!

Upozornění: Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů výrazně omezeny. Doporučujeme před vlastní návštěvou ověření u organizátora.

Úvod > Kalendář akcí > Kuchyň intenzity - zrušeno
Kuchyň intenzity - zrušeno
"> Kuchyň intenzity - zrušeno
22.9.
27.9.
+ Přidat foto
Gastronomické akce

Kuchyň intenzity - zrušeno

Kdy 22. září 2020 10:0027. září 2020 18:00
Zuzana Blochová a David Fesl představují případovou studii bistra v kulturní instituci, kde se jídlo a pití stává rovnocenným komunikačním a vzdělávacím médiem.
Kuchyň intenzity přináší poznatky o výživě, střevní mikroflóře, genetice, dlouhověkosti a prosperitě v provázanosti lidí, zvířat, rostlin, živých a neživých entit. S důrazem na prožitek se zabývá ekonomickými a politickými vlivy, které vytvářejí předsudky o lidské výživě. V přítomném zmatku hledá ideální stravu pro současného člověka. Pracuje pouze se surovinami a produkty z ekologického a udržitelného zemědělství, rostlinami a ingrediencemi z okolní přírody, s pramenitou a minerální vodou z lokálních zdrojů. Kuchyň intenzity respektuje tradiční postupy a dbá o pečlivou přípravu jídla a kvalitu vody. Vymezuje se konvenční kultuře stravování, která ve snaze uspíšit proces pro finanční a časový profit, vynechává postupy, jež eliminují přirozenou toxicitu a zlepšují stravitelnost rostlin. Kuchyň intenzity transformuje výživovou hodnotu surovin pomocí namáčení, fermentace, sušení, louhování, uzení, pomalého vaření nebo pečení v zemi. Integruje přírodní ingredience jako jsou kořínky, klíčky, pupeny, houby, mechy a lišejníky, kvasinky a probiotické mikroorganismy. Kuchyň intenzity hledá možnosti prezentace a vztahy a významy skryté za barevností a chutí surovin a vzájemně je provazuje vnitřní logikou. Poselstvím Kuchyně intenzity je nabídnout představu blízké budoucnosti, kdy je minimální toxicita, a na živiny bohaté jídlo chápáno jako přirozené právo každé živé bytosti.
 
Kuchyň sleduje cyklus Intenzity a rozvíjí ho o vlastní témata: Comfort food, Voda & Znovuobjevené tradice.
 
Kuchyň intenzity se úzkostlivě věnuje tématu vody a jejím přehlíženým vlastnostem. Voda si vyměňuje informace se vším, s čím se setká a absorbuje živiny, minerály, toxiny nebo plasty. Kvalita vody ovlivňuje chuť a výživovou hodnotu jídla. Kuchyň nabízí minerální vodu k pití a dále s ní pracuje při vaření, namáčení a klíčení. Kuchyň intenzity se soustředí na principy základnosti, prostoty, tekutosti, čitelnosti, čisté barevnosti a respektu.
 
Kuchyň vychází z tradic slovanské kuchyně a svobodně se inspiruje recepty z různých kultur a knih o výživě a fermentaci. Tradiční postupy přípravy jídla, které se vyvíjely a používaly stovky i tisíce let, byly moderní společností zavrhnuty především z důvodů časové náročnosti a ztráty zisku. Namáčení, klíčení a fermentace zlepšují stravitelnost surovin, akcelerují nutriční hodnotu jídla a umocňují tak zážitek z jeho chuti. Kuchyň se v této části také zabývá současnými poznatky o společenství střevní mikroflóry, které odráží psychický a fyzický stav jednotlivce a tvoří paralelu k lidské společnosti.
 
Kuchyň intenzity je po Lesní kuchyni druhým společným projektem Zuzany Blochové a Davida Fesla. Lesní kuchyně se zformovala jako součást programu sympozia JSME LES: O inteligenci rostlin a mezidruhové komunikaci a byla realizována ve spolupráci s umělkyní Adélou Brož.

Út 22/9 v 10–18 h
St 23/9 v 10–20 h
Čt 24/9 v 10–18 h
Pá 25/9 v 10–22 h
So 26/9 v 10–18 h
Ne 27/9 v 10–18 h
 
Menu připravujeme.
 
Zuzana Blochová je spoluzakládající členkou kurátorské organizace Are | are-events.org (Are) a iniciativy Institut úzkosti. Are v současné době pracuje na sérii projektů, které interpretují různorodou a provázanou tvorbu Ester Krumbachové. Součástí programu Institut úzkosti je komunitní projekt LES. Společenství pro pěstování, teorii a umění, jehož záměrem je vytvořit udržitelný biodiverzní les přátelský pro nejpestřejší formy života.
 
David Fesl je výtvarný umělec. Ve své praxi se pohybuje organicky mezi jednotlivými obory. Jeho realizace se vyznačují radikální poetikou, sebekritikou média, důrazem na inkluzi odvržených materiálů a psychologii diváka. Spoluzaložil Klub psaní pro vizuální umělce a námezdní těleso Kočovná společnost©. V současnosti je diplomantem na Akademii výtvarných umění v Praze. Jeho práce byly součástí výstav v Castlefield Gallery v Manchesteru, Národní galerii Praha či Fait Gallery v Brně.
 
 
Zobrazit více
Naposledy změněno: 31. 8. 2020
29.10.
Rekonstrukce uměleckého projektu a dernisáž - zrušeno

Rekonstrukce uměleckého projektu a dernisáž - zrušeno

Ostrava, Severní Morava a Slezsko
16.4.
29.10.
Písek ve vzduchu

Písek ve vzduchu

Ostrava, Severní Morava a Slezsko
1.12.
Milostný trojúhelník - zrušeno

Milostný trojúhelník - zrušeno

Ostrava, Severní Morava a Slezsko
2.12.
Petr Bende - zrušeno

Petr Bende - zrušeno

Ostrava, Severní Morava a Slezsko

Ubytování a restaurace v okolí

Kafekrámek Čerstvý Boby Ostrava

Kafekrámek Čerstvý Boby Ostrava

Ostrava, Severní Morava a Slezsko
Levský restaurant - řízek jako kolo od vozu

Levský restaurant - řízek jako kolo od vozu

Ostrava, Severní Morava a Slezsko
Cafe Černá hvězda ve Stodolní

Cafe Černá hvězda ve Stodolní

Ostrava, Severní Morava a Slezsko
Pivovar Ostravar

Pivovar Ostravar

Ostrava, Severní Morava a Slezsko