Bez mléka to v kuchyni nejde. O tom vás přesvědčí špičkoví kuchaři během foodfestivalu MilkParade pořádaného v rámci projektu Bílé plus, který je zaměřen na propagaci mléka a mléčných výrobků. Festival navazuje na tradici již dvou uskutečněných ročníků a proběhne v termínu od 9. 6. do 30. 6. 2014.
Ve vybraných restauracích po celé ČR ochutnáte speciální tříchodová menu postavená především na mléce a mléčných výrobcích (sýry, máslo, podmáslí, smetana, tvarohy, jogurty apod.). Kuchaři popustili uzdu své fantazie a připravili si pro vás skutečné delikatesy.
Výběr restaurací, kde festival probíhá, je opravdu pestrý. Bylo pro nás důležité, aby se festivalu MilkParade zúčastnily podniky z celé republiky, nejenom z Prahy. Tříchodové menu vás vyjde na 250, 350 nebo 550 korun. Záleží na tom, do jaké cenové kategorie daná restaurace spadá.
Mléko a mléčné výrobky? V jakékoliv kuchyni. Velkým milovníkem mléka a mléčných výrobků je i Michal Nikodém – šéfkuchař prvotřídní restaurace Ola kala, která se zapojila do festivalu MilkParade.
Produkty z mléka využívá hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději má máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovede, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte. Michal Nikodém má mj. zkušenosti s francouzskou kuchyní. Nabízí se srovnání, v čem se liší sortiment a využívání mléčných výrobků u nás a ve Francii.
Ve Francii jsem se nesetkal s vařením ze ztužených tuků, ale pouze s oleji,“ zmiňuje šéfkuchař. Indický recept na domácí iontový nápoj Snad v každé zemi se při vaření používá nějaký produkt z mléka.
V Indii si sami doma vyrábějí tvaroh, kterému říkají Paneer. Jeho výroba je velmi jednoduchá. Do vařícího se mléka přidáte šťávu z citronu, necháte odstát a scedíte. Tím vznikne tvaroh, jenž se zatíží a nechá okapat. Syrovátka, která zbude, se vychladí, lehce osolí a popíjí se jako vynikající iontový přírodní nápoj.
Jak se festivalu zúčastnit? Podmínkou návštěvy restaurace zapojené do festivalu je jednoduchá rezervace. Na stránkách milkparade.eu si zájemce vybere restauraci a podle uvedených pokynů provede jednoduchou rezervaci.