Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Dřevěný kostel Povýšení sv. Kříže v Bystřici
Památky

Dřevěný kostel Povýšení sv. Kříže v Bystřici

Dřevěný kostel Povýšení sv. Kříže v Bystřici pochází z roku 1897. Jedná se o kostel s romantizujícím rázem, který patří k nejmalebnějším kostelům na celé Severní Moravě a ve Slezsku.

Kostel byl postaven na místě zchátralého kostela z druhé poloviny 16. století. Ke zkrášlení v posledních letech přispěla záměna kovové jehlancové střechy věže za daleko více s celou stavbou harmonizující pokrytí dřevěnými šindely.

Nalevo od vchodu se nachází dřevěný kříž, těsně vedle vstupu je instalována listina připomínající svým obsahem i stylizací prohlášení jednoho z posledních knížat těšínské větve Piastovců, které je upomínkou na dobu vzniku původního dřevěného kostela na tomto místě. Renesanční křídlový oltář pochází z roku 1588.

Aktuality

12. Legionářský marš a národní pouť na Polední

Turistický dálkový pochod s vlasteneckým shromážděním a doprovodný programem na vrcholu Polední (672 m n.m.) ve Slezských Beskydech.
Třinec, Moravskoslezský kraj

Čokoládová tretra 2024

Po 64. se uskuteční unikátní závod pro děti od 6 do 11 let Čokoládová tretra. A podvanácté za hranicemi rodné Ostravy. Po osmé pak i na Slovensku.
Třinec, Moravskoslezský kraj

Hutnický den v Třinci 2024

Tradiční den oslav hutníků a hutnictví v Třinci – 18. 5. 2024.
Třinec, Moravskoslezský kraj

Slavnosti Jablunkov 2024

Hudební festival v Jablunkově.
Jablunkov, Moravskoslezský kraj

Mezinárodní folklorní setkání Gorolski Święto v Jablunkově

Mezinárodní folklorní setkání "Gorolski Święto" (Horalské slavnosti) proběhne první srpnový víkend v Městském lese v Jablunkově. Festival přiláká každoročně tisíce milovníků folklóru. 77. ročník.
Jablunkov, Moravskoslezský kraj

Muzikanti, hrajte! – tradiční hudební nástroje v lidové kultuře

Výstava o tradičních hudebních nástrojích v lidové kultuře.
Jablunkov, Moravskoslezský kraj

Běh pro Elišku

Nadační běh "Smilovice pomáhají".
Smilovice, Moravskoslezský kraj

Mostecká věž 2024

Mostecká věž je mezinárodní šachový turnaj pro hráče všech generací – profesionály i amatéry, muže i ženy. Všichni hráči hrají spolu v turnaji na 9 kol v tempu 2 x 10 min + 5 s / tah. Kromě hlavní soutěže se vyhodnocují kategorie.
Mosty u Jablunkova, Moravskoslezský kraj

Expozice historických předmětů Bystřická izba

V prostorách informačního centra Bystřice nad Olší si můžete prohlédnout stálou výstavu historických exponátů.
Bystřice, Moravskoslezský kraj

Etnografické muzeum Bystřice

Jak se žilo v Bystřici? Etnografické muzeum nabízí k prohlídce živou expozici tradičního života obyvatel Těšínských Beskyd a expozici hospodářství, oblékání, tradiční "izba", duchovní život, zábava, léčitelství, interaktivní tunel pro děti i pro dospělé.
Bystřice, Moravskoslezský kraj

Wellness & spa centrum v hotelu Vitality

Čtyřhvězdičkový Hotel Vitality připravil pro své klienty dokonalý zážitek v podobě unikátního wellness & spa centra, svým vybavením a designem ojedinělého nejen v ČR. Hotel se nachází ve Vendryni v podhůří Těšínských Beskyd v těsné blízkosti turistických tras a CHKO Beskydy.
Vendryně, Moravskoslezský kraj

Minizoo Vendryně

Naučná stezka a kontaktní minizoo pro rodiny s dětmi a seniory. Mezi našimi zvířecím osazenstvem najdete i adoptované jedince.
Vendryně, Moravskoslezský kraj

Venkovské muzeum v Hrádku

Mandl z roku 1840, dřevěná pračka, školní potřeby, motocykly, kroje, nábytek, hudební nástroje, nářadí, hračky… Více než 200 nejrůznějších předmětů denní potřeby vám ve Vesnickém muzeu v Hrádku umožní nahlédnout do života Gorolů (obyvatel úplného východu naší země) v minulém a předminulém století.
Hrádek, Moravskoslezský kraj

Naučná stezka Loučka

Obec Bystřice postavila v roce 2012 svou první naučnou stezku. Naučná stezka nese v označení jméno jediného vrcholu, který se v katastru obce nachází Loučka. Jedná se o kopec, který vévodí obcí ze severovýchodní strany a kde probíhá hranice mezi Bystřici a Nýdkem.
Bystřice, Moravskoslezský kraj

Zvonička sv. Isidora v Hrádku

Zvoničku můžete navštívit od roku 2012 nad chatou Hrádek. Ve zvoničce najdete dva zvony. Větší odbíjí každou hodinu. Menší je umístěn v krásné dřevěné bustě patrona zvoničky.
Hrádek, Moravskoslezský kraj

Muzeum Dřeviónka v Nýdku

V replice dřevěné usedlosti v Nýdku vzniklo muzeum, které vás seznámí s historií Těšínského Slezska, především pak se způsobem bydlení místních obyvatel – gorolů.
Nýdek, Moravskoslezský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Hotel Vitality – hotel ve Vendryni

Hotel Vitality se nachází ve Vendryni v podhůří Těšínských Beskyd v těsné blízkosti turistických tras a CHKO Beskydy. Hotel poskytuje široké zázemí firmám, sportovně založené klientele i rodinám s dětmi. Hotel disponuje unikátním dvoupatrovým wellness.
Vendryně, Moravskoslezský kraj

Hostinec Harcoff

Lukáš Bulíček začínal jako řadový kuchař, končil jako executive chef nadnárodní společnosti. Teď provozuje Hostinec Harcoff s třístaletou historií.
Návsí, Moravskoslezský kraj

Luční hobití dům – chata Hrádek

Chcete si užít báječný voňavý pobyt? Chcete si odpočinout v horkém kotli, dívat se na hvězdy a snít? Přijďte k nám do našeho Lučního hobitího domečku, který najdete v krásném prostředí Beskydských hor, v blízkosti Chaty Hrádek.
Hrádek, Moravskoslezský kraj

Kopečková

Marek Žyla absolvoval různá školení v Itálii, převážně pak v Bologni, Miláně a Rimini. Po 15 letech snů, příprav, studia se to konečně povedlo a s manželkou Žanetou otevřeli v Třinci Kopečkovou.
Třinec, Moravskoslezský kraj

Penzion Ovečka – rodinný designový penzion v srdci Beskyd v Nýdku poblíž Třince

Skvělé místo pro rodinnou dovolenou, aktivní odpočinek i relax nebo romantický víkend ve dvou – to vše nabízí Penzion Ovečka. Najdete zde regionální kuchyni a netradičně řešené pokoje se zázemím i pro nejmenší návštěvníky.
Nýdek, Moravskoslezský kraj

Steelhouse

Budova nabízí zejména restaurační a hotelové služby. Restaurace je k dispozici pro širokou veřejnost již od brzkého rána s nabídkou bohatých snídaní.
Třinec, Moravskoslezský kraj

Penzion Svět

Penzion se nachází 5 minut pěší chůze od hlavního autobusového stanoviště v Třinci.
Třinec, Moravskoslezský kraj

Včeláska – zdravé vánoční cukroví

Ručně dělané vánoční cukroví z těch nejkvalitnějších surovin bez lepku a bez cukru, ale se spustí lásky. Dle domluvy lze cukroví objednat také ve verzi bez ořechů, Regan nebo bez laktózy.
Třinec, Moravskoslezský kraj