Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Muzeum MHD – Muzeum městské hromadné dopravy v Praze
Muzeum městské hromadné dopravy v Praze, kudy z nudy
Kultura

Muzeum MHD – Muzeum městské hromadné dopravy v Praze

V tramvajové vozovně v Praze-Střešovicích se nachází jedinečná sbírka památek z historie městské hromadné dopravy v hlavním městě ČR. Jsou v ní představeny více než čtyři desítky historických vozidel a mnoho dalších exponátů – modelů, fotografií, historických dokumentů, jízdenek a plánků.
Samotná vozovna byla v roce 1991 vyhlášena technickou památkou. Byla postavena v roce 1909 a je typickou ukázkou účelových dopravních staveb Elektrických podniků hlavního města Prahy z období počátků pražské městské hromadné dopravy. Svému účelu – deponování a údržbě tramvajových vozidel sloužila až do roku 1992, kdy byla zahájena její adaptace na muzeum.

Nedílnou součástí expozice je stálá výstava o historii městské hromadné dopravy v Praze. Návštěvníci muzea mají možnost zhlédnout unikátní fotografie, kopie historických dokumentů, plánků, jízdenek, ale také videopořady s jedinečnými filmovými materiály z fondů Národního filmového archivu. Muzeum hlavního města Prahy do expozice dlouhodobě zapůjčilo soubor modelů dalších pražských historických vozidel MHD, které se do dnešních dnů již nedochovaly. Akciová společnost ČKD Tatra v muzeu vystavuje model rychlodrážního vozidla R 1, připravovaného na počátku 70. let pro pražské metro.
 
K vidění je zde také historická tramvaj z druhé světové války. Na první pohled se od ostatních vozů liší tím, že má v rámci protiletecké ochrany obyvatelstva modrou barvou zatemněná okna a na sobě německo-české orientace.

Střešovická vozovna však není jen muzeem. Z jedné její haly jsou vypravovány i některé provozní soupravy historických tramvají – ty však nejsou muzejními exponáty. Vyjíždějí odsud na svoji trasu o sobotách, nedělích a svátcích v zimní i letní sezóně (například okružní linka 42 a 41), případně i vozy podle přání různých zahraničních i tuzemských zájemců.

Aktuality

Turistická tramvaj 42 v Praze

Prohlédněte si krásy metropole z okna historické tramvaje, na trase linky 42. Turistická tramvaj propojuje městské památky formou okružní jízdy a staví na všech zastávkách na trase s možností opakovaného výstupu a nástupu cestujících.
Praha 6, Praha

Varhanní putování z kláštera do Lorety

Speciální komentované prohlídky plné hudby, které návštěvníky nejprve zavedou do kapucínského kláštera naproti Loretě. Zblízka si prohlédnou nejen kostel a jeho zajímavé moderní varhany, ale budou moci nahlédnout i do míst, kam normálně běžní návštěvníci nemohou.
Praha, Praha

Otevřené zahrady Černínského paláce

Zahrada Černínského paláce bude v letošním roce zpřístupněna veřejnosti od 4. května do 27. října 2024, a to vždy o víkendech od 10:00 do 17:00 hodin. Vstup do zahrady je volný a možný pouze samostatným vchodem naproti Loretě.
Praha 1, Praha

Zrzavého Malá Strana – komentovaná procházka

Plachý muž, pábitel, či také úspěšný propagátor vlastní tvorby; to jsou jen některé z charakteristik Jana Zrzavého, jednoho z nejvýznamnějších českých výtvarných umělců 20. století.
Praha 1, Praha

Rudolfinská a barokní Praha – po stopách alchymistů

Netradiční prohlídka s průvodkyní v historickém kostýmu.
Praha 1, Praha

Rudolfinská a barokní Praha – po stopách alchymistů

Netradiční prohlídka s průvodkyní v historickém kostýmu.
Praha 1, Praha

Staří mistři II: Expozice ve Šternbernském paláci

Sbírková expozice Staří mistři II navazuje na expozici Staří mistři nacházející se v protějším Schwarzenberském paláci. Obě se vzájemně doplňují tak, aby utvořily jeden celek, a zároveň představují skvostná umělecká díla v různých souvislostech.
Praha 1, Praha

Den otevřených dveří v Hrzánském paláci 2024

Úřad vlády ČR v roce 2024 opět pro veřejnost zpřístupňuje historické vládní vily a paláce. Hrzánský palác lze letos navštívit třikrát – 8. a 18. května 2024 a pak 7. září 2024.
Praha 1, Praha

Aktivity v okolí

Nostalgická tramvajová linka č. 23 v Praze

Legendární pražské vozy Tatra T3 opustily na jaře 2017 běžné linky. Nyní se s nimi můžete setkat na pravidelné nostalgické trase s označením 23. Jedná se o typ tramvaje, který byl vyráběn v Tatře na Smíchově od 60. do 90. let min. století. Vyznačují se mimo jiné červenošedými laminátovými sedačkami.
Praha 6, Praha

Nostalgická tramvajová linka č. 41

Jízda historickou linkou 41. Ze střešovické vozovny vyjíždějí o víkendech od dubna do října historické soupravy tramvají na svou pravidelnou trať centrem Prahy na nostalgické lince 41.
Praha 6, Praha

Traubova vila ve Střešovicích

Vila továrníka Edmunda Trauba je ojedinělým příkladem německé moderny v Praze. Jejím základem je železobetonová konstrukce a zajímavý kamenný obklad. V současné době zde sídlí Velvyslanectví Maďarska.
Praha 6, Praha

Park Maxe van der Stoela v Praze

Park o rozloze 2,5 hektaru vznikl na křížení Patočkovy, Myslbekovy a Střešovické ulice. Jde o prostor, kde se zčásti v minulosti nacházelo staveniště tunelu Blanka. Dnes tuto oázu klidu s radostí využívají obyvatelé přilehlého okolí.
Praha 6, Praha

Lumbeho vila na Hradčanech

Kousek od Pražského hradu, od Jeleního příkopu, v ulici U Brusnice se nachází Lumbeho vila, jedna z reprezentativních budov českých prezidentů.
Praha 1, Praha

Park Prašný most v Praze

Park nazývané také Morávkův. Vznikl na dříve uzavřené ploše jižně od ulice Milady Horákové, několik posledních let zabranou výstavbou tunelů a podzemních garáží.
Praha 6, Praha

Nový Svět – kout, kde se v Praze čas zastavil

Kdyby vám někdo zavázal oči a dovedl vás na Nový Svět, sotva byste poznali, že jste ještě v Praze. Malebné zákoutí s křivolakými uličkami a malými obytnými domky se nachází stranou od hlavního turistického ruchu.
Praha 1, Praha

Mateřské centrum Montessori v Praze 6 na Ořechovce

Inspirujte se, jak si efektivně hrát a komunikovat s dětmi, jak se na dítě napojit, zapomenout na každodenní povinnosti a jak dítě podpořit v jeho přirozeném vývoji. Vše se naučíte na Montessori pracovnách určených pro maminky s dětmi od 1 do 4 let.
Praha 6, Praha

Ubytování a restaurace v okolí

Pivovar Strahov

Pivovar nacházející se jen pár kroků od Pražského hradu, ukrytý v příjemném historickém areálu Strahovského kláštera. Prostor pivovaru a restaurace nabízí příjemné posezení s pivem a jídlem z těch nejlepších surovin i receptur. Možnost komentované prohlídky pivovaru po předchozí rezervaci.
Praha 1, Praha

Hotel Jelení Dvůr u Pražského hradu

Hotel Jelení Dvůr, s příjemnou rodinnou atmosférou, se nachází na záviděníhodném místě v blízkosti Pražského hradu.
Praha 1, Praha

Romantik hotel U Raka v Novém Světě

Prožijte klidnou dovolenou v samém srdci Prahy, v místech, kde na vás dýchá historie na každém kroku. V kterékoliv roční době zde objevíte něco, co učiní z vaší dovolené nezapomenutelný romantický zážitek.
Praha 1, Praha

Kavárna Nový Svět

Malá rodinná kavárna se ukrývá v malebné lokalitě Nový Svět nedaleko Pražského hradu. Vychutnáte si zde nejen vynikající kávu, ale také nevšední atmosféru skrytou za staletými zdmi starobylého domu.
Praha 1, Praha

Bistro Vinobona v Novém Světě

Stylový podnik, který si zamilujete, najdete uprostřed romantické lokality Nového Světa na pražských Hradčanech. Vinárna a bistro se navíc nachází v domku, který na svém místě stojí od konce 17. století.
Praha 1, Praha

Vinobona Wine & Bistro

Vinobona Wine & Bistro najdete na pražských Hradčanech ve čtvrti Nový Svět, na kouzelném místě, kde se zastavil čas. Bistro nabízí kvalitní českou gastronomii, na své si přijdou i vegetariáni.
Praha 1, Praha

Ubytování v Kapucinátu na Hradčanech

Kapucinát na Hradčanech nabízí krátkodobé ubytování pro všechny, kteří hledají nocleh v centru Prahy za přijatelnou cenu. Ubytování je vhodné nejen pro turisty – jednotlivé poutníky či rodiny s dětmi, ale také například pro školní výlety či různá společenství.
Praha 1, Praha

Vienna House by Wyndham Diplomat Prague

Užijte si pobyt v historické Praze s rodinou nebo přáteli ve čtyřhvězdičkovém Superior hotelu. Nově zrenovovaný Vienna House by Wyndham Diplomat Prague vyniká svým designem, službami a polohou v blízkosti centra i nejdůležitějších památek stověžatého města.
Praha 6, Praha