Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Národní muzeum – Historická budova Národního muzea
Národní muzeum Praha, Kudy z nudy
Kultura

Národní muzeum – Historická budova Národního muzea

Jedna z nejvýznamnějších pražských budov byla prohlášená už v roce 1962 za národní kulturní památku. Čechy milovaná a cizinci obdivovaná, osudově spjatá s novodobými českými dějinami, časem neoddělitelně splynula s představou o Národním muzeu jako instituci.

Národní muzeum je největším muzeem České republiky s funkcí sbírkotvornou, vědeckou, osvětovou a metodickou. V současné době se skládá z pěti odborných složek: Přírodovědeckého muzea, Historického muzea, Českého muzea hudby, Náprstkova muzea a Knihovny Národního muzea. Sbírky Národního muzea jsou rozsáhlé a jsou k vidění hned v několika pražských i mimopražských objektech. Z hlediska architektury a umístění je za nejvýznamnější považována Historická budova Národního muzea.
 

Historická budova

Historická budova Národního muzea tvoří výrazný architektonický kontrast k Nové budově Národního muzea, s níž byla trvale spojena podzemní chodbou do jednoho muzejního komplexu v listopadu 2019. Památková ochrana se vztahuje jak na architekturu budovy, tak na sochařskou výzdobu exteriérů a interiérů, nástěnné malby, uměleckořemeslné detaily a na původní, velmi bohatý a cenná mobiliář.

Nejdůležitějšími prostorami v interiéru budovy jsou vstupní vestibul, na něj navazující monumentální dvorana hlavního schodiště, osvětlená proskleným stropem, a především Panteon umístěný pod kopulí. Do Panteonu se vchází nejkrásnějšími dveřmi v celé budově, zhotovenými podle návrhu Josefa Schulze. Jedinečná dlažba Panteonu s růžicovým radiálním vzorem je sestavená z mramorových desek přivezených z Itálie, Rakouska, Belgie a Španělska. Návštěvníci mohou rovněž navštívit nově zpřístupněnou kopuli, která skýtá jedinečný pohled nejen na Václavské náměstí ale na celé panorama Prahy.


Expozice Zázraky evoluce

Expozice vypráví poutavé příběhy evoluce a představuje svět zvířat tak, jak ho z muzeí běžně neznáte – bez polic a regálů. Nad hlavou vám budou doslova létat ptáci či proplouvat ryby. Uvidíte zvířata v jejich přirozeném prostředí a pohybu. Jedinečné a vzácné exponáty doplňují zbrusu nové modely zvířat včetně žraloka bílého, plejtváka malého nebo největšího modelu krakatice obrovské na světě, který má na délku 17 metrů. Nechybí ani oblíbený plejtvák myšok dlouhý 22,5 metru. Jsou zde i předměty, na které si mohou příchozí sami sáhnout. Díky tomu se třeba podívají přímo do tlamy zvětšené hlavy zmije, zkusí si, jakou sílu je potřeba vynaložit k zavření otevřené obří mušle nebo budou navádět mnohonožku úzkými podzemními chodbičkami.
 

Okna do pravěku

Okna do pravěku jsou jednou z nejmodernějších přírodovědeckých expozic v Evropě s exponáty, které vás zavedou na dlouhou, ale velmi zajímavou cestu pravěkem od prvohor do čtvrtohor. Čeká vás na dva tisíce exponátů především z oblasti paleontologie, ale i mineralogie. Mezi zkamenělinami se nachází i cooksonia barrandei – fosilie nejstarší určené suchozemské cévnaté rostliny na světě. Další sál se věnuje druhohorám a provede vás subtropickou přírodou ostrova, který se tou dobou rozkládal na většině území dnešních Čech a Bavorska. Hlavním exponátem je tu model jediného českého dinosaura Burianosaura augustai. Třetihory vás zavedou do krajiny sopek, které výrazně určovaly ráz subtropické krajiny v severní části Čech. Čtvrtohory představují závěr vyprávění o pravěké přírodě dnešní České republiky.
 

Dějiny

Expozice s názvem Dějiny atraktivním způsobem zachycuje minulost českých zemí od 8. století až do první světové války. Na celkové ploše 1300 m² uvidíte na 2000 exponátů, které společně vypráví poutavý příběh naší historie. Příběh dějin začíná v expozici v 9. století a končí stoletím 19., ale mnohé z témat jsou ryze aktuální i dnes a budou i nadále. Expozice poukazuje na téma hranic a budování státu, na téma identity – ať již náboženské, zemské či národní – jazykové. Významnou roli hraje i fenomén střetu způsobeného touhou po vlivu a moci – tak často končícímu ve válečných událostech.


Sál minerálů

V expozici nazvané Sál minerálů si mohou návštěvníci prohlédnout více než 4000 předmětů ze sbírky, která celkově čítá neuvěřitelných 100 000 minerálů z celého světa.
 

Cestování bez bariér: Muzejní komplex Národního muzea

Objekt je bezbariérově přístupný s výjimkou kupole. Bezbariérový vstup do Historické budovy vede přes návštěvnický vchod Nové budovy, kavárnu a spojovací chodbu. Po obou stranách východu z chodby v Historické budově se nacházejí bezbariérové výtahy.


Pro návštěvníky s postižením sluchu

Národní muzeum zpřístupňuje své expozice a sbírky i návštěvníkům s poruchami sluchu. Na webu Národního muzea (na záložce "Pro návštěvníky") naleznete aktuální nabídku probíhajících či připravovaných aktivit přímo v objektech muzea, ale také virtuální výstavy a komentované prohlídky v českém znakovém jazyce.
 

Objekty a pobočky Národního muzea

Aktuality

Muzeum od sklepa po půdu

Nová výstava nabízí pohled do života Národního muzea jakožto instituce, historického objektu, místa pro uchování předmětů nevyčíslitelné hodnoty i prostoru spjatého s množstvím zajímavých osobností a návštěvníka doslova provede historickou budovou od sklepa po půdu.
Praha 1, Praha

Jízdy historických souprav po celý den na lince C

V květnu to bude již 50 let, co na lince C vyjelo první pražské metro. Využijte jedinečné příležitosti svézt se ve středu 8. května 2024 historickou soupravou.
Praha, Praha

Voňavá barokní dílna – Baroko vůní

Přijďte si vyrobit voničku-vykuřovadlo a poslechnout si přednášku o historii vonných látek!
Praha, Praha

Komentovaná prohlídka výstavy Baroko v Bavorsku a v Čechách

Nechte se provést výstavou plnou uměleckých skvostů baroka!
Praha, Praha

Knižní vazby a knihovny v době baroka

Zveme na další doprovodnou přednášku k výstavě Baroko v Bavorsku a v Čechách.
Praha, Praha

Možné podoby knihy

Výstava Možné podoby knihy v Národním muzeu představí od 15. 3. do 1. 9. 2024 část knižní tvorby Elišky Čabalové. Prezentovány jsou umělecké vazby převážně současných bibliofilií, i některé autorské knihy a knižní projekty.
Praha 1, Praha

Komentovaná prohlídka výstavy Baroko v Bavorsku a v Čechách

Nechte se provést výstavou plnou uměleckých skvostů baroka!
Praha, Praha

Voňavá barokní dílna – Baroko vůní

Přijďte si vyrobit voničku-vykuřovadlo a poslechnout si přednášku o historii vonných látek!
Praha, Praha

Aktivity v okolí

Sál minerálů – expozice Národního muzea

V expozici nazvané Sál minerálů si mohou návštěvníci prohlédnout více než 4000 předmětů ze sbírky, která celkově čítá neuvěřitelných 100 000 minerálů z celého světa.
Praha, Praha

Kupole Národního muzea v Praze

Historická budova Národního muzea v Praze se na podzim roku 2019 otevřela po několikaleté rekonstrukci veřejnosti. Poprvé v historii je zpřístupněna i kupole, odkud si můžete vychutnat pohled na celou Prahu.
Praha 1, Praha

Momenty dějin – spojovací tunel mezi Historickou a Novou budovou Národního muzea

Multimediální expozice ve spojovací chodbě mezi Historickou a Novou budovou Národního muzea se skládá ze tří projekcí, které zachycují zlomové okamžiky 20. století i postupnou proměnu města v souladu s naším poznáním, technologických rozvojem a modernizací dopravní infrastruktury.
Praha 1, Praha

Myšárium – odpočinková zóna v Národním muzeu

Odpočinková zóna inspirovaná knihou Dlouhá noc muzejní myši skýtá možnost oddychu a her. Společně s myší Elvírou a holubem Emilem se nejmenší návštěvníci mohou přenést do světa fantazie a užít si čas plný zábavy a zajímavých informací. 
Praha 1, Praha

Dějiny 20. století – expozice v Nové budově Národního muzea

Nová expozice v Nové budově Národního muzea přibližuje dějiny českých zemí v letech 1914–2004. V expozici se nachází jak vzácné a unikátní exponáty, tak obyčejné předměty, které lidem usnadňovaly život. Součástí expozice je technologicky jedinečná „časozdviž“ i dětská herna.
Praha 1, Praha

Václavské náměstí v Praze – symbol české státnosti

Druhému největšímu náměstí v Česku vévodí Myslbekova jezdecká socha sv. Václava. Je obchodním a administrativním centrem, sídlí zde kina, divadla, bankovní domy, hotely, restaurace a desítky obchodů. Jedná se o tradiční místo oslav a veřejných shromáždění, které zažilo mnoho historických chvil.
Praha 1, Praha

Pomník Jana Palacha a Jana Zajíce u Národního muzea

Nenápadný pomník ve tvaru prohnutého kříže na zemi, je umístěn několik metrů od kašny před budovou Národního muzea na Václavském náměstí v Praze, kde se Jan Palach 16. ledna 1969 polil benzínem a zapálil.
Praha 1, Praha

Venkovní únikové hry v České republice

Jde o venkovní zábavné hry s mobilní aplikací. Hraje se v týmu, nebo s rodinou, ve městě, v parku, pěšky nebo na kole, v Praze a na spoustě dalších míst v České republice.
Praha, Praha

Ubytování a restaurace v okolí

Occidental Praha Wilson v centru Prahy s úžasnými výhledy na historické památky

Hotel Occidental Praha Wilson se nachází přímo na Václavském náměstí v Praze, vedle Národního muzea a Státní opery, a nabízí ideální polohu k poznávání města.
Praha 1, Praha

Hapimag Praha

Hapimag Resort Prague poskytuje ubytování v centru metropole, přímo na Václavském náměstí. Disponuje 48 kompletně vybavenými apartmány a barem.
Praha 1, Praha

Popeyes fast-food

Americký fast-food řetězec Popeyes otevřel v Čechách svou první pobočku a to na Václavském náměstí v Praze.
Praha 1, Praha

Kavárna Oliver’s Coffee Cup na Václavském náměstí

Útulná kavárna na Václavském náměstí, kde se můžete v klidu zastavit na šálek výběrové kávy. Nachází se v prvním patře Domu módy. Prosvětlený a pohodlný podnik s pěkným výhledem použijte jako základnu pro naplánování procházky v centru nebo si tu alespoň na chvíli odpočiňte.
Praha 1, Praha

Restaurace Výtopna na Václavském náměstí v Praze

Restaurace Výtopna je konečnou stanicí nejen pro všechny železniční nadšence, ale také pro milovníky dobrého jídla. Tento gastronomický unikát dokáže proměnit i obyčejné posezení u piva na netradiční zážitek.
Praha 1, Praha

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.
Praha 1, Praha

Boutique hotel Jalta – výjimečný hotel s protiatomovým krytem

Boutique hotel Jalta je výjimečný svou exkluzivní polohou přímo v historickém centru Prahy na Václavském náměstí, ale i svou 50letou historií a designem budovy. Kuriozitou hotelu Jalta je v minulosti utajovaný protiatomový kryt v druhém podzemním podlaží.
Praha 1, Praha

Craft Bistro Yalta

Dát si fine diningové jídlo z prvotřídních surovin od nejlepších kuchařů za cenu craft bistra? Navíc pod koněm na Václaváku? Jasně! To je Yalta Craf Bistro pod vedením kreativního šéfa Marka Šády.
Praha 1, Praha