Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Skalní hrad a poustevna Sloup
Skalní hrad a poustevna Sloup, Kudy z nudy
Památky

Skalní hrad a poustevna Sloup

Hrad, který přechází ve skálu a skála, na které vyrůstá hrad. Na 35 m vysoké pískovcové skále v obci Sloup v Čechách leží památkově chráněný objekt Skalní hrad Sloup. Koná se zde řada kulturních akcí a hrad je vyhledávaný také díky nabídce konání svateb.
Pro tyto slavnostní chvíle je k dispozici kostel a chodby ambitu. Vynechat byste neměli ani křížovou chodbu a na jižních ochozech obnovenou klášterní vinici.

Délka skály činí 100 m a šířka 60 m. Skála byla v průběhu historie lidmi značně přizpůsobována a postupně doplňována o další objekty. Množství skalních prostor, světského i sakrálního určení, je vytesáno a dostaveno jak uvnitř skály, tak i na jejím povrchu. Tyto skalní objekty jsou vzájemně důmyslně propojeny. I když nejsou prostory instalovány, jsou zcela bez sbírkových uměleckých předmětů, jsou velmi působivé.

Pokud se u pokladny vytváří velká fronta, na semaforu pod skálou spustíme červené světlo. Zde se prosím zastavte a vyčkejte 5-10 minut na zelenou. Pak vystoupá k pokladně vždy jen okolo 10 osob, tedy tolik, kolik se vejde k pokladně. Pokud se jedná o skupinu s rezervací prohlídky, pak může na zelenou vystoupat celá skupina, ale s vedoucím v čele.

Hrad ve Sloupu v Čechách je zajímavý sám o sobě, skrývá ale navíc ještě jednu zvláštnost. Pokud se vydáte na jeho prohlídku a vyjdete až na vrcholovou část, uvidíte schody vedoucí do nitra skály. Právě tudy scházel Petr Máchal (se svým čertovským kamarádem Jankem do pekla v oblíbené pohádkové komedii S čerty nejsou žerty). Na hradě se natáčela také romantická pohádka Anička s lískovými oříšky.

Skalní hrad a poustevna Sloup

Aktuality

Revive lithyalin! ve Sklářském muzeum v Novém Boru

Sklářské muzeum Nový Bor zve výstavu mladých slovenských autorů pod vedením Pala Macha. Ti ve spolupráci s novoborskou firmou Glassbor CZ technologa Václava Kuželky oživili technologii lithyalin, kterou vynalezl Friedrich Egermann.
Nový Bor, Liberecký kraj

Velikonoce ve sklářské krčmě Ajeto v Křišťálovém údolí

Velikonoční tvorba v naší sklářské krčmě je již každoroční tradicí.
Cvikov, Liberecký kraj

Velikonoční prohlídka sklárny a tvořivá dílna

Zajímá vás, jak vypadá proces výroby skla? Jak se sklo fouká a tvaruje?
Nový Bor, Liberecký kraj

Street Food Festival Česká Lípa

Druhý ročník Street Food Festivalu v České Lípě je tady!
Česká Lípa, Liberecký kraj

Výstava Kuby Machuly v České Lípě

Galerie Jídelna se s novou výstavou zčásti promění v umělecký ateliér, českolipský výtvarník Kuba Machula zde představí svou aktuální tvorbu i prostředí, ve kterém tvoří.
Česká Lípa, Liberecký kraj

Tomáš Hájek a Miroslav Janošík v České Lípě

Galerie Chodba českolipského muzea hostí společnou výstavu Tomáše Hájka a Miroslava Janošíka. Výstava inspirovaná křížovou chodbou bývalého augustiniánského kláštera bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 4. dubna.
Česká Lípa, Liberecký kraj

Ještědský hřbet jako geologická učebnice

Krátkodobá výstava představuje vznik Ještědského hřbetu, dominanty Libereckého kraje. Výstava je doplněna o fotografie z různých zajímavých lokalit, animované video o vzniku Ještědského hřbetu od České geologické služby či unikátní soubor achátů a ametystů.
Česká Lípa, Liberecký kraj

Velikonoce na Pohádkovém zámku Horní Libchava

Oslavte příchod jara na Pohádkovém zámku. Brány zámku se otevřou ve 13 hodin, kdy se otevře také dětská dílnička a hernička. Ve 13:30 začnou pohádkové prohlídky zámku. V 15:15 odehrajeme hlavní pohádku v kulturním sále.
Horní Libchava, Liberecký kraj

Rozhledna Na Stráži s pensionem

Dřevěná rozhledna na skalním ostrohu vrchu Stráž nad Sloupem v Čechách vystavěná v roce 2011.
Sloup v Čechách, Liberecký kraj

Ranč Pilgrim – výlety na koních

Nabízíme atraktivní, krátké, celodenní i vícedenní výlety na koních po krásné a romantické přírodě okolí Sloupu v Čechách a Lužických hor pro úplné začátečníky i zkušené jezdce.
Sloup v Čechách, Liberecký kraj

Naučná a interaktivní stezka ve Sloupu v Čechách

Hlavně rodinám s dětmi je určená naučná, nenáročná, interaktivní a 2 kilometry dlouhá lesní stezka v obci Sloup v Čechách na Českolipsku. Vhodně doplňuje lesní vyhlídkové okruhy Sloupským skalním městem.
Sloup v Čechách, Liberecký kraj

Samuelova jeskyně ve Sloupu v Čechách

Samuelova jeskyně je skromné obydlí poustevníka, uměle vyhloubené v pískovcovém skalním masivu, vyčnívajícím z nevelkého návrší nad jižním okrajem Sloupu v Čechách.
Sloup v Čechách, Liberecký kraj

Lesní divadlo ve Sloupu v Čechách

Lesní divadlo bylo vybudováno v mělké skalnaté sníženině na jihozápadním úpatí pískovcového ostrohu Na Stráži, asi půl kilometru jižně od Sloupu. Myšlenka založit letní divadelní scénu uprostřed lesů vznikla roku 1920 a o rok později pak byla scéna dostavěna.
Sloup v Čechách, Liberecký kraj

Lidová architektura ve Sloupu v Čechách

V obci Sloup se nachází řada historicky cenných roubených, polozděných i zděných lidových domů, pocházejících většinou z konce 18. a 1. poloviny 19. století.
Sloup v Čechách, Liberecký kraj

Sloupský vyhlídkový okruh

Čtyři kilometry dlouhý pěší okruh vás povede po nejkrásnějších sloupských skalních vyhlídkách.
Sloup v Čechách, Liberecký kraj

Fara a kalvárie ve Sloupu v Čechách

Patrová budova fary stojí vedle kostela sv. Kateřiny. Jedná se o pozdně barokní patrovou stavbu s mansardovou střechou.
Sloup v Čechách, Liberecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Kavárna Mňau Café ve Sloupu v Čechách

Přijeďte ochutnat čerstvou kávu z pražírny, výborné dorty, kvalitní čaje, výtečná moravská vína a zlatavý mok Bernard.
Sloup v Čechách, Liberecký kraj

Kemp Koupaliště Sloup v Čechách u Radvaneckého rybníka

Kemp Koupaliště ve Sloupu v Čechách leží na břehu Radvaneckého rybníka. Oblíbené rekreační místo slouží turistům již od roku 1905. Ubytovat se zde můžete jak ve vlastním stanu, tak také v chatičkách.
Sloup v Čechách, Liberecký kraj

Autentická asijská restaurace BẾP

Abyste ochutnali to nejlepší z japonské, vietnamské, malajské a čínské kuchyně už nemusíte létat do Asie. Ba ani jezdit do Prahy. Asijská restaurace BẾP stojící za barokním kostelíkem v centru Nového Boru vás totiž zcela jistě překvapí a stane se kulinářským zážitkem a možná i závislostí.
Nový Bor, Liberecký kraj

Pivovar Born v Novém Boru

Pod dohledem zkušeného sládka vaří pivovar Born nefiltrovaná a nepasterovaná piva svrchně i spodně kvašená. Přesvědčte se, že Born byl skutečně zrozen k výrobě kvalitního piva.
Nový Bor, Liberecký kraj

Autokemp Jiskra v Novém Boru

Autokemp Jiskra leží na okraji města Nový Bor, který patří do regionu Lužické hory. Součástí areálu autokempu je také koupaliště s širokou nabídkou dalších služeb pro volný čas.
Nový Bor, Liberecký kraj

Sklářská krčma Ajeto

Přijměte pozvání do jedinečných prostor Sklářské krčmy v Lindavě s nabídkou skvělé gastronomie a jedinečných zážitků. Nabízí veškeré zázemí pro vaše svatby či firemní akce.
Cvikov, Liberecký kraj

Rodinný pivovar Skalický Budulínek

Rodinný minipivovar ve Skalici u České Lípy je svou rozlohou patrně nejmenší minipivovar v Čechách, nikoliv však výstavem a kvalitou piv.
Skalice u České Lípy, Liberecký kraj

Medvědí kemp v údolí Svitávky

Trempské tábořiště Medvědí camp se nachází v údolí říčky Svitávky na Českolipsku, nedaleko známých Pustých kostelů a Pekelných dolů.
Velenice, Liberecký kraj