Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Zámek Konopiště – za Františkem Ferdinandem na zámek
zámek konopiště, kudy z nudy, zámky
Památky

Zámek Konopiště – za Františkem Ferdinandem na zámek

Současnou podobu dostal zámek na přelomu 19. a 20. století, kdy zámek vlastnil František Ferdinand d'Este, následník rakouského trůnu. Vypravte se na půvabné místo nedaleko Prahy, kde žil tento vášnivý lovec.
Původně hrad ze 13. století založený po vzoru francouzských kastelů je dnes zámkem neodmyslitelně spojeným se svým posledním šlechtickým majitelem Františkem Ferdinandem d’Este. Arcivévoda František Ferdinand nechal zámek upravit do pseudohistorického romantického hradního stylu. Na těchto úpravách se podílel český architekt Josef Mocker, později i vídeňský architekt Max Fabiani, zahradníci Karl Mössmer z Vídně a Karel Rozínek z Prahy.

V rámci prohlídkových okruhů uvidíte reprezentační a hostinské pokoje, sbírku zbraní a loveckých trofejí i soukromé pokoje Františka Ferdinanda, které byly vytvářeny se snahou o co největší autenticitu na základě studia archivních materiálů, soupisů mobiliářů a hlavně souboru fotografií císařského fotografa R. Brunera – Dvořáka.
 

Lovecká trasa

Zajímavá je Lovecká trasa, která propojuje tři prohlídkové okruhy a nabízí i něco navíc – třeba tajné schodiště ve věži spojující pracovny někdejšího majitele zámku Františka Ferdinanda d’Este a jeho manželky Žofie z Hohenbergu, rozené Chotkové, nebo takzvanou prachovnici s balkonem a výhledem na severní křídlo zámku. Dále na trase uvidíte lovecké chodby s trofejemi, zbrojnici, Kamzičí a Parůžkový pokoj, knihovny, kuřácký salon nebo střelnice s akustickými a pohyblivými terči.
 

Muzeum sv. Jiří na Konopišti

Na zámku je přístupné také unikátní muzeum sv. Jiří v bývalé barokní oranžerii. Během čtvrt století nashromáždil soubor dřevořezeb, obrazů a rozmanitých artefaktů uměleckého řemesla z období od 15. do počátku 20. století, vztahujících se ke kultu svatého Jiří, v této sběratelské vášni soupeřil s britským králem Eduardem VII., který byl rovněž zasvěceným sběratelem obrazů a soch statečného drakobijce.
 

Herna a střelnice

Dalším zajímavým okruhem je Herna s kuriózní střelnicí, která byla zřízena roku 1900 na místě velké konírny na nádvoří zámku. Je složena z několika částí – z pohyblivých automatických terčů, které jsou kombinovány s akustickým hlášením zásahu, části pro ostrou střelbu z malorážky a kuželníku. Díky arcivévodově náruživé zálibě pro střelbu a kuriozity se dochovala naprosto unikátní památka, která nemá obdobu na žádném objektu v Čechách.
 

Skleníky a zámecký park Konopiště

Skleníky pro vzácné teplomilné rostliny byly zbudovány Františkem Ferdinandem na místě bývalé barokní zahrady, na ploše 1200 m2. Hraběnka Žofie měla ve velké oblibě žlutou růži, která se stále pěstuje ve sklenících. Tu dostala kdysi paní hraběnka od anglického maršála Neela, a od té doby se jí říká „Maršálka“.

Na jižní terase zámku Konopiště je otevřena výstava Pohádková země Vítězslavy Klimtové.

Za návštěvu stojí také nádherný zámecký park, kterým prochází několik naučných stezek. Park na ploše 340 ha nechal vytvořit Arcivévoda František Ferdinand d'Este. Mimo domácích dřevin zde byly vysazeny i různé exotické druhy.  Parkem vedou tři naučné stezky: "Historie a příroda konopišťského zámeckého parku", přírodní zalesněnou částí zámeckého parku prochází "Lesní stezka Ferdinanda d’Este" a poslední naučnou stezkou zámeckého parku je stezkaPod stromy.“
 

Nacisty uloupený štít je zpět

Ve zbrojnici konopišťského zámku si návštěvníci mohou prohlédnout navrácený renesanční štít, který byl po druhé světové válce odcizen nacisty. Štít byl následně soukromým sběratelem darován v roce 1977 Muzeu umění ve Filadelfii, kde ho v roce 2016 náhodou objevil český historik, a zasloužil se tak o jeho navrácení na své původní místo.
 

Cestování bez bariér

Při návštěvě 1. okruhu Salony jižního křídla zámku lze pro výstup po schodišti využít schodolez Liftkar PT Universal 160. Upozorňujeme, že z technických důvodů lze na 1 prohlídku vyvézt max. 3 vozíčky (baterie se musejí dobíjet). WC – bezbariérový přístup halou před prodejnou vstupenek. Dále je možné navštívit Růžovou zahradu, střelnici a Muzeum sv. Jiří.
 

Co se natáčelo na zámku Konopiště

Zámek Konopiště je oblíbeným místem filmařů. Diváci jej poznají v pohádkách Pyšná princezna a Jak se budí princezny, Kouzelný měšec, Z pekla štěstí nebo pohádkovém seriálu O ztracené lásce. Zahrál si také ve filmech Jára Cimrman ležící spící, Jáchyme, hoď ho do stroje!, V tomhle zámku straší, šéfe! a dokonce i v kriminálním seriálu Chobotnice. Objevuje se na chvilku také v seriálu Já, Mattoni. 
 

Medvědinec na Konopišti

K atraktivní tradici patří na Konopišti i chov medvědů v zámeckém příkopu, udržovaná již od dob Františka Ferdinanda d’Este. Vysoký příkop najdete před postranní vstupní branou. Předposlední medvěd Kazimír zemřel ve věku 24 let, v únoru 2011. Medvědí výběh ale znovu ožil a 10. května 2011 sem dorazil medvěd Brumbas ze Zlínské zoologické zahrady. Následně byl medvěd překřtěn na Jiřího.
 

Z historie Konopiště

Konopiště založil nedaleko svého rodového sídla Benešova kolem roku 1294 pravděpodobně pražský biskup Tobiáš z Benešova a to podle vzoru francouzských pevností, s válcovými věžemi, s parkánem, čtyřmi bránami a padacím mostem. Po vymření Benešoviců přešlo Konopiště v roce 1327 na 275 let do rukou Šternberků. V 17.–19. století se pak v držení Konopiště vystřídala celá řada vlivných šlechtických rodů: např. Hodějovští z Hodějova, po bitvě na Bílé hoře na krátkou dobu Albrecht z Valdštejna, Michnové z Vacínova, Vrtbové z Vrtby, Lobkovicové a další.

V roce 1887 koupil zámek s celým panstvím od Lobkoviců František Ferdinand d´Este, od roku 1896 následník císařského trůnu. Arcivévoda dal zámek přestavět v historizujícím stylu a jeho okolí přeměnil v krajinářský park. Na ploše bývalé barokní zahrady založil Růžovou zahradu se skleníky. Do zámku umístil své rozsáhlé sbírky, které získal jako dědictví po svých italských předcích i vlastní sběratelskou činností. Zámek se do dnešní doby zachoval v podobě, jakou dostal při poslední přestavbě za arcivévody Františka Ferdinanda d´Este. Také vnitřní vybavení zůstalo v co největší míře stejné.

Zámek Konopiště

Aktuality

Velikonoce na Konopišti

V zámeckém fondu zámku Konopiště se dochovaly dvě unikátní procesní figury Ježíše jedoucího na oslíku, které se vozily v liturgickém průvodu o Květné neděli na paměť slavného Ježíšova vjezdu do Jeruzaléma.
Benešov, Středočeský kraj

Zádušní mše na výročí sarajevského atentátu v konopišťské kapli

Zádušní mše za arcivévodu a jeho ženu, kteří byli zastřeleni během sarajevském atentátu, a za všechny oběti první světové války.
Benešov, Středočeský kraj

Večerní prohlídka zámku Konopiště

Večerní prohlídka nejzajímavějších částí zámku, spojených s rodem Vrtbů.
Benešov, Středočeský kraj

Prohlídka na Konopišti

Prohlídka na Konopišti.
Benešov, Středočeský kraj

Triatlon Konopiště

Akce se koná v nádherném prostředí zámku a parku v Konopišti. Trať vede směr Neveklov. Závod je určen pro všechny věkové kategorie od 8 let výše. Pro děti zařazujeme dětské běhy do 7 let. Tratě jsou zvládnutelné pro všechny alespoň trochu sportující lidi. Pro veřejnost je určen open závod.
Benešov, Středočeský kraj

Nazareth – Žlutý pes – Michal Šindelář

Koncert.
Benešov, Středočeský kraj

Festival parních lokomotiv v Benešově

Mezinárodní setkání parních a motorových lokomotiv z České republiky, Maďarska, Německa, Rakouska a Slovenska v Benešově u Prahy. Přes 30 zvláštních vlaků, výstava lokomotiv a vozů, salonní vozy, modelová kolejiště, kinovůz, dětský koutek, jízdy na malodráze, suvenýry, noční fotografování, koncert.
Benešov, Středočeský kraj

Regionální den PID v Benešově

V sobotu 20. dubna se uskuteční na vlakové stanici a autobusovém terminálu v Benešově Regionální den PID.
Benešov, Středočeský kraj

Vídeňská snídaně na balkóně zámku Konopiště

Gastronomický program podle dobových pramenů v interiérech zámku Konopiště. Snídaně na zámeckém balkóně, prostřená stejně tak, jak byla servírovaná arcivévodovi Františku Ferdinandu d´Este a jeho rodině s prohlídkou soukromé jídelny.
Benešov, Středočeský kraj

Výlet s tajenkou: Za medvědy a Bílou paní na zámek Konopiště

Projděte se s dětmi okolo zámku Konopiště. V turistickém informačním centru Benešov nebo Konopiště obdržíte mapu a křížovku. Pokud splníte všechny úkoly a vyluštíte tajenku, dostanete za ni malou odměnu. Délka trasy je 5 km a jedná se o lehkou trasu pro děti od pěti let.
Benešov, Středočeský kraj

Zámecký park a obůrka pro lesní zvěř na Konopišti

Zámecký park na Konopišti patří k nejkrásnějším krajinářským parkům u nás. Jeho součástí je rozsáhlý zámecký rybník, růžová zahrada se skleníkem, obora a bažantnice. Nachází se zde několik naučných stezek a obůrka s lesní zvěří.
Benešov, Středočeský kraj

Růžová zahrada Konopiště se skleníky

Růžovou zahradu založil arcivévoda František Ferdinand d´Este v období kolem roku 1900. Skleníky s teplomilnými a subtropickými rostlinami, korkový pavilon a sochařská výzdoba tvoří nedílnou součást zahrady u zámku Konopiště.
Benešov, Středočeský kraj

Tovární muzeum Jawa Konopiště

Na Konopišti najdete unikátní motocyklové muzeum, kde je vystavena část největší české sbírky motocyklů. V obou muzeích je vystaveno v současné době celkem okolo 200 motocyklů a další exponáty. Muzeum na Konopišti je zároveň oficiálním továrním muzeem značky Jawa.
Benešov, Středočeský kraj

Pulse Wellness and Fitness centrum v Benešově – sport a relaxace pod jednou střechou

Nejkomplexněji vybavené wellness a fitness ve středních Čecháchm to je Pulse centrum v Benešově. Nabízí se zde fitness, kardio zóna, skupinové lekce a wellness – od finské sauny a vířivek po masáže a solarium. V neposledni řadě zde najdete příjemné posezeni v kavárně.
Benešov, Středočeský kraj

Soukromá zahradní železnice Dalecký

Na zahradě rodinné vily najdete nejen modelovou železnici v měřítku G (1:26), ale také zahradní železnici "pětipalcovku", na které se můžete i se svými děti svést – uveze až osm mužů. Vše je zasazené do přírodních modelových scenérií a zázemí nádraží a výtopen k dokreslení zážitku.
Benešov, Středočeský kraj

Adventure Golf v Benešově

Adventrue Golf v centru Benešova zabaví malé i velké. Hřiště je umístěné v klidné části, obklopené dalšími aktivitami v podobě bowlingu a nadčasově elegantní kavárny s výhledem na golf.
Benešov, Středočeský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Restaurace Stará myslivna na Konopišti

Restaurace s loveckým interiérem dle zámeckých komnat zámku Konopiště, nabízející tradiční staročeskou kuchyni a zvěřinové speciality. Pokrmy připravují šéfkuchaři, kteří reprezentovali českou kuchyni na světové výstavě EXPO 2005 v Japonsku a byli vybráni i pro EXPO 2010 v Šanghaji.
Benešov, Středočeský kraj

Café Konopiště

Klasická česká kavárna a občerstvení, nejenom pro turisty, nabízející příjemný prostor a domácí produkty pro zpříjemnění dne našich zákazníků.
Benešov, Středočeský kraj

Hotel Benica s restaurací v Benešově

Hotel se nachází v blízkosti zámeckého parku Konopiště, na okraji Benešova. V hotelu naleznete výborné zázemí pro pořádání školení, konferencí, firemních večírků, teambuildingů, rodiných oslav a svatebních hostin.
Benešov, Středočeský kraj

Búda – vinotéka a kavárna

Vinotéka, vinárna, kavárna a místo kulturního dění inspirováno búdami, lidovými sklípky na uherskohradištsku.
Benešov, Středočeský kraj

Kavárna Cukr a bič v Benešově

Kavárnu s vlastní výrobou dortů naleznete v Benešově, nese příznačný název Cukr a bič. Kromě sladkého si zde můžete dát i oběd dle denní nabídky.
Benešov, Středočeský kraj

Hotel Atlas v Benešově

Atlas byl mýtický obr, který na své šíji nesl celou nebeskou klenbu. Hotel Atlas dnes se stejným nasazením zvedá na vysokou úroveň hotelové a další doplňkové služby v samém centru Benešova.
Benešov, Středočeský kraj

Sakura’s restaurant v Benešově

Restaurant Sakura’s v Benešově nabízí mnoho různých autentických chutí asijské kuchyně včetně příjemné atmosféry.
Benešov, Středočeský kraj

Kafé Patro v Benešově

Náš jedinečný interiér naladí příjemnou atmosféru a s kávou Filicori tak zažijete úchvatný zážitek z návštěvy u nás v kavárně Kafé Patro. Naše útulná kavárna se nachází v srdci města a nabízí výběrovou kávu, zákusky, poháry a chlebíčky.
Benešov, Středočeský kraj