Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Dlouhá stoka ve Slavkovském lese
Památky

Dlouhá stoka ve Slavkovském lese

Dlouhá stoka je významná technická památka, protínající velkou část Slavkovského lesa. Rozsáhlé vodního dílo, budované v souvislosti s rozvíjející se důlní činností, nemělo v Evropě 16. století obdoby.
Hlavními důvody pro zhotovení rozsáhlého vodního díla byla rozvíjející se důlní činnost, která spotřebovávala stále více vody pro pohon strojů a také dřeva, jehož zásoby kolem dolů byly téměř vyčerpány. Bylo proto třeba dopravit vodu a dřevo do báňských provozů v okolí Horního Slavkova a Krásna, ze vzdálených kynžvartských lesů. Jan Pluh, bohatý feudální pán na Bečově a Slavkově hledal způsob, jak zásobování hornických měst zajistit. Obrátil se na jistého přistěhovalce Rössmeissela s tím, aby vyzkoušel, zda by bylo možné zásobovat města vodou z Kladského rybníka. Po měsících vyměřování navrhl Rössmeissl trasu (kopírující již starší vodní dílo), po které by mohla být vedena voda z rašelinišť až do Slavkovského potoka. Plných šest let se budoval vodní kanál‚ až byl roku 1536 dokončen.

Délka kanálu činí 24,2 km a šíře dosahuje dvou i více metrů. Postupem času na stoce přibylo 13 stavidel a 35 mostů. Místo rozemílání rudy v moždířích nebo v ručních mlýnech se rozběhly rudné mlýny a pucherny na vodní pohon, takže lidská energie byla znásobena vodní energií a hornictví se mohlo rozvíjet v širším měřítku. Nejen horníci využívaly nové stoky – od roku 1547 se začalo plavit dřevo. Dlouhá stoka sice zaváděla do slavkovského údolí mnohem více vody, ale nadále s ní bylo nutné šetřit. Za tím účelem byly vydány směrnice stanovující podmínky pro rozvod vody řízený hlavním stavidlem nad Krásnem v Dílcích. U stavidla stál domek vrchního dozorce, jehož povinností bylo podle nařízeného schématu střídavě vpouštět vodu buď do Krásna a Horního Slavkova na rudné mlýny a vodní kola čerpadel nebo do hutí v Seifertsgrünu. Po třicetileté válce těžba cínu na Slavkovsku postupně upadala. Období meziválečné, ale hlavně poválečné bylo pro Dlouhou stoku takřka smrtelné. Koryto bylo nejprve zúženo částečným zásypem a když v oblasti začaly těžit Jáchymovské doly, došlo k narušení a částečnému zničení drobných vodních děl. Na devastaci díla se podílely také Státní statky, které koryto překládaly k napájení dobytka a na některých místech ho dokonce zaoraly.

Dnes však díky úsilí místních občanů, rodáků a Nadace Georgia Agricoly, region Slavkovský les, je celá trasa funkční a průtočná. V září 2003 zapsalo ministerstvo kultury Dlouhou stoku do seznamu kulturních památek.Procházku po několika úsecích této jedinečné technické památky můžete začít na Kladské nedaleko Mariánských Lázní. Kolem rybníka tu vede přibližně kilometr dlouhá naučná stezka a jedna z informačních tabulí vám stručně připomene historii a některé technické parametry Dlouhé stoky. Ta vytéká z Kladského rybníka pár kroků odtud a rašelinou charakteristicky červenohnědě zbarvenou vodu dovede krásnou krajinou až do Horního Slavkova.

Provozovatel

Informační středisko města Horní Slavkov

Pluhova 211
Horní Slavkov
357 31 Bečov nad Teplou
Tel.:
+420 352 688 130
Email:
hsmuzeum@quick.cz
WWW:
www.omks.cz
WWW:
slavkovskyles.swe...
GPS:
50,026423 12,668152
 
 

Cena

Cena: zdarma

 

Časová náročnost

2,5 hodiny

 
 

Aktuality

Velikonoce na zámku Kynžvart

Prohlídky skvostných Zámeckých interiérů Metternichů a Muzea a kabinetu kuriozit.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Mezinárodní den památek na zámku Kynžvart

Prohlídky zámku.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Zahájení návštěvní sezóny na zámku Kynžvart

Zahajujeme návštěvní sezónu!
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Velikonoční pondělí na zámku Kynžvart

Program na zámku.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

1. Máj na zámku Kynžvart

Prohlídky zámku.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Den vítězství na zámku Kynžvart

Mimořádné prohlídky.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Víkend otevřených zahrad na zámku Kynžvart

Prohlídka parku.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Zámecké slavnosti na zámku Kynžvart

Tradiční zámecká slavnost s řemeslným jarmarkem a dalším zábavným programem.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Krajinou Kladských rašelinišť na běžkách i na kole

Nenáročná trasa, která vás provede samým srdcem Slavkovského lesa, krouží kolem tajuplné a tiché krajiny národní přírodní rezervace Kladské rašeliny. Cesta povede okolo alpských staveb v osadě Kladská, zamrzlých rybníků a Dlouhé stoky.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Dům přírody Slavkovského lesa

Návštěvnické středisko Dům přírody Slavkovského lesa na Kladské přibližuje návštěvníkům přírodní i kulturní zajímavosti a cennosti Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj

Lovecký zámeček Kladská – pobyt v alpském stylu uprostřed lesů

U Kladského lesa v blízkosti Mariánských Lázní leží malá osada Kladská, jejíž dominantou je dřevěný lovecký dům s možností ubytování a dalšími stavbami v alpském stylu.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj

Dům přírody na Kladské – informační brána do Slavkovského lesa

Návštěvnické středisko přibližuje přírodní i kulturní zajímavosti a cennosti Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. V interaktivní expozici se dozvíte o minerálních pramenech a tajemných mofetách, starobylých rašeliništích, jedinečných hadcových horninách a pestrých mokřadních loukách.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj

Naučná stezka Kladská v Národní přírodní rezervaci Kladské rašeliny

Naučná stezka Kladská vede po hranicích Národní přírodní rezervace Kladské rašeliny a seznamuje s historií osady Kladská, s vývojem rašeliniště a jeho faunou a flórou. Na trase dřevěného chodníku se poznáte se zdejší přírodu zblízka na vlastní oči.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj

Národní přírodní rezervace Kladské rašeliny

Národní přírodní rezervace Kladské rašeliny se nachází v CHKO Slavkovský les. Jedná se o významnou lokalitu, která se dělí na pět částí: Tajga, Paterák, Lysina, Husí les a Malé rašeliniště. Turisté mohou navštívit pouze Tajgu, kolem které vede NS Kladská. Ostatní části jsou nepřístupné.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj

CHKO Slavkovský les – ostrov zeleně v lázeňském trojúhelníku

Chráněnou krajinnou oblast Slavkovský les je možné přirovnat k hornatému ostrovu zeleně, klidu a dosud málo narušené přírody v geografickém trojúhelníku Karlových Varů, Mariánských a Františkových Lázní.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Stará hájenka v alpském stylu u Mariánských Lázní

Hluboké lesy v okolí Mariánských Lázní skrývají mnohá tajemství. V lokalitě zvané Králův kámen při svých toulkách natrefíte na více než 100 let starou hájenku postavenou v netradičním stylu.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Restaurace a pension U Tetřeva v osadě Kladská

Restaurace U Tetřeva se nachází v krásné a nedotčené přírodě uprostřed překrásných lesů v osadě Kladská nedaleko Mariánských Lázních.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj

Restaurace Pension Kladská

Foie gras, jaké jste ještě nejedli? To musíte mezi Mariánkami a Vary zahnout hluboko do Slavkovského lesa do osady Kladská, kde není signál, ale jen několik nádherných chaloupek v alpském stylu z konce 19. století.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj

Lázeňský klub Lesní mlýn – bývalý hotel Donbas

Od roku 2018 se píše nová historie bývalého hotelu Donbas v Mariánských Lázní, vznikla zde kavárna a kulturní prostor.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj

Spa Hotel Silva Mariánské Lázně

Spa Hotel Silva je nově otevřený čtyřhvězdičkový hotel po kompletní rekonstrukci s 36 pokoji a pestrou nabídkou spa & wellness služeb.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj

Hotel Helga v Mariánských Lázních

V rodinném secesním hotelu Helga můžete být svědky nejen neopakovatelných chvil u praskajících krbů a kamen, ale máte i možnost prožít noc v apartmá, kde pobýval generál Patton. Hotel se nachází v parku u lesního pramene a 150 metrů od lázeňské kolonády a léebného centra.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj

Hotel Westend Mariánské Lázně

Hotel Westend nabízí komfortní ubytování na vysoké úrovni návštěvníkům města Mariánské Lázně.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj

Grandhotel Nabokov Mariánské Lázně

Hotelový komplex vznikl propojením sedmi historických budov a dostavbou wellness centra Aglaja. Stal se tak jedním z nejmodernějších hotelů v Mariánských Lázních. Nabízí nejen ubytování a lázeňské procedury, ale také péči ve vlastní lázeňské klinice a prostorném wellness centru Aglaja.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj

Hotel Maxim v Mariánských Lázních

Hotel Maxim v Mariánských Lázních se nachází z jedné z historických budov města. Vstupní hala dýchá prvorepublikovým kouzlem, nicméně hotel prošel rozsáhlou rekonstrukcí v roce 2004, aby vyhovoval moderním standardům.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj