Úvod > Aktuality > Chcete se naučit tradiční česká jídla a speciality? Přihlaste se do kurzů vaření!
Gurmánská turistika

Chcete se naučit tradiční česká jídla a speciality? Přihlaste se do kurzů vaření!

Tradiční česká a moravská jídla včetně moučníků bývají leckdy oříškem i pro zkušené kuchařky (a kuchaře). Naučte se připravovat chutné polévky, vynikající hlavní chody a lahodné dezerty jako opravdoví profesionálové. Z tipů portálu Kudy z nudy na nejrůznější kurzy si určitě vyberete – přihlásíte se na výrobu frgálů, přípravu svíčkové podle M. D. Rettigové anebo se naučíte vařit pivo?

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš a jiné dobroty

Maso v kuchyni i na grilu

steakNevíte si rady, jak upravit hovězí steak způsobem medium, aby byl křehký během pár minut? Láká vás dokonale připravit vepřovou panenku a nebo snad ohromit přátelé na domácím večírku kuřecím masem upraveným netradičním způsobem anebo byste chtěli v létě zazářit u grilu? Pak si prohlédněte nabídku kurzů kuchařské školy Presto. Kurz Maso a steaky nebo Sezonní kurz grilování bude přesně to pravé pro vás. Kurzy se konají v příjemných nově zrekonstruovaných prostorách v Praze na Letné. Ceny se pohybují od 2 990 do 3 900 Kč.
 

Svíčková od M. D. Rettigové a další české speciality

svíčkováRecept M. D. Rettigové na svíčkovou na smetaně anebo jak udělat vynikající omáčku s masem a knedlíkem se naučíte na kurzech vaření Ola Kala na pražských Vinohradech. Kurz stojí 3 300 Kč. Z tradiční české kuchyně se zde věnují také zvěřinám, omáčkám, ale také kynutému těstu na koláče, pečení chleba, naučí vás zde také výborné vánoční cukroví anebo báječné minidortíky. Nabídka je však pestrá, můžete proniknout do tajů například arabské, indické kuchyně. Kurzy vaření vedou odborníci z oblasti gastronomie, kteří vám rádi předají své zkušenosti a odhalí tipy a triky profesionálů. V atmosférou prosyceném ateliéru získáte všechny předpoklady stát se dobrými hostiteli a skvělými kuchaři.
 

Naučte se vařit pivo

pivoZajímalo vás odedávna, jak se vaří pivo a vždycky jste si to toužili vyzkoušet? Pak pro vás máme dobrou zprávu – Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích nabízí široké veřejnosti kurzy vaření piva. Zájemci se při nich dozvědí o postupech při výrobě i to, jaké suroviny jsou pro nápoj vhodné. Kurzy se konají v minipivovaru zemědělské fakulty. Kurzy jsou vedeny zkušeným sládkem minipivovaru. Lze je po dohodě zaměřit nejenom na samotné praktické vaření piva, ale můžete se vrhnout i na teoretickou přípravu na vaření, čistění a desinfekci provozu, úvod do problematiky pivních druhů, také aktuální informace ohledně legislativy k minipivovarům a domácímu vaření.
 

Poklady klasické české kuchyně

špekové knedlíkyKuchařské techniky a perfektní přípravu českých pokrmů by se měl naučit každý kulinář a milovník jídla. Ať již úplný začátečník, nebo ten, kdo chce své umění jen zdokonalit. Díky záměrně vybraným pokrmům vás v tomto kurzu naučí zvládnout techniky a základy mnoha dalších jídel české klasické kuchyně. Naučit se můžete ale také poctivé české omáčky krok za krokem. Kurzy se konají alespoň jednou do měsíce v Pražském kulinářském institutu v Suchdole. Zajít sem můžete i na kurzy exotických kuchyní jako je vietnamská či mexická. 
 

Valašské frgály, moderní dezerty, pánská jízda

FrgályBistrotéka Valachy ve Zlíně nabízí skvělé kurzy vaření a pečení se zkušenými mistry kuchaři, pekaři a cukráři. V profesionálně vybaveném kuchařském studiu, které je součástí Bistrotéky Valachy, si pod vedením zkušených, ale i hobby kuchařů můžete užít 3,5 hodiny chutí, vůní a legrace. Mezi originální kurzy patří pečení frgálů. Na kurzu proniknete do tajů jeho přípravy a pod vedením cukrářky a pekařky s valašskými kořeny si jej sami připravíte. Chcete se seznámit s odpalovaným těstem, pak pro vás je kurz, který propojuje české a francouzské cukrářské umění. Mezi oblíbené kurzy patří i Velká pánská jízda. Po úvodní degustaci rumu Pacto Navio si pánové připraví hovězí tatarák s parmezánovými chipsy, oblíbený burger dvojručák nebo steak s koňakovou omáčkou. Nebude samozřejmě chybět ani krevetové risotto a sladká tečka v podobě flambovaného ananasu s karamelem. 
 

Pečení frgálů v Resortu Valachy

FrgálDalší možností, kde se naučit péci lahodnou valašskou pochoutku, je Resort Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích. Právě zde probíhají kurzy výroby frgálů pod vedením zdejších pekařek. Účastníci si během tříhodinového kurzu zkusí celý postup a zhotoví si vlastní frgál, který si odvezou domů i s receptářem a zástěrou na památku. Dozví se také různé tipy a zajímavosti o historii a současnosti frgálu. Pokud vás neláká zrovna frgál, můžete využít i nabídky na kurz pečení pizzy, či přípravu halušek, nebo ovocných knedlíků. 
Presto kurzy vaření

Presto kurzy vaření

Nabízíme pro všechny milovníky dobrého jídla a příjemného stolování kurzy vaření poblíž centra Prahy. Kurzy jsou vedeny zábavnou metodou a jsou určeny všem, ať začátečníkům nebo i pokročilejším, kteří rádi vaří a neví jak na to, i těm, kteří vědí jak na to a chtějí se naučit ještě více.

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Pochopitelně, že česká kuchyně není jenom knedlík, zelí a vepřové na desítky způsobů, ale i správně udělaný hovězí guláš, zvěřina, kachýnka, a co teprve svíčková! Také se vám sbíhají sliny? Aby ne. Česká kuchyně sice nepatří mezi ty lehké, ale chuťově si rozhodně nemáme nač stěžovat. Takže se nechte pozvat na místa, kde se zaručeně dobře najíte. A kde si objednáte také dobré české pivo… Dobrou chuť!

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Přiučte se kuchařskému umění od zkušených mistrů kuchařů, pekařů či cukrářů! Bistrotéka Valachy ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín není jen místem, kde se výborně najíte, posedíte u dobrých drinků nebo koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty. Nachází se zde také pravidelná Škola vaření.

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Možná jste o některých nikdy neslyšeli, ale věřte, že brzy o nich budete vědět. Jejich práce je nejčastěji spojená s podniky, kde pracují. Někteří restaurace střídají, jiní už roky působí na jednom místě a pořád je to baví. Takže, kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem.

Známá jména: sedm skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Známá jména: sedm skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Restaurací, kterým šéfují ženy, sice není tolik, ale existují. Některé kuchařky jsou podobně jako šéfkuchaři pevně srostlé s jedním podnikem, jiné je střídají. Často volí menší restaurace, kde si užijí kompletní kuchařinu od přípravy až po konečnou úpravu. Nedávno jsme psali o mistrech šéfkuchařích jako o chlapech k sežrání, nyní se seznamte s výběrem našich slečen a dam k sežrání!

Kurzy vaření piva pro veřejnost na Jihočeské univerzitě

Kurzy vaření piva pro veřejnost na Jihočeské univerzitě

Jihočeská univerzita nabízí široké veřejnosti kurzy vaření piva. Zájemci se při nich dozvědí o postupech při výrobě i to, jaké suroviny jsou pro nápoj vhodné. Kurzy se konají v minipivovaru zemědělské fakulty.

Hospody a hospůdky CzechSpecials: kam v Praze za dobrým jídlem a pivem?

Hospody a hospůdky CzechSpecials: kam v Praze za dobrým jídlem a pivem?

My, Češi pivo milujeme a jsme na něj právem hrdí. Kam, ale vyrazit na jedno pěkně orosené v hlavním městě? I zde se pivo nejlépe pije hlavně v tradičních hospůdkách, ale v poslední době vzniklo i mnoho moderních pivnic, kam směřují hlavně mladší hosté. K dobrému pivu neodmyslitelně patří také dobré jídlo. Kam si tedy na pivo a vynikající jídlo třeba v Praze zajít? Vodítkem pro vás může být modré logo na dveřích certifikovaných restaurací Czech Specials.

Seznamte se: sladké i slané české pochoutky

Seznamte se: sladké i slané české pochoutky

Na Kudy z nudy milujeme dobré jídlo a skvělé příběhy. Naší pozornosti proto nemohly uniknout některé poklady české kuchyně – uvařili jsme pro vás třeba svíčkovou, napekli koláče a lázeňské oplatky, připravili pražkou šunku, obložené chlebíčky, sýry a taliány. Tabule je bohatě prostřená, a teď nás čekají gastronomické hody. Dobrou chuť!

Chef Arena Studio – exkluzivní kurzy vaření

Chef Arena Studio – exkluzivní kurzy vaření

Kompletně vybavené studio nabízí exkluzivní kurzy vaření. Pod vedením hvězdných šéfkuchařů, jako jsou Jan Punčochář, Petr Hajný, Roman Staša, Radek David, Jan Horký nebo Marek Raditsch, se tu naučíte připravovat fantastická jídla z celého světa. Není problém zde uspořádat ani firemní akce.

Staňte se mistry kuchyně za pomoci Pražského kulinářského institutu

Staňte se mistry kuchyně za pomoci Pražského kulinářského institutu

Pražský kulinářský institut je střediskem, které nabízí profesionálům i laickým milovníkům dobré a kvalitní gastronomie kurzy vaření "šité na míru". U zrodu Pražského kulinářského institutu stála mimo jiné velká tradice z dob první republiky.

Pečení frgálů v Resortu Valachy

Pečení frgálů v Resortu Valachy

V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích, si můžete frgály nejen zakoupit, ale také vyrobit vlastní pod vedením zdejších pekařek. Kdo by si je chtěl zakoupit, může tak učinit v recepcích hotelů kdykoli během dne.

Kurzy vaření Ola Kala – poznejte umění gastronomie

Kurzy vaření Ola Kala – poznejte umění gastronomie

Chcete si sami vyzkoušet uvařit tradiční česká jídla i cizokrajné speciality? Naučte se připravovat chutné polévky, vynikající hlavní chody a lahodné dezerty jako opravdoví profesionálové. Navštivte kurzy vaření Ola Kala.

Food Atelier Davida Valíčka v Ostravě

Food Atelier Davida Valíčka v Ostravě

Objevte svět gastronomie s Davidem Valíčkem! Food Atelier je místem, kde se snoubí láska k jídlu se zábavou a kulinárním uměním. V uvolněné atmosféře se naučíte moderní techniky přípravy pokrmů a principy servírování jídla pro co nejlepší vizuální výsledek.

Další aktuality

Niche Tourism: jaké oblíbené téma mají vaše cesty?

Výraz Niche Tourism asi neznáte, ale mnozí z vás jej přesto už dávno provozují. Jednoduše řečeno jde o všechny netradiční formy cestování, jejichž popularita stále roste. I na Kudy z nudy vás lákáme na cestování, při kterém zažijete něco navíc.
Praha | Životní styl

Tipy na víkend v Praze a okolí

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkend (27.4. – 28.4.) v Praze a jejím okolí. Čeká na vás romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky, programy pro rodiny s dětmi a další aktivity: Bitva Libušín 2024 – pocta Janu Žižkovi, Automobilové klenoty na golfovém hřišti v Hostivaři, Zahájení sezony Muzea ČD v Lužné u Rakovníka, Zahájení sezony v Centru řemesel a zahrad Botanicus v Ostré, Festival ABC – zábava pro všechny děti od 2 do 99 let. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!
Praha | Zážitky

10 tipů, kam za sochami Davida Černého

David Černý je jednou z nejvýraznějších postav české výtvarné scény. Do povědomí veřejnosti jej dostalo hlavně přetření smíchovského tanku na růžovo, kůň v Lucerně, miminka na Žižkovské věži, nebo Entropa během českého předsednictví EU v roce 2009. Naposledy vzbudily emoce informace o nových sochách motýlů, které budou na budově opravovaného Máje v centru Prahy. Než se tak stane, tak se podívejte na tipy portálu Kudy z nudy, kam za sochami Černého můžete vyrazit.
Praha | Kultura

Oslavte Den Evropy a 20 let od vstupu České republiky do EU

Oslavy Dne Evropy se konají druhý květnový týden na veřejných prostranstvích evropských měst každý rok. Evropská unie oslavuje 9. května vyhlášení Schumanovy deklarace v roce 1950 a úspěchy, kterých dosáhla. Česká republika si letos připomíná dvacet let od vstupu do Evropské unie. Zároveň brzy nastanou evropské volby a Evropský parlament zve na zajímavé akce po celé Evropě. Kudy u nudy vás zve na pár vybraných akcí v Praze, Jihlavě, Trojmezí nebo Hradci Králové.
Praha | Kultura

Neobjevené skvosty: 10 tipů z regionu Praha

Poznejte opomíjené krásy Prahy! Ve městě najdete vedle celosvětově proslulých historických památek řadu dalších zajímavých míst. Prohlédněte si Rothmayerovu a Bílkovu vilu, Galerii Josefa Sudka nebo vilu nebo Hvězdárnu Ďáblice. Projděte se Starým městem a objevte Clam-Gallasův palác, který patří k nejvýznamnějším architektonickým památkám Prahy a České republiky. Vezměte děti na nejstarší dochovaný podlahový kolotoč v Evropě na Letné, prohlédněte si Národní památník na Vítkově s jezdeckou sochou Jana Žižky a fantastickým výhledem, anebo Prahu takovou, jaká byla v době panování Karla IV. v zajímavé expozici v domě U Zlatého prstenu.
Praha | Životní styl

Staroměstská a Malostranská mostecká věž: brány Karlova mostu, které se pletou i Pražanům

Nabízejí krásný výhled, spoustu zajímavých informací o historii Prahy a také nejedno středověké tajemství. Mostecké brány Karlova mostu sloužily jako strážkyně Starého Města a Malé Strany. Obě se mohly uzavřít a nepovolaným osobám tak znemožnit přístup do nebo odchod z Karlova mostu. Pozvánku na návštěvu obou věží a další zajímavosti o nich vám přináší Kudy z nudy.
Praha | Památky

Zlatý kuchař: Králem české gastronomie se stal Jan Knedla!

V anketě Zlatý kuchař vyhlašované Gastro&Hotel profi revue získali nejlepší kuchaři České republiky „kuchařského Oskara“ za rok 2023. Vítězem v osmém ročníku ankety Zlatý kuchař je Jan Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě. Na druhém místě se umístil vítěz loňského ročníku Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Třetí je Jan Punčochář, který provozuje restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce. Do síně slávy za celoživotní přínos české gastronomii vstoupil mezinárodně oceňovaný Vladislav Stuparič
Praha | Gurmánská turistika

100 let od úmrtí Franze Kafky: Hlavní město Praha nabídne pestrý kulturní program po celý rok 2024

Nejen pro Pražany připravilo Hlavní město Praha a Ministerstvo kultury program Rok Franze Kafky zahrnující řadu zajímavých akcí a projektů s kafkovskou tematikou. Kromě toho se v ulicích Prahy můžete setkat se speciálně nazdobenou tramvají s motivy Kafkova života. Ta bude brázdit pražské ulice po celý rok. K výročí byly spuštěny také dva weby, kde zájemci najdou veškeré informace o slavném spisovateli, připravované eventy, ale též ikonická místa v Praze a vycházky s průvodci po místech Kafkova mládí a dalších let jeho života. Pokud byste se chtěli sami vypravit do míst, která Franze Kafku připomínají, určitě se vám budou hodit kafkovské tipy, které pro vás připravil portál Kudy z nudy.
Praha | Kultura