Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Hrad Kost v Českém ráji
Hrad Kost, Kudy z nudy
Památky

Hrad Kost v Českém ráji

Jedním z nejzachovalejších, nejvýznamnějších a zároveň posledních středověkých hradů v České republice je hrad Kost. Hrad se nachází asi 18 km od města Jičín v chráněné krajinné oblasti Český ráj.
Oblíbená legenda praví, že hrad dostal jméno Kost, protože nebyl nikdy dobyt, jelikož je stejně tvrdý jako kost. Hrad nyní nabízí prohlídku 4 okruhů s tématikou rodu Kinských, středověké mučírny, spojený okruh (Rod Kinských a Mučírna) a zkrácený okruh.

Hrad Kost dnes patří stejně jako zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou bratrům Giovannimu a Piovi Kinským. Trvale bydlí v Itálii a na své panství v Čechách přijíždějí jednou či dvakrát do měsíce. V České republice funguje akciová společnost Kinský dal Borgo, která veškerý jejich zdejší majetek spravuje.

Hrad Kost prošel mezi lety 2019 – 2022 rozsáhlou rekonstrukcí, největší v novodobé historii. Cílem byla stabilizace podloží pod hradem, odvodnění areálu a oprava parkánových zdí. Během nutných zásahů se podařilo objevit několik zajímavostí. Byly nalezeny základy staré obranné věže a podle archeologických nálezů bylo zjištěno, že hrad vznikl zhruba o 100 let dříve, než se doposud historici domnívali. Novinkou pro návštěvníky je od roku 2022 moderní expozice zřízená ve spodním patře Velké bílé věže. Ta je zaměřena na stavební vývoj hradu, který její tvůrci přiblíží pomocí animace a modelu.
 

Ubytování na hradě Kost

Na hradě Kost se také můžete ubytovat, k pronájmu je k dispozici apartmá, které je na hradbách. V apartmánu se nachází stylově zařízený obývací pokoj a ložnice (1 x dvojlůžko a 2x jednolůžko), prostorná koupelna (sprchový kout, bidet), WC a plně vybavená kuchyňská místnost. Součástí apartmánu je uzavřená zahrada v areálu hradu.

 

Prohlídky hradu Kost

Okruh I – Hradní paláce
Seznamte se s osudy majitelů hradu Kost. Prozkoumejte hradní paláce, zbrojnici s kolekcí pušek, pistolí a dalších zbraní, poznejte významné členy rodu Kinských. V rámci prohlídky projdete všechna nádvoří, kapli a černou kuchyni.

Okruh II – Středověká mučírna
Vraťte se o stovky let zpět v hradní mučírně. Prohlédněte si funkční gilotinu, klec na čarodějnice nebo palečnici a nechte se vtáhnout do tajů českého hrdelního práva. Projdete všechna hradní nádvoří, kapli, černou kuchyni a přízemí Velké bílé věže s modelem hradu a počítačovou animací jeho vývoje.

Okruh III – Spojený okruh (celý hrad)
Projděte hrad křížem krážem! Vyrazte na prohlídku Kosti, která zahrnuje všechna hradní nádvoří, mučírnu, paláce, salla terenu, kapli sv. Anny, černou kuchyni a přízemí Velké bílé věže. Zvažte návštěvu okruhu s malými dětmi – výklad je detailní a cesta dlouhá.

Okruh IV – Zkrácený okruh (bezbariérový)
Nemáte moc času, přesto nedokážete jen tak projet okolo? Vyzkoušejte zkrácený okruh, který trvá jen 40 minut, ale rozhodně nepřijdete zkrátka. Provedeme vás hradními nádvořími, kaplí sv. Anny a přízemím Velké bílé věže. Tam se prostřednictvím počítačové animace přenesete do minulosti prozkoumat proměny hradu v průběhu staletí.
 

Z historie hradu

Původ hradu se datuje do 13. století a stavba byla pravděpodobně započata rodinou Vartemberků, kteří na skále v místě styku tří údolí zřídili menší pevnost. Po roce 1370 byl Petrem z Vartenberka radikálně přestavěn. Hrad pak dále vlastnil rod Zajíců z Házmburka, Šelmberkové, Biberštejnové, kteří ho rozšířili o renesanční palác.
 
Za Lobkoviců okolo přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny 16. století vznikla celá jižní část dnešního areálu včetně hospodářských budov s pivovarem. Na velkou přestavbu se chystal také Albrecht z Valdštejna, který byl ale před samotným provedením zavražděn. Svoji rezidenční funkci ztratil hrad roku 1590 s posledním zde bydlícím majitelem Oldřichem Felixem z Lobkovic (1580 – 1590), dále zde byla již jen správa panství s byty úředníků a dalších zaměstnanců. Roku 1635 hrad vyhořel. Když jej vlastnil rod Černínů proběhla čátečná přestavba a značná část obytných paláců byla používána jako sýpka. Někdejší pevnost pak koupil rod Netolických. Anna Marie dal Borgo Netolická si vzala Norberta Kinského. Jejich potomci, dva synové, jsou dnešními majiteli Kosti.
 

Hradní legenda aneb byl hrad Kost opravdu nedobytný?

O Kosti se říká, že nebyl nikdy dobyt, protože je "tvrdý jako kost". Odkud toto rčení pochází a zakládá se vůbec na pravdě? Byl hrad nedobytný anebo se dobyvatelům podařilo v průběhu dějin hrad získat? Prvním vážným střetem, kdy to měl hrad povážlivě nahnuté, byly roky 1467 a 1469, kdy pevnost obléhali "husité". Z této doby pochází ona známá pověst. Pevný hrad Kost byl oporou katolíků, jeho majitelé Zajícové z Házmburka podporovali kandidaturu císaře Zikmunda. Nelíbil se jim pak ani král Jiří z Poděbrad, proti kterému byla utvořena Jednota zelenohorská. Následovala dlouholetá války Jiřího proti odbojné šlechtě, za které byly dvakrát, v r. 1467 a 1469, kališníky obleženy házmburské hrady, mezi nimi také Kost. V obou případech zachránil hrad Kost před kapitulací v poslední chvíli Jan Zajíc rychlým uzavřením příměří s králem, aby ho získal na svou stranu. Ale prostí lidé, neznalí zákulisního jednání, si nedovedli vysvětlit odchod králova vojska krátce před kapitulací hradu, a proto se později vypravovalo, jak kostecká posádka zachránila hrad tím, že obléhajícím poslala poslední kýtu masa a poslední soudek vína s tím, aby si oblehatelé taky užili hodování, neboť hrad nelze vyhladovět a jeho obyvatelé se mají dobře. V průběhu let vypadlo lidem z paměti jméno velitele královského vojska pana Střely a místo něho byl uváděn Jan Žižka z Trocnova, který prý řekl, že „Kost patří psu“, a odtáhl s nepořízenou. My ale už víme, že Žižka Kost nikdy neobléhal.

Do dalších potíží se Kost dostala po smrti Albrechta z Valdštejna, jemuž hrad patřil v 17. století a podobně jako ostatní zámky mrtvého vévody, byl obsazen císařskou armádou. Na Kost přijel hrabě Colloredo, jehož služebnictvo svou neopatrností o půlnoci z 18. na 19. května 1635 hrad zapálilo. Vyhořel téměř celý starý šelmberský i věžový palác až na stáje a dva pokoje, kde bydleli písaři. Hrad měl být obnoven, hrabě se ale zalekl investic a prodal hrad Heřmanu Černínovi z Chudenic.

Po třicetileté válce (1618-1648) stále trvala stavební obnova hradu po nehodou s požárem. Císař Ferdinand III. Habsburský vydal preventivní rozkaz, aby pevná Kost byla srovnána se zemí, jelikož během případných daůších válek by se mohl stát tvrdým opěrným bodem nepřátel, kdyby jej dobyli. Ovdovělé Sylvii Caretto-Millesimo, tehdejší majitelce hradu, dalo dost práce přesvědčit císaře, aby tento svůj nápad odvolal.

Poslední zmínka o válečných operacích u Kosti souvisí s rokem 1866, kdy se bojovalo v rámci prusko-rakouské války a bojích u Hradce Králové. V té době hrad procházel velkou historizující přestavbou, některé části byly zbořeny a nahrazeny regotizujícími prvky. Historické prameny se zmiňují o tom, že "...Turnovská brána prvního nádvoří dostala nové zakončení" a "Při té příležitosti byly opraveny také malé škody, které hrad utrpěl roku 1866, když o něj svedla boj rakouská a pruská armáda."

Hrad Kost

Aktuality

Sobotecký jarmark a festival řemesel 2024

Městečko Sobotka v Českém ráji se promění na obří mraveniště plné hudby, divadel, jídla, pití a hlavně řemesel. Tradiční přehlídka řemesel s bohatým doprovodným programem. Jarmark a řemesla pouze v sobotu, v pátek pouze hudební rozjezd s kapelou Wohnout.
Sobotka, Královéhradecký kraj

Eleven půlmaraton Český ráj 2024

Krásná trasa přírodou a jedinečná příležitost proběhnout srdcem Českého ráje, na dohled mít zříceninu hradu Trosky a běžet přímo skrz nádvoří hradu Kost. To jsou jen střípky z nádherných scenérií, které vás na trase Eleven půlmaraton Český ráj čekají.
Branžež, Středočeský kraj

Velikonoční prohlídky na hradě Kost

Od 28. března do 1. dubna můžete navštívit velikonočně vyzdobený hrad Kost. Brány hradu se otevřou už na Zelený čtvrtek a otevřené zůstanou každý den včetně Velikonočního pondělí od 10:00 do 15:30.
Libošovice, Královéhradecký kraj

Prosecco festival a oslava 100 let vily Čapek v Českém ráji

Spojili jsme oblíbený prosecco festival s narozeninovou oslavou prvorepublikové vily v Českém ráji.
Branžež, Středočeský kraj

GR8 Trails – seriál běžeckých závodů

Chystá se 4. ročník seriálu běžeckých závodů pro širokou veřejnost i špičkové běžce. GR8 TRAILS, čti [grejt] spojuje trailové běhy všech barev i odstínů…. Lesní traily, horské výběhy, technické pasáže, vodní brody, pískové cestičky, kamenitý terén, parkové stezky…. 
Branžež, Středočeský kraj

Exkurze Za obojživelníky Českého ráje

Chcete se skamarádit s obojživelníky Českého ráje? Pokud jste odpověděli "Ano", máme pro Vás program na neděli 21. dubna!
Hrubá Skála, Liberecký kraj

Dívčí válka

Legendární komedie autora Františka Ringo Čecha v novém nastudování Divadelní společnosti Vojan z. s. Český Dub.
Modřišice, Liberecký kraj

Po stopách Albrechta z Valdštejna – putovní hra

Vydejte se po stopách slavného vévody Albrechta z Valdštejna do míst, která byla součástí jeho tehdejšího panství. Putovní hra funguje na principu sběru razítek.
Turnov, Liberecký kraj

Bílý a Černý rybník pod hradem Kost

Oba rybníky leží pod hradem Kost a hrály významnou roli v jeho obranném systému.
Libošovice, Královéhradecký kraj

Skalní obydlí Barušky u hradu Kost

Opuštěný skalní byt Barušky naleznete pár kroků od hradu Kost. V roce 1908 se jednalo o malebné skalní obydlí. V současnosti připomíná skalní dutina spíš jeskyni než trvale obydlitelnou prostoru.
Sobotka, Královéhradecký kraj

Romantické údolí Plakánek

Hrad Kost je sevřen v malebné kotlině. Údolí Plakánek a Prokopské údolí jsou vroubeny pískovcovými skalami a opředené pověstmi. Zvlášť údolí Plakánek podnítilo díky svému názvu mnoho kronikářů k psaní neuvěřitelných příběhů.
Sobotka, Královéhradecký kraj

Střehomský vodní mlýn u Dolního Bousova

Jednopatrový roubený mlýn je znám především jako Máchalův mlýn z pohádky S čerty nejsou žerty.
Dolní Bousov, Středočeský kraj

Vesnická památková rezervace ve Vesci u Sobotky

Tradiční zástavbu obce Vesec charakterizují roubené obytné a hospodářské stavby převážně patrového uspořádání. Většina staveb pochází z období 18. a 19. století.
Libošovice, Královéhradecký kraj

Chalupy Libošovice

Místo, kde zapomenete na každodenní stres a zažijete půvab minulosti s komfortem dneška. Jsme první v Českém ráji, kteří vám přinášejí jedinečný zážitek – koupací sud. Vodu v koupacím sudu ohřívají kamna na dřevo umístěná ve vodě. Koupeme se celý rok, u nás sezona nekončí.
Libošovice, Královéhradecký kraj

Kurzy znakové řeči pro batolata

Znaková řeč pro slyšící batolata je snadný a přirozený způsob jak se domluvit se svým děťátkem ještě před tím, než je schopné používat slova. Naučte se znakovou řeč s námi. Nabízíme dvouhodinové až šestitýdenní kurzy pro děti a rodiče.
Kněžmost, Středočeský kraj

Zámek Humprecht s jedinečnou akustikou

Z dáli viditelný a svým tvarem zajímavý zámek Humprecht stojí na kopci Palánku u Sobotky. Největší zajímavostí zámku je zcela určitě 16 metrů vysoký sál s jedinečnou akustikou a 6-8vteřinovou několikanásobnou ozvěnou.
Sobotka, Královéhradecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Ubytování na hradě Kost – nejzachovalejším gotickém hradu v Česku

Hrad Kost nabízí kromě prohlídek hradních prostor a organizace svatebního dne pronájem kompletně zařízeného apartmánu v obytné části turnovské brány. Hrad Kost, který se nachází v Českém ráji, obklopují romantická údolí s mnoha turistickými trasami a cyklistickými stezkami.
Mladějov, Královéhradecký kraj

Penzion a Glamping Slunečno

Poklidné ubytování v glampingových chatách a útulných pokojích rodinného penzionu , obklopeného přírodou Českého ráje.
Dobšín, Středočeský kraj

Cejch – rekreační areál s restaurací

Rekreační areál se nachází přímo v srdci Českého ráje a nabízí kompletní rodinné i firemní vyžití. Ubytování, restaurace, venkovní gril, přednášková místnost, venkovní sportoviště a mnoho dalšího.
Kněžmost, Středočeský kraj

Kemp s koupalištěm v Sobotce

Příjemný kemp s koupalištěm najdete zhruba 1,5 km od centra Sobotky na krásném slunném prostranství obklopeném přírodou s výhledem na zámek Humprecht.
Sobotka, Královéhradecký kraj

Rekreační středisko Drhleny v Českém ráji

Rekreační středisko nabízí ideální podmínky pro individuální a rodinnou rekreaci s dětmi, pro školy v přírodě, sportovní soustředění, školení nebo jiná společenská setkání.
Kněžmost, Středočeský kraj

Ubytování v chalupě v Českém ráji

Zveme vás k prožití krásných chvil a zážitků v klidné a příjemné chalupě, která se nachází v oblasti Českého ráje, Vyskeř – Lažany.
Vyskeř, Liberecký kraj

Penzion Vyskeř

Nově zrekonstruovaný penzion v úžasné kamenné budově staré školy v centru Českého ráje. Pět stylových pokojů na prvním patře a příjemné pokojíčky v podkroví. Ideální prostor pro dovolené pro rodiny s dětmi, jógové a jiné pobyty, relaxaci. Skvělá dostupnost a ideální poloha v Českém ráji.
Vyskeř, Liberecký kraj

Ubytování Simr ve Skokovech v Českém ráji

Ubytování v soukromí Simr poskytuje ubytování ve zděné chalupě se solárně vyhřívaným bazénem, u lesa v překrásné přírodě v chráněné krajinné oblasti Český ráj. Nachází se přibližně 6 km od hradu Kost a 20 km od Jičína.
Mnichovo Hradiště, Středočeský kraj