Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Poutní kostel v Nicově
Památky

Poutní kostel v Nicově

Mezi kulturní památky obce Plánice patří poutní kostel Narození Panny Marie v osadě Nicov, ležící 2 km východně od Plánice. Tato barokní stavba je jedním z nejkrásnějších děl proslulého architekta a stavitele K.I.Dienzenhofera.
Nicovský poutní kostel Narození Panny Marie je jedním z vrcholných děl vynikajícího stavitele v období baroka K. I. Dientzenhofera. Kostel byl postaven na základech kostela z r. 1369 v těsné blízkosti zaniklého hradiště na objednávku jednoho z Martiniců, Adolfa Branalda, v letech 1717-1726.

Kostel má čtvercovou loď a nachází se v něm řada rokokových řezbářských prací z druhé poloviny 18. století. V předních nárožích jsou umístěny dvě věže, v zadní dvě sakristie s oratořemi v poschodí. Plastiky hlavního oltáře vzhlížejí ke skřínce nad oltářem, v níž je kopie pozdně gotické sochy Panny Marie nicovské. O sošce se vypráví legenda - po husitských válkách nechali Šternberkové (tehdy ještě farní gotický) kostel opravit a opatřit pro něj dřevěnou milostnou sošku Panny Marie s Ježíškem. V té době byla soška zázračně uchráněna před zkázou ohněm, který založili protikatolicky smýšlející nepřátelé. Mezi ně patřil Ondřej ze Šternberka i jeho bratr Ferdinand, kteří prý za trest zešíleli. 

Ve věži jsou zazděná románská podvojná okénka. Zhlédnout můžete i dřevěnou zlacenou gotickou sochu P. Marie z 2. poloviny 15. století. Za kostelem, v prostoru hřbitova, se nachází barokní márnice. ZA Před kostelem stojí památná více než 400 let stará chráněná lípa, jejíž stáří je větší než stáří kostela. Dalších 500 m západně od kostela najdte mariánskou kapličku, v níž je zázračná studánka s mírně radioaktivní vodou. 


 

 

Provozovatel

Městský úřad Plánice

Náměstí 180
340 34 Plánice
Tel.:
+420 376 394 103
Email:
muplanice@planice.cz
WWW:
www.planice.cz
GPS:
49,383211 13,499408
 
Region:
Plzeňský kraj
Oblast:
Pošumaví
Město:
Plánice
Tipy na výlet:
Plánice a okolí
 

Cena

Cena: zdarma

 

Časová náročnost

1,0 hodina

 
 

Aktuality

Myslív Race 2024

Myslív Race je překážkový běžecký závod s nadprůměrně velkým počtem překážek na dvou distancích (6 km se 40 překážkami a 9 km s více než 60 překážkami). Novinkou roku 2024 je rozdělení závodníků do závodů ELITA a RACE.
Myslív, Plzeňský kraj

Mochtínský přespolní běh

Jedná se o nejstarší a nejnavštěvovanější přespolní běh v okrese Klatovy. Akce je určena pro všechny věkové kategorie. Tratě pro děti a žactvo jsou přímo na fotbalovém hřišti v délce od 100 do 1250 metrů. Dorostenci, dorostenky, ženy a muži běží 4500 metrů.
Mochtín, Plzeňský kraj

Nepomucká pouť 2024

Jedná se bezesporu o nejpopulárnější a nejnavštěvovanější nepomuckou událost v rámci celého roku u příležitosti církevního svátku sv. Jana Nepomuckého.
Nepomuk, Plzeňský kraj

Eva Urbanová & Barock

Nečekejte operu. V novém projektu Evy Urbanové se uskuteční koncert nabitý rockovými a popovými hity.
Nepomuk, Plzeňský kraj

Dva světy

Výstava obrazů Jaroslava Franka a Františka Rady.
Nepomuk, Plzeňský kraj

Pivní slavnosti v Nepomuku

Pestrá přehlídka českého piva doplněná multižánrovým hudebním programem a bohatým výběrem nejrůznějších dobrot pivní gastronomie.
Nepomuk, Plzeňský kraj

Nepomucké trhy

Farmářské a řemeslné trhy.
Nepomuk, Plzeňský kraj

Otvíráme Nepomuk

Letošní turistickou sezónu zahájíme tradiční akcí Otvíráme Nepomuk.
Nepomuk, Plzeňský kraj

Kostel sv. Jana Křtitele ve Zborovech – bývalá románská rotunda

Asi 15 km severně od města Sušice leží malá obec Zborovy. Turisté si zde mohou prohlédnout kostelík sv. Jana Křtitele, původně románskou rotundu z 12. století.
Plánice, Plzeňský kraj

Zřícenina barokní sýpky v lese Maxberk

Nad obcí Kvasetice se nachází zřícenina velké sýpky, nazvané Maxberk. Sýpka je z tereziánské doby a sloužila jako zásobárna obilí v případě neúrody. Do dnešního dne z ní zbyly pouze dvě obvodové zdi.
Plánice, Plzeňský kraj

Muzeum Františka Křižíka v Plánici – život a dílo českého vynálezce

Křižíkovo muzeum nabízí jedinečnou expozici věnovanou životu a dílu významného českého vynálezce a zakladatele elektrotechniky v Čechách Františka Křižíka. Expozice se nachází v rodném domku vynálezce v Plánici na Šumavě.
Plánice, Plzeňský kraj

Křižíkova cesta z Klatov do Nepomuku

Z Plánice přes Nepomuk do Plzně vede dálková turistická cesta značená červenou značkou, tzv. Křižíkova cesta. Celá trasa měří 32,5 km a je určena pro pěší turisty, ale projedou ji i cyklisté na trekových a horských kolech.
Plánice, Plzeňský kraj

Vracovská lípa

Památná vracovská lípa je k vidění v osadě Vracov západně od města Plánice nedaleko Klatov.
Plánice, Plzeňský kraj

Šance pro draha – nakrmte svou ovečku v Těchonicích

Přijeďte se mrknout na svou ovečku a prohlídnout draha. A vůbec, seznamte se s celými Těchonicemi. Nebudete litovat.
Plánice, Plzeňský kraj

Umělá zřícenina Ballymotte

Nad městečkem Nalžovské Hory byla kolem roku 1840 postavena věrná kopie irského rodového sídla hraběte Taaffe – hradu Ballymotte. Kolem zříceniny postupně vyrostl svérázný lesní park s jezírkem.
Nalžovské Hory, Plzeňský kraj

Les Prašivice – pohádkové místo v Nalžovských horách

U Nalžovských hor v lese Prašivice si nechal kolem roku 1840, Hrabě Taafe, majitel zdejšího panství původně z Irska, postavit věrnou kopii irského rodového sídla, hradu Ballymotte. K parku a zřícenině vede z Nalžovských Hor modrá značka, u lesa parkoviště není.
Horažďovice, Plzeňský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Hotel – Restaurant Pavlíček

Příjemné prostory na náměstí v obci Plánice v blízkosti sportovního areálu nabízí Hotel a restaurant Pavlíček. Je zde také možnost hry stolního tenisu, šipky a sledování sportovních i jiných pořadů na velkoplošné TV.
Plánice, Plzeňský kraj

Sport Pension Santa Fé

V Plánici, která je vzdálena nedaleko města Klatovy, je k ubytování i sportovním aktivitám k dispozici Sport Pension Santa Fé. Ubytování je vhodné pro sportovní družstva a školy.
Plánice, Plzeňský kraj

Autokemp Hnačov

Kemp Hnačov leží v jihozápadních Čechách nedaleko města Klatovy. Rozkládá se na břehu rybníka o rozloze 68 ha, který je obklopen překrásnými lesy a nádhernou přírodou. Pár metrů od kempu je i Wake park Hnačov pro wakeboarding a vodní lyžování.
Plánice, Plzeňský kraj

Statek česká lípa

Na Klatovsku určitě navštivte Statek česká lípa. Hostinec tu provozoval pan František Hnojský s rodinou už ve třicátých letech, však jsou dodnes k vidění na nádherných fotografiích.
Klatovy, Plzeňský kraj

Penzion Brusinka

V penzionu se nachází 4 pokoje s vlastním sociálním zařízením a satelitní televizí s integrovanou wifi, společenská místnost s plně vybavenou kuchyní, sezením pro všechny ubytované najednou a venkovní terasou s dětským hřištěm. Penzion je plně nekuřácký.
Mochtín, Plzeňský kraj

Pension Angusfarm Soběsuky

Pension je vybudován v půdních prostorách restaurace s venkovskou atmosférou, na jejímž místě již v roce 1674 stála panská krčma. V restauraci máte možnost ochutnat steaky připravené z hovězího masa masného plemene Aberdeen Angus z ekologického chovu farmy Šumavský Angus.
Nepomuk, Plzeňský kraj

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Jsme rájem hovězích steaků. Díky dokonale vyzrálému hovězímu masu plemene Angus vám můžeme nabídnout steaky připravené ze známých i z méně obvyklých partií, jako je oponka, karabáček nebo pupek. Vaříme sezónně, lokálně a bez kompromisů.
Nepomuk, Plzeňský kraj

Sport Centrum Žinkovy

Sport Centrum Žinkovy. Nabízí školicí a sportovní akce včetně sportovních soustředění v nejrůznějších druzích sportu.
Žinkovy, Plzeňský kraj