Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Zámek Valtice – za poznáním a vínem na jižní Moravu
Státní zámek Valtice, kudy z nudy
Památky

Zámek Valtice – za poznáním a vínem na jižní Moravu

Dominantou Valtic je barokní zámek s kaplí a kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kaple je využívána k hudebním produkcím. Zámek sloužil rodu Lichtenštejnů jako „rodinný domek“. Zpřístupněno je 21 místností zámku a nachází se zde také expozice o knížecí rodině, nově opravené sály a zámecké divadlo.

Barokní a rokokové zařízení zámeckých pokojů poskytuje představu o tom, jak si v 17. a 18. století žili bohatí šlechtici. Prohlédnete si jakousi muzeální instalaci, představující cenné předměty z liechtensteinského majetku a připomínající významné návštěvníky a obyvatele zámku – rakouského císaře Františka Josefa I. s manželkou Elizabeth, kancléře Metternicha či knížete Josefa Václava Liechtensteina. Druhý prohlídkový okruh představuje výstavu Rytíři Řádu Zlatého rouna na Moravě. Součástí expozice jsou kromě jiného dva originály Řádu Zlatého rouna a dva zlaté komornické klíče. Největší atrakcí okruhu je obří plátno, které pochází z 18. století a zachycuje rodinu knížete Lichtenštejna – někdejšího majitele zámku.

Dále si můžete projít expozici o knížecí rodině Liechtensteinů ve II. patře zámku, kde jsou zpřístupněny nedávno rekonstruované sály. Samotný prohlídkový okruh nabízí reinstalované osvětlení obrazárny či unikátní porcelánový servis značky Wedgwood. Na děti čeká v přízemí zámku nový dětský koutek.

Zámecký sklep, který je nejstarším sklepem ve Valticích, nabízí návštěvníkům nejen prohlídku těchto unikátních prostor doplněnou výkladem o historii vinařství, ale také seznámení s produkcí nejznámější valtické vinařské firmy Vinné sklepy Valtice, a.s.

Valtický zámek tvoří významnou součást Lednicko–valtického areálu, zapsaného v roce 1996 na seznam Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V okolí zámku se nacházejí dvě veřejně přístupné stavby Kolonáda na Reistně a Rendez-vous. Navštívit můžete také zdejší Bylinkovou zahradu.

Zámek zpřístupňuje také dva knížecí sály rodu Lichtenštejnů, lovecký sál a sál s knihovnou. V Loveckém sále si návštěvníci prohlédnou kromě trofejí a zbraní i různé historické kuriozity. Knihovna  posledního moravského zemského prezidenta Jaroslava Mezníka (1884 až 1941) představuje přes 1100 svazků knih.

Roku 1790 byla u příležitosti návštěvy císaře Leopolda II. otevřena nejmladší budova zámeckého areálu, pozdně barokní divadlo. Ve 40. a 50. letech 20. stol. bylo zničeno, nejprve válečnými událostmi a poté necitlivými zásahy za komunistického režimu. Nyní je obnoveno a zve na interaktivní prohlídku.
 

Nová expozice knížecí byt: Apartmán Františka I. z Liechtensteinu

V patře hlavního zámeckého paláce ve Valticích je od června 2020 veřejnosti poprvé zpřístupněno 10 místností, které prošly nákladnou rekonstrukcí. Druhý základní okruh se bude jmenovat Knížecí byt: Apartmán Františka I. z Liechtensteinu.

Skutečnou raritou je barokní malba na skle zobrazující sv. Filipa při křtu etiopského komorníka. Hnědé pigmenty obrazu chrání vrstva plátkového zlata. Součástí prohlídky budou i dva unikátní pohledy, které dosud byly turistům odepřeny: návštěvníci spatří kapli z panské bohatě intarzované a zdobené oratoře a nebo park z balkónu knížecí ložnice. Vstupné je 120 Kč pro dospělé, 80 Kč pro mládež a seniory, 310 Kč pro rodiny.
 

Trocha zámecké historie

Původně hrad, založený snad již ve 12. století, pasovskými biskupy nebo rakouským rodem Seefeldů (až do roku 1920 Valtice patřily k Dolním Rakousům), od roku 1387 až do roku 1945 náležel Liechtensteinům. V letech 1645 – 1646 byl poškozen Švédy. Na konci 17. století a počátku 18. století přišel do Valtic Jan Bernard Fischer z Erlachu, který vypracoval projekt na celkovou barokizaci zámku. Prováděcím architektem byl Ital Domenico Martinelli.

Prostor mezi zámkem a městem byl upraven jako čestný dvůr. Na výstavbě zámku se podíleli význační architekti jako např. F. Carratti, A. Beduzzi a A. Ospel, sochař F. Biener a štukatér Alberti. V průběhu 18. století prošly úpravou zámecké zahrady i park, v 1. polovině 19. století za Jana I. Liechtensteina pak proběhla rozsáhlá krajinářská úprava celého valtického okolí. V roce 1945 přešel do majetku státu.

Ve Valticích sídlí Národní vinařské centrum, které provozuje veřejnou degustační expozici Salon vín ČR.

Aktuality

Velikonoční otevřené sklepy Valtice

Srdečně zveme všechny milovníky vín a vinařské turistiky na putování za vínem po vybraných sklepech a vinotékách v hlavním městě vína – Valticích. Degustace a nákup vín přímo u vinaře/vinařství, ochutnávka specialit k vínu.
Valtice, Jihomoravský kraj

Letní pití vína & gastro festival na nádvoří zámku Valtice aneb Valtice po italsku

Osmý ročník letní akce Valtice po italsku / Valtice all 'Italiana na vnitřním nádvoří zámku Valtice se opět ponese v duchu Itálie a italských specialit.
Valtice, Jihomoravský kraj

Vinobraní na zámku Valtice 2024

Zámecký areál zaplní stánky s vínem, pochutinami či jarmarkem.
Valtice, Jihomoravský kraj

Velikonoce na zámku Valtice

Velikonoce na zámku.
Valtice, Jihomoravský kraj

Lednicko-valtický hudební festival 2024

Lednicko-valtický hudební festival 2024 opět představí neotřelou dramaturgii a posluchači budou mít příležitost si ji vychutnat v historií a uměním prodchnutých lokalitách LVA a blízkých měst.
Valtice, Jihomoravský kraj

Vernisáž výstavy Krajinou Lichtenštejnů na zámku Valtice

Výstava malíře Libora Vymyslického.
Valtice, Jihomoravský kraj

Velikonoční zámecký okruh na zámku Valtice

Sváteční prohlídky.
Valtice, Jihomoravský kraj

Valtické vinné trhy

Nejstarší celostátní soutěž vín s mezinárodní účastí v ČR a dvoudenní ochutnávka pro širokou veřejnost milovníků vína.
Valtice, Jihomoravský kraj

Národní centrum divadla a tance Valtice v bývalé jízdárně valtického zámku

Díky rozsáhlé rekonstrukci zchátralého divadla, zimní jízdárny a zahradního domku v areálu valtického zámku vzniklo Národní centrum divadla a tance, které bude poskytovat zázemí divadelním a tanečním souborům, ale také badatelům, které zajímají dějiny těchto umění.
Valtice, Jihomoravský kraj

Salon vín České republiky

Ta nejlepší moravská a česká vína v romantickém prostředí zámku ve Valticích vytváří znamenitou kombinaci, která okouzlí snad každého návštěvníka jižní Moravy a také vína. Zrekonstruovaný a na míru uzpůsobený sklep zámku Valtice ukrývá 100 nejlepších vín z celého Česka pro aktuální sezónu.
Valtice, Jihomoravský kraj

Barokní divadlo na zámku ve Valticích

Roku 1790 byla u příležitosti návštěvy císaře Leopolda II. otevřena nejmladší budova zámeckého areálu, pozdně barokní divadlo. Ve 40. a 50. letech 20. stol. bylo zničeno, nejprve válečnými událostmi a poté necitlivými zásahy za komunistického režimu. Nyní je obnoveno a zve na interaktivní prohlídku.
Valtice, Jihomoravský kraj

Jízdy kočárem u zámku Valtice

Jízdy kočárem ve valtickém zámeckém parku nabídnou skvělou relaxaci, ale i poznání odlehlejších částí areálu zámku.
Valtice, Jihomoravský kraj

Venkovní hry Nachozeno

Užijte si netradiční procházku českými městy plnou zábavy a zajímavostí. Venkovní hry Nachozeno vás provedou čtyřmi krásnými městy – Telčí, Libercem, Valticemi a Hradcem Králové.
Valtice, Jihomoravský kraj

Bylinková zahrada Lu & Tiree Chmelar Valtice

V areálu zámku Valtice najdete Bylinkovou zahradu, která splňuje kritéria trvale udržitelného zahradničení podle biologických principů a je tak prvním nositelem této certifikace na území České republiky.
Valtice, Jihomoravský kraj

Stezka železné opony – evropská dálková cyklotrasa Eurovelo 13

Téměř půlku století rozdělovala Železná opona Evropu na východ a západ. V současnosti se všech 20 evropských států podél této linie podílí na budování jedinečné trasy pro cyklisty i pěší. Česká část vede od Aše jižní hranicí s Německem a Rakouskem až k soutoku Dyje a Moravy pod obcí Lanžhot.
Valtice, Jihomoravský kraj

Městské muzeum Valtice

V rámci expozice muzea se dozvíte informace o vinařství, historii města, folklórních tradicích, Liechtensteinech, životním stylu počátku 20. století i o Petru Bezručovi. Městské muzeum Valtice sídlí v historické budově na náměstí.
Valtice, Jihomoravský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Zámecký sklep A.D. 1430 Valtice

Zámecký sklep, který je nejstarším sklepem ve Valticích, nabízí návštěvníkům nejen prohlídku těchto unikátních prostor doplněnou výkladem o historii vinařství, ale také seznámení s produkcí valtické vinařské firmy Vinné sklepy Valtice.
Valtice, Jihomoravský kraj

Hotel Hubertus ve Valticích

Moderní hotel Hubertus se nachází ve Valticích, které leží v Lednicko-valtickém areálu. Navíc je hotel situovaný přímo do levého křídla zámku, jehož součástí je i Národní salon vín. Skvělá poloha hotelu přímo vybízí k poznávání kulturních památek, turistice i vynikajících jihomoravských vín.
Valtice, Jihomoravský kraj

Café Liechtenstein – knížecí kavárna

Stylová zámecká kavárna ve Valticích, vítěz prestižního brněnského festivalu Týden kávy 2013! Ochutnejte vynikající kávu, lahodné dezerty a kvalitní vína od moravských vinařů.
Valtice, Jihomoravský kraj

Zámecký hotel Valtice

Hotel Anton Florian se nachází přímo v levém křídle státního zámku Valtice. Nabízí tak ideální výchozí bod pro odpočinek v překrásném prostředí jižní Moravy.
Valtice, Jihomoravský kraj

Vinařské Centrum Excelence ve Valticích

Dvoupodlažní budova se zázemím pro vinaře, malý park s vinicemi a naučnou vinařskou stezkou – to je Centrum Excelence pro vinohradnictví a vinařství ve Valticích. Pracovníci zde poskytnou veřejnosti služby v oblasti propagace i podpory vinohradnictví a vinařství.
Valtice, Jihomoravský kraj

Resort Valtberg N48

Resort Valtberg Valtice se nachází 500 metrů od zámku Valtice.
Valtice, Jihomoravský kraj

Penzion Valtice

Komfortní ubytování v domě z 18. století přímo v historickém centru Valtic.
Valtice, Jihomoravský kraj

Albero Valtice – restaurační komplex v historickém centru

Při vstupu na historické náměstí restauraci nelze přehlédnout, neboť stojí v pomyslné bráně. S kapacitou 55 míst a stejného počtu míst na letní terase je jednou z největších restaurací ve městě.
Valtice, Jihomoravský kraj