Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > Kateřinská jeskyně – nejrozlehlejší dómy v Moravském krasu
Kateřinská jeskyně, Kudy z nudy
Příroda

Kateřinská jeskyně – nejrozlehlejší dómy v Moravském krasu

Jeskyni tvoří dva vzájemně spojené mohutné dómy s přilehlými chodbami. Jeskyně byla pro veřejnost otevřena už v roce 1910. Hlavní dóm je s rozměry 95x44x20 metrů největší veřejnosti zpřístupněnou podzemní prostorou v Moravském krasu.
Vchod do Kateřinské jeskyně se nachází v hlubokém kaňonu Suchého žlebu nedaleko informačního centra Skalní mlýn. O jejím objevu se vypráví pověst o pasačce a zatoulané ovečce. Pro veřejnost je zpřístupněna a elektricky osvícena od roku 1910. Z celkové délky 950 metrů návštěvníci projdou okruh dlouhý 580 metrů, na kterém spatří například Bambusový lesík s několikametrovými hůlkovými stalagmity či útvar Čarodějnice, který má jeskyně i ve znaku. 95 metrů dlouhý a 44 metrů široký Hlavní dóm je největším veřejnosti zpřístupněným podzemním prostorem v Moravském krasu.

Asi 300 metrů před spojením krasových kaňonů Suchý a Pustý žleb u Skalního mlýna se v pravém údolním svahu Suchého žlebu otevírá 8 metrů vysoký vchod do Kateřinské jeskyně. Jde o výtokovou jeskyni řeky Punkvy, která v geologické minulosti odtékala z propasti Macocha dosud neznámými chodbami k jihozápadu a Kateřinskou jeskyní vytékala do Suchého žlebu.

Dnes poskytuje návštěvníkům vzrušující zážitek nejen prohlídka neobvyklé krápníkové výzdoby, ale především fascinující doklady rozsáhlého řícení stropů podzemních dutin, které v minulosti vedlo ke vzniku nejrozlehlejších dómů v Moravském krasu. Další částí jeskyně je nová Kateřinská jeskyně objevená roku 1909. 
 

Nejstarší jeskynní kresby na území ČR

V Hlavním dómu Kateřinské jeskyně se nachází vůbec nejstarší kresba na našem území. Jde o "černé čáry" na mohutném kameni, kterému se přezdívá kvůli jeho vrásčitému povrchu Mozek. Za využití radiouhlíkové metody C14 vědci zjistili, že pravěké malby jsou staré 7000 – 6200 let. Nejstaří malbou je právě ta "z Mozku". Barvivo obrazce bylo vyrobeno z popela, tedy ze spáleného dřeva.

Další archeologické nálezy jsou také zajímavé – dvě archeologické sondy prozkoumaly sedimenty v Ledové a Bezejmenné chodbě v blízkosti kreseb starých přibližně 6 200 let. V sedimentech Ledové chodby byly nalezeny kosti pleistocenních obratlovců, převážně medvěda jeskynního.
 

Tajná penězokazecká dílna

Během archeologického průzkumu v roce 2022 byly prozkoumány vrstvy v Bezejmenné chodbě, které přinesly nečekané objevy. Nalezeny byly pravěké a středověké keramické střepy. Pravěké náleží do starší doby bronzové a jsou mladší, než datované jeskynní kresby z neolitu. Mnohem větší překvapení však přinesl nález velkého množství polotovarů mincí, takzvané "střížky", které nemají ražbu a mnohé jsou různým způsobem poškozené. Hojně se vyskytl také odpad plechů po výrobě. Tento nález dokládá skutečnost, že v prostorách Kateřinské jeskyně byla ve středověku, buď na konci 14. nebo v průběhu 15. století, tajná penězokazecká dílna. Nález v jeskyni tohoto typu je první na Moravě a druhý v ČR. Jeskynní penězokazecká dílna byla u nás známa pouze v Koněpruských jeskyních v Českém krasu. Nutno poznamenat, že penězokazectví bylo ve středověku stejně závažné jako hrdelní zločiny a pachatelé byli odsouzeni k brutálnímu mučení a trestu smrti.
 

Průzkum jeskyně 2023: Záhadné historické destičky s postavami

Při letním archeologickém průzkum Kateřinské jeskyně vědci objevili zajímavé nálezy. V takzvané Bezejmenné chodbě byly nalezeny nástroje – štípaná industrie z rohovce. Jejich stáří se nyní bude zkoumat. V téže chodbě se také našly dva úlomky z břidlice s plastickou rytinou postav. V sondách Ledové chodby byly nalezeny další kosti pleistocenních zvířat, převážně medvědů. V Bezejmenné chodbě se našla stejně jako loni pravěká a středověká keramika

Aktuality

Život v mokřadech kolem Punkvy

Přednáška s exkurzí do luhů kolem řeky Punkvy.
Blansko, Jihomoravský kraj

Vítání ptačího zpěvu v Punkevním žlebu

Pojďme přivítat jaro v probouzející se přírodě NPR Vývěry Punkvy a poslechnout si ptačí zpěv.
Blansko, Jihomoravský kraj

Skrytá krása kamenů

Už jste si někdy vybrousili svůj kámen? Celodenní workshop – broušení vápenců Moravského krasu včetně návštěvy lomu.
Blansko, Jihomoravský kraj

Skrytá krása kamenů

Už jste si někdy vybrousili svůj kámen? Celodenní workshop – broušení vápenců Moravského krasu včetně návštěvy lomu.
Blansko, Jihomoravský kraj

Skrytá krása kamenů

Už jste si někdy vybrousili svůj kámen? Celodenní workshop – broušení vápenců Moravského krasu včetně návštěvy lomu.
Blansko, Jihomoravský kraj

Čarovné tóny Macochy 2024

Letos se koná již 25. ročník festivalu Čarovné tóny Macochy! Vychutnejte si hudební festival se světelnou animací v Moravském krasu, za využití světelných efektů v neobvyklém prostředí krasových jeskyní.
Blansko, Jihomoravský kraj

Zimní prohlídky Punkevních jeskyní

Punkevní jeskyně zůstávají přes zimu otevřeny. Nahlédnete do rozlehlých dómů s bohatou krápníkovou výzdobou, na dno propasti Macocha a svezete se na lodičkách – prohlídková trasa je stejná jako v hlavní sezoně.
Blansko, Jihomoravský kraj

Pochod za sněženkou do Krasu

Turistický pochod je určen pro širokou veřejnost, rodiče s dětmi. Trasy jsou vedeny po turistických stezkách CHKO Moravský kras.
Blansko, Jihomoravský kraj

Dům přírody Moravského krasu

Navštivte nově otevřenou zážitkovou expozici o Moravském krasu. Ponořte se v ní do devonského moře, vytvořte si krápníky a jeskyně, proleťte se s netopýry, poznejte lesy, stráně, kytky i zvířata. A jak se žije Krasu s člověkem?
Blansko, Jihomoravský kraj

Netopýři v Moravském krasu

Jeden z nejrozsáhlejších krasových systémů ve stř. Evropě Navštívit lze jen malou část objevených prostor. Jeskyně veřejnosti otevřené i ty přístupné jen odborníkům patří k nejvýznamnějším zimovištím letounů u nás. Každoročně zde svůj zimní spánek tráví tisíce netopýrů a vrápenců.
Blansko, Jihomoravský kraj

Rytířská jeskyně v Moravském krasu – jediný jeskynní hrad v Česku

Rytířská jeskyně se nachází asi 300 m jihovýchodně od známé Kateřinské jeskyně a je neobvyklým příkladem tzv. jeskynního hradu. Žádné písemné zmínky se však nedochovaly a archeologický průzkum datuje jeho vznik do 13. století, kdy sloužil jako strážní hrad. Opuštěn byl v 15. století.
Blansko, Jihomoravský kraj

Ponorná řeka Punkva v Moravském krasu

Punkva je ponorná řeka v Moravském krasu a v České republice se jedná o nejdelší podzemní tok. Řeka vzniká v podzemním systému Amatérské jeskyně soutokem Sloupského potoku a Bílé vody.
Blansko, Jihomoravský kraj

Jeskyně Elfí domeček v Moravském krasu

Nově objevená jeskyně se nachází mezi Kateřinskou jeskyní a propastí Macochou. Speleologové ji objevili v místech, na nichž kdysi pracoval se svými kolegy slavný jeskynní badatel Karel Absolon. Pro turisty je zatím zapovězená.
Vilémovice, Jihomoravský kraj

Pustý žleb v Moravském krasu

Jedná se o 7,5 km dlouhý krasový kaňon v Moravském krasu. Stěny kaňonu tvoří strmé vápencové skály s velkým množstvím jeskyní, žleb je bezvodý až na spodní část, kde vyvěrá říčka Punkva.
Blansko, Jihomoravský kraj

Chráněná dílna Mydlidědek – voňavá mýdla i svíčky v Moravském krasu

Chráněná dílna Mydlidědek vás přivítá ve světě mydlinek a bublinek, ale taky sušených bylinek, rostlinných a esenciálních olejů a dalších ingrediencí potřebných pro výrobu mýdel a svíček. V jejich obchůdku si můžete koupit celou řadu ručně vyráběných výrobků, v dílně pak vyzkoušet vaši zručnost.
Blansko, Jihomoravský kraj

Punkevní jeskyně s propastí Macocha v Moravském krasu

Vydejte se na výlet do Punkevních jeskyní! Procházet se budete mohutnými dómy a chodbami s krápníkovou výzdobou až na dno propasti Macocha. Svou oblibu si získaly díky tomu, že v nich lze podniknout romantickou plavbu na lodičkách na podzemní říčce Punkvě.
Blansko, Jihomoravský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Hotel Skalní mlýn v Moravském krasu

Hotel Skalní mlýn je tříhvězdičkový hotel s více než sedmdesátiletou tradicí nacházející v srdci Národní přírodní rezervace Moravský kras. Hotel nabízí pěkné ubytování u Macochy v krásném prostředí spojeném se širokou škálou poskytovaných služeb.
Blansko, Jihomoravský kraj

Rybářství Skalní mlýn

Rybářství Skalní mlýn se nachází v panenské přírodě Moravského krasu v lokalitě CHKO, kde vzhledem k absenci chemických posypů nedochází k znečištění vod. Jedná se o ojedinělé zařízení tohoto druhu chovu ryb na krasové vodě v rámci Evropy.
Blansko, Jihomoravský kraj

Orea Resort Panorama Moravský kras v Blansku

Rodinný wellness hotel s výbornou nabídkou aktivit pro wellness pobyty a dovolené s dětmi za každého počasí. Venkovní dohřívaný slaný zážitkový bazén, vnitřní teplý slaný bazén, masáže a balneoprocedury, zookoutek i s oslicí Rozárkou, super zázemí pro děti a letní animační programy.
Blansko, Jihomoravský kraj

Statek Samsara – oáza klidu v srdci Moravského krasu

Statek Samsara se nachází na Klepačově, ve vesnici poblíž Blanska. Od Brna je místo vzdáleno zhruba 20 km.
Blansko, Jihomoravský kraj

Pension Karst – levné ubytování v Blansku

Chcete se levně a kvalitně ubytovat v Blansku? Vyzkoušejte Pension Karst, který se nachází kousek od centra města i železničního a autobusového nádraží.
Blansko, Jihomoravský kraj

Hotel Olberg Olomučany

Ubytování v zrekonstruovaném hotelu najdete necelé 4 km od města Blanska, na okraji chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Hotel nabízí luxusní ubytování, kvalitní stravování v hotelové restauraci, konferenční prostory, wellness aktivity a sportovní zážitky.
Olomučany, Jihomoravský kraj

Hostinec Staré časy

Hostinec Staré časy v městysi Ostrov u Macochy najdete v srdci Moravského krasu, nedaleko jeskyně Balcarka, propast Macocha je vzdálená asi 3 km.
Ostrov u Macochy, Jihomoravský kraj

Surfbar v Jedovnicích

Surfbar v Jedovnicích klade hlavní důraz na kuchyni. Týmové, rodinné a nezávislé pojetí restaurace má za cíl nabídnout kvalitní gastronomii v příjemném přírodním prostředí v okolí Moravském krasu.
Jedovnice, Jihomoravský kraj