Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Zámek Náměšť nad Oslavou
Památky

Zámek Náměšť nad Oslavou

Zámek v Náměšti nad Oslavou, postavený na levém břehu řeky Oslavy, patří mezi významné doklady renesančního stavitelství na Moravě. Původní hrad ze 13. stol. byl moravskými pány ze Žerotína přebudován v letech 1565-1578 na honosné renesanční sídlo, které se zachovalo v téměř nezměněné podobě dodnes.
Součástí areálu jsou budovy tzv. „Vlašského dvora“ v předzámčí, anglický park a malá francouzská zahrada. V roce 1752 jej koupili Haugwitzové a zůstali tu až do roku 1945. Tehdy byl zámek na základě tzv. Benešových dekretů zkonfiskován zemským národním výborem v Brně, aby se následně stal letním sídlem prezidenta republiky na Moravě.

Prezident republiky, Dr. Edward Beneš, zde pobyl jen krátce v letech 1946 a 1947. V roce 2001 byl areál zámku prohlášen Národní kulturní památkou. Interiéry zámku nabízejí unikátní expozice gobelínů, cenných obrazů či historického nábytku, zámecká kaple je pozoruhodná svoji architekturou i barokním mobiliářem, knihovna bohatým knižním fondem i štukovou klenbou s ojedinělou freskovou výzdobou a vnitřní nádvoří pak zdobenými renesančními arkádami.

Od roku 2013 je na zámku připravena nová prohlídková trasa – Apartmán hraběte Haugwitze. Trasa představí prostory bývalého bytu majitele panství a přiblíží životní styl na začátku 20. století. Trasa zahrnuje předpokoj, malou jídelnu, hudební salon, ložnici a pracovnu hraběte Jindřicha, klubový a kulečníkový salon. Hraběcí apartmán je zařízen podle dochovaných archivních materiálů. Autenticitu místností podtrhuje vystavený původní mobiliář, který byl uložen v zámeckém depozitáři.

Prostory zdobí stolní i užitkové sklo a porcelán, množství drobnějších předmětů osobního charakteru, například psací či kuřácké náčiní, rodinné fotografie, sportovní trofeje, ale také ložní prádlo s hraběcím erbem či vybavení koupelny. K vidění je také nádherný kulečníkový stůl, který si Haugwitzové přivezli v 19. století z Ruska. Kromě několika kusů nábytku (stůl, židle, bufet) nechal zámek zrestaurovat také vídeňské rolety do oken.


Prohlídkové okruhy

Reprezentační prostory (základní okruh)
Tento prohlídkový okruh představuje zámeckou kapli, vnitřní arkádové nádvoří a reprezentační prostory I. poschodí včetně bývalé prezidentské pracovny. Kromě unikátního barokního mobiliáře kaple můžete obdivovat zejména ojedinělou kolekcí tapisérií, novinkou je jedinečná expozice o stolování na zámku v Náměšti a nově zpřístupněná bývalá zimní zahrada s terasami na jižní straně zámku.

Apartmán hraběte Haugwitze (základní okruh)
Tento prohlídkový okruh představuje soukromý život majitele panství na počátku 20. století. Součástí prohlídky této části zámku je vnitřní renesanční nádvoří, 8 místností bytu hraběte (vstupní místnost, jídelna, hudební salón, ložnice, pracovna, klubový salón, kulečníkový salón a koupelna), celá prohlídka je zakončena v zámecké knihovně s čítárnou – v nejkrásnějším zámeckém sále.

Královský a dětský apartmán (přístupný v letních měsících a o státních svátcích)
Takzvaný Královský apartmán tvořily prostory jižního a západního křídla horního poschodí zámku a v době posledních majitelů sloužily jako místnosti pro ubytování významných hostů rodiny Haugwitz. Ve východním křídle stejného poschodí pak byl i dětský apartmán, který byl tvořen místnostmi pro děti posledních majitelů a jejich vychovatelek. Je přístupný pouze v červenci a srpnu o sobotách a nedělích a ve dnech státních svátků. Na podzim pak o státních svátcích 28. září a 28. října. Věnujte prosím pozornost uvedeným termínům prohlídek. Rezervace prohlídek je nutná. Upozornění: Královský apartmán je v nejvyšším patře zámku, převýšení je 100 schodů.

Zámek Náměšť nad Oslavou

Zámek Náměšť nad Oslavou

Aktuality

Chovatelská přehlídka trofejí na zámku v Náměšti nad Oslavou

Tradiční chovatelská přehlídka trofejí.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Koncert absolventů ZUŠ Náměšť nad Oslavou

Závěrečný koncert absolventů hudebního oboru Základní umělecké školy v Náměšti nad Oslavou. Zámecká knihovna.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Concentus Moraviae na zámku v Náměšti

Mezinárodní hudební festival Concentus Moraviae, první náměšťský koncert.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Dětský den se společností Pěnkavův dvůr na zámku v Náměšti

Historická pohádková představení pro děti v parku zámku a dětské prohlídky interiérů zámku.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Cesta pohádkovým lesem v náměšťském parku

Dětské odpoledne plné pohádkových postav, her a soutěží pořádá v zámeckém parku Český svaz žen v Náměšti nad Oslavou.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Concentus Moraviae na zámku v Náměšti

Mezinárodní hudební festival Concentus Moraviae.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Oživený zámek Náměšť nad Oslavou

Netradiční prohlídka zámku.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Večerní prohlídky zámku Náměšť nad Oslavou

Dva večery netradičních prohlídek zámku.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Žižkův dub v Náměšti nad Oslavou

Žižkův dub v Náměšti nad Oslavou je považován za největší a pravděpodobně i nejstarší žijící dub na Moravě. Velkou zajímavostí je to, že na rozdíl od většiny ostatních nebyl vysazen, ale jedná se o pozůstatek původních dubin, které pokrývaly zdejší krajinu.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Barokní most v Náměšti nad Oslavou – jeden z nejstarších mostů na Moravě

Náměšťský barokní kamenný most bývá nazýván "malý moravský Karlův". Po Karlově mostě jde totiž o největší most v ČR s nejbohatší sochařskou výzdobou. Na Moravě není most, který by se mu bohatostí výzdoby rovnal.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Stará tkalcovna v Náměšti nad Oslavou

Hala staré tkalcovny slouží jako výstavní prostory. Interiér je velký, hodně prosvětlený díky stropní konstrukci a velkým oknům podél jedné z delších stěn. Jedná se o prostor halového typu.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Minigolf v Náměšti nad Oslavou

Minigolf v Náměšti nad Oslavou nabízí 18 profesionálních minigolfových drah, které jsou vhodné pro dospělé i děti. V blízkosti hřiště se nachází dětské hřiště a Restaurace Na statku, kde si po hře můžete dát něco dobrého k jídlu i pití.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Muzeum řeznictví v Náměšti nad Oslavou

Nové muzeum řezníků s unikátním počtem vystavených předmětů naláká nejednoho milovníka zajímavostí. Muzeum nabízí ucelený pohled na historii výroby uzenin a masných výrobků.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Schultzovy filtry v Náměšti nad Oslavou

Že nevíte, co si pod tím názvem představit? Jde o kanalizační čistírnu, která byla postavena v letech 1957-1958 v Náměšti nad Oslavou.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Za památkami Třebíčska

Nejen město Třebíč s židovskou čtvrtí láká turisty k návštěvě. V okolí města najdeme řadu významných památek, které by neměly zůstat opomenuté. Proč si neudělat výlet po některých z nich? Autem nebo i na kole... První zastávkou může být třeba zámek Náměšť nad Oslavou...
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Sokolovna v Náměšti nad Oslavou

Budova Sokolovny v Náměšti nad Oslavou pochází z rocku 1925. Mezi lety 2021-2023 proběhla pečlivá rekonstrukce a bývalá sokolovna dnes slouží jako kulturní prostory.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Ubytování a restaurace v okolí

Centrum environmentálních technik a technologií CETT

CETT – Centrum environmentálních technik a technologií sídlící v blízkosti lesanedaleko od státního zámku Náměšť nad Oslavou.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Pohodička

Tahle kavárna je sociálně terapeutická dílna Domova bez zámku. To znamená, že tady headbarista Marek Klement nebo jeho krásná žena Kateřina vystřelí ukázkové flat white a donese vám ho nejspíš člověk s mentálním postižením, ať už je to Pepa, Tonda nebo Koudy.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Hotel Restaurant Na Statku

V areálu bývalé zemědělské usedlosti vám v atmosféře životního stylu minulých dob nabídneme krásné ubytování a domácí stravu v naší restauraci.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Pizzerie Peperone Náměšť nad Oslavou

Pizzerie Peperone v Náměšti nad Oslavou byla postavena a otevřena v roce 2005. Je to rodinný podnik pracovitých manželů a jejich sehraného pracovního týmu.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Hotel Monaco v Náměšti nad Oslavou

Hotel Monaco v Náměšti nad Oslavou je příjemný hotel střední kategorie s komfortním vybavením hotelových pokojů a zázemím. V objektu hotelu je k dispozici restaurace a noční bar.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Penzion Nautilus v Náměšti nad Oslavou

Penzion Nautilus se nachází v klidném prostředí okolních lesů, na jižním svahu přehrady „Vícenický žleb“ v Náměšti nad Oslavou. Součástí penzionu je restaurace s letní zahrádkou a občerstvením.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Restaurace Na zámeckých valech

Přijďte posedět a vychutnat si příjemnou atmosféru tradiční zámecké restaurace, která se nachází přímo v areálu zámku v Náměšti nad Oslavou. Můžete zde posedět při dobrém jídle, kávě, vínu, pivu, limonádě nebo jen zmrzlině.
Náměšť nad Oslavou, Kraj Vysočina

Svatojakubský pivovar Hluboké

Svatojakubský dvůr – Pivovar je rodinný pivovar nacházející se v prostorách zrekonstruovaného staroselského dvora se zachováním fortele starých mistrů.
Hluboké, Kraj Vysočina