Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Zámek Konice – stálá expozice zvyků a řemesel a největší česká sbírka seker
Kultura

Zámek Konice – stálá expozice zvyků a řemesel a největší česká sbírka seker

V přízemí konického zámku najdete ojedinělou expozici zvyků a řemesel s ukázkami vzácných exponátů. Za nejvzácnější je považován nejstarší věžní hodinový stroj na Konicku. Zámek v Konici na Prostějovsku ukrývá největší sbírku seker zapsanou do Guinnessovy knihy rekordů, největší tesařskou sekeru.

Seznámit se zde můžete s řadou řemesel, která mají na Konicku dlouholetou tradici, jako např. pivovarnictví, mlynářství, kovářství, vahařství, tkalcovství, krejčovství a řada jiných. Přijeďte obdivovat zručnost a vynalézavost našich předků a zavzpomínat si na staré dobré časy.

Netradiční sbírku již více než 800 seker různých druhů mohou zhlédnout návštěvníci Muzea řemesel Konicka, které vystavuje sekery staré i několik tisíc let. Expozice seker na zámku v Konici na Prostějovsku byla zaspána do České knihy rekordů. Řemeslo má na Konicku několikasetletou tradici a právě sekery byly v tomto lesnatém regionu častým pracovním nástrojem.

K vidění jsou tu sekery lesnické, tesařské, řeznické, hasičské, kamenické, kovářské či kamnářské. Vystavujeme také repliku katovské sekery. Součástí expozice, na které se podílí město Konice, je i pěstní klín z doby kamenné či sekeromlat z doby broznové.

Sbírka sekyrek byla zapsaná do Guinnessovy knihy rekordů.

Aktuality

Konické štrapáce a Na kole okolo Konice

47. ročník turistického pochodu a 26. ročník cykloturistické jízdy.
Konice, Olomoucký kraj

Josefkol 2024 – sraz mistrů řemesla kolářského a kočárnického

Mezinárodní sraz mistrů řemesla kolářského a kočárnického v Čechách pod Kosířem. Uvidíte práci řemeslníků, kteří umí zpracovat ty přírodní materiály, jako je dřevo, ocel, sklo i textilie patřící ke kočárům.
Čechy pod Kosířem, Olomoucký kraj

Olomoucký Fortel 2024 aneb Hanácké kování a prodejní výstava nožů

Spolek Kováři Olomouckého kraje pořádá již 6. ročník Mezinárodního setkání kovářů z Čech, Slovenska, Polska, Ukrajiny a Itálie.
Čechy pod Kosířem, Olomoucký kraj

Letní kulturní festival Hrady CZ – Bouzov

Putovní letní kulturní festival Hrady CZ v magickém prostředí osmi hradů po celé České republice představí špičku současné české a slovenské hudební scény. Na konci srpna zavítá na hrad Bouzov.
Bouzov, Olomoucký kraj

Z pohádky do pohádky na hradě Bouzov

Známé pohádkové postavy a zábavnou formou se seznámí s hradem.
Bouzov, Olomoucký kraj

Hudební festival Hrady CZ 2024

Festival Hrady CZ patří k největším kulturně společenským akcím v České republice. 19. ročník festivalu se uskuteční během léta 2024 na významných českých a moravských historických památkách postupně v osmi různých krajích České republiky.
Bouzov, Olomoucký kraj

Adventní prohlídky na Bouzově

Advent nepředstavují jen Mikuláš a čerti.
Bouzov, Olomoucký kraj

Vánoční hrad Bouzov

Přijďte si s námi zazpívat koledy na I. nádvoří v době vánočních svátků.
Bouzov, Olomoucký kraj

Muzeum Pila Ludmírov

V muzeu si můžete prohlédnout technické předměty související s místní lokalitou. Muzeum se soustřeďuje na vojenskou a historickou techniku, dřevozpracující techniku, speleologii a těžbu hornin.
Ludmírov, Olomoucký kraj

Pramen říčky Pilávky se sochou víly

Říčka Pilávka pramení nedaleko obce Hvozd na Prostějovsku. Samotný pramen se ukrývá v lese a nevede k němu žádná značka. Když jej ale objevíte, překvapí vás zde socha víly Pilávky, kterou dle pověsti zaklela lesní čarodějnice.
Hvozd, Olomoucký kraj

Zámek Přemyslovice

V roce 1825 Karel Příza nechal postavit tzv. Emerenciin letohrádek s úmyslem využívat jej k občasným pobytům.
Přemyslovice, Olomoucký kraj

Přírodní rezervace Průchodnice u Ludmírova

Přírodní rezervaci Průchodnice naleznete východně od obce Ludmírov. Skalnatý vrch nad potokem Špraňkem se dvěma tunelovitými průchozími jeskyněmi s mnoha bočními chodbami – archeologické naleziště z doby kamenné.
Ludmírov, Olomoucký kraj

Bylinková zahrada Naděje

Bylinkovou zahradu založila Jarmila Podhorná, která vždy milovala přírodu a její dary, tak se její záliba stala i povoláním. Zabývá se novým léčebným směrem – gemmoterapií a možnosti významného působení výtažků z pupenů rostlin – gemmoterapeutik na lidský organismus.
Brodek u Konice, Olomoucký kraj

Koupaliště Stražisko

Mezi Prostějovem a Konicí se nachází příjemné koupaliště s křišťálově čistou vodou a poležením ve stínu stromů. Ke koupání slouží jediný padesátimetrový bazén v regionu.
Stražisko, Olomoucký kraj

Větrný mlýn Přemyslovice

Původně dřevěný mlýn holandského typu byl do Přemyslovic z nedalekého Plumlova přestěhován roku 1841.
Přemyslovice, Olomoucký kraj

Špacírštejn u obce Lipová – romantická zřícenina, kterou si postavil pan Procházka

Celých 10 let skládal Zdeněk Procházka z mnoha tisíců přinesených kamenů "zříceninu" středověkého hrádku, která je nyní přístupná všem obdivovatelům v malebném přírodním zákoutí na okraji lesa u Lipové na Prostějovsku.
Lipová, Olomoucký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Náš mlýn

Našim konceptem je „zpomalit“, abyste si vše stihli v klidu užít. Náš mlýn je zázemím pro zajímavé zážitky, nápady a lidi, kteří chtějí svou vášní „nakazit“ druhé.
Ochoz, Olomoucký kraj

Velkorakovský minipivovar Raková u Konice

Minipivovar v Rakové u Konice vaří pivo od července 2017. V nabídce jsou Rupert, Rupert Coffee, Medart, Fojt 13 a Karkadé. Pivovar nabízí také nealkoholickou Bezovou limonádu.
Raková u Konice, Olomoucký kraj

Samovýčep Raková u Konice

V bistru a samovýčepu Raková u Konice se obsloužíte sami. Najdete tu pivo z Velkorakovského pivovaru, bezovou limonádu, pizzu i další občerstvení. Váš věk ověří elektronická čtečka občanského průkazu.
Raková u Konice, Olomoucký kraj

Maringotka Za humny – nový zážitek z ubytování v kempu

Hledáte glampingové místo pro odpočinek uprostřed přírody? V Moravia glampresortu v Bohuslavicích u Konice se kromě vlastního stanu či karavanu ubytujete ve stylové maringotce!
Bohuslavice, Olomoucký kraj

Pension Mánes Čechy pod Kosířem

Malebná hanácká vesnice Čechy pod Kosířem leží na úpatí severozápadního svahu hanáckého „Mount Blancu“, Velkého Kosíře. Využít zde můžete ubytování, stravování i sportovních či odpočinkových aktivit v Pensionu Mánes.
Čechy pod Kosířem, Olomoucký kraj

Řemeslná tvarůžkárna ve Velké Bystřici

Pod valenými klenbami v prostorech bývalých pivovarských sklepů vznikla na jaře 2021 nová sýrárna.
Velká Bystřice, Olomoucký kraj

Pivovar Jadrníček v Náměšti na Hané

Na původní tradici pivovarnictví v Náměšti na Hané navazuje malý pivovar, který se zaměřuje na nepasterizované a nefiltrované pivo vařené podle tradičních receptur.
Náměšť na Hané, Olomoucký kraj

Restaurace Valáškův Grunt

Přijměte pozvání do restaurace Valáškův grunt, která se nachází v obci Kozov. Najdete zde výbornou kuchyni, pivnici a vinárnu k příjemnému posezení.
Bouzov, Olomoucký kraj