Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > K pramenu řeky Moravy na střechu Evropy
Příroda

K pramenu řeky Moravy na střechu Evropy

Králickému Sněžníku, přes nějž přechází hlavní evropské rozvodí, se právem říká střecha Evropy. Pod vrcholem v nadmořské výšce 1 380 m vyvěrá pramen řeky Moravy, upravený jako studánka.

Pod vrcholem Králického Sněžníku začíná pramenit řeka Morava.

K nejzajímavějším partiím při řece Moravě patří její pramenná oblast, pohoří Králický Sněžník, náležející z větší části ještě do tohoto regionu. Říká se, že Morava tu má tolik pramenů, kolik je v roce dnů. Jde však o hydrograficky (tedy vodopisně) pozoruhodné území i z jiných hledisek. Oficiální pramen Moravy se nachází blízko pod vrcholem pohoří a patří k častým cílům návštěvníků vrcholu Králického Sněžníku. Odtud bystřina stéká příkrým svahem do hlubokého údolí s obcemi a osadami Horní, Velká a Dolní Morava. Do údolí je krásný pohled přímo od pramene studánky, odkud většina turistů stoupá i na nedaleký vrchol vytvořený sutí z rozbořené polské rozhledny.

Při pohledu z vrcholu i od pramene Moravy zaujme kuželovitý vrcholek na konci západního (hraničního) hřbetu pohoří. Nazývá se Klepý nebo Klepáč (údajně podle sypajících se "klapajících" kamenů při chůzi), polští sousedé mu výstižně říkají Trójmorski Wierch – Trojmořský vrch. Voda z jeho svahů totiž odtéká do tří moří.

Východní svah odvodňuje Morava v úmoří Černého moře, na jižním svahu pramení Lipkovský potok tekoucí do blízké Tiché Orlice v úmoří Severního moře a ze západního svahu v Polsku odtékají pramenné potůčky Kladské Nisy v úmoří Baltského moře. Tato geografická zvláštnost dala Králickému Sněžníku vzletné označení "střecha Evropy".

Provozovatel

TIC Staré Město

náměstí Osvobození 166
788 32 Staré Město
Tel.:
+420 583 239 134
Email:
kralicky@sneznik.cz
Email:
tic.staremesto@ti...
WWW:
www.sneznik.cz
GPS:
50,205692 16,849937
 
 

Cena

Cena: zdarma

 

Časová náročnost

4,0 hodiny

 
 

Aktuality

Cyklistické závody Prima Cup 2024

Seriál závodů horských kol Prima CUP 2024 spustil registrace a nabízí účastníkům deset bikových příležitostí. Cyklistický podnik odstartuje tradičním dubnovým závodem v Hradci Králové a bude pokračovat až do října.
Dolní Morava, Pardubický kraj

MČR Veteránů v běhu do vrchu 2024 – Heřmanice – Králický Sněžník

6. ročník běhu do vrchu na Králický Sněžník. Při tomto závodu současně proběhne běh na Trojmořský vrch – a to jako MČR veteránů v běhu do vrchu.
Králíky, Pardubický kraj

Cihelna 2024 v Králíkách

Cihelna ve své obvyklé podobě proběhne ve dnech 16. – 17. srpna 2024 v Králíkách. Přijít můžete na Společný víkend muzeí v králické pevnostní oblasti, který se bude konat v pátek a sobotu. V neděli je možný vstup do muzeí.
Králíky, Pardubický kraj

Pivovarská čtvrtka 2024

Pivovar Holba v Hanušovicích Vás všechny zve na tradiční turistický pochod Pivovarská čtvrtka, která se letos koná 18. května. Vychutnejte si naše krásné Jeseníky s Holbou. Letos uplyne 50 let od prvního pochodu.
Hanušovice, Olomoucký kraj

Jeřáb 1003 – závody horských kol

Jedná se o závody horských kol. Hlavní závod na 35 km a 70 km se jede v okolí vrcholu Jeřáb na Hanušovické vrchovině – start z parkoviště naproti obecnímu úřadu, cíl na fotbalovém hřišti.
Červená Voda, Pardubický kraj

Festival Blacksphere 2024

Audiovizuální kouzlo: festival Blacksphere oslavuje zvyky a tradice. Nechte se rozmazlovat uměním je motto Mezinárodního audiovizuálního a multimediálního festivalu Blacksphere. Festival propojí zvyky a tradice s audiovizuální a multimediální tvorbou.
Javorník, Olomoucký kraj

Sázava Jablomann – sprint triatlon

Čtvrtý ročník triatlonu v Jablonném nad Orlicí na distancích 0,3/14/5 km. Tři měsíce před akcí všech 150 slotů vyprodáno.
Jablonné nad Orlicí, Pardubický kraj

Horokros

Horokros je běžecký kros s více jak třicetiletou tradicí. Závod je zařazen v celostátní termínovce a běží se jako závěrečný běh v seriálu Chlapáckých běhů, které se organizují v oblasti Šumperska.
Šumperk, Olomoucký kraj

Socha slůněte na Králickém Sněžníku

Kamenná soška slůněte na nevysokém pylonu se stala symbolem Králického Sněžníku. Byla postavena nedaleko vrcholu hory v roce 1932 na paměť 10. výročí založení skupiny Jescher. Návrh sošky vytvořila Amei Hallegerová.
Králíky, Pardubický kraj

Národní přírodní rezervace Králický Sněžník a naučná stezka Králický Sněžník

Národní přírodní rezervace Králický Sněžník byla vyhlášena v roce 1990 na ploše 1694,67 ha. Leží v centrální a vrcholové části stejnojmenného pohoří v nadmořské výšce 820 – 1424 m. Znakem naučné stezky je silueta slůněte, která je neoficiálním symbolem Králického Sněžníku.
Králíky, Pardubický kraj

Evropská dálková trasa E3 – pěšky od Chebu do Beskyd

Evropská dálková trasa E3 začíná v Santiagu de Compostela, prochází napříč Evropou a na našem území vede od Chebu do Beskyd, většinou při severní hranici. Od Jeseníků míří do Beskyd na Bumbálku, a odtud dále na Slovensko.
Králíky, Pardubický kraj

Hora Králický Snežník

Králický Sněžník (1423 m) je nejvyšší vrchol stejnojmenného pohoří, třetího nejvyššího v České republice. Nachází se na státní hranici s Polskem, asi 20 km od města Králíky. Jde o výrazný suk s plochým temenem, ze kterého je unikátní daleký kruhový výhled.
Dolní Morava, Pardubický kraj

Adélin pramen pod Králickým Sněžníkem

Přístřešek u Adélina pramene se nachází na stezce, kudy prochází modrá značená trasa ze Stříbrnic a červeně značená trasa z Kladské brány. Zvláštním a luxusním prvkem je pramen svedený přímo do přístřešku.
Staré Město, Olomoucký kraj

Jeskyně Tvarožné díry

Tvarožné díry jsou nejdéle známou jeskyní krasové oblasti Králického Sněžníku. První zmínky o nich pocházejí již z konce 17. století. Podle pověsti si zde zlatokopové ukládali nářadí.
Dolní Morava, Pardubický kraj

Černá kupa v pohoří Králický Sněžník

Černá kupa je hora v Podbělském hřbetu pohoří Králický Sněžník. Nadmořská výška je 1295 m. Oblast se také někdy nazývá Mokrý hřbet, podle výskytu rašelinišť.
Staré Město, Olomoucký kraj

Keramika z hor paní Zelené – hrníčky, které potkáte u studánek

Paní Barbora Zelená vyrábí keramiku majolikového typu se 100% užitnou hodnotou. Jedná se o keramiku s tradicí, kterou její tvůrci rozvíjí v moderním autorském stylu.
Staré Město, Olomoucký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Chata Obchodka Hynčice pod Sušinou

V čisté přírodě v okolí Králického Sněžníku se nachází nekuřácká Chata Obchodka, která je zařízena v domáckém stylu a nabízí příjemnou rekreaci.
Staré Město, Olomoucký kraj

Penzion Kolovna v Hynčicích pod Sušinou

Penzion Kolovna se nachází v oblasti masivu Králického Sněžníku. Ten je třetím nejvyšším pohořím v České republice a je také označován jako střecha Evropy.
Staré Město, Olomoucký kraj

Hotel Jiřinka

Hotel na úpatí Kralického Sněžníku v areálu Relax a sport resortu Dolní Morava, jen 200 metrů od sjezdovek.
Dolní Morava, Pardubický kraj

Chata Slaměnka Dolní Morava

Horská chata Slaměnka je nejvýše položená chata u horní stanice lanovky Sněžník – 1 116 m n. m. Přímo u chaty najdete sjezdovky Sněžník A a B, Slamník a Vyhlídkovou, restauraci Skalka, Stezku v oblacích a stanoviště horských koloběžek.
Dolní Morava, Pardubický kraj

Penzion Pod Zvonem – když zvon zvoní nad hlavou

Penzion Pod Zvonem leží uprostřed horské vesničky Hynčice pod Sušinou v masivu Králického Sněžníku. Atmosféru dokresluje čistě znějící zvon kaple a netradiční exteriér hotelu. Kromě klasické rekreace a aktivního odpočinku je hotel vhodným místem pro pořádání firemních a společenských akcí.
Staré Město, Olomoucký kraj

Chata U Slona v Dolní Moravě

Chata U Slona je ideálním místem pro pobyty rodin s dětmi, nachází se u spodní stanice lanovky U Slona a celoročně provozované bobové dráhy. V zimě můžete využít večerního sáňkování, v létě pak půjčovnu Segway, hřiště na Disc Golf a dětské atrakce – trampolínu, pískoviště i prolézačky.
Dolní Morava, Pardubický kraj

Bikecentrum & bistro Kolovna v Jeseníkách

V Hynčicích pod Sušinou v Jeseníkách na jednom místě naleznete vše, co potřebujete pro své kolo, a zároveň bistro.
Staré Město, Olomoucký kraj

Pohádkový piknik či letní grilování na Dolní Moravě

Užijte si s přáteli a rodinou piknik na Kralickém Sněžníku s nádhernými výhledy do údolí řeky Moravy nebo letní grilování u penzionu Terezka. Piknikové koše nebo grilování vám rádi zajistí ve Wellness Hotelu Vista.
Dolní Morava, Pardubický kraj