Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > Pramen Labe na Labské louce
Pramen Labe, kudy z nudy
Příroda

Pramen Labe na Labské louce

Kdo se vydá do Krkonoš za túrami a obdivováním krás přírody, neměl by vynechat výlet k prameni největší české řeky Labe. Pramen Labe vyvěrá na Labské louce, ležící v těsné blízkosti státní hranice s Polskem. Místem prochází tzv. Česká cesta a je zde rozcestník turistických tras.
Tento pramen v roce 1684 symbolicky vysvětil královéhradecký biskup Jan z Talemberka, a tak se Labská louka stala definitivně českým územím. V roce 1968 byla provedena úprava pramene Labe a nainstalována kovová deska s erby měst, kterými Labe protéká na svém téměř 1200 km dlouhém toku k Severnímu moři. 

K prameni se můžete vydat z Horních Míseček, známého sportovního a především zimního střediska, nedaleko Špindlerova Mlýna. Přes svah Medvědín se vystoupá až k Vrbatově boudě, dále směrem k Pančavskému vodopádu, který je jedním z nejpůsobivějších krkonošských vodopádů. Leží cca 1 km jižně od Labské boudy, na Pančavském potoce. Říčka Pančava zde stupňovitě překonává příkrou stěnu Labského dolu, vysokou 248 metrů, což je rekordní výškový údaj mezi všemi českými vodopády. U vodopádu je tzv. Ambrožova vyhlídka, místo pojmenované po jednom z průkopníků ochrany krkonošské přírody, ze které je hezký výhled na Labský důl, Labské jámy, Kozí hřbety, Kotel a Lysou horu

Cesta po hraně Labských jam je přístupná pouze v létě a na podzim. V zimní sezóně je nutné používat o něco výše probíhající zimní tyčovanou cestu v dostatečné vzdálenosti od mohutných sněhových převisů a strmých srázů. Po obou cestách se dostanete k Labské boudě a dále pokračuje až k prameni Labe. Lze použít i žlutě značenou Koňskou cestu ke státní hranici s Polskem a po prohlídce téměř 300 m hlubokých srázů Sněžných jam a nedalekého skalního výchozu Violíku se lze opět po žluté značce dostat rovněž k prameni Labe.

Provozovatel

Informační centrum KRNAP Špindlerův Mlýn

Špindlerův Mlýn 269
543 51 Špindlerův Mlýn
Tel.:
+420 499 433 228
Email:
icspindl@krnap.cz
WWW:
www.krnap.cz
GPS:
50,775570 15,536277
 
 

Cena

Cena: zdarma

 

Časová náročnost

3,0 hodiny

 
 

Aktuality

Lezení na ledopádu v Labském dole

Když se spojí mráz s protékající vodou na skalách nebo s vodopády, vznikne z toho jedinečné umělecké dílo. Jedno z nich najdete v Labském dole v Krkonoších, které si navíc můžete, po předchozí rezervaci, zcela legálně "zalézt". Ledopád se nedoporučuje začátečníkům a platí na něm přísná pravidla.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Prohlídky kukské bylinkové zahrady – za bylinkami na Kuks

Zveme na komentované prohlídky kukské bylinkové zahrady.
Kuks, Královéhradecký kraj

Městské kluziště ve Špindlerově Mlýně na sídlišti Bedřichov

Hledáte místo, kde si v zimě pěkně zabruslit? Zkuste bruslení pod širým nebem ve Špindlerově Mlýně. Městské veřejné kluziště najdete na sídlišti Bedřichov. Osvětlená ledová plocha je v zde provozu od listopadu do března.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Kouzelnická show

Velikonoční kouzlení pro celou rodinu.
Harrachov, Liberecký kraj

Jarní bazárek

Maminky – maminkám aneb oblečení za pár kaček.
Harrachov, Liberecký kraj

Tak to jsme ještě neviděli, Marie

Divadelní show nejen ze zákulisí showbusinessu.
Harrachov, Liberecký kraj

Silvestrovský sjezd v Harrachově

Nenechte si ujít úchvatný pohled na každoroční sjezd instruktorů lyžařských škol s hořícími pochodněmi v 18:00.
Harrachov, Liberecký kraj

Velikonoční Crystal Market

Přijďte si udělat radost ručně foukaným sklem za výhodné ceny již od jednoho kusu.
Harrachov, Liberecký kraj

Stezka Českem – severní část 1000 kilometrů dlouhé trasy celou republikou

Stezka Českem je prvním oficiálním přechodem Česka! Jedná se o 1000 kilometrů dlouhou trasu a je jen na vás, kdy, kde a jak se na cestu vydáte. Můžete ji jít vcelku anebo po jednotlivých úsecích.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Vrchol Violík v Krkonoších

Violík neboli Labský štít (1472 m.n.m) je hora nacházející se ve Slezském hřebeni v Krkonoších, na hranicích Česka a Polska.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Labský vodopád v Labském dole

Krkonoše jsou hlavní vodopádovou oblastí v České republice. Nachází se zde množství vodopádů, dosahují úctyhodných výšek. Díky čtvrtohornímu zalednění se v Krkonoších vyvinuly nejvyšší vodopády České republiky, které se někdy dokonce objevují v přehledech nejvyšších vodopádů Evropy.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Pančavská louka v Krkonoších

Pančavská louka je rozlehlá subalpínská louka s nejrozsáhlejším vrcholovým rašeliništěm nacházející se mezi Kotlem a Labskou loukou v západních Krkonoších.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Ambrožova vyhlídka nad Labským dolem

Ambrožova vyhlídka v Krkonoších se nachází se na červeně značené turistické stezce mezi Labskou boudou a Vrbatovou boudou pod Pančavskou loukou. Svůj název dostala po Jindřichu Ambrožovi, ochránci přírody.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Skalní útvar Tvarožník v Krkonoších

Tvarožník je jedním z nejznámějších krkonošských kamenů. Nachází se severovýchodně od Vosecké boudy, v nadmořské výšce 1320 m. Jedná se o seskupení žulových balvanů "tvarůžkovitého" tvaru ležících na hraničním hřbetu.
Rokytnice nad Jizerou, Liberecký kraj

Sněžné jámy v Krkonoších

Sněžné jámy jsou mohutné ledovcové kary na severním a východním svahu Vysoké pláně na polské straně Krkonoš. Je od nich krásný výhled do Čech na Krkonoše.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Labský důl – divoké ledovcové údolí

Divoká a skalnatá rokle patří k nejkrásnějším a nejnavštěvovanějším místům v Krkonoších. Tohle místo kdysi vyhloubil rozsáhlý ledovec a vtiskl mu charakteristický tvar podkovy.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Labská bouda v Krkonoších

Horský hotel Labská bouda u Špindlerova Mlýna v Krkonoších je po rekonstrukci znovu v provozu. Můžete se zde ubytovat nebo navštívit bufet či restauraci.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Vosecká bouda – nejzápadnější horská bouda na hraničním hřebenu Krkonoš

Vosecká bouda leží v západní části Krkonoš v první zóně Krkonošského národního parku ve výšce 1260 m n.m. Turistům nabízí své služby již od roku 1896 a je dostupná jak pěšky, tak i na kole. Bouda není napojena na elektrickou síť, veškerou potřebnou energii si vytváří sama.
Harrachov, Liberecký kraj

Martinova bouda v Krkonoších

Horská chata Martinovka se nachází na hraničním hřebeni Krkonoš v nadmořské výšce 1288 metrů a řadí se tak mezi horské chaty položené v nejdrsnějších a nejvyšších lokalitách našeho nejvyššího pohoří.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Brádlerovy boudy v Krkonoších

První zmínka o Brádlerových boudách pochází z roku 1637, prvotní stavba tak patří mezi vůbec nejstarší krkonošské boudy.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Horská Bouda Dvoračky

Horská Bouda Dvoračky musela být roku 2023 stržena kvůli statice poškozené dřevomorkou. Majitel nyní staví její repliku, která by měla být hotova v roce 2025. Stejně jako její předchůdkyně poskytne turistům ubytování.
Rokytnice nad Jizerou, Liberecký kraj

Horský hotel Štumpovka – Dvoračky na hřebenech Krkonoš

Horský hotel Štumpovka v Krkonoších leží v nadmořské výšce 1 140 m n.m. mezi Lysou horou a horou Kotel na křižovatce turistických cest Dvoračky – Rokytnice nad Jizerou, Studenov, Harrachov, Mísečky, Špindlerův Mlýn, Rezek.
Rokytnice nad Jizerou, Liberecký kraj

Medvědí bouda ve Špindlerově Mlýně

Medvědí bouda se řadí mezi krkonošské horské boudy se zajímavou historií. Vznikla na počátku 19. století jako zařízení tzv. budního hospodářství, avšak již spojeného s ubytováním pro návštěvníky hor.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Nouzové útulny v Krkonoších

Nouzové přístřešky slouží v horách při nepřízni počasí zbloudilým turistům, kteří se nestihli schovat před bouřkou, vánicí, větrem nebo deštěm, jako úkryt na pár hodin nebo i přes noc. V Krkonoších jich najdete šest, většinou v blízkosti křižovatek turistických cest.
Rokytnice nad Jizerou, Liberecký kraj