Úvod > Co chcete dělat? > Zimní sporty > Černohorská sáňkařská cesta
Zimní sporty

Černohorská sáňkařská cesta

Sáňkařská cesta z Černé hory po Zvonkové cestě do Janských Lázní vede místy, kudy se jezdilo na rohačkách již před 100 lety. Užijete si krásnou jízdu úbočím Černé hory nad Klausovým dolem na cestě dlouhé 4 000 m s převýšením 560 m.
Horní úsek cesty vede od zimy 2023/24 v nové pohodlné trase mimo sjezdovky. Provozní doba sáňkařské cesty je od 9:00 do 16:00 hodin, v závislosti na sněhových podmínkách. Vstup na sáňkařskou dráhu není zpoplatněn, cesta je volně přístupná veřejnosti na vlastní nebezpečí. Saně si můžete vypůjčit v půjčovně na dolní stanici lanovky. Pokud chcete vyrazit na večerní sáňkování s průvodcem ze SkiResort Live, je třeba si předem rezervovat místo online , a to nejpozději do 15:00., ovšem tato aktivita je zpoplatněná (450 Kč/os).

Start sáňkařské cesty najdete u horní stanice kabinkové lanovky na Černé hoře. Při dojezdu do Janských Lázní nejezděte na saních na most pro lyžaře, ale využijte podchod pod silnicí. Nájezd do podchodu se nachází vlevo vedle mostu. Trasa končí u dolní stanice kabinkové lanovky. 


Zvonková cesta a její historie

Název „Zvonková cesta" snad pochází právě z dob, kdy byly rohačky vybaveny zvonečky, jejichž cinkot oznamoval ostatním návštěvníkům jízdu po této cestě, a tak byl i varováním před nenadálým střetem.  Sáňkování má v Krkonoších delší tradici než lyžování. Horalé používali saně zvané rohačky ke svážení dřeva i sena už od 16. století. O 300 let později se do saní posadili i první turisté. Zatímco dnes vás na start Černohorské sáňkařské cesty vyveze z Janských Lázní kabinková lanovka, tehdy tuto práci zastali koně.


Pravidla sáňkařské cesty

Při pohybu na Černohorské sáňkařské cestě prosím dodržujte tato pravidla:
  • Provozní doba sáňkařské cesty je od 9.00 do 16.00 hodin, v závislosti na sněhových podmínkách.
  • Jízda na sáňkařské cestě je na vlastní nebezpečí.
  • Sáňkařská cesta je volně přístupná veřejnosti.
  • Zákaz vjíždění na saních na sjezdové tratě!
  • Zákaz poškozování a vjíždění do lesních porostů v okolí sáňkařské cesty!
  • Dodržujte návštěvní řád KRNAP!

Ski Areál v Janských Lázních disponuje novou 8místnou kabinkovou lanovou dráhou, sjezdovými tratěmi všech druhů obtížnosti, patřící k nejdelším v Čechách.

Aktuality

Den Země v Horním Maršov

Přijďte k nám pomoct naší louce, podpořit regionální výrobce, zdarma si užít jeden z našich questů či stezku, nebo se naučit pálit a využívat biouhel
Horní Maršov, Královéhradecký kraj

Krkonošský festival minipivovarů 2024

Pivní poklady Krkonoš a podkrkonoší na na náměstí ve Velké Úpě, tam musí být každý milovník piva a dobrého jídla. Neváhejte a přijďte s rodinou a přáteli strávit příjemný den plný piva, dobrého jídla a skvělé zábavy.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Svatovavřinecká pouť na Sněžku 2024

Tradiční pochod na Sněžku na svátek Svatého Vavřince, spojený se mší svatou na vrcholu naší nejvyšší hory.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Krakonošův guláš 2024

Zvítězit může jen jeden! Zveme vás na již kultovní 18. ročník akce Krakonošův guláš do Pece pod Sněžkou.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

SkialpujFest a Noc tuleních pásů v Peci pod Sněžkou

Každý třetí lednový týden se horské středisko Pec pod Sněžkou promění v centrum skialpinismu. Festival Skialpujfest je určen úplně pro každého, a tak nezáleží na tom, jestli s tímto sportem teprve začínáte, nebo už jste zkušení skialpinisté.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

17. Maloúpský jarmark 2024

Malá Úpa je jednou z posledních klasických krkonošských vesniček. Právě v duchu historie, tradic a starých Krkonoš se odehrává tradiční Maloúpský Jarmark, konaný v historickém centru Malé Úpy – u kostela sv. Petra a Pavla.
Malá Úpa, Královéhradecký kraj

Cyklobusy Krkonoše 2024

Krkonošské cyklobusy budou k dispozici cyklistům až do konce září 2024 (posledního víkendu v září). Tak neváhejte a naplánujte si výlet na kole. Letos jezdí sedm autobusových linek – od západu po východ.
Vrchlabí, Královéhradecký kraj

Krkonošské pivní slavnosti 2024 ve Vrchlabí

Srdečně vás zveme na 26. ročník tradičních Krkonošských pivních slavností do Vrchlabí, v sobotu 10. srpna 2024.
Vrchlabí, Královéhradecký kraj

Rozhledna Panorama na Černé hoře

Rozhledna Panorama na Černé hoře (1289 m) u Jánských Lázní byla vybudována z původního sloupu bývalé lanové dráhy. Z rozhledny se nabízí kruhový výhled na okolní vrcholy Krkonoš s nejvyšší Sněžkou, dále oblast Podkrkonoší, Náchodsko, Orlické hory, Jizerské hory a další oblasti.
Janské Lázně, Královéhradecký kraj

Půjčovna koloběžek SkiResort Live

Užijte si výhledy i zábavu pro celou rodinu. Je tu pro vás 60 kilometrů tras, při kterých si prohlédnete Krkonoše levou zadní. Na hřebeny se nechte vyvézt jednou ze tří letních lanovek. Dolů už to na koloběžce CRUSSIS pojede samo.
Janské Lázně, Královéhradecký kraj

Dětský park Kabinka na Černé hoře

Areál sportovních a zážitkových aktivit pro celou rodinu se nachází hned vedle budovy horní stanice lanovky Černohorský Express, ve výšce 1260 m n. m.
Janské Lázně, Královéhradecký kraj

Černohorské vodopády

Černohorský potok protéká pod jihovýchodním úpatím Černé hory údolím Těsný důl, někdy také nazývaným Klauzový důl. Hluboké strmé údolí ukrývá mnoho vodopádů a kaskád na ortorulách a kvarcitech.
Janské Lázně, Královéhradecký kraj

Krkonoše na běžkách – běžecké okruhy na Černé hoře a v okolí Janských Lázní

V okolí Janských Lázní, Černého Dolu a Svobody nad Úpou najdete několik upravovaných běžeckých tratí. Nejoblíbenější jsou okruhy na Černé a Světlé hoře. Velký okruh Černá hora měří 12 km, Malý okruh Černá hora má 4 km.
Janské Lázně, Královéhradecký kraj

Hravá naučná stezka o kosu horském v Krkonoších

Na Černohorském rašeliništi nad Janskými Lázněmi naleznete hravou naučnou stezku zaměřenou na vzácného pěvce, kosa horského, kterému místní horalové přezdívají „Turek“. Stezka je určena nejmenším dětem, měří pouhých 200 m.
Janské Lázně, Královéhradecký kraj

Černá hora v Krkonoších – dominanta východních Krkonoš

Černá hora s nadmořskou výškou 1299 metrů leží ve východních Krkonoších, nachází se 3,5 km severozápadně nad lázeňským městečkem Janské Lázně. Kousek od vrcholu se nachází Černohorské rašeliniště, které je velmi turisticky vyhledávané. V zimě je oblast hojně využívána lyžaři, v létě turisty.
Janské Lázně, Královéhradecký kraj

Černohorské rašeliniště v Krkonoších

Přírodní rezervace Černohorské rašeliniště je největším rašeliništěm lesního typu v Krkonoších. Jeho rozloha činí 66 ha a stáří se odhaduje na 6000 let. Rašeliništěm vede naučná stezka s překrásnými panoramatickými výhledy.
Janské Lázně, Královéhradecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Kábrtova bouda

Horská chata na vrcholu Černé hory ve výšce cca 1300m.n.m. Chata vzdálena 200 m od horní stanice lanovky.
Janské Lázně, Královéhradecký kraj

Horský hotel Černá Bouda v Krkonoších

Jeho jedinečná poloha, okolní příroda, vybavení a úroveň služeb z něj vytváří jeden z nejlepších horských hotelů v celé oblasti Krkonoš. Je ideálním výchozím bodem pro milovníky hor, zimní a letní přírody a sportů.
Janské Lázně, Královéhradecký kraj

Pension Hoffmanova bouda v Jánských Lázních

Pension Hoffmanova bouda z konce 19. století se nachází v klidném prostředí Jánských Lázní.
Janské Lázně, Královéhradecký kraj

Hotel Luční dům v Janských Lázních

Hotel Luční dům se nachází v klidné části Janských Lázní, které je známým střediskem zimních i letních sportů a zároveň lázeňské městečko.V blízkosti hotelu (cca 200m) se nachází nástupní stanice kabinové lanovky na Černou horu, která nabízí svým návštěvníkům mnohé turistické a cyklistické trasy.
Janské Lázně, Královéhradecký kraj

Restaurace V korunách

Stezkou vše nekončí. Na konci vaší báječné vycházky se nechte pohostit ve stylové restauraci V korunách!
Janské Lázně, Královéhradecký kraj

Srub Kašparáci v Janských Lázních

Schází vám pravá horská atmosféra u hotelů a penzionů? Srub Kašparáci v Janských lázní vás zaujme nejen svým vzhledem, ale i kvalitním ubytováním. Poloha dřevěného srubu je ideálním místem jak pro letní výlety, tak i pro milovníky lyžování.
Janské Lázně, Královéhradecký kraj

Chata Vendlovka na Zrcadlovkách v Krkonoších

Horsku chatu Vendlovka njdete v nadmořeské výšce 995 m n. m v překrásné a klidné chráněné krajinné oblasti Krkonošského národního parku, přímo na svahu Černé hory.
Černý Důl, Královéhradecký kraj

Modrokamenná bouda Janské Lázně

Modrokamenná bouda se nachází v krásném prostředí Krkonoš na okraji paseky uprostřed lesního porostu necelé 2 km od centra Janských Lázní přímo pod skalním útvarem Modré kameny ve výšce 787 m.n.m.
Janské Lázně, Královéhradecký kraj