Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Zámek Litomyšl – renesanční zámek s unikátní sgrafitovou výzdobou
Zámek Litomyšl, kudy z nudy
Památky

Zámek Litomyšl – renesanční zámek s unikátní sgrafitovou výzdobou

Zámek je zapsaný na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO jako příklad středoevropské šlechtické rezidence z období renesance. V rámci prohlídkových okruhů si můžete vybrat ze dvou tras: Zámek za Valdštejnů nebo Zámek za Thurn Taxisů.
Litomyšlský zámek byl postaven v letech 1568 až 1581 jako reprezentační rodinné sídlo nejvyššího kancléře Království českého Vratislava z Pernštějna a španělské šlechtičny Marie Manrique de Lara. Výstavbou byli pověřeni císařští stavitelé Giovanni Battista Aostalli a Ulrico Aostallis a na výzdobě zámku (psaníčková a figurální sgrafita na fasádách a štítech a s dvěma velkými bitevními scénami na hlavním nádvoří) se převážně podíleli italští mistři. Zámek je jednou z nejkrásnějších renesančních staveb střední Evropy. Po požáru v roce 1775 bylo mimo jiné v letech 1796 – 1797 vybudováno zámecké divadlo, jehož jedinečný soubor jevištních dekorací provedl vídeňský dvorní malíř divadelních kulis Josef Platzer. 

Interiéry zámku prošly v roce 2021 zásadní obměnou, která jim vrátila někdejší funkci a zařízení na základě historických pramenů. Byla zpřístupněna zámecká věž a sklepení, zevrubnou obměnou prošly prohlídkové trasy. Nově jsou k dispozici okruhy: "Zámek za Valdštejnů" a "Zámek za Thurn Taxisů".

V roce 2023 památkáři zahájili rozsáhlou obnovu střechy a interiéry třetího nadzemního podlaží zámku. Návštěvnické prohlídky během prací omezeny nebudou. Zbývající etapy obnovy zahrnující ostatní interiéry zámku, restaurování sgrafitových fasád a Panského domu by měly být dokončeny v roce 2027.


Zámek Litomyšl a UNESCO

Na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO byl zámek Litomyšl zapsán v roce 1999. Přes úpravy interiéru, především na konci 18. století, si stále uchoval téměř nedotčený vzhled z dob renesance, včetně unikátní sgrafitové výzdoby fasád a štítů. Dochovaly se také mnohé hospodářské budovy a zámecká zahrada. Zápisem tohoto komplexu na seznam UNESCO mu byl přiznán i jeho světově výjimečný význam.
 

Prohlídkové trasy zámkem:

Zámek za Valdštejnů (základní okruh)

Prohlídka prvního patra západního křídla zámku s reprezentačními a soukromými pokoji hraběte Antonína I. z Valdštejna-Vartenberka a jeho choti Kajetány z Fünfkirchen (předpokoj, audienční sál, zelený salon, modrý salon, pracovna hraběte, ložnice hraběcího páru, čítárna, biliár, salon hraběnky, ložnice pro hosty, kávová kuchyně s bydlením komorné, přípravna jídel), kteří vlastnili zámek mezi lety 1825-1848. Interiéry se honosí původním zařízením (nábytek, obrazy, sklo, porcelán) a klasicistní výmalbou.

Zlatým hřebem prohlídky je návštěva autentického domácího divadla Valdštejnů-Vartenberků z roku 1797. Divadlo si nechal zřídit Antonínův otec hrabě Jiří Josef z Valdštejna-Vartenberka, jenž spolu se svou rodinou také v představeních hrával. V oblibě byly zejména lehké konverzační komedie. Dochovala se zde původní jevištní mašinerie a osvětlovací technika. Autorem kulis je malíř Josef Platzer. Trasa připomene také starší historii zámku před příchodem Valdštejnů od jeho založení Vratislavem II. z Pernštejna v polovině 16. století a hraběcí rodinu Trauttmansdorffů.
 

Zámek za Thurn Taxisů (výběrový okruh)

Prohlídka prvního patra severního a východního křídla zámku s hostinskými a soukromými pokoji knížete Alberta Marii Thurn-Taxis a jeho choti kněžny Margarethy Habsburské (rodinná hala, dámský orientální pokoj, ložnice knížete, pracovna knížete, herna, kabinet kněžny, ložnice kněžny). Tento knížecí pár vlastnil zámek mezi lety 1885-1945. Hostinské apartmá (malá jídelna, ložnice císaře, pracovna císaře, pokoj komorníka, předpokoj doprovodu) představí pobyt samotného císaře Františka Josefa I. v září 1889 spolu s arcivévodou Františkem Ferdinandem d´Este. Matka majitele zámku princezna Helena Bavorská (Nené) se měla stát císařovou manželkou. V rakouském Bad Ischlu si však panovník vybral za nevěstu její mladší sestru Alžbětu (Sissi), a tak se Helena stala aspoň císařovou švagrovou.

Trasa představí také poslední majitele zámku a držitele monopolu pošty i dopravy v monarchii (odtud dnešní taxi služba) – knížecí rodinu Thurn-Taxisů, kteří zámek zakoupili v dražbě od zadlužených Valdštejnů roku 1855. Interiéry se honosí dobovým zařízením s využitím rodových předmětů Thurn-Taxisů (nábytek, obrazy, sklo, porcelán) a výmalbou stěn od malíře Dominika Dvořáka. Prohlídka vrcholí návštěvou domácí kaple sv. Moniky a sv. Michaela z 18. století.
 

Nové prohlídkové trasy 2024

Nové prohlídkové trasy a prostory se otevřou pro návštěvníky: od června to bude prohlídková trasa Novinky po rekonstrukci a expozice Proč je zámek UNESCO. Od července pak budou moci navštívit i historickou kuchyni a zámeckou věž
 

Další služby na zámku

Dále zámek nabízí možnost koncertů na objednávku v zámeckém divadélku nebo kapli a svatby v zámecké kapli. Po předchozí domluvě je zámek otevřen také v zimním období. Po předchozí domluvě je zámek otevřen také v zimním období.
 

Cestování bez bariér

Pokladna zámku je bezbariérová, toalety bezbariérové nejsou. Osoby s omezením pohybu (s doporučenou asistencí) mohou navštívit zámecký areál a exteriéry, včetně krajinářského parku, dostupné je rovněž arkádové nádvoří. Po objednání min. 5 dnů dopředu (pro zajištění vyškoleného personálu) je možnost využití schodolezu (poskytuje se pouze jednotlivcům). S jeho použitím je možné absolvovat prohlídky v I. patře zámku.

Zámek v Litomyšli nabízí jednotlivým nevidomým a zrakově postiženým návštěvníkům (nikoli skupinám a zájezdům) možnost zapůjčit si v pokladně haptický plán  – areálu památky UNESCO s rozmístěním jednotlivých budov
  • haptický plán 1. patra s rozmístěním pokojů na zámeckých prohlídkových trasách
  • haptické zobrazení čelní fasády litomyšlského zámku
  • haptické zobrazení rozmístění a podoby sgrafit
Pro zapůjčení haptických plánů doporučujeme rezervaci předem.

Aktuality

Letní pozastavení – zkrácené prohlídky pro děti na zámku Litomyšl

O letních prázdninách lze zakoupit zkrácenou prohlídku litomyšlským zámkem s názvem „Letní pozastavení“.
Litomyšl, Pardubický kraj

Oslava světového dne architektury – ArchiMyšl 2024

Oslava světového dne architektury – nevynecháme ani nově otevřený Rodný byt Bedřicha Smetany.
Litomyšl, Pardubický kraj

Slavnostní otevření Rodného bytu Bedřicha Smetany

Po celkové obnově se otevře jedna z nejvýznamnějších součástí zámeckého areálu
Litomyšl, Pardubický kraj

Hamlet – představení hostujících Letních shakespearovských slavností – Litomyšl

Divadelní představení „Hamlet“ se uskuteční pod širým nebem, přesně v duchu Letních shakespearovských slavností na 1. nádvoří Zámeckého návrší litomyšlského zámku.
Litomyšl, Pardubický kraj

Smetanova Litomyšl 2024

Mezinárodní hudební festival Smetanova Litomyšl chystá v roce 2024 66. ročník. V tomto roce si připomínáme 200 let od narození Bedřicha Smetany.
Litomyšl, Pardubický kraj

Litomyšl na starých pohlednicích (1894–1950) v Regionálním muzeu v Litomyšli

Výstava zachycuje pestrou produkci litomyšlských pohlednic v 19. a 20. století. Neopomíjí ani historii jejich vydavatelů – místních knihkupců, tiskařů a fotografů. Návštěvníci mají možnost prohlédnout si desítky originálů a zvětšené reprodukce těch nejzajímavějších pohlednic.
Litomyšl, Pardubický kraj

Bedřich Smetana a Litomyšl

Regionální muzeum v Litomyšli představí 3. března až 15. září 2024 na výstavě Bedřich Smetana a Litomyšl vztah Bedřicha Smetany k Litomyšli a postupné upevňování smetanovských tradic v jeho rodišti.
Litomyšl, Pardubický kraj

Opera pod májový nebem

Operní večer vycházejících hvězd v kulisách jednoho z nejkrásnějších míst v Litomyšli.
Litomyšl, Pardubický kraj

Městská obrazárna – to nejlepší ze sbírek Městské galerie v Litomyšli

Litomyšlská galerie dokázala během své devadesátileté existence shromáždit více než dva tisíce uměleckých děl a mnoho z nich můžeme zařadit mezi špičky českého výtvarného umění 19. a 20. století.
Litomyšl, Pardubický kraj

Zámecké návrší Litomyšl

Zámecké návrší v Litomyšli tvoří jedinečný komplex historických budov, nádvoří, zahrad a parků. Jedná se o pivovar, jízdárnu, konírnu, kočárovnu, stáj, piaristickou kolej, piaristický kostel, I. nádvoří, horní nádvoří, park a předzámčí. Všechny objekty jsou součástí městské památkové rezervace.
Litomyšl, Pardubický kraj

Zámecké zahrady v Litomyšli

Klidná místa k odpočinku nabízejí zámecké zahrady, které obklopují zámek ze tří světových stran.
Litomyšl, Pardubický kraj

Andělé na návrší – interaktivní expozice sakrálního umění v Litomyšli

Expozice poskytuje prostřednictvím atraktivních vizuálních prostředků prostor pro setkávání návštěvníka s uměleckými díly křesťanské kultury.
Litomyšl, Pardubický kraj

Litomyšlení – dětské programy na Zámeckém návrší v Litomyšli

Interaktivní rodinný program Litomyšlení vznikl proto, aby si návštěvu Zámeckého návrí užili všichni bez rozdílu. Tam kde je něco pro "ty větší" najdou zábavu vždy i děti.
Litomyšl, Pardubický kraj

Zámecké sklepení v Litomyšli

Rozsáhlé sklepení státního zámku Litomyšl, památky zapsané na Seznamu UNESCO, je exklusivním prostorem s neopakovatelnou atmosférou, nabízející relaxaci a odpoutání myšlenek od všedních starostí.
Litomyšl, Pardubický kraj

Škola na zámku – zážitková pedagogika v Litomyšli

Škola na zámku je jedinečným projektem propojujícím zážitkovou pedagogiku a genius loci lokality zámecké návrší v Litomyšli. Využívá vazby na dobové reálie, památky, kulturní dědictví a významné osobnosti, které ve městě pobývaly.
Litomyšl, Pardubický kraj

Architektonické prohlídky Zámeckého návrší – od pískovce k laminátu

Prohlídkový okruh je zaměřen na Chrám Nalezení sv. kříže a další historické budovy Zámeckého návrší zrekonstruované v rámci projektu Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli. Prohlídka představuje jednotlivé objekty v historickém kontextu a zároveň přibližuje architektonické koncepce jejich obnovy.
Litomyšl, Pardubický kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Ubytování Za Hubičku v Litomyšli

Levné ubytování pro nenáročné hosty přímo na dosah zámku Litomyšl. Hledáte něco takového? Litomyšl je město, které si vás získá a budete jej chtít poznat co nejvíc – a na to vám jeden den určitě stačit nebude.
Litomyšl, Pardubický kraj

Zámecké apartmány v Litomyšli

Tři velké apartmány v areálu zámku Litomyšl, památce zapsané na seznamu UNESCO, v nichž samotná návštěva je kulturním a cestovatelským zážitkem. Ideální pro rodinné pobyty, svatební cestu, romantický výlet.
Litomyšl, Pardubický kraj

Zámecký pivovar Litomyšl – ubytování a Evropské školící centrum YMCA

Zrekonstruovaný Zámecký pivovar v Litomyšli nabízí kromě služeb školícího centra nově ubytování ve dvou kategoriích, a to jako penzionové pokoje a hostelové ubytování. Ubytování je určeno jak pro rodinné i individuální rekreace, tak i skupiny a školní výlety.
Litomyšl, Pardubický kraj

Apartmán Unesco Litomyšl

Ubytování přímo v historickém areálu zámku Litomyšl.
Litomyšl, Pardubický kraj

Penzion Paseka Litomyšl

Penzion se nachází na rohu Smetanova náměstí a Váchalovy ulice v Litomyšli. Nabízí ubytování ve stylových apartmánech a příjemně zařízených pokojích.
Litomyšl, Pardubický kraj

Havran Café Steak Bar

Steakový bar v samotném srdci Litomyšle nabízí pokrmy, které jsou připravovány z čerstvých sezónních surovin.
Litomyšl, Pardubický kraj

Restaurace Bohém v Hotelu Aplaus

Restaurace Bohém sídlí ve skvěle situovaném Hotelu Aplaus v centru nádherné historické Litomyšle.
Litomyšl, Pardubický kraj

Hotel Aplaus v Litomyšli – propojení luxusu a historie se současností

Hotel Aplaus vznikl rekonstrukcí a dostavbou tří památkově chráněných objektů v historickém centru Litomyšle. Právě propojení a dialog bohaté historie se současností se staly mottem hotelu Aplaus.
Litomyšl, Pardubický kraj