Úvod > Aktuality > Maurerův výběr Grand Restaurant 2019 vám představí ty nejlepší restaurace

Maurerův výběr Grand Restaurant 2019 vám představí ty nejlepší restaurace

Vydáno 4. prosince 2018 Gurmánská turistika
V těchto dnech vyšel nový průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant 2019. Jedná se o výčet nejlepších a nejzajímavějších restaurantů v ČR. Hodnocení vzniká na základě názorů dobrovolných hodnotitelů, kteří tyto podniky navštívili a oznámkovali. Vítězem letošního, již 23. ročníku ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se již potřetí stala pražská Terasa U Zlaté studně se šéfkuchařem Pavlem Sapíkem. Na druhém místě se umístila restaurace Zlatá Praha v InterContinentalu a na třetí místo dosáhl Radisson Blu Alcron hotel.
Hotel MarriottNový průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant 2019 prezentuje 1008 nejlepších a nejzajímavějších restaurací v naší zemi. Můžete se seznámit s TOP10 v absolutním hodnocení nebo podle kategorií: Jídlo, obsluha, interiér. Též nabízí "TOP10 nejlacinějších z TOP100" a speciální “žebříček expertů”, kteří vyhodnotili TOP20.

V absolutní špičce TOP 10 se už potřetí stala pražská Terasa U Zlaté studně se šéfkuchařem Pavlem Sapíkem. Pod jeho vedením zvítězila i v letech 2012 a 2015, v dalších ročnících se umisťovala na horních příčkách tabulky. Stříbrnou příčku obsadila restaurace Zlatá Praha v InterContinentalu, na bronz dosáhl Radisson Blu Alcron hotel, který loni skončil druhý.

Mezi TOP 10 se letos neumístila ani jedna restaurace, která se pyšní hvězdou od nejslavnějšího světového průvodce Michelin Guide. Na základě nezávislého hodnocení veřejnosti se tyto podniky nacházejí na nižších příčkách. Z mimopražských restaurací se do první „desítky“ probojoval brněnský Pavillon a také úplný nováček, jinak ovšem dlouhodobě zavedená přerovská hvězda – rodinný podnik U Labutě.
 

Jak a co se hodnotí? Jídlo, obsluha a interiér

jídloPrůvodce vzniká na základě doporučení a hlasování veřejnosti. Každý, kdo se registruje, má možnost osobně dávat tipy na nové zajímavé restaurace a současně může podle své vůle posílat známky od jedničky do pětky, stejně jako ve škole. Těmi hodnotí kvalitu jídla, obsluhy a interiérů prezentovaných podniků.

Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo (protože o to nejvíce jde) 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi. To je přehled deseti absolutně nejlepších restaurací roku. Záměrně manipulativní hlasy jsou vyřazeny na základě přesně definovaných pravidel tak, aby vznikl co nejobjektivnější přehled pozoruhodných kulinárních podniků z celé země.
 

Přehled TOP 10 restaurací pro rok 2019

Terasa u Zlaté studněTerasa U Zlaté studně (Praha 1)
V restauraci Terasa U Zlatá Studně si vychutnáte mimo výborného jídla také krásné panoramatické výhledy na Prahu. Intimní prostory restaurace nabízejí 35 míst, v letních měsících otevřená střešní terasa má kapacitu 45 míst. Dopřejte si jedinečný gurmánský zážitek. Šéfkuchař Pavel Sapík se jako člen národního týmu ČR pyšní zlatou medailí ze světového šampionátu v Singapuru.

InterContinental hotel, Zlatá Praha (Praha 1)
V 9. patře hotelu InterContinental Prague najdete magickou vyhlídku na panorama Starého Města. Nejlépe z terasy. Neobvyklou podívanou je také akvárium s humry. Mezi oblíbené akce je nedělní rodinný brunch s živou hudbou. K dispozici je starostlivým rodičům také bezpečný dětský koutek. Velmi oblíbené jsou letní speciality na grilu.

Radisson Blu Alcron hotelRadisson Blu Alcron hotel (Praha 1)
Svou labužnickou kuchyní, nádherným prostředím a zdvořilou obsluhou je restaurace Alcron příslibem skutečně nezapomenutelného večera. Noblesní interiér ve stylu art deco dotváří původní mramorový krb z třicátých let. Delikatesy nebývalé chuti vznikají pod taktovkou skvěle sehraného týmu. Hosty čeká výběr delikátních pokrmů formou degustačních menu nejen z ryb a mořských plodů. Intimnost restaurace zajišťují místa pro pouhých 24 hostů.

Pavillon (Brno-střed)
Tým tohoto vyhlášeného podniku udává směr moderní gastronomii v jednoduchém, ale stylovém provedení. Menu je bez specializace a omezení. Zakládá si na kvalitních surovinách, sezonních obměnách a výrobě domácích sýrů a uzenin.

Grand CruGrand Cru (Praha 1)
Menu restaurace je pravidelně obměňováno, avšak vyhlášený "holub z Anjou" vždy zůstává. Pokrmy jsou zásadně připravovány z čerstvých a kvalitních českých i zahraničních surovin. Krom pestré nabídky vín (více než 1500 druhů ze všech koutů světa) je v baru k dostání i široký výběr destilátů.

V Zátiší (Praha 1)
Skryjte se před neutichajicím ruchem velkoměsta ale i před zraky zvedavých kolemjdoucích. Vychutnávejte si exkluzivní pochoutky a soukromí v elegantním prostředí. Vybrané pokrmy české, mezinárodní a indické kuchyně vám servírují na unikátním designovém porcelánu. Personál pod taktovkou pana Pavlíčka „tiká“ jako hodinky. Prosklenou stěnou můžete zkontrolovat, co se děje v kuchyni.

Bellevue (Praha 1)
Elegantní restaurace s nezaměnitelným výhledem na Pražský hrad, Karlův mostVltavu, uchvátí vaše oči stejně jako umění šéfkuchaře Marka Šády, který přesnými tahy tvoří z tradičních surovin současná umělecká díla přímo na vašem talíři.

MiyabiMiyabi (Praha 1)
Miyabi vznikla se záměrem zprostředkovat hostům japonskou kulturu skrze její kuchyni. Proto se od počátku zabývá  nejen suhi, ale rovným dílem i dalšími japonskými pochoutkami. Nabízí velkou škálu tepelně upravených jídel jednotlivě i jako kombinace v krabičce obento, nebo japonské degustační menu kaiseki inspirované čajovým obřadem. Další zajímavostí je wagashi, tedy tradiční japonské cukrátko převážně z fazolí. Největší úspěchy však slaví v sushi.

Midtown GrillMarriott hotel, Midtown Grill (Praha 1)
Restaurace Midtown Grill nabízí vysoce kvalitní steaky, šťavnaté kotlety, ryby a dary moře. Zdejší tým vám zaručí jeden z nejlepších kulinářských zážitků ve městě, při kterém zjistíte, co opravdu znamená "Chops, steaks and sea food".

U Labutě (Přerov)
Grilovaná kolena, kuřecí křidélka, vepřová žebírka jsou zde běžnou součástí každého posezení. Obzvlášť populárními se stala grilovaná křidélka, která jsou zhotovována dle vlastní receptury. Jejich popularitu charakterizuje dnes všeobecně známé heslo: „kdo neochutnal křidélka, nebyl na Labuti“.
Hotel Golden Well s restaurací Terasa U Zlaté studně

Hotel Golden Well s restaurací Terasa U Zlaté studně

Hotel U Zlaté Studně je původní residence slavného astronoma Tychona Brahe situována do inspirativního prostředí Malé Strany. Nabízí 17 luxusně vybavených pokojů a 2 nádherné apartmány odrážející historii doby císaře Rudolfa II. Hotel okouzlí nejen nádhernými výhledy, ale také vyjímečným servisem.

Hotel InterContinental Prague

Hotel InterContinental Prague

Hotel InterContinental Prague je luxusní hotel vystavěný v 70. letech, kde hlavním stavebním materiálem byl holý beton a skleněné pásy oken s keramickým obkladem.

Restaurant Alcron v Praze - nejlepší v republice

Restaurant Alcron v Praze - nejlepší v republice

Svou labužnickou kuchyní, nádherným prostředím a zdvořilou obsluhou je restaurace Alcron příslibem skutečně nezapomenutelného večera.

Restaurant Pavillon v replice Zemanovy kavárny v Brně

Restaurant Pavillon v replice Zemanovy kavárny v Brně

Francouzský gurmán J. A. Brillat-Savarin řekl: „Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.“ V restaurantu Pavillon zakusíte originální pokrmy, kombinace, vůně a prožijete své nové objevy.

Restaurace a bar Grand Cru

Restaurace a bar Grand Cru

Restaurace Grand Cru sídlí v barokním domečku s dvorem jen pár kroků od pražského Petrského náměstí. Díky pestrosti menu, za kterým stojí šéfkuchař Jan Punčochář, se Grand Cru řadí mezi restaurace s mezinárodní kuchyní.

V Zátiší - stabilní hvězda pražské gastronomie

V Zátiší - stabilní hvězda pražské gastronomie

V Zátiší je tajemství chutí! Dva šéfkuchaři každý den odhalují tajemství nových chutí a s radostí se s hosty dělí o své objevy. Všechny suroviny dostávají V Zátiší dvě dimenze.

Špičková gastronomie v restauraci Bellevue

Špičková gastronomie v restauraci Bellevue

Špičková gastronomie v moderních designových prostorech se skleněnými prvky od Ronyho Plesla. Díky poloze na nábřeží Vltavy se nabízí neopakovatelný výhled na Pražský hrad a Karlův most.

Japonská restaurace Miyabi v centru Prahy

Japonská restaurace Miyabi v centru Prahy

I vy se můžete naučit připravovat suši pod vedením skutečných odborníků. Pokud si objednáte „Suši večer plný překvapení“, čekají vás japonské speciality - samozřejmě včetně suši, které bude navíc připraveno přímo před vašimi zraky i s odborným výkladem.

Marriott hotel Praha s restaurací Midtown Grill

Marriott hotel Praha s restaurací Midtown Grill

Pokud si chcete v Praze dopřát pohodlí a luxus, ubytujte se v pětihvězdičkovém hotelu Marriott, který disponuje světlými a prostornými, moderně zařízenými pokoji. Hotelová restaurace Midtown Grill je svou vynikající kuchyní vyhlášená.

U Labutě - pivnice a restaurace s novou dimenzí služeb

U Labutě - pivnice a restaurace s novou dimenzí služeb

Grilovaná kolena, kuřecí křidélka, vepřová žebírka jsou zde běžnou součástí každého posezení. Děláme gastronomii tak, aby ji host mohl vnímat celou škálou pocitů, vjemů a aby uspokojila maximálně jeho potřeby.