O Velikonocích se spolu střetávají dva protiklady – přísný půst a velká hojnost. Půst se drží až do začátku Velikonoc, ovšem pak nastává pravý opak! Svátky jara se tradičně slaví desítkami různých pokrmů. Je zajímavé, že každý kraj má svá jídla a mnohdy se jedno od druhého výrazně liší. Dnes vám tak přinášíme výběr toho nejlepšího, co během jara a Velikonoc naše tradiční kuchyně nabízí.
Gurmánská turistika
Patříte k milovníkům dobrého jídla a pití? Pokud zároveň hledáte inspiraci na místa, kde najdete něco nového a neotřelého, podívejte se na naše tipy. Kudy z nudy vám tentokrát přináší přehled zajímavých restaurací, hospod, hospůdek a barů ze všech krajů Česka! Vybírat můžete z regionálních specialit, neobvyklých pokrmů mezinárodní kuchyně a dalších gastro zážitků.
Gurmánská turistika
Velikonoční svátky jsou vyvrcholením čtyřicetidenního postu, kdy si podle staré křesťanské tradice můžeme dopřát odpíraných dobrot. A kdo půst nedržel, ten si na velikonočních laskominách určitě pochutná taky. Nechte se s Kudy z nudy nalákat tam, kde to voní čerstvým mazancem, jidášky anebo tradiční nádivkou.
Gurmánská turistika
Patříte mezi mlsaly a milovníky regionálních specialit? Pak pro vás máme nejrůznější zajímavé tipy na sladké gastronomické lahůdky a slavnosti. Leckde objevíte stánky se sladkostmi ze všech možných regionů, které vábí na chutě, vůně, prazvláštní tvary i originální názvy. Vyberete si Hořické trubičky, Štramberské uši, Pardubický perník, Karlovarské či Mariánskolázeňské oplatky anebo Valašské frgály? Všechny tyto laskominy splňují kritéria potravin s chráněným zeměpisným označením. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kde se vyrábí a kde je můžete okusit.
Gurmánská turistika
Jsme národ pivařů, pivo milujeme a jak dokládají statistiky spotřeby piva na osobu a rok, máme ho téměř nejraději ze všech zemí na celém světě. Proč se nápoj s poměrně malým obsahem alkoholu těší takové oblibě, proč se kolem piva točí tolik knih a filmů, a co všechno obnáší pivní kultura? A co všechno o pivu ještě nevíme?
Gurmánská turistika
Hledáte bistro nebo restauraci, kde si pochutná nejenom váš jazyk a nos, ale i oči? Představíme vám čtrnáct podniků, v každém kraji jeden. Někde si majitelé a architekti dali záležet na moderním stylovém designu, jinde je to místo se srdcem na dlani, prodchnuté osobitou historií. Někde mají skvělou kávu, jinde si potrpí na dokonalé snídaně, vafle ve slaném i sladkém provedení nebo obložené bagely. Všechny hostince, kavárny, bistra a restaurace ale mají jedno společné: jsou to místa, kde se rádi zdržíte a nebude se vám chtít odejít.
Gurmánská turistika
Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2024. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
Gurmánská turistika
Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
Gurmánská turistika