Jedinečná jediná cukrárna svého druhu v Česku otevírá pátek 1. února 2109 po menší v Lošticích na Olomoucku. Pokud jste si mysleli, že se dají olomoucké tvarůžky připravovat pouze naslano, určitě sem zavítejte. Tvarůžková cukrárna v Lošticích přidává tvarůžkům další rozměr!
Tvarůžková cukrárna v Lošticích opět otevřena!
Manželé Poštulkovi opět lákají všechny milovníky krajových specialit do své
cukrárny v Lošticích. Ta se po krátké zimní pauze opět
otevírá v pátek 1. února 2019. Sesterská cukrárna v Olomouci bohužel zavřela o Vánocích a tuto adresu tak cukrárna po čtyřech letech definitivně opoustila.
O tvarůžkové moučníky však Olomoučané nepřijdou -
budou k dostání například během masopustu či celoročně
na farmářských trzích. Objednané moučníky budou Poštulkovi zákazníkům do
Olomouce jednou týdně z
Loštic vozit.

V
první
tvarůžkové cukrárně v Česku si v
Lošticích můžete zakoupit například
šátečky, kremrole, rolády, vdolky, závin či řezy plněné sýrem s nezaměnitelným aroma. K nejnovějším specialitám patří například tvarůžkový
chlebíček, bramboráček, langoš či tvarůžkový hamburger. Na netradiční speciality se rodinná firma manželů Poštulkových specializuje
již dvanáct let. Základem většiny zákusků je doma vyrobené
listové těsto a tvarůžková pěna, která je podle typu zákusku doplňována například šunkou, špenátem a česnekem, oříšky nebo neslazenými povidly.
Nové druhy vznikají vesměs nejdřív u Poštulků doma. Nápad prvně vyzkoušejí na chuťových buňkách rodiny a zaměstnanců obchodu, pak teprve jde novinka na pult. Z řady moučníků je například oblíbená i
tvarůžková lokše - bramborová placka, do které jinde dávají tvaroh nebo mák, je v Lošticích plněná tvarůžkovou pěnou. Výrobky nesou označení
Haná regionální produkt a byly oceněny jako
Regionální potravina Olomouckého kraje.
Olomoucké tvarůžky jsou z Loštic
Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Tehdy se ale v tamních vesnicích oproti dnešnímu strojovému zpracování vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně.
Historii i současnost našeho původního sýra poznáte nejlépe v
Muzeum olomouckých tvarůžků A. W. spol. s r. o., kde objevíte například staré formy, dozvíte se hlavní postupy ve zpracování tvarůžků a nechybí samozřejmě ani
možnost nákupu v podnikové prodejně. Muzeum je otevřené denně
od 9 do 17:30 v ulici Palackého v
Lošticích, vstupné stojí 50 korun.
Aby toho nebylo málo, prozradíme vám další tip na jedinečnou pochoutku - tou je
tvarůžková zmrzlina z
Kavárny U lišky Bystroušky. Loštická kavárna sídlící na Náměstí Míru ji vyrobila jako vůbec první na světě a její majitel si recept nechal patentovat.
Tvarůžkový festival i automat nabízí Olomouc

Ve dnech
27. a 28. dubna 2019 ožije centrum
Olomouce čtvrtým ročníkem
Tvarůžkového festivalu. Návštěvníci festivalu ochutnají tvarůžky v teplé i studené kuchyni v nabídce restaurací, které jsou zapojeny do projektu Ochutnejte Hanou a propagují tak
tradiční hanáckou gastronomii. Nebudou chybět ani takové speciality jako tvarůžkové dezerty a pivo z hanáckých minipivovarů.
Na světě existují pouze dva
automaty na tvarůžky, a jeden z nich je umístěn přímo v
IC Olomouc. V nabídce jsou klasické tvary, jako
věnečky a tyčinky, ale také
krémové sýry a pomazánky. První automat funguje od roku 2004 v
Lošticích. Stojí v průjezdu restaurace U Coufalů a nabízí jedenáct druhů zboží.