Úvod > Aktivity & akce > Akce > Goût de France / Good France 2019 v Česku

Goût de France / Good France 2019 v Česku

Kdy 21. březen 2019 Gastronomické akce
Čtvrtek 21. března bude nejen oslavou prvního jarního dne, ale opětovně také poctou francouzské gastronomii. Proběhne totiž již pátý ročník akce Goût de / Good France, do kterého se zapojí i víc než dvě desítky tuzemských restaurací.
Akce s názvem Goût de / Good France je celosvětovou oslavou francouzské gastronomie, která navazuje na myšlenku tzv. Epikurejských večeří, které na počátku minulého století organizoval šéfkuchař Auguste Escoffier. Právě jeho v roce 1912 napadlo nabídnout v jeden den stejné menu v restauracích v různých světových městech a pozvat co nejvíce lidí. V roce 2015 tento nápad oprášil francouzský ministr zahraničních věcí Laurent Fabius, na jehož popud pak proběhl ve spolupráci s michelinským šéfkuchařem Alainem Ducassem první ročník akce „Goût de France/Good France”.

Letos se do oslav francouzské kuchyně zapojí 5 000 kuchařů po celém světě. Svým hostům nabídnou 21. března francouzské exkluzivní menu, případně připraví dokonce celý francouzský týden. Podobně jako v uplynulých čtyřech ročnících půjde o mezinárodní akcí gurmánů vyznávajících francouzský styl. Podstatou akce je moderní, zdravá kuchyně s místními a regionálními produkty, inspirovaná Francií, nově interpretovaná a doprovázená francouzskými víny a lihovinami. Tak budou vypadat i menu, která připraví pro své hosty 21 českých restaurací, bister a kantýn zapojených do projektu. Zárukou kvality a autentičnosti podávaných jídel je fakt, že každý šéfkuchař se musí se svým navrhovaným menu přihlásit na internetových stránkách projektu a počkat na schválení.

Letošní ročník akce je tematicky zaměřen na Provence a na udržitelnou kuchyni citlivou k životnímu prostředí. Goût de / Good France mj. podporuje nadaci „No More Plastic”, která bojuje za ochranu oceánů a omezení využívání plastů. Každá restaurace také věnuje 5% z tržby některé předem vybrané neziskové organizaci.Ceny menu stanovuje daná restaurace. Nabídka by ale měla oslovit všechny hosty, a tak budou nabízeny menu různých kategorií: od formule „Bistro” až po „Fine Dining”. Doporučuje se včasná rezervace vybrané restaurace.

České podniky zapojené do projektu Goût de / Good France:
- Park Hotel Hradec Králové
- Chez Catherine
- Bistro Piano
- Francouzská restaurace Art Nouveau
- Thir
- Bistro Magdalene
- Restaurace Aquarium
- Restaurace Ve vilách
- La Villa
- Bistrot de Papa
- La Bouchée Gril
- Benada Restaurant (Clarion Congress Hotel Ostrava)
- Pivovarské domy
- Merlot – Zastávka
- Café Záhorský
- Café 35
- Bílá kráva
- Pot au feu
- Tusculum
- Alchymist Club Restaurant
- Bistrot a table
Celý popis
Naposledy změněno: 8. 3. 2019

Ubytování a restaurace v okolí