Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Zřícenina hradu Vikštejn
Zřícenina hradu Vikštejn, kudy z nudy
Památky

Zřícenina hradu Vikštejn

Nedaleko města Vítkov stojí na skalnatém vrchu, nad meandry romantické řeky Moravice, zřícenina hradu Vikštejna. Z kdysi hrdé pevnosti se do dnešních časů zachovaly jen části vysokých hradeb se slepými okny, vlhké sklepní místnosti a vyhlídková věžička s nádherným výhledem na lesy Nízkého Jeseníku.

Zříceniny hradu Vikštejna se nachází v Nízkém Jeseníku nad řekou Moravicí, 5 km severovýchodně od Vítkova. Hrad postavil v polovině 13. století Vítek z Kravař k ochraně jižní části opavského knížectví. V 15. století patřil Vikštejn přímo opavským knížatům a na hradě sídlili purkrabí. Pravděpodobně posledním purkrabím, který získal Vikštejn do zástavy a potom do vlastnictví byl Budivoj z Moravice, výbojný rytíř, který se zabýval loupežnictvím a přepadal statky okolní šlechty. V roce 1464 koupil opavské knížectví král Jiří z Poděbrad pro svého syna knížete Viktorína. Hrad byl pravděpodobně v té době přestavěn na lépe opevněnou pevnost, na které sídlil odpůrce krále Matyáše, Hynčík Bírka z Nasile. Ale roku 1474 Matyáš Korvín přitáhl se svými vojsky, hrad dobyl a rozbořil. V roce 1525 koupil hrad i s panstvím Jan Planknar z Kynšperka, který se stal nejvyšším opavským zemským sudím a hrad důkladně přestavěl. Při renesanční přestavbě, která trvala několik desítek let byly vylepšeny obranné prvky, příkopy a hradby.

Nový majitel nechal postavit i nový palác a hrad se tak stal jednou z nejmocnějších pevností opavského knížectví. Poblíž hradu vzkvétaly také ovocné zahrady a chmelnice, pod hradem stál na řece pivovar i pila s mlýnem. Za třicetileté války, roku 1626, obsadilo hrad dánské vojsko generála Mansfelda, kterému se hrstka obránců hradu (20-30 mužů) vzdala bez boje. Do roka a do dne však hrad osvobodilo císařské vojsko a posléze ho preventivně pobořilo, aby opět nepadl do rukou nepřítele. Po velkém úsilí získal Vilém Alexandr Oderský z Lidéřova hrad zpět, udělal ho opět obyvatelným a bydlel v něm až do své smrti. Jeho potomci však hrad neudržovali, takže začal chátrat, posléze zpustl a změnil se ve zříceninu. V 18. století na hradě ještě nějaký čas pobýval poustevník Martin, poslední obyvatel kdysi slavného sídla.

Od minulého století se na hradě prováděly příležitostné archeologické vykopávky. Mimo mincí, ostruh, zámků a kachlů se ve sklepě pod velkou věží se našly lidské kosti a v tajném klenutí dokonce kostra ženy, pravděpodobně zazděné. Hradní věž je dnes upravena na vyhlídku. V areálu hradu se pořádají kulturní a společenské akce. Na hrad se dostanete z obce Vítkov-Podhradí. Cesta na hrad se vine nad esovitými zatáčkami silnice z Podhradí na Radkov.

Aktuality

48. ročník turnaje v malé kopané o putovní pohár Janecký globus

Již 48. ročník turnaje v malé kopané o putovní pohár Janecký globus, v němž jsou připraveny poháry pro tři nejlepší týmy, nejlepšího hráče a brankáře. Semifinalisté obdrží věcné a peněžní odměny. O občerstvení bude po celý den plně postaráno.
Březová, Moravskoslezský kraj

Zamykání Moravice

Moravice protéká krásnou krajinou.
Svatoňovice, Moravskoslezský kraj

Sjezd řeky Moravice

Sjezd řeky Moravice při příležitosti upouštění přehrady Kružberk. Sjezd je vhodný i pro méně zdatné vodáky.
Kružberk, Moravskoslezský kraj

Velikonoční kraslice na zámku Štáblovice – rekordní kraslice v České republice

Dne 29.3. 2024  je zámek Štáblovice místem, kde se nachází největší malovaná velikonoční kraslice v zámecké zahradě v České republice. Vždy v období Velikonoc zdobí zámeckou zahradu. Obří kraslice měří v 3,6 metru a po obvodu v nejširším místě 5,13 metru. Vystavená bude od 29.3. do 14.4.
Štáblovice, Moravskoslezský kraj

Skřipovská litačka

Skřipovská litačka je běžecká akce pro začínající i zkušenější běžecké nadšence všech věkových kategorií. Zázemí závodu je situováno na fotbalovém hřišti ve Skřipově u Opavy a po hřišti zároveň vedou i trasy dětských závodů na 250 a 500 metrů.
Skřipov, Moravskoslezský kraj

Knížecí Velikonoce na zámku Hradec nad Moravicí

Mimořádné prohlídky.
Hradec nad Moravicí, Moravskoslezský kraj

Lovu zdar!

Výstava.
Hradec nad Moravicí, Moravskoslezský kraj

Pohádka O Jezerní královně a vodníku Tutínkovi

Pohádka: O Jezerní královně a vodníku Tutínkovi.
Hradec nad Moravicí, Moravskoslezský kraj

Řeka Moravice – bystrá říčka z Hrubého Jeseníku

Moravice pramení v Moravskoslezském kraji, v Hrubém Jeseníku, zhruba 3 km jižně od Pradědu ve výšce 1135 m n.m. Horní úsek je sjízdný při jarním tání nebo po větších deštích, spodní úsek je závislý na vypouštění vody z přehrady.
Vítkov, Moravskoslezský kraj

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Vítkově

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie je dominantou města Vítkova nedaleko Opavy. Novogotický chrám je nejkrásnější a největší stavbou ve Vítkově a širokém okolí. Jeho vybudování se datuje do let 1910 – 1914 a je nazýván "Vítkovou katedrálou".
Vítkov, Moravskoslezský kraj

Hrob Jana Zajíce ve Vítkově

Hrob Jana Zajíce ve Vítkově na Opavsku je od roku 2019 prohlášen kulturní památkou. Náhrobek je symbolem boje za svobodu a pochází z dílny sochaře Olbrama Zoubka.
Vítkov, Moravskoslezský kraj

Naučná stezka Dědictví břidlice

Naučná stezka malebnou krajinou údolí řeky Moravice, která je zaměřena na poznání historie těžby pokrývačské břidlice. Délka stezky je cca 5 km. Poznáte osobnosti spojené s těžbou břidlice, staré doly techniku dobývání břidlice.
Vítkov, Moravskoslezský kraj

Raabova štola v Zálužné – břidlicová štola ve Vítkově

Na jaře 2018, na přelomu dubna a května se díky několika nadšencům otevřela Raabova štola v Zálužné, které je místní části Vítkova. Jedná se o unikátní ukázku dolu, kde se v minulosti těžila břidlice. Raabova štola je první břidlicovou štolou otevřenou na území České republiky.
Vítkov, Moravskoslezský kraj

Imaginárium břidlice Vítkov

Expozice k historii dobývání pokrývačské břidlice v údolí řeky Moravice, Mkřínkách a Zálužné.
Moravice, Moravskoslezský kraj

Paintball Mania – paintball pro všechny bez rozdílu

Paintball je moderní, adrenalinový sport, který nevyžaduje jen sílu a fyzickou kondici. Při paintballu budete potřebovat i taktické myšlení a chladnou hlavu. Zažijete radost a euforii z výhry i zklamání, když zjistíte, jak málo stačí k porážce. Jedno je ale jisté – na zážitky nikdy nezapomenete.
Vítkov, Moravskoslezský kraj

Weisshuhnův kanál – papírenský náhon u Hradce nad Moravicí

Weisshuhnův kanál sloužil v minulosti jako papírenský splav a dodnes je v provozu. Byl postaven na přelomu 20. století z popudu podnikatele Carla Weisshuhna pro chod továrny a papírnu v Žimrovicích.
Hradec nad Moravicí, Moravskoslezský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Glamping Meleček

Objevujte krásy přírody a ubytujte se v srdci Melečku. V našem glampingovém stanu si dopřejete zasloužený odpočinek od každodenního stresu a nadýcháte se čerstvého vzduchu.
Hradec nad Moravicí, Moravskoslezský kraj

Davidův mlýn v Kružberku

Davidův mlýn ve Slezsku nabízí denně čestvé ryby v restauracích Vážka a Rybářská bašta, pokoje i apartmány s vlastní kuchyňkou, nádhernou přírodu, keramickou dílnu, wellness, venkovní vyhřívaný bazén, lanové centrum, veřejný puting golf.
Staré Těchanovice, Moravskoslezský kraj

Farma Klokočov

Přijeďte k nám na chvíli odložit svoje starosti a užívat si klid a přirozený běh věcí uprostřed nedotčené přírody Oderských vrchů. Na biofarmě Klokočov najdete mnohem víc než jen stylové ubytování, dobré jídlo a půvabné výhledy. U nás můžete trávit čas přesně tak, jak se vám bude líbit.
Vítkov, Moravskoslezský kraj

Areál dobré pohody Žimrovice

Areál Dobré Pohody naleznete v obci Žimrovice v překrásném podhůří Nízkého Jeseníku, v údolí řeky Moravice.
Hradec nad Moravicí, Moravskoslezský kraj

Hotel Belaria v Hradci nad Moravicí

Hotel Belaria, který je umístěn v nádherném údolí řeky Moravice v areálu zámeckého parku s výhledem na zámek, je ideální jak pro rodinnou dovolenou, tak pro pořádání různých oslav a školení. Díky situování hotelu nabízí také spoustu volnočasových aktivit na velmi vysoké úrovni.
Hradec nad Moravicí, Moravskoslezský kraj

Autokemp Budišov nad Budišovkou

Autokemp Budišov nad Budišovkou je vhodný pro rekreaci rodin s dětmi, milovníky přírody, houbaření a cykloturistiky. Nabízí klidné a čisté prostředí k odpočinku a relaxaci.
Budišov nad Budišovkou, Moravskoslezský kraj

Hotel Sonáta

Hotel Sonáta se nachází v bezprostřední blízkosti zámku Hradec nad Moravicí.
Hradec nad Moravicí, Moravskoslezský kraj

Chalupa pod Mateřídouškou – ubytování jako u babičky

Chalupu nedaleko Oder ocení jak rodiny s dětmi či páry, tak i lidé, kteří hledají klid a koncentraci pro svou práci. Snoubí se zde poctivý historický interiér s pohodlím současného standardu. Užijte si klid vesnického prostředí a krásné okolí s mnoha možnostmi pro výlety kratší i delší.
Spálov, Moravskoslezský kraj