Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Historie a architektonické skvosty Kunštátu – poznejte město s hrnčířskou minulostí
Kultura

Historie a architektonické skvosty Kunštátu – poznejte město s hrnčířskou minulostí

Na rozhraní Boskovické brázdy a Hornosvratecké vrchoviny leží město Kunštát s tradiční hrnčířskou a keramickou tradicí. Kunštát byl založen ve 13. století, o něco málo starší je zdejší hrnčířství.

Podmínky pro rozvoj hliněného tovaru zde byly mimořádně příznivé. V městečku i okolí byl dostatek vhodné, tvárné hlíny a tak se v Kunštátě vyrábělo první nádobí pro denní potřeby: hrnce, hrníčky, pekáče, bábovky, krajáče, pulcary, džbánky... Nejvíce kvetlo hrnčířství na sklonku 19. stol. Už tenkrát bylo vyváženo do cizích zemí. Výrobky dnešních keramických dílen proslavují Kunštát jak Evropě, tak např. i v Americe. Zvlášť velký význam pro hrnčířství na Kunštátsku měl rok 1990, kdy vznikají další soukromé dílny a dílničky, které předvádějí rozličné tvary výrobků a zajímavé glazury. V roce 1993 byla navázána tradice hrnčířských jarmarků, který se zde koná každoročně v září.

Navštívit můžete ve městě Kunštát řadu památek, z nichž nejznámější je zámek. Kunštátský zámek, původně středověký hrad, získal svoji současnou podobu přestavbami v polovině 16. století, dále pak v 2. pol. 17. století. V roce 2002 byl zámek prohlášen národní kulturní památkou. Po prohlídce zámku se projděte i zámeckou zahradou s unikátním historickým psím hřbitovem.

S Kunštátem je spojeno několik známých osobností: básník a kunštátský rodák Klement Bochořák, historik a spisovatel Jan Tenora a básník František Halas, jehož rod pocházel z nedaléké Rozseče a on sám v Kunštátě často a rád pobýval. Od roku 1980 se v přírodním parku koná akce Halasovo Kunštátsko. Na náměstí také bydlí a žije známý český spisovatel, básník a překladatel Ludvík Kundera – kdysi blízký přítel Františka Halase. Z historie První písemná zmínka o Kunštátu pochází z roku 1279. Stavitelem hradu a majitelem panství byl Kuna, syn Gerharda ze Zbraslavi, po něm se sídlo i městečko nazývalo Kunovo místo. Páni z Kunštátu drželi panství do roku 1521. Nejslavnější z tohoto rodu byl český panovník Jiří z Kunštátu a z Poděbrad, který byl majitelem kunštátského panství v letech 1427 – 1464. Posledními držiteli panství byli v letech 1901-1945 hrabata Coudenhove-Honrichsové.

Provozovatel

Město Kunštát

nám. Krále Jiřího 106
679 72 Kunštát
Tel.:
+420 515 534 300
Email:
mu@kunstat-mesto.cz
WWW:
https://www.kunst...
GPS:
49,506699 16,517369
 
 

Cena

Cena: zdarma

 

Časová náročnost

3,0 hodiny

 
 

Aktuality

Hrnčířský jarmark v Kunštátě

Již 32. hrnčířský jarmark v Kunštátě
Kunštát, Jihomoravský kraj

Zahájení sezóny na zámku Lysice – otevření rekonstruovaných zahrad

Po zimní pauze se veřejnosti opět otevírá zámek Lysice. Po generální rekonstrukci zahrad, skleníků, zahradnictví i fíkovny zahajují provoz na zámku v Lysicích na Blanensku. Návštěvníci se do zahrad podívají poprvé na Zelený čtvrtek 28. března.
Lysice, Jihomoravský kraj

Běhej lesy Jizerská 2024

Jizerky jsou prostě láska. V zimě i v létě. Proběhni si slavná místa legendární Jizerské 50 po vlastních packách. Dostaneš se na ikonická místa, která projíždějí elitní běžkaři i hobbíci při Jizerské 50, uvidíš, jak vypadá Hřebínek, Smědava, Jizerka či Olivetská hora bez sněhové pokrývky.
Bedřichov, Liberecký kraj

Adventní prohlídky na zámku Lysice

Prohlídky zámku.
Lysice, Jihomoravský kraj

Oblečené jaro na lysickém zámku

Tradiční výstava bohatých aranžmá z jarních květin, doplněná o repliky historických kostýmů, jako součást 1. prohlídkového okruhu – Reprezentačních prostor.
Lysice, Jihomoravský kraj

Dřevomalby na lysickém zámku

Výstava.
Lysice, Jihomoravský kraj

Pamětní síň básníků Františka Halase a Klementa Bochořáka v Kunštátě

Pamětní síň básníků Františka Halase a Klementa Bochořáka – stálou expozici najdete v prostorách Městského informačního centra Kunštát.
Kunštát, Jihomoravský kraj

Náměstí Krále Jiřího v Kunštátu

Na kunštátském náměstí můžete vidět mnoho zajímavých staveb, mezi které patří – barokní fara ze 2. pol. 18. stol., barokní dům z roku 1756, socha krále Jiřího z Kunštátu a Poděbrad z roku 1885.
Kunštát, Jihomoravský kraj

Barokní kostel sv. Stanislava v Kunštátu

Kunštátský farní kostel sv. Stanislava je dominantou vyvýšené východní části Náměstí Krále Jiřího.
Kunštát, Jihomoravský kraj

Kostel sv. Ducha v Kunštátu

Kunštátský kostel Svatého Ducha byl vystavěn jako rodinný kostel v roce 1738 Janem Theodorem svobodným pánem z Imbsen
Kunštát, Jihomoravský kraj

Zámek Kunštát – jeden z nejstarších moravských hradů

Navštivte jeden z nejstarších moravských hradů ze 13. století, a seznamte se tak se zajímavými interiéry zámku, který vám nabídne hned několik okruhů. Projděte se po vzácných nejstarších parketách v Evropě a nezapomeňte poctít svou návštěvou i unikátní historický psí hřbitov.
Kunštát, Jihomoravský kraj

Psí hřbitov na zámku v Kunštátě

Komplex zámeckých budov v Kunštátě je obklopen parkem, ve kterém se pod jižními zdmi zámku mohou turisté zastavit u jednoho z mála dochovaných psích hřbitovů – ojedinělou zvláštností v Evropě.
Kunštát, Jihomoravský kraj

Burianova rozhledna na kopci Milenka v Rudce u Kunštátu

Nad lesoparkem s jeskyní Blanických rytířů v Rudce stojí na kopci Milenka (579 m.n.m) Burianova rozhledna. Za dobré viditelnosti je z ní možné zhlédnout Jeseníky, Krkonoše i Pálavu. V areálu parku, který rozhlednu obklopuje, jsou vystavena díla ze sochařských sympozií.
Kunštát, Jihomoravský kraj

Přírodní park Halasovo Kunštátsko

Malebné území se nachází v severozápadní části okresu Blansko v okolí města Kunštátu. Je pojmenováno po významném básníku Františku Halasovi, který zde prožil velkou část života, rád se sem vracel a je zde i pochován. Svůj vztah k tomuto kraji vyjádřil ve svém vrcholném díle "Já se tam vrátím".
Kunštát, Jihomoravský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Hotel Allvet

Hotel Allvet v Drnovicích se nachází 1 km od sjezdu z dálnice D1 a nabízí svým hostům sportovní a wellness centrum s vířivkou a finskou saunou.
Drnovice, Jihomoravský kraj

Hotel Lysice

Ubytujte se v rekonstruované budově Hotelu Lysice, ve kterém se v roce 1939 natáčel film s Adinou Mandlovou, Kouzelný dům.
Lysice, Jihomoravský kraj

Penzion Statek u Rajtrů

Rodinný penzion se nachází v krásné krajině Jizerských hor, na tichém místě v obci Bedřichov.
Bedřichov, Jihomoravský kraj

Apartmány EC sport Bedřichov

Apartmány leží v Bedřichově v Jizerských horách. Obec Bedřichov je jedním z center zimních sportů v Jizerkách.
Bedřichov, Jihomoravský kraj

Apartmány 294 v Bedřichově

Penzion Apartmany 294 nabízí celoroční ubytování v Bedřichově. Užijte si dovolenou v Jizerských horách.
Bedřichov, Jihomoravský kraj

Resort Ohrada

Resort Ohrada se nachází v moravské vesničce Vísky a nabízí volný vstup do krytého bazénu, vlastní pivovar a možnost jízdy na koni.
Vísky, Jihomoravský kraj

Hotel U Tří volů Býkovice

Hluboké okolní lesy vybízí k procházkám, houbaření, případně cykloturistice. Ke své relaxaci máte možnost využít vnitřní bazén s protiproudem, parní saunu, masáže.
Býkovice, Jihomoravský kraj

Rodinné ubytování na Habeši v Olešnice

Rodinné ubytování na Habeši nabízí 3 apartmány s kapacitou 20 lůžek. Ubytování je vhodné jak pro jednotlivce, tak i pro větší skupiny. Již při vstupu na vás dýchne kouzlo stáří domu, se kterým jde ruku v ruce klid a pohoda.
Olešnice, Jihomoravský kraj