Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > Park Boženy Němcové v Karviné
Příroda

Park Boženy Němcové v Karviné

V Karviné navštivte kromě samotných památek také oblíbené místo odpočinku, dřívější anglický zámecký park s rozlohou 36 ha. Hlavní zajímavostí je hrobka hraběcího rodu Larisch-Mönnichů, který hrál nemalou roli v historii města Karviná.

Původní zámecký park, nyní park Boženy Němcové, byl založen r. 1804 v anglickém slohu po empírové přestavbě zámku Fryštátu. Z doby jeho založení se dochovaly některé stromové aleje a vzácné solitéry.

V parku se nachází dětský koutek ve stylu slovanského hradiště a rekreační areál „Loděnice“, kde je možno zapůjčit si loďky na projížďku slepým ramenem řeky Olše. Ve střední části poblíž bývalých koníren se nachází zookoutek s výběhem pro vysokou zvěř a drobným vodním ptactvem.

Nyní tento přírodně krajinářský park prochází již několik let rozsáhlou obnovou, jejíž součástí jsou terénní úpravy, modelace a celková revitalizace zeleně. Rekonstrukcí prošel také Larischův altán a Larischova hrobka. Přibližně polovinou parku protéká malebný potok Mlýnka, který dotváří příjemnou atmosféru tohoto kouzelného zákoutí jinak velmi temperamentního města. Park, stejně jako historické jádro města a Lázeňský park, je součástí městské památkové zóny.

Provozovatel

Městské informační centrum

Masarykovo nám. 71
733 01 Karviná
Tel.:
+420 596 318 620
Email:
micka@rkka.cz
WWW:
mic.rkka.cz
GPS:
49,854064 18,542852
 
 

Cena

Cena: zdarma

 

Časová náročnost

2,0 hodiny

 
 

Aktuality

Revírní pohodová padesátka

Jedinečný běžecký závod pro velké i malé závodníky, zasazený do dechberoucí přírody v okolí Karvinského moře s trasou pro každého 50 km, 21 km, 10 km, 6 km, štafeta 4x6 km, dětské závody. Běží se pod heslem „Běhej v POHO!“ a s radostí z pohybu.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Zahájení sezony na zámku Fryštát v Karviné

Na zahájení hlavní turistické sezony roku 2024 jsme si pro vás na zámku Fryštát připravili představení Tři mušketýři.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Zimní prohlídky zámku Fryštát

Až do konce března roku 2024 můžete přijít v sobotu nebo v neděli na jeden z okruhů zámku Fryštát.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Pojď si zasportovat!

Akce pro širokou veřejnost na které si nejen děti, ale i dospělí mohou vyzkoušet asijské sporty – judo, karate, aikido.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Smacznego – Food festival v Karviné 2024

V parku Boženy Němcové v Karviné v prostoru Lodičky dokořán se koná čtvrtý ročník gastrofestivalu Smacznego. Kromě dobrého jídla a pití se můžete těšit i na koncerty.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Pálení čarodějnici na Lodičkách v Karviné

Otevření kulturní sezony je tady! Pálení čarodějnic na Lodičkách. Tento starobylý svátek slavíme jako symbol rozloučení se zimou a přivítání jara.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Dobrodošli – festival cestování a dobrého jídla v Karviné

Třetí ročník karvinského cestovatelského festiválku DOBRODOŠLI je tady! Milovníci dobrodružství a cestovatelských příběhů, zpozorněte! Připojte se k nám na nezapomenutelný večer plný vzrušujících cestopisů, smíchu a inspirace.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Karvinský Majáles

Na Karvinském Majálesu vystoupí řada českých a slovenských interpretů jako například Kali & Peter Pan, Paulie Garand, Redzed, ATMO music a další.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Sakurová alej v Karviné

Sakurová alej na třídě 17. listopadu vyhrála anketu o nejhezčí alej roku 2014.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Nabíjecí stanice pro elektrokola v Karviné

Máte elektrokolo, rádi jezdíte na výlety nebo městem a potřebujete šťávu? Město Karviná nechalo v rámci česko-polského projektu vybudovat čtyři veřejné nabíjecí stanice pro elektrokola, a to na Masarykově náměstí, na Lodičkách, v areálu nového sportoviště a na budově hasičské zbrojnice u Tesarčíka.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Jízdy kočárem v Karviné

Karvinou se můžete v letních měsících projet v kočáře. Obzvláště romantici ocení jízdu kočárem taženém nádherným koňským spřežením. Pohodlně se tedy usaďte a zaposlouchejte se do klapotu kopyt. Nostalgická projížďka historickým jádrem města vás přenese do starých dobrých časů.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Farní kostel Povýšení sv. Kříže v Karviné – Fryštátě

Kostel je nejstarší zachovanou stavební památkou na území Fryštátu a jeho počátky sahají ke gotickému období, konkrétně k 13./14. století.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Zámek Fryštát v Karviné

Dominantou města Karviná je zámek Fryštát. Empírový zámek je jedinečnou památkou svého druhu v ostravském regionu a představuje opravdový unikát, který byl původně předurčen k výlučné industrializaci.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Poho Pavilon v Karviné

V Karviné poblíž areálu Lodičky dokořán v parku B. Němcové je od poloviny listopadu 2023 nové odpočívadlo. Modulární POHO Pavilon je z dřeva a betonu a lidé v něm najdou zázemí na odpočívání.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Zookoutek u zámku Fryštát v Karviné

Zookoutek Karviná-Fryštát se nachází mezi bývalou Laryschovou maštalí (hasičskou stanicí) v zámeckém parku Boženy Němcové a loděnicí u slepého ramena řeky Olše a kynologického cvičiště.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Historická budova nádraží v Karviné – Karvinské nádraží

Karviná město, dříve Fryštát, je někdejší železniční stanice, která se nachází v karvinské části Nové Město, na pozůstatku železniční trati Petrovice u Karviné – Karviná hlavní nádraží (dnes Karviná-Doly) v km 4,905. Historickou budovu se nyní snaží zrekonstruovat spolek.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Rest&rt restaurant-bar

Naše myšlenka a filosofie je úplně jednoduchá – vaříme dle sezónnosti, převážně z farmářských produktů s jasným původem, v maximální čerstvosti a kvalitě. Toto je jednoduše naše krédo a na to klademe velký důraz.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Cafe BB Bar Karviná

Nekuřácký bar s originálním interiérem je ideálním místem pro obchodní jednání nebo posezení s přáteli. Čeká na vás stylový interiér s příjemným posezením, letní terasa a kulinářské speciality našich kuchařů.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Bistro BOK of Ka Dinos v Karviné

Na jaře 2023 otevřelo v Karviné bistro BOK of Ka Dinos, kde si můžete pochutnat jak na slaném, tak sladkém jídle. Každý den mají polední nabídku.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Hotel Darkov v Karviné

Hotel Darkov má v Karviné dlouhodobou tradici. V nedávné době prošel generální rekonstrukcí a jeho cílem je profilovat se jako malý rodinný hotel s klidnou atmosférou. Leží v poklidné části stejnojmenné lázeňské čtvrti města Karviné – Darkově.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Dvůr Olšiny v Karviné

Původní panský dvůr, který prošel rekonstrukcí, nyní nabízí hotelové služby, ale také se zde nachází jízdárna.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Hotel Zámeček Petrovice u Karviné

Klasicistní zámeček v Prstné vděčí za svůj vznik neobvyklé poloze na zalesněném pahorku, vklíněném do území Horního Slezska, odkud se otevíral nádherný výhled na někdejší část pruského Slezska a nedaleký Fryštát.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Hájenka Orlová

Restaurace je zaměřena na širokou nabídku piva. Ve stálé nabídce máme piva z pivovarů Nachmelená opice, Koníček a Svijany. Točíme opravdové pivní speciály, menších i větších, jak českých tak i zahraničních pivovarů.
Orlová, Moravskoslezský kraj

Hotel Sport Orlová – na dosah přírody

Hostům hotelu nabízíme široké možnosti sportovního vyžití ve sportovním areálu, který vám může být k dispozici. alei příjemné posezení v hotelové restauraci či vinárně se skvělou kuchyní a příjemnou obsluhou.
Orlová, Moravskoslezský kraj