Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Renesanční zámek Velké Losiny
zámek Velké Losiny, kudy z nudy
Památky

Renesanční zámek Velké Losiny

Státní zámek Velké Losiny leží na jižním okraji stejnojmenné obce v údolí řeky Desné. Charakteristickým znakem, kterým je zámek nejznámější, jsou trojpodlažní arkády trojkřídlého areálu tzv. vysokého zámku. Místo je proslulé také čarodějnickými procesy.

Při prohlídce zámku návštěvníky ohromí především unikátní rytířský sál vyzdobený koženými tapetami, kachlovými kamny (z r. 1589) a stejně starým příborníkem. K nejcennějšímu mobiliáři patří tapisérie ze 17. století s výjevy z antické mytologie. V tzv. barokním křídle je instalována obrazárna s díly středoevropských malířů 17. až 19. století. Z daleka viditelnou dominantou zámku je osmiboká šestipodlažní věž se zámeckými hodinami.

Osobnost Přemyslava III. reprezentuje rytířský sál se svatební hostinou ze 17. století. Jeho syn, Jan Jáchym, císařský rada, dovolí nahlédnout do svých soukromých pokojů, včetně honosné ložnice. Do expozice se také vrátil unikát – renesančně-barokní nosítka.

Zámek dal zbudovat na místě tvrze Jan ml. ze Žerotína v roce 1589. Zároveň byly zvelebeny místní lázně, o jejichž léčivých pramenech je již zmínka z roku 1562. Společně s papírnou (1596) se jedná o tři nejvýznamnější objekty Velkých Losin. Celý zámecký komplex prošel za mnohá staletí četnými stavebními úpravami, které jej postupně zobrazily až do současné známé podoby.

Zámek Velké Losiny neblaze proslul krvavými procesy s čarodějnicemi v 17. století (období působení inkvizitora Bobliga z Edelstadtu). V jeho komnatách byl z části natočen film Kladivo na čarodějnice (podle stejnojmenné knižní předlohy Václava Kaplického), zachycující osudy lidí falešně nařčených ze spolku s ďáblem.

Zámek Velké Losiny

Aktuality

Velikonoce a zahájení sezóny 2024

Velikonoční Losiny.
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Sportovní den v Sobotíně

Sportovní den je zaměřen na pohybové aktivity spojené především s jezdectvím. Akce je určena pro všechny věkové kategorie. Na výběr budou disciplíny: parkur, drezura, ponygames včetně jízdy na koních pro všechny zájemce. Nebude chybět tolik populární hobby horsing a parkur se psy.
Sobotín, Olomoucký kraj

Horokros

Horokros je běžecký kros s více jak třicetiletou tradicí. Závod je zařazen v celostátní termínovce a běží se jako závěrečný běh v seriálu Chlapáckých běhů, které se organizují v oblasti Šumperska.
Šumperk, Olomoucký kraj

Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024

Městské slavnosti s atraktivním programem pro mladé rodiny s dětmi, střední generaci i seniory. Na své si přijdou ženy i muži. Stany, stánky a různé typy programů zaplní celé centrum města i s přilehlými parky.
Šumperk, Olomoucký kraj

Velikonoce v muzeu

Na Zelený čtvrtek 28. března muzeum přichystalo již tradiční velikonoční akci, na které si děti vyzkoušejí zdobení vajíček, pletení pomlázek či pečení velikonočního pečiva.
Šumperk, Olomoucký kraj

Jak bydlí ptáci aneb Vše o ptačích hnízdech

Jak už název napovídá, zoologická výstava návštěvníkům zevrubně představí ptačí obydlí.
Šumperk, Olomoucký kraj

Záhadný svět mikroorganismů

Malá výstava o potenciálně velkém problému. Ať již chceme, či ne, mikroorganismy jsou běžnou součástí světa, ve kterém žijeme. Podstatnou část tohoto světa mikroorganismů tvoří bakterie.
Šumperk, Olomoucký kraj

Vybrané kapitoly z vesnického stavitelství

Srdečně zveme všechny zájemce o lidovou architekturu na prezentaci knihy Pod Králickým Sněžníkem, která se uskuteční v přednáškovém sále Vlastivědného muzea v Šumperku 18. dubna 2024 od 17 hodin.
Šumperk, Olomoucký kraj

Zámecký letohrádek ve Velkých Losinách

Původní letohrádek, který byl vybudován Přemyslavem III. v polovině 17. století, byl počátkem 18. století přestavěn na obytné místnosti. Po roce 1945 našla v této budově útočiště mateřská školka, která byla zrušena v polovině 80. let minulého století, a objekt tak začal nezadržitelně chátrat.
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Resort Losinka – cykloturistika i relaxace ve Velkých Losinách

Areál rekreačního komplexu nabízí ideální zázemí pro školy v přírodě, školní výlety, školní lyžařské kurzy, rodinnou rekreaci, sportovní soustředění.
Rapotín, Olomoucký kraj

Lušticí hledačky Cestičkou

Tipy na zábavné výlety s úkoly, luštěním a možností vyhrát hezké ceny. Lušticí hledačky máme na různých místech v ČR!
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Areál zdraví ve Velkých Losinách

Areál zdraví ve Velkých Losinách, nedaleko zámku na louce vedle hlavní silnice, nabízí sportovní i kulturní vyžití. Můžete si zde zahrát míčové hry, ale také zlepšit svou fyzičku na několika strojích pod širým nebem. Děti se vyřádí na prolézačkách či v dětském koutku.
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Questing od Muzea rapotínské sklárny

Máte rádi hry a historii? Při questingu se pobavíte, dozvíte se něco nového o místě, které jste navštívili a na konci vás čeká odměna.
Rapotín, Olomoucký kraj

Úniková místnost v Papírně Velké Losiny

Navštivte naši reálnou únikovou místnost, která se nachází přímo v prostorách naší Ruční papírny ve Velkých Losinách. Neváhejte a přijďte otestovavat týmovou spolupráci, šikovnost a rychlost myšlení...
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Ruční papírna Velké Losiny – Muzeum papíru

Původně žerotínská manufaktura na výrobu papíru pracuje ve Velkých Losinách nepřetržitě od konce 16. století až do dnešních dnů. Je jedním z posledních evropských svědků starého papírnického řemesla, jediná svého druhu v České republice.
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Úniková hra Velké Losiny

Zvládnete se dostat ven v časovém limitu 60 minut? Interaktivní úniková hra pro všechny.
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Velkolosinské pralinky – ručně vyrobený originál z dílny Jany Kašparové

Velké Losiny už v současnosti nelákají jen zámkem, lázněmi nebo proslulou ruční papírnou. Lidé se tu zastavují v jedinečné cukrárně, která láká zejména pravými Velkolosinskými pralinkami, které vznikají přímo v centru obce v dílně Jany Kašparové.
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Restaurace Losín v areálu papírny Velké Losiny

Přímo v areálu Ruční papírny ve Velkých Losinách se nachází stylová restaurace Losín. Interiér restaurace vznikl moderní vestavbou ve stylové historické budově.
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Chalupa u Zvoničky ve Velkých Losinách

Užijte si příjemné ubytování na Chalupě u Zvoničky s veškerým vybavením, které vám zajistí příjemnou dovolenou. Novostavba dvojdomku situovaná v klidné oblasti nedaleko lesa nabízí výborné podmínky pro relaxaci.
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Hotel Villa Aurelie

Stylová vila v centru Velkých Losin, kde můžete strávit relaxační dovolenou.
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Penzion Horinka Velké Losiny

Penzion Horinka se nachází v centru obce Velké Losiny, v bezprostřední blízkosti areálu Lázní Velké Losiny a lyžařského střediska Kouty. Objekt je vybaven i pro imobilní osoby, bezbariérový přístup je zabezpečen do všech částí budovy.
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Nejen párek

Ondřej Starý se do Šumperka přistěhoval se zkušenostmi z Prahy. S Matějem Šinoglem otevřeli ve Velkých Losinách krásné, hravé bistro. Dost za to může i jeho žena Sandra, skvělý interiér, logo a název, který dovoluje všechno, je její práce.
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Hotel Istria

Rodinný hotel se nachází přímo v centru lázní Velkých Losin. Jeho velkou výhodou je vzdálenost pouze pár metrů od Termálního parku Losiny, kde si můžete odpočinout a využít až devět bazénů, různé typy saun a děti jistě ocení vodní atrakce a dětské bazény.
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Lázeňský hotel Eliška ve Velkých Losinách

Lázeňský hotel Eliška se nachází přímo v srdci Velkých Losin uprostřed lázeňského parku. Prošel stavebními úpravami, díky kterým nyní tvoří hotel dvě budovy Eliška I a Eliška II, které jsou propojeny spojovacím traktem, dlouhým cca 90 metrů, a nabízí komplexní služby pod jednou střechou.
Velké Losiny, Olomoucký kraj