Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem
Památky

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem

Ústecký kostel v centru města se proslavil svojí šikmou věží. Jedná se o čtvrtou nejšikmější věží v Evropě – na šedesáti pěti metrech své výšky se vychyluje o celé dva metry a jeden centimetr k tomu. Může za to bombardování na konci druhé světové války.

Kořeny kostela Nanebevzetí Panny Marie sahají až do doby románské, což dokazuje západní věž na níž se dochovalo několik románských vlysů. Bývala to pravděpodobně nejvyšší románská věž v Česku. Dnes je však mnohem populárnější její dvoumetrová odchylka ke které došlo při bombardování města v dubnu 1945. Od té doby stojí v Ústí nad Labem nejšikmější věž v zemích na sever od Alp.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází se v centru Ústí nad Labem pod Mírovým náměstím. Byl postaven kolem roku 1318 německými kolonisty. Dnešní podobu kostelu vtiskl známý puristický architekt Josef Mocker roku 1897. Šikmá průčelní věž ve svém nitru ukrývá tři zvony (Zuzanu, Willeborte a ještě jeden pozdně gotický zvon). Zvon Zuzana, vážící 250 kg, je největším zvonem okresu Ústí nad Labem. V patře nad zvony se dosud zachoval byt věžníka se dvěma místnostmi, který dnes již nikdo neobývá.
 

Jak se věž stala šikmou

V den náletu, 17. dubna 1945, když sirénu už blížící se nálet oznamovaly, poslal farář kostelníka, aby před náletem schoval do kostela, aby se mu nic nestalo. Kostelník Josef Schandu stál v rohu, kam dopadla bomba. Při náletu byl vážně zraněn na krku. Nemohl polykat a nakonec zemřel hladem, protože tenkrát nebyly žádné infuze. Poškozenou věž, která se po náletu naklonila o dva metry, pak podpíraly dřevěné trámy, než se ji podařilo stabilizovat a opravit.

V březnu 2019 byla instalována pamětní deska, která má obyvatele i návštěvníky města upozornit na odklon šikmé věže.
 

Nejšikmější stavba v ČR

Ústecký kostel má nejšikmější věž u nás. Nejšikmější stavbou je pak kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné.
 

Stavba schodiště do horní části věže

Šedesátimetrová věž se vychýlila od vertikály o více než dva metry při bombardování na konci druhé světové války, od té doby je veřejnosti nepřístupná. Po zásahu leteckou pumou se naklonila a praskla. Původní vstup do věže byl zbořen a šikmá věž se stala jedním ze symbolů severočeského města. O její znovuotevření veřejnosti usiluje Ústecká komunitní nadace od roku 2015.

Fimamce na stavbu shání zajímavým způsobem – prodává zájemcům zatím neexistující schody, které na věž povedou. Jejich koupí tak dárci přispějí na stavbu. Schody by měly být hotové do roku 2027. Díky nim bude možné nahlédnout do horní části nejšikmější kostelní věže ve střední Evropě, kde v minulých dobách býval byt zvoníka. Zároveň tam visí největší zvon v severních Čechách.

Provozovatel

Římskokatolická farnost - arciděkanství Ústí nad Labem

Bílinská 110/3
400 01 Ústí nad Labem
Tel.:
+420 475 209 303
Email:
arcidekul@seznam.cz
WWW:
www.farnost-usti.cz
GPS:
50,659369 14,040088
 
 

Časová náročnost

2,0 hodiny

 
 

Aktuality

RunCzech Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem 2024

Třpytivá modrá hladina Labe, zelení porostlá Labská cyklostezka, impozantní skály s hradem Střekovem a úžasná ukázka prvorepublikové industriální architektury v areálu chemičky, to vše na vás čeká na trati Ústeckého 1/2Maratonu!
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

ČEZ RunTour Ústí nad Labem 2024

Proběhni se s námi na trasách dlouhých 3, 5 a 10 kilometrů, nebo si zkus štafetu přímo z centra Ústí nad Labem, kolem řeky Labe, až pod hrad Střekov!
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Zahájení turistické sezóny 2024 na Ústecku

Užijte si s námi letošní zahájení turistické sezóny. Navštivte některé ze zajímavých akcí nebo se s námi vydejte na výlet.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Zahájení turistické sezóny 2024 na Ústecku

Užijte si s námi letošní zahájení turistické sezóny. Navštivte některé ze zajímavých akcí nebo se s námi vydejte na výlet.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Zahájení provozu cyklobusu z Labské stezky na Severní Terasu

Jedná se o akci v rámci zahájení turistické sezony na Ústecku.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Zahájení turistické sezóny města Ústí aneb Vítání jara na hradě Střekov

Přijďte si s námi užít veselý den plný zábavy pro celou rodinu na hradě Střekov.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Moldavská horská dráha – vlakové spojení Ústí nad Labem – Moldava

Moldavská horská dráha (nazývaná též Teplický Semmering) je lokálkou vedoucí ze severočeské uhelné pánve až na samotný hřeben Krušných hor.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Lokomotivou Ušatá za UNESCO do Žatce

V sobotu 6. dubna 2024 se uskuteční první veřejná jízda vlaku Národního technického muzea v čele s parní lokomotivou 464.102 „Ušatá" z roku 1940, která v loňském roce prošla generální rekonstrukcí. Vlak pojede z Ústí nad Labem do Žatce a zpět.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Kino Cinema City v Ústí nad Labem

V OC Forum v Ústí nad Labem se nachází kino Cinema City s několika kinosály s klimatizací. Filmy se promítají ve 2 a 3D i IMAX 4 DX. Nechybí možnost zakoupení občerstvení u baru. V OC lze pohodlně zaparkovat.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Když umíte padat, můžete i létat v Ústí nad Labem

Neradi chodíte pěšky? Voní vám benzín? Máte létací sny?
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

TicketPack Ústí nad Labem – zvýhodněný balíček vstupenek

V Ústí nad Labem si lze během dovolené pořídit zvýhodněný balíčku vstupenek TicketPack, se kterým můžete navštívit 5 vybraných a zajímavých turistických cílů s více než 40% slevou.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Harlem – lezecká stěna & klub

HARLEM nabízí lezení na boulderingových stěnách a prostor pro klubové akce s barem a možnostmi využití i pro oslavy, firemní večírky atd. Klub se nachází ve sklepeních bývalého Dominikánského kláštera v centru Ústí nad Labem, Hradiště 4 (cca 50 m od Mírového náměstí).
Ústí nad Labem-město, Ústecký kraj

Kostel sv. Vojtěcha v Ústí nad Labem

Kostel svatého Vojtěcha je dominantou města a významným zástupcem barokní architektury na severu Čech.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Řeka Bílina – perla průmyslového severu

Bílina pramení v Krušných horách v okolí Chomutova a v Ústí nad Labem se vlévá do Labe. Sjízdná je v délce cca 50 km po celý rok. Jezů je na řece pomálu a nesjízdný není ani jeden, celých 23 km není třeba loď přenášet.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Zoo Ústí nad Labem – vstupte do říše zvířat

Pro návštěvníky zoo je připraveno velké množství předváděcích akcí, jako je "medový strom" pro malajské medvědy, krmení tuleňů, lemurů, surikat, piraň a či setkání u tučňáku. Můžete se stát chovatelem v zoo či si objednat krmení například u žiraf.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Squash & Café Svádov

Nabízíme dva nové squashové kurty, CaféBar, stolní tenis, možnost individuálního aerobního cvičení v prostorách kurtu.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Krušnohorská pivní stezka

Světlé i tmavé ležáky ze žateckého chmele, pšeničná světlá piva podle starých německých receptur nebo osvěžující nízkoalkoholické limonády – to vše nabízí Krušnohorská pivní stezka na české i saské straně hor.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Pivovar Hotel Na Rychtě v Ústí nad Labem

Pivovar Hotel Na Rychtě nabízí příjemné ubytování v centru města Ústí nad Labem. Restaurace Na Rychtě patří mezi tradiční české restaurace s vlastním pivovarem, který vyrábí nefiltrovaná piva pouze pro soukromou potřebu hotelu. Po předchozí domluvě je možná i exkurze do výroby.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Restaurace Srdcovka v Ústí nad Labem

Restaurace Srdcovky jsou vlajkovou lodí značky Gambrinus. Najdete zde výborně ošetřené čepované pivo, pestrou mezinárodní kuchyni v současném pojetí, jídla připravená na grilu na dřevěném uhlí, pizzu pečenou z autentických surovin, kvalitní servis a odpovídající prostředí
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Tortuga Bay

Nejste někde v docích, kde v lokálu drsní chlápci dělají burgery? Ne, jste v Ústí, kde se v únoru 2018 dva vousatí týpci v klobouku rozhodli, že své letité zkušenosti s pitím karibských rumů a pojídáním burgerů zúročí ve svém bistru.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Pivovarská šenkovna v Ústí nad Labem

Pivovarská šenkovna je nestarší, dosud fungující restaurace v Ústí nad Labem a to od roku 1884.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Kukang Coffee v Ústí nad Labem

V unikátní „ochranářské“ kavárně Kukang Coffee v Ústí nad Labem si nejen vychutnáte výborný šálek kávy, ale budete se tím také podílet na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj

Kolocafé

Jsme přímo na cyklostezce v Ústí nad Labem – Pod Benešovským mostem. Máme kvalitní kávu a výborné zákusky. A pokud máte chuť na něco zdravého a zároveň dobrého – u nás si vždy vyberete.
Ústí nad Labem-Střekov, Ústecký kraj

Cup – coffeeup

Lidi na super kavárnu v Ústí čekali, takže palce šly okamžitě nahoru. Lukáš Slavík a jeho tým vytvořil útulné prostředí ze suterénu činžáku. A protože je to město na cestě do Berlína, headbarista, bratr Lukáše, Ondra Slavík, střídá pražírny pražské a berlínské.
Ústí nad Labem, Ústecký kraj