Úvod > Aktuality > Podzim na veltruském zámku přinese kromě speciálních prohlídek i oslavu Dušiček
Zážitky

Podzim na veltruském zámku přinese kromě speciálních prohlídek i oslavu Dušiček

  • Vydáno28. října 2018
Pro většinu zámků hlavní sezóna skončí s posledním říjnovým dnem, to ale neplatí pro zámek Veltrusy-Ostrov. Ten je pro návštěvníky stále otevřen, a to každý víkend až do 16. prosince. Pro letošní podzim jsou pro vás přichystané speciální prohlídky ke 100. vzniku Československa, ale také Dušičková slavnost a adventní prohlídky.
Státní svátek v neděli 28. října 2018 je významným dnem. Státní zámek Veltrusy se připojuje k oslavám kulatého výročí vzniku republiky a pro návštěvníky připravil menší dárek, v podobě speciální prohlídky s názvem "100 let na zámku". Prohlídka se bude věnovat historii zámku v uplynulých 100 letech. Návštěvníci se dozví nejen o tom co se na zámku dělo dříve, ale i o aktuálních činostech zámku. Prohlídky se budou konat od 10 do 16 hodin.

Svátek zesnulých, lidově Dušičky, na Veltrusech návštěvníkům připomenou v pátek 2. listopadu památku dvou osobností, jejichž život a smrt jsou s tímto místem spojeny. První z nich je kníže Ferdinand Kinský, který zemřel ve Veltrusích po pádu z koně, druhou hrabě Rudolf Chotek, snad nejvýznamnější osobnost rodu a druhý zakladatel zdejšího zámku. Přijďte i vy ozářit temnotu zapomnění světlem vzpomínky.

Od soboty 24. listopadu do neděle 16. prosince budou každý víkend probíhat Adventní prohlídky, na kterých se dozvíte jak trávila Vánoce šlechtická rodina Chotků. Prohlídky probíhají po celý advent, vždy o víkendu. V sobotu 24. listopadu probíhají, v rámci akce Adventní tvoření, speciální prohlídky s více průvodci.
Zámek Veltrusy – barokní sídlo rodu Chotků

Zámek Veltrusy – barokní sídlo rodu Chotků

Barokní zámek rodiny Chotků z první poloviny 18. století, který byl později klasicistně upraven, stojí uprostřed krajinářského parku s romantickými stavbami.

Veltruským zámeckým parkem na kole

Veltruským zámeckým parkem na kole

Poznejte jeden z největších přírodně-krajinářských parků s průvodcem na kole, prohlédněte si zámek Veltrusy a jinak zamčené pavilony a odhalte tajemství Sfingy a Egyptského kabinetu.

Další aktuality

Tradiční Velikonoce prožijte v Muzeu lidových staveb v Kouřimi

Nejvýznamnější křesťanské svátky prožijte v Muzeu lidových staveb v Kouřimi. Zabaví se zde celá rodina. Vyrobíte si vlastní pomlázku, ozdobíte velikonoční kraslici nebo poznáte tradiční dětské hry. Velikonoční čas v Muzeu lidových staveb vás přenese do dob dávno minulých a seznámí vás s tím, jaké obyčeje se na českém venkově udržovaly v období předvelikonočního půstu a Velikonoc.
Středočeský kraj | Kultura

Přivítejte jaro ve středočeských skanzenech

Jaro je tady a středočeské skanzeny po zimní pauze postupně otevírají své brány veřejnosti. Hřejivé sluneční paprsky svítí skrz okenice s háčkovanými a vyšívanými záclonami do světnice, kde čas jako by se zastavil. Jaké skanzeny lze ve středních Čechách navštívit? Například ten v Přerově nad Labem, Kouřimi anebo Vysokém Chlumci. Za tradicí a tradičními lidovými řemesly je možné vydat se také do Hamousova statku ve Zbečně anebo do historické vesnice Botanicus v Ostré.
Středočeský kraj | Kultura

Zámek Loučeň zve na Velikonoce u Thurn-Taxisů

Kněžna Marie strávila zimu na italském zámku Duino a vrací se oslavit svátky jara na Loučeň. Jako milovnice dětí a pohádek připravuje pro svá vnoučata i všechny děti z okolí velikonoční oslavy – první jarní slavnosti v této sezóně. Přijďte si i vy užít velikonoční prohlídky, které probíhají každý den od 28. března do 7. dubna 2024.
Středočeský kraj | Památky

Hrad Křivoklát ožije Velikonocemi

Hrad Křivoklát otevírá své brány a zve k oslavám jara! Od 29. do 31. března 2024 se v jeho zdech koná tradiční oslava Velikonoc – Knížecí Velikonoce. Na velikonočním jarmarku si můžete nakoupit ručně vyrobené předměty, vyzkoušet sami jejich výrobu, vytvořit si originální šperk, nebo si zkusit techniku práce na hrnčířském kruhu. O zábavu a kulturní zážitky se postarají účinkující, kteří jsou pravidelným návštěvníkům dobře známí, ale i mnoho nových umělců.
Středočeský kraj | Památky

Hornické muzeum Příbram zve na Velikonoce v hornickém domku

Pletení pomlázek, zdobení kraslic, pečení jidášů, zdobení perníčků cukrovou polevou, drátování vajec nebo výrobu textilních a korálkových ozdob – to vše a mnoho dalšího představuje od 28. do 31. března Hornické muzeum Příbram prostřednictvím oblíbeného pořadu Velikonoce v hornickém domku. Otevřeno je tu vždy od 10 do 17 hodin.
Středočeský kraj | Kultura

Víte, že jedinou středočeskou zoo najdete v Chlebech?

Zoologická zahrada v obci Chleby severovýchodně od Nymburka je jednou z nejmenších českých zoologických zahrad. Na rozdíl od svých obřích konkurentů získala popularitu především díky bezprostřednímu kontaktu návštěvníků se zvířaty. K vidění je více než stovka vzácných a ohrožených zvířat z celého světa i „obyčejná“ domácí zvířata, která můžete hladit, krmit nebo se s nimi vyfotografovat.
Středočeský kraj | Příroda

Zahrajte si golf na skvělých hřištích ve Středočeském kraji

Máte rádi golf a těšíte se až vyrazíte na první tréninky ven na green? Golfové areály v okolí Prahy připravily na letošní rok zajímavé novinky. Představíme vám ta nejlákavější místa, kde rozhodně stojí za to si golf zahrát. Díky velkému výběru odpališť si nejlepší hřiště pro svou výkonnost vybere každý, včetně dětí. Nechte se inspirovat našimi tipy ve Středních Čechách.
Středočeský kraj | Letní sporty

50 tipů, kam se vydat na Zelený čtvrtek nejen v Praze a okolí

Velikonoční svátky nabízejí spoustu možností, jak využít volný čas – oslavit svátky jara můžete nejen na hradech, zámcích a v zajímavých muzejních expozicích, ale také duchovním rozjímáním. Křesťané si na Zelený čtvrtek připomínají poslední večeři Páně, na které Ježíš ustanovil svaté přijímání. Večer pak odlétají zvony do Říma, v kostelích zavládne až do Bílé soboty ticho a zvonění nahradí děti s řehtačkami. Užijte si Zelený čtvrtek 28. března 2024!
Středočeský kraj | Zážitky