Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Divadlo a hudba
Kalendář 2024: Letní festivaly – kam se vydat za skvělou muzikou?

Divadlo a hudba Celá ČR

Máte rádi hudbu a divadlo? Chodíte rádi na festivaly a koncerty? Tak pojďte s námi! Máme pro vás nespočet tipů na představení na scénách pod širým nebem i ve starých kamenných divadlech, divadla černá, loutková, tradiční i ryze moderní, a také spousty akcí a letních divadelních festivalů.

Nejznámější divadla

Za divadelními zážitky vás nepošleme jen na představení pro velké diváky do Prahy do Národního nebo Stavovského divadla, do Národního divadla v Brně anebo Divadla Josefa Kajetána TylaPlzni. S dětmi se můžete vypravit třeba do ostravského Divadla loutek či do Divadla Spejbla a Hurvínka v Dejvicích, nevšedním zážitkem jsou představení v zahradě hradu a zámku v Českém Krumlově, která můžete sledovat z otáčivého hlediště. O tom, že se návštěvy divadel nemusí omezit jen na hlediště, vás přesvědčí prohlídky atraktivních zákulisí řady velkých i malých scén.
 

Festivaly a slavnosti

Nenabízíme jen představení, ale také skvělé akce – namátkou Letní shakespearovské slavnosti, festivaly Colours of Ostrava, United Islands a festival nového cirkusu Letní LetnáPraze, Noir Film Festival na hradě Křivoklát nebo podzimní Noc divadel. České i zahraniční hvězdy uslyšíte na festivalech Sázavafest ve Světlé nad Sázavou, Hrady CZ nebo Bohemia Jazz Fest. Milovníky klasiky pozveme na festivaly Concentus Moraviae a Moravský podzim, Mezinárodní varhanní festivaly v Praze a Olomouci anebo na originální festival Za poklady Broumovska, který každé léto postupně navštíví venkovské barokní kostely kolem Broumova.
 

Po stopách slavných

S hudbou se pojí jména řada slavných osobností; vydejte se do Poličky po stopách Bohuslava Martinů, na výlet do Hukvald a LuhačovicLeošem Janáčkem anebo do Jihlavy, kde si můžete prohlédnout expozici Gustava Mahlera. Ve Vysoké u Příbrami navštivte památník Antonína Dvořáka a nezapomeňte ani na slavné Rusalčino jezírko. Se slavnými jmény se setkáte i na divadelním festivalu Jiráskův Hronov na Královéhradecku, Chopinově festivaluMariánských Lázních anebo hudebním festivalu Smetanova Litomyšl.

Zobrazit více

Skanzen Rožnov pod Radhoštěm – Valašské muzeum v přírodě

Když se v Česku řekne skanzen, mnozí si představí právě ten v Rožnově pod Radhoštěm. Největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě byl založen v roce 1925 a v jeho třech expozicích, Dřevěném městečku, Valašské dědině a Mlýnské dolině, je rozmístěno téměř 100 památkových objektů.
Rožnov pod Radhoštěm, Zlínský kraj

Hospital Kuks – zcela ojedinělá barokní architektura

Hospital Kuks naleznete ve stejnojmenné obci Kuks nedaleko městečka Jaroměř. V malebném údolí Labe na začátku 18. století nechal postavit František Antonín Špork (Sporck – 1662 – 1738) nejprve lázeňské budovy se zámkem a panským hostincem, a to díky léčivému pramenu, který zde vyvěral.
Kuks, Královéhradecký kraj

Malé lázně Běloves v Náchodě

V roce 2019 se městu Náchod podařilo navázat na dlouholetou tradici lázeňství. Na okraji města tak vznikla nová odpočinková zóna, kterou si oblíbili jak místní, tak turisté. Jedná se o areál Malých lázní Běloves, jejichž dominantou je obnovená Vila Komenský.
Náchod, Královéhradecký kraj

Arcidiecézní muzeum Olomouc a Zdíkův palác

Po rekonstrukci Zdíkova paláce, muzea a katedrály svatého Václava, se otevřel návštěvníkům nový pohled do dějin umění. Nad barokní obrazárnou vznikla nová expozice, která interaktivní formou představuje dějiny Svatováclavského návrší v Olomouci.
Olomouc, Olomoucký kraj

Zámek Žďár nad Sázavou

Nechte se provést příběhem areálu bývalého cisterciáckého kláštera ze 13. století a dnešního zámku rodiny Kinských. Hledáte místo, které propojuje živou historii s živou přírodou a moderními prvky? Chcete podniknout výlet na jeden nebo více dní, který si užije úplně celá rodina?
Žďár nad Sázavou, Kraj Vysočina

Rumcajsova ševcovna – v domku pod věží v Jičíně bydlí švec Rumcajs

Vzpomínka na spisovatele Václava Čtvrtka a malíře Radka Pilaře. V Rumcajsově příbytku najdete nejen Manku a synka Cipíska, ale i pravou ševcovskou dílnu, Mančinu bylinkovou zahrádku, hernu pro děti, Cipískovu ZOO, občerstvení a další kratochvíle.
Jičín, Královéhradecký kraj

Obecní dům – secesní klenot Prahy

Obecní dům je nádhernou ukázkou pražské secesní architektury. Na místě bývalého Králova dvora jej vyprojektovali Antonín Balšánek a Osvald Polívka. Rozlehlá budova ukrývá koncertní síň, kavárnu i znamenitou francouzskou restauraci. V roce 2012 Obecní dům oslavil 100. výročí.
Praha 1, Praha

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Kutné Hoře – Sedlci

Klášter cisterciáků je nejstarším klášterem řádu v ČR z roku 1142. V posledních letech prodělala katedrála celkovou rekonstrukci a je opět otevřena pro veřejnost. Ve zdech katedrály objevili restaurátoři během svých prací ostatky pohřbených mnichů.
Kutná Hora, Středočeský kraj

Národní divadlo v Praze – Zlatá kaplička

Pokud patříte mezi milovníky kulturního dění, rozhodně byste neměli vynechat návštěvu některého z divadelních představení Národního divadla v Praze, které tvoří tři umělecké soubory – opera, činohra a balet. Vybrat si můžete z lákavé nabídky programů.
Praha 1, Praha

Jazz Dock – designový hudební klub u Vltavy

V samotném centru Prahy se na řece Vltavě nachází designový hudební klub, který se za patnáct let své existence stal jedním z neprestižnějších v Evropě. Servíruje se jazz, funk, soul, world music, blues a také skvělé koktejly a jídlo.
Praha 5, Praha

Divadlo Spejbla a Hurvínka v Dejvicích

Loutkové divadlo na Praze 6 je zaměřené především na představení pro děti, ale ve svém repertoáru má i hry pro dospělé. Ve všech představeních se setkáte se známými loutkami Spejbla, Hurvínka, Máničky, paní Kateřiny i psa Žeryka.
Praha 6, Praha

Divadlo Minor – divadlo pro celou rodinu

Divadlo Minor se snaží hrát nikoli jen pro děti, ale přilákat spolu s dětmi i dospělého diváka, čili celou rodinu. Tomuto cíli se přizpůsobuje jak dramaturgie, tak také hrací časy. Společným jmenovatelem všech inscenací je především originální výtvarná a hudební složka.
Praha 1, Praha