Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Katakomby Klatovy – tajemství ukryté pod jezuitským kostelem
Památky

Katakomby Klatovy – tajemství ukryté pod jezuitským kostelem

V Klatovech najdete raritu evropského charakteru – krypty pod klatovským jezuitským kostelem zasvěceným Neposkvrněnému početí Panny Marie a sv. Ignácovi, dnes známé jako klatovské katakomby. Podle plánů stavitelů se staly pohřebištěm příslušníků jezuitského řádu, šlechty, vojska i měšťanů.
Katakomby připomínají nejen historii města a jezuitského řádu, lze v nich pohlédnout do tváří těch, jejichž životy a činy se podílely na vytvoření dodnes viditelné tváře Klatov, k níž patří kostel, kolej, seminář a škola. Katakomby byly budovány jako součást stavby kostela. V létech 1676 – 1783 do nich bylo uloženo k věčnému spánku více než 200 zemřelých. V roce 1784 panovník Josef II zakázal pohřbívání v kryptách, a tak posledním zde pohřbeným se stal v roce 1783 Antonín Weichs. Zřejmě nejznámějším z pohřbených je Pater Adalbert Chanovský z Dlouhé Vsi, misionář působící v jihozápadních Čechách v 1. polovině 17. století.


Těla položená na hoblinách v dubových rakvích byla obložena chmelem. Každá rakev byla označena olověnou identifikační destičkou. Působením vzduchu dovedeného do krypt důmyslným systémem větracích kanálů došlo k jejich postupnému vysušení – k mumifikaci – tak, že dnes váží 8 – 10 kg. Větrací systém, jenž ústil až na střeše kostela, zajišťoval v katakombách relativně stálou teplotu a vlhkost vzduchu.

Po dlouhá léta byla těla prakticky nedotčena. Při opravě střechy jezuitského kostela ve 30. letech 20. století zasypali dělníci stavebním odpadem větrací šachty a kanály, které stoupaly zdivem pilířů až pod střešní římsu. Tím se zcela změnilo prostředí ve sklepení a převážná část mumií se rozpadla. Celkem 140 zničených mumií bylo v roce 1937 pohřbeno do hromadného hrobu na hřbitově sv. Jakuba v Klatovech. Místo uložení ostatků připomíná pamětní kámen s textem.

Dnes mohou návštěvníci v klatovských katakombách zhlédnout 30 mumifikovaných těl, 7 dalších je uloženo ve veřejnosti nepřístupné části krypt. Všechna těla jsou předmětem péče konzervátorů, i klimatické podmínky krypt se stará klimatolog. Větším organizovaným skupinám doporučujeme telefonicky domluvit návštěvu předem.
 

Expozice v prostorách krypt

Expozice je instalována v původních prostorách krypt, dnes nazývaných katakomby, a jezuitského gymnázia. Vypráví návštěvníkům příběh barokních jezuitských Klatov, které mělo tehdy neuvěřitelných 310 studentů. Obsahuje dobové listiny, historické předměty, modely staveb či dokumentární filmy. Expozice využívá multimediálních prvků. V nově zpřístupněných částech lze vidět hrobku Koců z Dobrše, cisternu na vodu i systém spouštění rakve do původně nepřístupných krypt. Pietní prostory, kde spočívají mumifikovaná těla, doplňuje seznam pochovaných a panel s nákresem ventilačního systému.


Prohlídkový okruh I. Katakomby

možnost individuální prohlídky i prohlídky s průvodcem
 
květen-září: denně 9.00-18.00
říjen-duben: všední dny 11.00-16.3, víkendy a svátky 9.00-17.00
 

Prohlídkový okruh II. Jezuitský kostel

přístupný jen s průvodcem
 
červen-září: denně 10.00-16.00
říjen-květen: víkendy a svátky 11.00-16.00
 

Prohlídkový okruh III. Jezuitská kolej

přístupný jen s průvodcem
 
červen-září: denně 10.00-16.00
říjen-květen: pátky 11.00-16.00 a víkendy a svátky: 10.00-16.00
 

Prohlídkový okruh IV. Arciděkanský kostel

přístupný pouze s průvodcem, celoročně jen pro předem objednané skupiny

Aktuality

Setkání pěveckých sborů Plzeňského a Karlovarského kraje

V sobotu 18. května 2024 proběhne v Klatovech XVI. ročník Setkání sborů Plzeňského a Karlovarského kraje, jež jsou členy západočeské oblasti Unie českých pěveckých sborů.
Klatovy, Plzeňský kraj

Pochod Klatovský karafiát

Klatovský karafiát je znovuobnovený tradiční turistický pochod s bohatým doprovodným programem v cíli. Různě dlouhé trasy jsou připraveny pro chodce i cyklisty.
Klatovy, Plzeňský kraj

Mezinárodní folklorní festival Klatovy 2024

Mezinárodní folklorní festival v Klatovech patří mezi nejvýznamnější akce tohoto typu v regionu.
Klatovy, Plzeňský kraj

Klatovská pouť 2024

Město Klatovy pořádá tradiční pouť, v níž kromě pouťových atrakcí nebude chybět ani staročeský jarmark a průvod s obrazem Panny Marie Klatovské.
Klatovy, Plzeňský kraj

Jana Brožová, známá – neznámá

Výstava kreseb známé autorky.
Klatovy, Plzeňský kraj

Klatovský karafiát – výstava karafiátů v Klatovech

Západočeskou zahradnickou specialitou je speciálně vyšlechtěný klatovský karafiát. Stovky karafiátů neuvěřitelných barevných kombinací bývají k vidění v zahradě klatovských karafiátníků.
Klatovy, Plzeňský kraj

Author Král Šumavy – maraton horských kol 2024

Fanoušci cyklistiky se mohou zúčastnit již 31. ročníku maratonu horských kol – největšího MTB maratonu v České republice.
Klatovy, Plzeňský kraj

Legiovlak 2024

Legiovlak je projekt Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií.
Klatovy, Plzeňský kraj

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce v Klatovech

Kostel, jehož vznik je spjat s jezuitským řádem, je dominantou náměstí Miru. Pod kostelem se nachází známé klatovské katakomby.
Klatovy, Plzeňský kraj

Lávka od Evy Jiřičné v Klatovech

Součástí rekonstrukce katakomb v Klatovech bylo roku 2012 i spojení dvou objektů v Balbínově ulici, skleněná nadzemní lávka, která byla postavena podle projektu architektky Evy Jiřičné.
Klatovy, Plzeňský kraj

Černá věž v Klatovech

Podívejte se na Klatovy z Černé věže, která je dominantou města a v letním období hojně navštěvovanou památkou. Vlivem mnoha požárů získala věž tmavočerné zbarvení, proto dostala název Černá věž.
Klatovy, Plzeňský kraj

Lékárna U Bílého jednorožce v Klatovech

Barokní lékárna U Bílého jednorožce je jednou z mála památek tohoto druhu v Evropě. Podává věrný obraz práce apatykáře i prostředí lékárny z 18. století. Při návštěvě této unikátní památky uvidíte ukázky zbytků původních léčiv, starých lékárenských nástrojů i léčebných metod.
Klatovy, Plzeňský kraj

Křižíkova cesta z Klatov do Nepomuku

Z Plánice přes Nepomuk do Plzně vede dálková turistická cesta značená červenou značkou, tzv. Křižíkova cesta. Celá trasa měří 32,5 km a je určena pro pěší turisty, ale projedou ji i cyklisté na trekových a horských kolech.
Klatovy, Plzeňský kraj

Venkovní úniková hra Po stopách Madony

Vyražte na netradiční prohlídku historického centra krásného města Klatovy a prozkoumejte památky i z jiného úhlu. Zapojte nohy i mozkové závity a rozluštěte záhadu zmizelého obrazu. Ukraden byl totiž obraz Madony.
Klatovy, Plzeňský kraj

Kostel sv. Vavřince v Klatovech

Barokní kostel byl vybudovaný na místě starší svatyně ze 14. století. Od roku 2000 slouží kostel kulturním účelům.
Klatovy, Plzeňský kraj

Bílá věž v Klatovech

V roce 1581 byla v Klatovech v blízkosti kostela Narození Panny Marie postavena samostatně stojící renesanční zvonice zvaná Bílá věž (zároveň tvořila vstupní bránu na hřbitov), která nahradila kostelní věž zbořenou v roce 1540.
Klatovy, Plzeňský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Čajovna U Naší milé Paní v Klatovech

Klatovská čajovna, která vás přivítá ve své historické budově a tudíž v jedinečném prostředí, vám vždy nabídne příjemně strávené chvíle. Můžete si u nás vybrat ze široké nabídky čajů indických, čínských, i z dalších zemí dalekých.
Klatovy, Plzeňský kraj

Pekařství a cukrářství s prodejnou Na Zemědělce

Provozovna cukrárny je součástí Střední školy zemědělské a potravinářské, Klatovy. Probíhá zde výuka žáků učebního oboru cukrář (zároveň i rekvalifikační kurzy a odborné semináře pro žáky a dospělé). Sortiment výrobků tvoří klasické zákusky a dezerty.
Klatovy, Plzeňský kraj

Country Saloon Klatovy – Beňovy

Country Saloon Klatovy – Beňovy nabízí stylové ubytování i výbornou restauraci. Specialitou restaurace jsou steaky z hovězího masa, které grilujeme na otevřeném ohni – krbu přímo před zraky hostů.
Klatovy, Plzeňský kraj

Statek česká lípa

Na Klatovsku určitě navštivte Statek česká lípa. Hostinec tu provozoval pan František Hnojský s rodinou už ve třicátých letech, však jsou dodnes k vidění na nádherných fotografiích.
Klatovy, Plzeňský kraj

Penzion Brusinka

V penzionu se nachází 4 pokoje s vlastním sociálním zařízením a satelitní televizí s integrovanou wifi, společenská místnost s plně vybavenou kuchyní, sezením pro všechny ubytované najednou a venkovní terasou s dětským hřištěm. Penzion je plně nekuřácký.
Mochtín, Plzeňský kraj

Šnečí farma Strážov

Šnečí farma ze Strážova se zabývá výrobou specialit ze šnečího masa a šnečího kaviáru. Své produkty vyrábí ze šneků z vlastního chovu na šnečí farmě ve Strážově na Šumavě. Nepoužívají se zde žádné konzervanty ani chemické přísady.
Janovice nad Úhlavou, Plzeňský kraj

Pivovar a restaurace Stará Škola

Minipivovar byl vystavěn v prostorách restaurace Stará škola v Chudenicích, kde ještě do r. 1986 byla místní škola.
Chudenice, Plzeňský kraj

Penzion U Sebastiána v podhůří Šumavy

Penzion u Nýrska nabízí ubytování v rodinných apartmánech s vlastní kuchyní a koupelnou, k dispozici společenská místnost s krbem. Součástí rozlehlá zahrada s kruhovou jízdárnou, venkovní terasa s grilem a dětské hřiště. Penzion je součástí farmy, možno vidět koně a svézt se v traktoru.
Nýrsko, Plzeňský kraj