Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > Česko-bavorský geopark Egeria – vydejte se na cestu časem do dávné minulosti Země
Příroda

Česko-bavorský geopark Egeria – vydejte se na cestu časem do dávné minulosti Země

Poznejte již druhý geopark v České republice. Geopark se rozkládá na bavorském území v okresech Bayreuth, Neustadt – Waldnaab, Tirschenreuth Wunsiedel a na české straně v Karlovarském a Plzeňském kraji.
Zatím nepříliš obvyklý termín "geopark" označuje území se skalními útvary a nevšedním tvarem terénu s vysokým stupněm geologické rozmanitosti. Jeho součástí bývají staré lomy, které dokumentují vývoj neživé přírody, nebo zpřístupněné doly a jeskynní systémy. Geopark nemá v terénu vyznačené hranice, ale tvoří harmonický celek určený převážně skrytou stavbou podloží, na povrchu je propojen naučnými stezkami a informačními tabulemi.

Součástí geoparku Egeria o rozloze 2 500 čtverečních kilometrů je takzvaný oherský prolom, tedy propadlina, která je geologicky nejaktivnější oblastí Českého masivu. Ačkoli nejmohutnější geologické projevy v ní ustaly před pěti miliony let, přetrvávají v ní tektonika, vulkanismus, vývěry termálních vod nebo i seismická aktivita. Geologickou pestrost území podtrhují ložiska hnědého uhlí, keramických surovin, rud a drahých kovů, výskyty vzácných nerostů a nesčetné minerální prameny. Mnoho míst je chráněno jako přírodní památky.


Lokality geoparku na české straně:

Pozornost laiků i odborníků přitahují zejména geologické a geomorfologické zajímavosti, jakými jsou  hluboká údolí, nápadné skalní útvary i tajemná rašeliniště jako například Andělská Hora, Božídarské rašeliniště, čedičové varhany u Hlinek, Dyleň, Chodovar – restaurace Ve Skále, Kladské rašeliny, Lazurový vrch, pískovna Horní Blatná, Přimda, Rotavské varhany, Smraďoch, Svatošské skály, údolí Ohře, viklan u Rybničné... a další.

Klíčový význam pro geologickou stavbu měl třetihorní vulkanismus, který byl oživen jako odezva na horotvorné alpinské vrásnění. Nápadné v krajině jsou zejména pravidelné kopce tvořené vulkanickými sopouchy – ideální místa pro stavbu středověkých strážních hradů. Mezi nejzajímavější lokality patří Andělská Hora nebo Komorní hůrka.

Juvenilní oxid uhličitý je hnacím motorem minerálních vod a termálních pramenů, které z našeho území učinily světově proslulou oblast. Díky nim vznikla významná lázeňská centra v pomyslném lázeňském trojúhelníku mezi Karlovými Vary, Mariánskými a Františkovými Lázněmi. Stovky dalších vývěrů minerálních vod a plynů se vyskytuje na řadě přírodních lokalit, mezi něž patří např. Soos, Prameny, Milhostovské mofety, Bublák, Jáchymov, Konstantinovy Lázně, Kynžvartské kyselky a další.

Bohatá ložiska nerostných surovin byla intenzivně využívána už ve středověku. Po těžbě hnědého uhlí, keramických surovin, rud a drahých kovů se zachovalo velké množství hornických památek ohromného kulturního a historického významu. Navštívit můžete Blatenský vrch, Dlouhou stoku pod Krásenským vrchem, Horní Slavkov, Jáchymov, Jeroným – středověký cínový důl u Čisté, hornické muzeum Krásno, štolu Ondřej Šlik a hornické muzeum Planá, Přebuz, Rumělkové doly u Bezdružic či hornický skanzen ve Stříbře.

Pro území je charakteristická neobyčejná pestrost zastoupených hornin a minerálů. Mnohé klasické lokality jsou už od 17. století zmiňovány v učebnicích a odborných publikacích. Vyniká především Jáchymov, odkud je známo přes 320 druhů nerostů a každý rok jsou popisovány další. Významné jsou i paleontologické nálezy.

Aktuality

Toulky krajem ve skanzenu Doubrava

Pořad kytarových balad a veselých i napínavých pověstí.
Lipová, Karlovarský kraj

Velikonoce na zámku Kynžvart

Prohlídky skvostných Zámeckých interiérů Metternichů a Muzea a kabinetu kuriozit.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Prohlídky zámku Kynžvart v únoru a březnu

V únoru a březnu je zámek otevřen každé úterý a čtvrtek.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Mezinárodní den památek na zámku Kynžvart

Prohlídky zámku.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Zahájení návštěvní sezóny na zámku Kynžvart

Zahajujeme návštěvní sezónu!
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Velikonoční pondělí na zámku Kynžvart

Program na zámku.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

1. Máj na zámku Kynžvart

Prohlídky zámku.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Den vítězství na zámku Kynžvart

Mimořádné prohlídky.
Lázně Kynžvart, Karlovarský kraj

Kyselecký hamr v Českém lese

Pramen Kyselecký hamr vyvěrá z krystalinických hornin na okraji chebské pánve, ale složením patří ke skupině uhličitých vod Mariánských Lázní. Kyselka je zde jímána neobvyklým způsobem – kamenným pažením vyrobeným z granitu, které se až do současnosti dochovalo z roku 1648.
Lipová, Karlovarský kraj

Hora Dyleň u Mariánských Lázní – Napoleonův střed Evropy

Hora Dyleň se nachází v Českém lese, západně od Mariánských Lázní. Její vrchol je v nadmořské výšce 940 metrů a tím je druhým nejvyšším vrcholem Českého lesa. Na vrcholu stojí věž ze 70. let, která sloužila jako vojenská radarová stanice, veřejnosti je však nepřístupná.
Stará Voda, Karlovarský kraj

Železná hůrka – nejmladší česká sopka

Národní přírodní památku Železná hůrka tvoří lom odkrývající část nejmladší známé sopky z území České republiky. Místo bylo objeveno roku 1823 německým básníkem J. W. Goethem. Nachází se u státní hranice se Spolkovou republikou Německo v blízkosti obce Mýtina.
Lipová, Karlovarský kraj

Mechové údolí

Přírodní rezervace Mechové údolí chrání evropsky významná přechodová rašeliniště, prameniště a mokřady v potoční nivě se vzácnou květenou. Přírodní rezervace byla vyhlášena v roce 1998 a nachází se u obce Dolní Žandov.
Dolní Žandov, Karlovarský kraj

Ultimate Paintball

Provozování paintballu v bývalém vojenském areálu nedaleko Mariánských Lázní. Areál je vybaven množstvím překážek různých typů, jako např. dřevěnými překážkami, budovami, auty, zákopy a je obklopen lesem.
Tři Sekery, Karlovarský kraj

Statek Salajna

Dvorec je nejstarší stavbou v Salajně a představuje charakteristický a velmi hodnotný příklad lidové architektury Chebska.
Dolní Žandov, Karlovarský kraj

Hrázděná architektura Chebska – chebský statek

Lidské ruce dovedou vytvořit jedinečné stavby. K tuzemským skvostům bezesporu patří unikátní chebská architektura, která nezaměnitelně umocňuje ráz krajiny. Hrázděné domy najdete v západních Čechách na mnoha místech, ale ty chebské jsou jedinečné.
Lipová, Karlovarský kraj

Skanzen Doubrava – Rustlerův statek

Vesnickou památkovou rezervací s unikátním souborem hrázděné lidové architektury chebského typu z 18. a 19. století je vesnice Doubrava u Lipové.
Lipová, Karlovarský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Farní penzion Dolní Žandov

Farní penzion je ubytovací zařízení určené pro rekreační, školicí či jiné pobyty jednotlivců i skupin.
Dolní Žandov, Karlovarský kraj

Hnatovo pekařství

Hnatovo pekařství je ve hře téměř 30 let. Celou tu dobu se starali o pečlivě vyváděný přírodní žitný kvas, vždycky je zajímala hlavně ona tradiční řemeslná výroba chleba. Krom čistého žita pečou i pšenično-žitný, někdy obohacený i semínka lnu, slunečnice, dýně nebo sezamu.
Dolní Žandov, Karlovarský kraj

Hostinec Doubrava

V malebné budově v obci Doubrava najdete stejnojmenný hostinec, v kterém na vás dýchnou staré časy. Ochutnat zde můžete staročeská jídla, ale i moderní gastronomii.
Lipová, Karlovarský kraj

Kavárna Na Merisce

Jsme kulturní kavárna a bistro v karavanu na úpatí Českého lesa, kde naleznete nejen přírodu, domácí dezerty, sandwiche a mnoho dalšího, ale také výběrovou kávu z Lázeňské pražírny IVO coffee praženou přímo pro nás.
Tři Sekery, Karlovarský kraj

Velkostatek Manský dvůr na Chebsku

Penzion Manský Dvůr poskytuje ubytování s rodinnou atmosférou v kraji lázní, vhodné pro rodiny s dětmi, turisty, cyklisty, milovníky zachovalé přírody a historických památek.
Dolní Žandov, Karlovarský kraj

Kemp Václav na břehu Jesenické přehrady u Chebu

Historie kempu sahá až do roku 1992. Areál vznikal postupně na zelené louce přímo u Jesenické přehrady. Nabízíme karavanová stání, privátní soc. kabinky, luxusní mobilhomy. Moderní sociální zařízení a zázemí pro hosty.
Cheb, Karlovarský kraj

Kemp La Provence u Mariánských Lázní

Kemp La Provence v obci Velká Hleďsebe nabízí ubytování v kempu, chatkách, pod stanem či v karavanu. K dispozici je elektrická přípojka, sociální zařízení, kuchyňka s jídelním koutem a venkovní posezení.
Velká Hleďsebe, Karlovarský kraj

Schlosshotel Mariánské Lázně

Na našem hotelu jde cítit Česko-Chorvatská atmosféra, která zaručuje srdečnost, přátelství , a známé chutě kuchařského umu obou zemí.
Mariánské Lázně, Karlovarský kraj