V létě provoní jesenické hory gastronomický festival Chuť Jeseníků. Až do konce září mohou obyvatelé a návštěvníci jesenických hor ochutnávat tradiční jídla, která pocházejí z historických kuchařek místních obyvatel.
Originální recepty z Jeseníků vaří pro své hosty dvacítka restaurací na Šumpersku, Jesenicku, Rýmařovsku a Bruntálsku. Návštěvníci je poznají podle speciálního označení u vchodu. Stejně jako loni mohou ochutnat některý z tradičních pokrmů také turisté přímo na Pradědu.
V nabídce jídel nechybějí polévky, hlavní jídla nebo dezerty. Milovníci jídla se tak mohou těšit třeba na Masové kuličky v nudlovém těstě nebo Frýdeberský salát. Každá restaurace navíc podává nejméně jedno kompletní menu. Hosté mohou také hodnotit servírovaná menu a jejich kuchaře, čímž se zapojí do spotřebitelské soutěže o hodnotné ceny.
Druhý ročník festivalu Chuť Jeseníků s sebou přináší několik atraktivních programových novinek. Jde například o kurzy vaření pro kuchaře jesenických restaurací.
Během prázdninových měsíců bude probíhat také dlouhodobá soutěž ve vaření pro amatérské kuchaře, jejíž vítěz získá hotovost a ceny v celkové hodnotě 25 tisíc korun!
Festival Chuť Jeseníků potrvá do konce září a jeho slavnostní ukončení s vyhlášením výsledků hlasování strávníků o nejlepší restauraci proběhne začátkem října. Mezitím festival Chuť Jeseníků ještě zavítá na folklorní festival v poské Nyse (18. 8.) nebo se přijede představit do hlavního města na tiskovou konferenci pro pražské novináře (3. 7.).