Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Zámek Lednice – zámek s nádherným krajinářským parkem
Státní zámek Lednice, Kudy z nudy
Památky

Zámek Lednice – zámek s nádherným krajinářským parkem

Vydejte se za krásami zámku Lednice, který je součástí Lednicko-valtického areálu. Kníže Alois II. z Lichteinsteina nechal Lednici přebudovat na reprezentační letní sídlo v duchu anglické gotiky. Dnes je celý Lednicko-valtický areál součástí UNESCO.
Pro pořádání velkolepých setkání evropské šlechty sloužily reprezentační sály s vyřezávanými stropy, dřevěným obložením stěn a vybraným mobiliářem, které nemají v Evropě obdoby. Až z roku 1222 pochází první historická zpráva o této lokalitě. Tehdy zde s největší pravděpodobností stála gotická tvrz s dvorcem. Až v 16. století byla středověká vodní tvrz zbořena a místo ní nechal Hartmann II. z Lichtenštejna postavit renesanční zámek. Na konci 17. století bylo místo něj vybudováno barokní sídlo s rozlehlou, architektonicky řešenou zahradou a monumentální jízdárnou podle návrhu Jana Bernarda Fischera z Erlachu. Dnešní vzhled pochází z poloviny 19. století, kdy kníže Alois II. z Lichtenštejna nechal Lednici přebudovat na reprezentační letní sídlo v duchu anglické gotiky, aby zde mohl pořádat velkolepá setkání evropské šlechty. K tomu sloužily reprezentační sály, které se nacházejí v přízemí zámku. Byly vybaveny vyřezávanými stropy, dřevěným obložením stěn a vybraným mobiliářem, které nemají v Evropě obdoby.
 

Na zámku si můžete si vybrat hned ze čtyř prohlídkových tras zámku – reprezentační sály v přízemí zámku, knížecí apartmány a byt knížeích vychovatelů v prvním patře zámku, dětské pokoje princů a princezen a Muzeum loutek Milana Knížáka ve druhém patře zámku a umělá barokní krápníková jeskyně s výstavou strašidel. Milovníky techniky nadchnou jsou prohlídky technickým zázemím na IV. trase.
 

  • I. prohlídková trasa – reprezentační sály v přízemí zámku – sloužily k pořádání společenských akcí, plesů a bálů
  • II. prohlídková trasa – knížecí apartmány v prvním patře zámku – sloužily jako soukromé pokoje knížecí rodiny do roku 1945
  • III. prohlídková trasa – dětské pokoje princů a princezen a Muzeum loutek Milana Knížáka ve druhém patře zámku
  • IV. prohlídková trasa – technické unikáty 19. a 20. století a Grotta – umělá barokní krápníková jeskyně s expozicí o víně

Dokonalým rámcem zámku je francouzská zahrada a rozsáhlý krajinářský park, jeden z největších v České republice. Lze v něm nalézt pozoruhodné dekorativní stavby, například Apollónův chrám, dostavění roku 1819, empírový Chrám tří grácií (1825), umělou zříceninu Janův hrad a na bývalé moravsko-rakouské hranici Hraniční zámeček (1827). Na dohled od zámku vyčnívá z bohaté zeleně parku ladný minaret, ojedinělá architektonická památka vystavěná podle projektu Josefa Hardmutha v letech 1797-1804.

Veřejnosti přístupné místnosti v přízemí zámku vynikají zejména řezbářskou výzdobou, což platí především pro knihovnou s nádherným vřetenovým schodištěm, impozantní vstupní halu a krásné stropy a spodní obložení sten Tyrkysového, Červeného a Modrého salónu.
 
Díky stále zvyšujícímu zájmu veřejnosti o tzv. parkovou turistiku v parku provádí zájemce o přírodu pedagogové z tamní Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. Na výběr bude ze dvou vycházkových okruhů. Průvodci vás rádi provedou Francouzskou zahradou parku a seznámí nejen s nejzajímavějšími dřevinami a rostlinami parku, ale především vám park představí jako živé umělecké dílo. Navštívit můžete také zámecký palmový skleník nebo Zednářskou zahradu.
 

Prohlídky pro neslyšící:

Neslyšící návštěvníci mohou přijít od sezóny 2023 na zámek Lednice, kde se jim nabízí možnost výkladu s průvodcem ve znakové řeči. Průvodce neslyšící provede po I. okruhu zámkem. Videa s přetlumočeným výkladem si mohou návštěvníci přehrávat na tabletech, které jim zapůjčí na pokladně.
 

Cestování bez bariér: Zámek Lednice

Bezbariérový přístup na zámku má pouze I. prohlídkový okruh (3 nízké schody do pokladny – k dispozici je nájezdová plošina) a skleník (umožníme vstup bočním vchodem). Přístupný je také rozsáhlý zámecký park.

3D virtuální prohlídka místa

Zámek Lednice

Aktuality

Lednicko-valtický hudební festival 2024

Lednicko-valtický hudební festival 2024 opět představí neotřelou dramaturgii a posluchači budou mít příležitost si ji vychutnat v historií a uměním prodchnutých lokalitách LVA a blízkých měst.
Lednice, Jihomoravský kraj

Joseph Hardtmuth – knížecí architekt

V konírnách zámku Lednice byla otevřena dlouhodobá výstava Joseph Hardtmuth – knížecí architekt, představující celou šíři činnosti tohoto architekta, vynálezce a podnikatele. Právě areál zámku v Lednici je pro výstavu nejpříhodnějším a s Josefem Hardtmuthem u nás nejsvázanějším místem.
Lednice, Jihomoravský kraj

Dětská show „BibiBum“ na zámku Lednice

Dětská show.
Lednice, Jihomoravský kraj

Muzikál „Okno mé lásky“ na zámku Lednice

Muzikál.
Lednice, Jihomoravský kraj

Koncertní verze muzikálu „Dracula“ na zámku Lednice

Muzikál.
Lednice, Jihomoravský kraj

Muzikál Noc na Karlštejně na zámku Lednice

Noc na Karlštejně s hvězdným hereckým obsazením.
Lednice, Jihomoravský kraj

Zayferus – ukázky dravců v Lednici

Pokud chcete vidět dravce létat a lovit, navštivte překrásnou zámeckou zahradu v Lednici. Letové ukázky zde probíhají už 20 let. Díky prostoru mohou dravci kroužit i několik set metrů ve výškách a pak se střemhlav vrhat na kořist.
Lednice, Jihomoravský kraj

Umělá jeskyně Grotta v Lednici

Grotta je umělá krápníková jeskyně v podzemí zámku Lednice, součást IV. prohlídkového zámeckého okruhu. Uměle vytvořené krápníky v těchto prostorách jsou zhotoveny štukovou technikou nanesenou na kostry a jádra z dřevěného uhlí, dubové špalíčky nebo rákos.
Lednice, Jihomoravský kraj

Zámecký palmový skleník v Lednici – užijte si teplo po celý rok

Nemusíte být zanícený biolog, ani vlastnit vysvědčení s jedničkou z přírodopisu, aby vás návštěva zámeckého skleníku Lednice nadchla. Expozice vás dostane svou bezprostředností, originalitou a autentičností.
Lednice, Jihomoravský kraj

Zámecká jízdárna v Lednici – Multifunkční centrum zámek Lednice

Multifunkční centrum zámek Lednice, které vzniklo z bývalých koníren, se nachází ve směru od Podivína v severní části obce Lednice na mírně vyvýšeném svahu nad zámeckým ramenem řeky Dyje.
Lednice, Jihomoravský kraj

Únikové hry z Lednice – uvnitř i venku

Nechejte se zavřít do vězení a hledejte cestu na svobodu. Nebo budete raději pátrat po pirátském pokladu? Chtěli byste být na čerstvém vzduchu? Pak pro vás máme i venkovní hry v lednickém parku. Vhodné pro dospělé i děti. Zábava, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat!
Lednice, Jihomoravský kraj

Zámecký hotel Lednice

Pro poznání jedinečného krajinného komplexu je hotel přirozeným výchozím bodem. Rovinatý terén je jako stvořen pro cykloturistiku, jízdy na koni, nebo v kočáře.
Lednice, Jihomoravský kraj

Na brusle do Lednicko valtického areálu

Zamrzlé hladiny rybníků i slepých ramen řeky Dyje v zámeckém parku v Lednici nabízejí zcela výjimečný zážitek. Na bruslích se totiž podíváte na místa, která nejsou běžně k vidění.
Lednice, Jihomoravský kraj

Muzeum v Lednici – Jak se žilo za Tatíčka Masaryka

Máte rádi filmy pro pamětníky, ze kterých dýchá atmosféra první republiky? Tak právě pro vás je vhodná návštěva muzea s názvem Lednice dávná, které vás přenese zpět do tohoto období.
Lednice, Jihomoravský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Restaurace Onyx v Lednici

Nejen svou polohou oblíbená restaurace nejen pro zastávku cyklistů, motoristů, ale také pro autobusové zájezdy a větší skupiny turistů.
Lednice, Jihomoravský kraj

Hotel Mario

Hotel Mario nabízí komfortní ubytování v nádherném historickém městě Lednice na jižní Moravě.
Lednice, Jihomoravský kraj

Penzion Lichtenštejnské domky

Rodinný penzion Lichtenštejnské domky se nachází v samém srdci obce Lednice přímo u zámeckého parku a lednického zámku. Nabízí komfortní ubytování, kde vás čeká klid a krásný výhled do parku.
Lednice, Jihomoravský kraj

Pedro's Foodtruck v Lednici

Pojízdný foodtruck plný americké kuchyně naleznete v Lednici. Nabízí burgery, hotdogy, sandwiche a další pochoutky.
Lednice, Jihomoravský kraj

Vinný sklep Pod Křížkem – Vinařství Knoll

Vinný sklep Pod Křížkem pochází z roku 1779 a patří mezi nejstarší sklepy v Lednici. Sklep slouží ke koštování, společenským večírkům, zájezdové turistice, rodinným oslavám, nebo jen k posezení s přáteli u pohárku vína z našeho vinařství Knoll.
Lednice, Jihomoravský kraj

Pivovar Lednice

Nově otevřený pivovar v centru Lednice s poctivým řemeslným pivem a výbornou českou kuchyní, které doplňují pivní lázně a osobité wellness s vířivkou.
Lednice, Jihomoravský kraj

Restaurace U Tlustých

Restaurace se nachází v bezprostřední blízkosti půvabného lednického zámku, který je součástí Lednicko-valtického areálu zapsaného na seznamu památek UNESCO.
Lednice, Jihomoravský kraj

Ubytování u Muzea hraček v Lednici

Muzeum hraček v Lednici nabízí kromě krásné expozice také ubytování přímo v areálu muzea. Nabízí se zde možnost ubytování je v plně vybavených 2 až 4lůžkových apartmánech.
Lednice, Jihomoravský kraj