Úvod > Co chcete dělat? > Letní sporty > Lužnice – jedna z nejoblíbenějších řek Česka
řeka Lužnice, kudy z nudy
Letní sporty

Lužnice – jedna z nejoblíbenějších řek Česka

Lužnice je typická nížinná řeka, jejíž tok je po celé délce zadržován četnými jezy. Klidný proud bývá rychlejší pouze v době jarního tání nebo po větších deštích. Patří mezi naše nejčastěji sjížděné řeky. Úsek nejlepší sjízdnosti začíná u městečka Suchdol nad Lužnicí a končí až před ústím do Vltavy.

Řeka Lužnice je říční tepnou Třeboňské pánve. Protéká napříč Třeboňskem, od jižních hranic s Rakouskem až po Veselí nad Lužnicí. Lužnice je pro Třeboňsko řeka velmi významná; její voda teče Zlatou stokou, Novou a Starou řekou a díky tomu podivuhodným způsobem zásobuje mnohé rybníky i celé rybniční soustavy a vzácné mokřady Třeboňska. Jméno řeky se vyvinulo ze staročeského označení Ložbnica „lužní řeka, voda protékající luhy“.

Lužnice je dlouhá 208 km a odvodňuje území o rozloze 4234,65 km². Oproti ostatním jihočeským řekám má však velmi malý spád a teče pomalu. Řeka má řadu přítoků, z nichž největší jsou Dračice, Koštěnický potok a Nežárka. Celý horní tok Lužnice od hranic s Rakouskem až k Veselí nad Lužnicí je součástí CHKO Třeboňsko. Poté je koryto řeky v úseku od Veselí nad Lužnicí k soutoku s Vltavou chráněné jako Přírodní památka Lužnice.

Za Veselím n. L. se do již jedné vody řeky Lužnice vlévá Bechyňský potok, který přivádí vody mj. ze Soběslavsko-veselských blat. Lužnice dále protéká městy: Soběslaví, Planou nad Lužnicí, Táborem, Bechyní. Ve městě Týn nad Vltavou se voda Lužnice (v 354 m n. m.) zvolna vlévá do řeky Vltavy.
 

Informace pro vodáky

Lužnice patří u vodáků k oblíbeným českým řekám i pro rekreační kanoistiku, zejména v úseku „rychlejší vody“ od Tábora k Bechyni. Řeka plyne mírným stejnoměrným proudem rovinatou, lučinatou krajinou jižních Čech. Její voda je nadržována četnými jezy a napájí soustavu rybníků.

První oficiální nástupní místo na horní Lužnici je pod mostem Halámky, ř. km 136,7. Další oblíbená nástupní místa jsou v Suchdole nad Lužnicí, a to Suchdol I (ř. km 125,1) a Suchdol II (ř. km 125). Za Majdalenou se známým smrtícím jezem Pilař z Lužnice se odděluje umělé koryto Nová řeka a Stará řeka odtéká do "pralesa", aby se z něho vynořila u rybníka Rožmberk. Ve Veselí zachycuje Lužnice zprava vody řeky Nežárky a dále protéká okolo Borkovických blat k Soběslavi a Táboru.

Před Táborem se její údolí prohlubuje a zužuje. Spád řeky se zrychluje, proto je úsek rychlejší vody TáborBechyně velmi oblíbený vodáky. Za Táborem řeka protéká úzkým a skalnatým údolím pod zříceninami hradů Příběnice a Dobronice k lázeňskému městu Bechyni. Od Bechyně vede řečiště sevřené lesnatými stráněmi vodu Lužnice ke Kolodějím nad Lužnicí, kde již začíná vzdutí Orlické přehradní nádrže a k Týnu nad Vltavou, před nímž se vlévá poblíž Neznašova do řeky Vltavy.
 

Oblíbené úseky Lužnice

  • horní: Suchdol n. Lužnicí – Rozvodí (Stará řeka nebo Nová řeka) 15 km, 4 – 6 hodin, podle stavu vody, ZWC
  • horní: Stará řeka – Stará hlína, výstupní místo (Rožmberk) 11 km, cca 4 hodiny, ZWC
  • horní: Rozvodí – Nová řeka (Mláka) 10 km, cca 3 hodiny, ZWC
  • horní: Nová řeka Mláka – kemp Krkavec 25,5 km, cca 7 – 8 hodin, ZWC
  • horní: nástupní místo Lužnice ř. km 91,1 (kemp Lužnice) - Veselí nad Lužnicí 17 km, cca 4 – 6 hodin, ZWC
  • horní: Veselí nad Lužnicí ř. km 74,7 – Tábor, ř. km 40,5 (ul. Ústecká), cca 34,5 km a 8 – 10 hodin, ZWC
  • střední: Tábor – Bechyně, ř. km 10,9 (ulice Pod schody), cca 30 km a 8 – 10 hodin, WWI
  • dolní: Bechyně, ř. km 10.9 – soutok s Vltavou, cca 11 km, 3 – 4 hodiny, ZWB
     

Náš tip pro zkušenější vodáky: Suchdol nad Lužnicí – Stráž nad Nežárkou

Všem zkušenějším vodákům doporučujeme jednodenní plavbu Suchdol nad Lužnicí – Stráž nad Nežárkou krásnou krajinou meandrující řeky mezi vrbičkami, vysokými písčitými břehy a plážičkami zvoucích ke koupání. Na rozvodí se vydejte do koryta Nové řeky po pravé straně. V Novořeckých močálech číhají nepříjemní komáři, ale pohledy do neporušené přírody snad utrpení vynahradí.

Řeka zbystří svůj klidný tok až na soutoku s Nežárkou, odkud je to ještě několik kilometrů ke kempu ve Stráži (Autocamp U Skalníků). Trasa vám zabere cca 6-7 hodin, záleží na stavu vody. Neúnavní vodáci mohou pokračovat dále do Veselí, Tábora či Bechyně.

Aktuality

Bechyňské keramické trhy 2024

I letos bude bechyňské náměstí hostit tradiční Keramické trhy.
Bechyně, Jihočeský kraj

Nekonečné snění Pavla Čecha

Výstava ilustrací Pavla Čecha.
Bechyně, Jihočeský kraj

Hudební fantazie

Prolog Jihočeského komorního festivalu 2024
Bechyně, Jihočeský kraj

Heide Warlamis – výběr z tvorby od 80. let 20. století do současnosti v Muzeu keramiky v Bechyni

Od začátku března můžete zavítat na výstavu do Mezinárodního muzea keramiky v Bechyni Heide Warlamis.
Bechyně, Jihočeský kraj

Pravoslav Rada – Oživený předmět v Muzeu keramiky v Bechyni

V roce 2023 uběhlo sté výročí od narození významného sochaře a keramika, Pravoslava Rady, a letos si ho připomínáme výstavou v Mezinárodním muzeu keramiky v Bechyni.
Bechyně, Jihočeský kraj

Pašijový betlém u Šedinů v Bechyni

Pašijový betlém je monumentální svou rozlohou a zpracováním jednotlivých scén. O jeho unikátnosti svědčí, že takto vystavený a zpracovaný je jedinečný na území Čech a Moravy. Tento druh betlémů je ve světě ojedinělý.
Bechyně, Jihočeský kraj

Léto na Bechyňce – nostalgické jízdy historickým vláčkem

Historické lokomotivy Elinka a Bobinka vás zvou na letní nostalgické jízdy po naší nejstarší elektrifikované trati z Tábora do Bechyně!
Bechyně, Jihočeský kraj

Léto na Bechyňce – nostalgické jízdy historickým vláčkem

Historické lokomotivy Elinka a Bobinka vás zvou na letní nostalgické jízdy po naší nejstarší elektrifikované trati z Tábora do Bechyně!
Bechyně, Jihočeský kraj

Most v Zářečí

Poté, co starý most v Zářečí, místní části Bechyně, dosloužil, byl v roce 2004 postaven most nový s obloukovou konstrukci, předpjatou monolitickou deskou mostovky, ocelovými oblouky a síťovým uspořádáním závěsů.
Bechyně, Jihočeský kraj

Zámek Bechyně – nahlédnutí do života Petra Voka

Prohlídková trasa „Život Petra Voka na zámku v Bechyni“ vás zavede do nejintimnějších prostorů Petrova života. Dokládá jeho velkorysou stavební činnost, tvorbu rožmberských umělců a řemeslníků, jimiž se završuje česká renesance.
Bechyně, Jihočeský kraj

Svatojakubská cesta v jižních Čechách – dálková pěší trasa do Santiaga de Compostela

Jihočeská trasa navazuje na trasu Východočeskou. Vychází ze středních Čech (případně má i alternativní začátek z Prahy), prochází krajem jihočeským vždy směrem jihozápadním v celkové délce 213 km. Končí na Šumavě na hranicích s Rakouskem odkud pokračuje směrem do Santiaga přes Pasov.
Bechyně, Jihočeský kraj

Městské muzeum Bechyně

Expozice muzea v Bechyni se věnuje historii regionu s ohledem na keramickou a kamnářskou tradici, dále je zde zajímavá část archeologická a milovníci historie mohou nahlédnout do selské jizby. Pozornost je věnována také technickým dílům, jako je stavba bechyňského mostu a elektrifiková trať Elinka.
Bechyně, Jihočeský kraj

První naučná filmová stezka v Bechyni

V jihočeské Bechyni vznikla první regionální naučná filmová stezka, která představuje místa, kde se natáčely známé české filmy, jako je například Metráček, Zlatí úhoři nebo Kameňák.
Bechyně, Jihočeský kraj

Stezka podél Lužnice – z Třeboňska k soutoku s Vltavou

Stezka podél Lužnice spojuje Čechy a Rakousko. Jedná se o přeshraniční dálkovou pěší trasu podél řeky Lužnice, od jejího pramene u rakouské obce Karlstift v severním Rakousku až k jejímu soutoku s Vltavou u Týna nad Vltavou.
Bechyně, Jihočeský kraj

Penzion U Pichlů s vybranou kuchyní

Stylová restaurace v Bechyni s vybranou kuchyní a speciální nabídkou vín z Jižní Moravy. Využít můžete i ubytování v dvoulůžkových a čtyřlůžkových pokojích.
Bechyně, Jihočeský kraj

Vyhlídková věž Bechyně

Věž kostela sv. Matěje je v sezóně přístupná veřejnosti a se svými 36 metry nabízí krásný výhled na zrekonstruované náměstí, údolí Lužnice, Bechyňský most, zámek, klášter, kostel sv. Michaela, židovskou synagogu, městské muzeum, zkrátka, na vše důležité v Bechyni.
Bechyně, Jihočeský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Restaurace Špajz Bechyně

Restaurace Špajz v Bechyni nabízí moderní jihočeskou kuchyni.
Bechyně, Jihočeský kraj

Vila Elektra

o náročné rekonstrukci se nyní Elektra opět stává zařízením pro turismus a také vyhledávaným cílem návštěvníků půvabného lázeňského města.
Bechyně, Jihočeský kraj

Pivovar Keras v Bechyni

Jihočeský pivovar Keras Bechyně nabízí příjemné posezení s nabídkou vlastního piva a originálních pokrmů.
Bechyně, Jihočeský kraj

Pivovar v Bechyni

Piva se zde vaří klasickou dekokční metodou, která je typická pro česká piva. Používány jsou výhradně tradiční suroviny jako slad, vodu, chmel a ušlechtilé pivovarské kvasnice.
Bechyně, Jihočeský kraj

Apartmány Lhota u Bechyně

Atraktivní ubytování v apartmánech u Bechyně, které jsou vhodné pro rodiny i pro větší skupiny přátel. Apartmány Haškovcova Lhota nabízí standardně a vkusně vybavené pokoje s různým počtem lůžek.
Bechyně, Jihočeský kraj

Camping Prima Koloděje nad Lužnicí

Camping Prima se nachází v malebné jihočeské vesničce Koloděje nad Lužnicí, na pravém břehu řeky Lužnice. Díky výhodné poloze nabízí spoustu možností pro aktivní i pasivní dovolenou. V okolí lze navštívit mnoho historických památek, zároveň můžete trávit čas v přírodě a nerušeně relaxovat.
Týn nad Vltavou, Jihočeský kraj

Ubytování v soukromých komnatách rodu Vratislavů z Mitrowicz

Zámek Mitrowicz nabízí jedinečné ubytování v soukromých komnatách rodu Vratislavů z Mitrowicz. Celkem šest místností s kapacitou 18 lůžek je zařízeno historickým nábytkem a dále se rozšířila ubytovací kapacitu v bývalé budově pivovaru, tak aby celková kapacita dosáhla 20 pokojů (44 lůžek).
Týn nad Vltavou, Jihočeský kraj

Zámek Černice v Sudoměřicích u Bechyně

Lovecký zámeček nechal uprostřed bývalé obory postavit ve druhé polovině 18. stol. kníže Václav Paar. Koncem 18. stol. byl barokně upraven. Po 2. svět. válce se majitelem zámku staly státní lesy. Dnes je zámeček v majetku soukromé společnosti.
Sudoměřice u Bechyně, Jihočeský kraj