Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > Zbrašovské aragonitové jeskyně – podzemí, kde čaruje kyselka
Příroda

Zbrašovské aragonitové jeskyně – podzemí, kde čaruje kyselka

Zbrašovské aragonitové jeskyně leží v malebném údolí řeky v lázních Teplicích nad Bečvou. Jde o jedinečný jeskynní systém evropského významu vzniklý současným působením atmosférických vod a teplých minerálních vod vystupujících z velkých hloubek ve vápencích.

Unikátní výzdobu tvoří minerál aragonit, dále tzv. raftové stalagmity a kulovité sintrové povlaky připomínající koblihy. Nejnižší úrovně jeskyní jsou trvale zaplněny plynem oxidem uhličitým. Jsou nejteplejšími jeskyněmi v celé České republice s celoroční stálou teplotou 14°C. Byly objeveny v roce 1912 a pro veřejnost zpřístupněny od roku 1926.

Nedaleko jeskyní se nachází nejhlubší propast České republiky "Hranická propast". Její suchá část, do níž lze volně nahlédnout, má hloubku 69,5 m a loňským měřením bylo dosaženo od vodní hladiny – 404 m (je tedy nejhlubší zatopenou propastí na světě).

Celková hloubka k dnešnímu dni je 473,5 m.

Aktuality

Lázeňský běh v Teplicích nad Bečvou

Každá tradice má svůj začátek a my doufáme, že začneme psát tu naši Lázeňských běhů. Název by mohl svádět k představě korzování po lázeňské promenádě a konzumaci místní uhličité kyselky. Což samozřejmě v rámci naši běhů nevylučujeme, ale díky „léčivým“ účinkům této minerální vody nedoporučujeme.
Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj

471. Otevírání lázeňské sezóny v lázních Teplice nad Bečvou

V sobotu 18. 5. 2024 pro vás opět chystáme 471. Otevírání lázeňské sezóny. Tento ročník bude speciální tím, že se akce rozšíří o sérii lázeňských běhů.
Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj

Otevření lázeňské sezony v Teplicích nad Bečvou

V sobotu pro vás chystáme 471. otevírání lázeňské sezóny. Tento ročník bude speciální tím, že se akce rozšíří o sérii lázeňských běhů.
Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj

Hranice poznání – výstava v Hranicích

Výstava vycházející z výzkumu Hranického krasu.
Hranice, Olomoucký kraj

Absolventi 2024 v Hranicích

Výstava absolventů výtvarného oboru Základní umělecké školy Hranice.
Hranice, Olomoucký kraj

Sto let uměleckého vzdělávání

Výstava k výročí vzniku Základní umělecké školy Hranice.
Hranice, Olomoucký kraj

Kraslicovník v Hranicích

Strom tradičně nazdobený velikonočními kraslicemi.
Hranice, Olomoucký kraj

Hefaiston na hradě Helfštýn 2024

42. mezinárodní kovářské setkání Hefaiston hostí již tradičně na konci srpna hrad Helfštýn. Kováři budou pracovat pod širým nebem na deseti pracovištích. Mnohé z jejich děl pak zůstávají na hradě nebo ozdobí samotné město Lipník nad Bečvou, u kterého se hrad nachází.
Lipník nad Bečvou, Olomoucký kraj

Lázně Teplice nad Bečvou

Chcete udělat něco pro své zdraví? Nemusíte čekat na lékaře, až vám předepíše lázně. Přijeďte do špičkových lázní Teplice nad Bečvou a vyberte si ze široké nabídky léčebných a relaxačních pobytů.
Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj

Moravská brána – spojnice Moravy a Slezska

Oblast Moravské brány nabízí na poměrně malém území mezi městy Přerov, Lipník nad Bečvou a Hranice širokou nabídku turistických zajímavostí a lákadel, jejichž návštěvu si můžete naplánovat jak v létě, tak i v zimě.
Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj

Lázeňský dům Praha – funkcionalistický skvost v Teplicích nad Bečvou

Lázeňský dům Praha prošel v roce 2016 kompletní rekonstrukcí a nabízí luxusní ubytování v prvorepublikovém stylu. Budova se nachází v atraktivní části areálu hned vedle kolonády a dominuje malebnému lázeňskému parku, který láká k procházkám.
Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj

Lázeňský dům Janáček v Lázních Teplice nad Bečvou

Ať už jen projíždíte kolem, či jedete upevnit své zdraví do Lázní Teplice nad Bečvou, vždy vás již z dálky upoutá dominantní stavba lázní Lázeňský dům Janáček.
Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj

Wellness Moravan

Udělejte si čas pro své tělo a svou mysl a nechte se unášet na vlnách příjemných pocitů v útulném prostředí wellness Moravan v lázních Teplice nad Bečvou. Wellness je odpočinková zóna, kde si užijete především sanování doprovázené dalšími druhy relaxačních a ozdravných metod.
Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj

Hranická propast – nejhlubší zatopená propast světa

Nejhlubší propast v České republice a nejhlubší zatopená propast světa. Zdá se, jako by snad ani neměla dno. Všechny pokusy o jeho naměření zatím selhaly. Posledním ověřeným údajem je 519,5 metrů, odborníci ale odhadují, že se může vyhoupnout až na úctyhodných 1000 metrů.
Hranice, Olomoucký kraj

Cyklostezka Bečva – vyzkoušejte cyklodálnici na Moravě

Doslova od horských pramenů do údolí se můžete vydat na kole díky ojedinělému projektu Cyklostezky Bečva, která je součástí tzv. první „cyklodálnice” C1. Od pramene Rožnovské nebo Vsetínské Bečvy až po její soutok s Moravou projedete více než 160 km po značené cyklotrase vinoucí se podél řeky Bečvy.
Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj

Zřícenina hradu Svrčov

Nad skalnatým srázem, pod nímž vedla důležitá komunikace, stával ve 14. století hrad, tvořený palácem, pozorovatelnou nad srázem a hradbou. Od okolní krajiny byl hrad oddělen příkopem a valem, na němž v případě nebezpečí bylo dostatek místa pro obránce konající aktivní obranu hradu.
Hranice, Olomoucký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Penzion Ostravanka

Malý rodinný penzion v lázních Teplice nad Bečvou nabízí příjemné ubytování v klidném prostředí s možností vlastního vaření. Vhodné pro lázeňské i rekreační pobyty, služební cesty i cykloturistiku.
Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj

Areál Stará střelnice – pension, restaurace i zábava v Hranicích na Moravě

Společenský areál Stará střelnice se nachází mezi lázněmi Teplice nad Bečvou a městem Hranice, v těsné blízkosti městského parku. Stará střelnice má bohatou historii i současnost.
Hranice, Olomoucký kraj

Apartmán Zahrada Hranice na Moravě

Příjemné a pěkné ubytování v soukromí v klidném prostředí zahrady, cca 300 m od centra města Hranice.
Hranice, Olomoucký kraj

Kavárna Sokolovna v Hranicích na Moravě

Hledáte prostory pro oslavu narozenin, svatby či jiné speciální příležitosti? Potřebujete ubytování v Hranicích na Moravě? Využijte služeb TJ Sokol Hranice.
Hranice, Olomoucký kraj

Penzion Růžek Hranice na Moravě

V historickém centru města Hranice na Moravě najdete rodinný Penzion Růžek. Kromě ubytování a restaurace můžete využít celoročního posezení ve vinném sklípku.
Hranice, Olomoucký kraj

Hotel Cementář Hranice na Moravě

V těsné blízkosti centra města Hranice na Moravě se nachází Hotel Cementář, který nabízí celoroční ubytování v Olomouckém kraji. Využít můžete i možnosti pronájmu salonků k různým kulturně-společenským akcím.
Hranice, Olomoucký kraj

Epicentrum zdraví Eden Lipník

Důraz je kladen na zdravou výživu, pravidelný pohyb, duševní hygienu, duchovní obnovu, vzájemně se motivující společenství a další faktory životního stylu s možnými pozitivními důsledky na snížení rizikových faktorů.
Lipník nad Bečvou, Olomoucký kraj

Penzion a restaurace Fantasy

Penzion se nachází blízko centra města, s historickou tradicí, Lipníka nad Bečvou. V útulném interiéru restaurace vás čeká příjemné a klidné posezení, kde si můžete vybrat z široké nabídky jídel tuzemské i mezinárodní kuchyně.
Lipník nad Bečvou, Olomoucký kraj