Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Zámek Telč – klenot moravské renesance
Památky

Zámek Telč – klenot moravské renesance

Navštivte renesanční zámek v Telči, kde se natáčela celá řada pohádek. Nejznámější je bezesporu Pyšná princezna. Telčský zámek patří mezi klenoty moravské renesanční architektury. V létě 2023 skončila jeho rozsáhlá rekonstrukce a je otevřený celoročně.
Z původně gotického hradu nechal v 16. století udělat jeho majitel Zachariáš z Hradce renesanční sídlo. Přestavba probíhala ve dvou etapách pod vedením italských mistrů. V některých zámeckých prostorách se zachovaly sklípkové klenby s původní dekorativní výzdobou. Nejmajestátnějším interiérem celého zámku je Zlatý sál, který prostupuje celý trakt nověji vystavěného severního paláce. Původní stav většiny prostor nenarušili ani pozdější majitelé zámku.

Na tomto zámku se velmi dobře zachovaly původní interiéry. Mnohé z nich jsou reprezentativním příkladem zásahu italského umění na naše území.

K zámku patří také Kaple Všech svatých s bohatou a náročnou výzdobou. Slouží jako poslední místo odpočinku Zachariáše z Hradce a jeho manželky Kateřiny z Valdštejna. Pozornost návštěvníků si zaslouží jak výpravná štuková výzdoba, tak ornamentální a figurální renesanční malba.

Unikátně zachované exteriéry doplňují překrásné interiéry, zahrnující původní gotické části i honosné renesanční sály. Zvláště cenné je vnitřní zařízení s dřevěnými kazetovými stropy, cenným mobiliářem a bohatými sbírkami zbraní a obrazů. V severní části paláce se nachází autenticky dochované obytné místnosti posledních majitelů Podstastzkých z Lichtensteina. Součástí areálu je i francouzská zahrada a rozsáhlý anglický park s oranžerií. 

Zámek v Telči je od roku 1992 zapsaný na seznamu UNESCO.


Velká rekonstrukce zámku Telč 2019 – 2023

V objektu Státního zámku Telč probíhaly od začátku roku 2020 rozsáhlé stavební práce v rámci projektu Revitalizace památky světového dědictví UNESCO – Státní zámek Telč – Růže Vysočiny. Hotovo bylo v polovině roku 2023.

Cílem rekonstrukce prohlídkových tras zámku je umožnit celoroční provoz, což dosud nebylo možné. Návštěvníci se po obnově renesanční památky, jež je na seznamu UNESCO, dostanou i do míst, kam zatím nemohli vstoupit. Jedná se o bývalou zámeckou kuchyni a pivovar. Právě v někdejší zámecké kuchyni vzniklo nové informační centrum zámku, kde mají návštěvníci veškerý servis včetně malého občerstvení, toalet a prodeje vstupenek. Vznikla nová expozice Zámeckého muzea, úpravou prošla také zámecká zahrada.


Zámecké okruhy

Renesanční sály (základní okruh)

Původně gotický hrad přestavěn v polovině 16. století na renesanční zámek. Zasloužil si o to tehdejší majitel panství Zachariáš z Hradce, který byl ovlivněný italskou renesancí. Kromě zachovaného exteriéru zde jsou dochovány v původní interiéry v neporušené podobě. Nejhonosnější místnosti je Zlatý sál s kazetovým vyřezávaným stropem.
 

Obytné místnosti posledních majitelů zámku

Obytné místnosti posledních majitelů zámku Podstatzky-Lichtensteina se nachází v prvním patře severní části zámku. Zařízení místností je v původním stavu, tvoří významné svědectví o podobě šlechtických interiérů. Vzhled salónů a části jejich výbavy patří především ke konci 19. století a začátku 20. století.
 

Zámecké muzeum

Prostory zámeckého muzea, vzniklé v místě bývalých hostinských pokojů, dávají svým návštěvníkům možnost poznat cenné předměty, které byly doposud uložené v zámeckých depozitářích.
 

Zámecké podzemí

Zámecké podzemí nabízí část starého gotického hradu, které sloužilo jako provozní a bezpečnostní prostory.


Instalovaný depozitář

Prostory instalovaného depozitáře v sobě ukrývají řadu předmětů, jejichž povaha, stav, či míra ochrany nedovolují běžnou prezentaci v rámci interiérových instalací zámku.
 

Cestování bez bariér

Zámek Telč má bezbariérový přístup pouze do zámecké zahrady, na nádvoří zámku, zámecký park a expozice v zámecké galerii. Lidem handicapovaným je vstup na prohlídku umožněn za současné pomoci osob v jejich okolí. V areálu zámku se nachází i veřejné záchody pro handicapované. Klíče je možné vyzvednout v pokladně zámku.

Zámecký park v Telči

Aktuality

Prázdniny v Telči 2024

Rodinný hudební festival Prázdniny v Telči oslavil v roce 2022 čtyřicet let od svého založení. Na přelomu prázdninových měsíců do města přinese divadelní představení a koncerty.
Telč, Kraj Vysočina

Praque Cello Quartet

Koncert.
Telč, Kraj Vysočina

Retro závod Mezi dvěma branami v Telči 2024

Tradiční veteránské setkání s výstavou automobilů pořádá spolek Mezi dvěma branami na začátku července v Telči. Do města se sjedou automobily vyrobené do roku 1939.
Telč, Kraj Vysočina

Bublinkový karneval

Balónky, bubliny, legrace sama, masky a náladu nenechte doma.
Telč, Kraj Vysočina

Roštejnský hodokvas

JižOblíbené hradní slavnosti na hradě Roštejn nedaleko Telče. I tento rok bude výtěžek ze vstupného věnován organizaci Debra ČR na pomoc lidem s nemocí motýlích křídel.
Doupě, Kraj Vysočina

Běh Roštejnskou oborou

Běh Roštejnskou oborou je běžecký závod pro závodníky ve věku 4 až 99+ let a k tomu jsou uzpůsobeny tratě (300 m až 8 900 m).
Růžená, Kraj Vysočina

Dačická 14

Dačická 14 je běžecký krosový závod zařazen do poháru Běžec Vysočiny a Jihočeského běžeckého poháru.
Dačice, Jihočeský kraj

Lipky Open

Hudebně zábavné odpoledne s dobrým jídlem v rámci zahájení letní sezóny.
Dačice, Jihočeský kraj

Zámecký skleník v Telči

V zámeckém parku v Telči nalezneme skleník z první poloviny 19. století. Vystavěn je ve stylu klasicistním a je památkově chráněn.
Telč, Kraj Vysočina

Zámecký park v Telči

K zámku v Telči přiléhá jednak zámecká zahrada, ale také zámecký park. Ten stojí v prostoru bývalé bažantice, a je příjemným místem k odpočinku.
Telč, Kraj Vysočina

Kaple Všech svatých na zámku v Telči

Na hlavním nádvoří zámku v Telči se nachází kaple Všech svatých z roku 1580. Renesanční kaple byla vytvořena jako místo posledního odpočinku Zachariáše z Hradce a jeho manželky.
Telč, Kraj Vysočina

Jezuitská kolej v Telči

Jezuitská kolej v Telči stojí nedaleko tamního zámku, byla postavena mezi léty 1651 – 1654.
Telč, Kraj Vysočina

Univerzitním centrum Masarykovy univerzity – expozice Míla Doleželová v Telči

Nadprůměrné dílo a výjimečné osudy malířky Míly Doleželové a Jiřího Mareše můžete obdivovat ve ve stálé expozici v telčském Univerzitním centru Masarykovy univerzity.
Telč, Kraj Vysočina

Kostel sv. Jakuba Většího s vyhlídkovou věží v Telči

Nejstarší spolehlivá zmínka o farním kostele sv. Jakuba pochází z roku 1372. Kostelu dominuje mohutná, 60 metrů vysoká věž, jež nabízí nádherné výhledy na historické centrum města.
Telč, Kraj Vysočina

Konvikt sv. Andělů v Telči

Konvikt znamená, že jde o domov s konkrétním duchovním programem. V Telči se v této budově dnes nachází vzdělávací a konferenční centrum.
Telč, Kraj Vysočina

Geopark Vysočina

Geopark Vysočina se rozkládá převážně na Jihlavsku, nacházejí se tu významné geologické jevy, jako jsou kamenné moře u zříceniny hradu Štamberk a lomy s mrákotínskou žulou. Symbolem nového národního geoparku se stala Míchova skála poblíž vrchu Javořice.
Telč, Kraj Vysočina

Ubytování a restaurace v okolí

Švejk Restaurant v Telči

Švejk restaurant v Telči se nachází v historických prostorách provozních budov telčského zámku. Objekt byl vybudován Zachariášem z Hradce již v roce 1554. Po dlouhou dobu tyto prostory sloužily jako provozní sklady a sklepní místnosti.
Telč, Kraj Vysočina

Hotel U Černého orla v Telči

Hotel U Černého orla leží v historickém centru města a nabízí ubytování ve více než 30 pokojích v historické budově, jejíž historie sahá až do 16. století.
Telč, Kraj Vysočina

Hotel U Hraběnky Telč

Hotel U Hraběnky, v těsné blízkosti centra města Telč, se nachází v budově z 18. století. Nabízí restauraci, 2 letní terasy a malé wellness centrum s vířivkou a saunou. Na historické náměstí je možné dojít příjemnou procházkou kolem rybníka nebo cestami zámeckého parku.
Telč, Kraj Vysočina

Penzion Chornitzerův dům v Telči

Chornitzerův dům z roku 1530 se nachází uprostřed náměstí Zachariáše z Hradce v Telči. Už při vstupu do penzionu z krásného náměstí ucítíte příjemnou atmosféru, která začíná u milé paní recepční a končí za domem u rybníka. Chornitzerův dům spadá do projektu Domy s duší.
Telč, Kraj Vysočina

Hotel Antoň

Nabízíme ubytování v krásném telčském hotelu. Ubytování je bezbariérové a také vhodné pro pořádání firemních akcí, oslav či svateb.
Telč, Kraj Vysočina

Panský pivovar a restaurace v Telči

S Hofmistrem, Holomkem, Nádeníkem a Klíčníkem se nově setkávají návštěvníci Panského dvora v Telči. Právě tak se jmenují čtyři druhy řemeslných piv, které uvařil místní sládek Marcel Hofman. První hosté zavítali do Panské restaurace a pivovaru 30. listopadu 2019.
Telč, Kraj Vysočina

Glamping – ubytovací posedy Panský dvůr Telč

Netradiční ubytovací posedy v blízkosti centra města Telče.
Telč, Kraj Vysočina

Penzion Panský dvůr Telč

Penzion Panský dvůr Telč nabízí ubytování blízko krásného historického centra a spoustou aktivit přímo v areálu.
Telč, Kraj Vysočina