ingrediencí vypracujeme těsto, zabalíme do fo´lie a chladíme 30 minut. Na vymaštění plechu vyválíme z těsta plát, pečeme při 190 stupních Celsia asi 12 minut. Necháme vychladnout a potřeme bílkem. Oddělíme vejce a z bílků ušleháme sníh. Žloutky smícháme se smetanou a cukrem, skořicí, ořechy, škrobem a vmícháme sníh. Těsto poklademe půlkami švestek a zalijeme připravenou zálivkou. Pečeme 30 minut. Po vychladnutí posypeme koláč cukrem.
Objevte na festivalu Vaření trnek tradiční české recepty a úžasnou atmosféru v starobylém Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí.
Hlavním cílem festivalu Vaření trnek je uchovat a prezentovat tradiční způsob přípravy trnek v autentickém prostředí Muzea Na Mlýně.
Akci Vaření trnek pořádá Ženský pěvecký sbor Tetičky za přispění obecního úřadu Dolní Němčí.
Na festivalu Vaření trnek se konají zpěv a ochutnávka tradičních povidel přímo u kotla, kde se povidla vaří.
Pro Lepidušu potřebujete brambory, hrubou mouku, povidla, cukr, máslo a mák.
Festival se koná v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí.
Recept obsahuje polohrubou mouku, moučkový cukr, sůl, máslo, žloutek, bílek, švestky, vejce, smetanu, cukr, skořici, mleté lískové ořechy a škrobovou moučku.
Návštěvníci mohou sledovat tradiční vaření trnek, poslouchat ženský pěvecký sbor a ochutnat tradiční české sladkosti.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.