Tato akce již proběhla a není tedy aktuální. Prohlédněte si
aktuální akce v okolí této již neaktuální akce, prozkoumejte
aktuální akce v regionu Zlínský kraj nebo navštivte
Gastronomické akce v celé ČR.
Podzim si gurmáni spojují nejen se Svatomartinskou husou a víny: nastává také sezóna bílých lanýžů. Tato legendární houba je považována za nejdražší kuchařskou surovinu světa, v tuzemských restauracích se proto objevuje jen zřídka.
Jedním z mála míst na Moravě, kde se letos k ochutnání naskytne příležitost, bude
21. až 24. listopadu Bistrotéka Valachy ve Zlíně.
Zatímco černé lanýže dnes naleznete v nabídce restaurací již běžně, bílé lanýže jsou stále raritou. Jsou totiž několikanásobně dražší a navíc i těžko dosažitelné: nelze je pěstovat, vyskytují se jen na několika místech na světě (nejvyhlášenější je italská oblast Piemont) a rostou pod zemí, takže se dají najít prakticky jen díky cvičeným psům či prasatům. To vše stupňuje jejich cenu, která se podle úrody v daném roce pohybuje od 60 do 120 tisíc korun na kilogram. Problémem je i jejich obtížná dostupnost. Pokud totiž chcete mít záruku čerstvosti a původu, je důležité si pro lanýže dojet osobně a tuto možnost nemá každý. Lanýž se navíc musí spotřebovat do sedmi dnů, protože postupně vysychá a ztrácí na kvalitě.
Bílý lanýž vypadá jako ošklivá brambora. Má velmi výrazné aroma a především nezaměnitelnou chuť, která podtrhuje zážitek z pokrmu. Do jídla se přidává syrový, strouhaný přímo před hostem na tenké plátky v množství 3 až 4 gramy na pokrm. I přes vyšší cenu si nachází stále více oddaných fanoušků, kteří si tuto delikatesu rádi dopřejí alespoň jednou za rok.
Bistrotéka Valachy v Obchodním domě Zlín bude bílé lanýže nabízet od 21. do 24. listopadu a to ve stylu, jakým si je běžně užívají sami Italové. Hosté si mohou pochutnat kdykoli během dne – zpestřit si strouhaným bílým lanýžem míchaná vajíčka či omeletu ke snídani, risotto k obědu, nebo ochutnat v rámci tříchodového menu k večeři. Těšte se i na speciální nabídku italských vín.