Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > Jeskyně Na Špičáku – jedny z nejstarších jeskyní ve střední Evropě
Jeskyně Na Špičáku, Kudy z nudy
Příroda

Jeskyně Na Špičáku – jedny z nejstarších jeskyní ve střední Evropě

Jeskyně Na Špičáku patří k nejstarším písemně doloženým jeskyním ve střední Evropě. Přes 400 metrů dlouhý podzemní labyrint chodeb a puklin je vytvořen v devonských mramorech (mořské usazeniny, stáří 350–380 milionů let).
Jeden z nejvýznamnějších jeskynních útvarů v Jeseníkáchjeskyně Na Špičáku, se nachází mezi obcemi Písečná a Supíkovice. Jedná se o více než čtyři sta metrů dlouhý labyrint chodeb a puklin, který již v dávných dobách sloužil často jako úkryt.

Jeskyně patří k nejstarším písemně doloženým jeskyním ve střední Evropě, první zmínka o ní pochází z poloviny 15. století. Jeskyně sloužila často jako úkryt, o čemž svědčí četné epigrafické nápisy a malby na stěnách (nejstarší z roku 1519). Roku 2014 byla odborně zrestaurována renesanční malba „Adorace kříže“ v centrální části jeskyně.

V letech 1884 – 1885 byla poprvé zpřístupněna pro veřejnost Sudetským horským spolkem. V roce 1955 byla jeskyně rozšířena a elektricky osvětlena. Znatelnými změnami v podobě nově zrekonstruovaných chodníků a mostků si podzemí prošlo v zimě 2007/2008 .

Neobvyklý pocit zažijete, uvědomíte-li si, že právě procházíte prostorami vytvořenými v devonských mramorech, jejichž stáří je neuvěřitelných 350 – 380 milionů let. Chodby mají charakteristický srdcový profil, který jim vdechly tavné vody ledovce. Současná prohlídková trasa, dlouhá 220 metrů, je upravena bezbariérově. Bezbariérový přístup nabízí Jeskyně Na Špičáku už takřka 30 let – od roku 1994.
 

Pohádková prohlídka pro mateřské a základní školy

Pohádková prohlídka je vhodná nejen pro mateřské školy, ale i žáky 1.- 3. tříd základních škol. Děti se během výpravy dozvědí, v čem je tato jeskyně jedinečná, kdo v ní zanechal historické malby nebo detaily o krápníkové výzdobě či zajímavosti o netopýrech. Celou dobu je přitom na trase budou provázet skřítci, kteří labyrint střeží. Program trvá 30 až 40 minut. Je třeba předem rezervovat. Od roku 2024 lze absolvovat i mimo den dětí, což bylo v minulosti. 

Netopýři v Jeskyni Na Špičáku

Aktuality

Zimní prohlídky jeskyně Na Špičáku

Jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku se poprvé otevírají i mimo sezónu, a to v podobě série garantovaných zimních prohlídek. Prohlídky se konají vždy v 10, 12 a 14 hodin.
Písečná, Olomoucký kraj

Ahoj léto

Loučení se školním rokem je určeno pro veřejnost, ale také pro děti z taneční školy, které zde dostanou vysvědčení za uplynulý školní rok. Děti, které u nás nejsou zapsané do zájmového kroužku si můžou vyzkoušet náčiní a prvky z oborů, které nabízíme.
Česká Ves, Olomoucký kraj

177. zahájení lázeňské sezóny v Jeseníku

Tradiční zahájení lázeňské sezóny v Jeseníku a Priessnitzových léčebných lázních. Slavnostní zahájení sezóny s programem.
Jeseník, Olomoucký kraj

Lucie Králíková – Efemér – Týden v domě

S Lucií Králíkovou prožijeme společně Svatý týden v galerii a krajině přilehlého okolí. Zahradní architektka, umělkyně a autorka projektu Efemér se věnuje komunitně a participativně laděným akcím, pěším poutím, rituálům a slavnostem.
Jeseník, Olomoucký kraj

Trofeo Niké Jeseníky 2024

Druhý zářijový víkend se můžete těšit na setkání historických veteránů a jejich milovníků, koná se již 24. ročník Podhorské jízdy veteránů. Motem akce je Zpomal a rozhlédni se.
Jeseník, Olomoucký kraj

Odemykání Mechových jezírek na Rejvízu 2024

Tradiční akce, letos již 20. ročník, zahajující turistickou sezónu na Rejvízu. Společenská, kulturně zábavná akce pro děti i dospělé doplněná o speciální gastro nabídku jednotlivých místních restaurací.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Dvě míle Josefa Odložila

2 mile Josefa Odložila je tradiční závod v přespolním běhu, který se koná v okolí chaty Férovka na Rejvíze.
Jeseník, Olomoucký kraj

Křížová stezka 2024

Křížová stezka je závod horských kol v okolí Zlatých Hor s nejvyšším bodem Příčný vrch.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Netopýři v jeskyni Na Špičáku

Jeskynní systém v severním podhůří Hrubého Jeseníku býval odedávna příležitostným útočištěm poutníků a již v 19. století byl jako jeden z prvních v České republice zpřístupněn veřejnosti. Dnes je toto podzemí vyhledávaným cílem návštěvníků nejen dvounohých Jedná se o významné zimoviště netopýrů.
Supíkovice, Olomoucký kraj

Válečné muzeum obce Česká Ves

Muzeum v obci Česká Ves s několika expozicemi od I. sv. války až po současné válečné veterány AČR.
Česká Ves, Olomoucký kraj

Muzeum motocyklových veteránů Česká Ves

Milovníci historických motocyklů si jistě nenechají ujít návštěvu muzea veteránů v České Vsi, kde lze zhlédnout velkou část naší motocyklové historie.
Česká Ves, Olomoucký kraj

Muzeum historie obce a řetězárny Česká Ves na Jesenicku

V muzeu v obci Česká Ves je k vidění několik expozic: historie obce, expozice řetězárny, expozice staré školy, atd.
Česká Ves, Olomoucký kraj

Naučná stezka kolem České Vsi poblíž Jeseníku

Naučná stezka okolím České Vsi má 25 zastavení. Osmikilometrová stezka vede z lokality Krajník přes centrum České Vsi do okolí Čertových kamenů. V téměř celé své délce vede po turistické cestě značené modrou barvou, územím CHKO Jeseníky.
Jeseník, Olomoucký kraj

Vyhlídka Čertovy kameny u Jeseníku

Čertovy kameny jsou skalní útvar nacházející se na severním úbočí Zlatého chlumu asi 3 km od Jeseníku. 40 m vysoký a 100 m dlouhý skalní útvar dal i jméno turistické chatě, která byla vybudována v jeho těsné blízkosti na počátku 20. století.
Česká Ves, Olomoucký kraj

Rozhledna Zlatý chlum

Rozhledna Zlatý chlum dominuje malému lázeňskému městečku Jeseník v Olomouckém kraji. Najdete ji na vrcholu stejnojmenného kopce v nadmořské výšce 875 metrů. Kamenná rozhledna má již za sebou dlouholetou historii, protože k jejímu prvnímu otevření došlo 3. září 1899.
Jeseník, Olomoucký kraj

Moravská cyklostezka – na kole z Jeseníků do Mikulova

Cyklotrasa Moravská stezka má více než tři sta kilometrů a vede napříč Moravou od polských hranic po Lednicko-valtický areál na jižní Moravě. Začíná na česko-polských státních hranicích a je vedena nádhernými partiemi Jeseníků.
Mikulovice, Olomoucký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Ranč Orel

Zažijte dovolenou na místě, kde se zastavil čas. Každé ráno pozorujte východ slunce nad malebnými jesenickými kopci. Jízdu autem vyměňte za projížďku na některém z krásných koní.
Česká Ves, Olomoucký kraj

Chata Čertovy kameny

Turistická chata Čertovy kameny nabízí ubytování s kapacitou 38 lůžek ve dvoulůžkových, třílůžkových a čtyřlůžkových pokojích se sociálním zařízením, televizí a satelitem. Součástí chaty je i restaurace s možností venkovního sezení na dvou terasách.
Česká Ves, Olomoucký kraj

Penzion Pišlikdum

Penzion v Rychlebech. plný pišlických hraček, příběhů a klidu. Vyrábíme české dřevěné hračky Pišliky.
Stará Červená Voda, Olomoucký kraj

Zámecká Villa Regenhart v Jeseníku

Jedna z nejkrásnějších vil stojí nedaleko lázeňského města Jeseník a spojuje historickou atmosféru s moderním relaxačním prostorem. Původně textilní továrna, kde se nacházely salony a provozní místnosti, prošla generální rekonstrukcí a nyní nabízí luxusní ubytování s wellness centrem.
Jeseník, Olomoucký kraj

Lázeňský dům Jan Ripper

Lázeňský dům Jan Ripper najdete v Jeseníku. Svěřte se do péče odborníků na relaxaci a nechte se královsky hýčkat.
Jeseník, Olomoucký kraj

Hotel Křížový Vrch

Rodinný Hotel Křížový vrch si zamilujete díky silnému spojení s přírodou jesenických hor. Užijte si magické místo plné romantiky, restauraci i wellness.
Jeseník, Olomoucký kraj

Restaurace 1837 v sanatoriu Priessnitz

Nejen pro klienty lázní je připravena možnost minutkové stravy ve stylové secesní Restauraci 1837, v lázeňském domě Priessnitz v Lázních-Jeseník. V Denním baru si pak můžete odpočinout u sklenice vína či ovocného moštu.
Jeseník, Olomoucký kraj

Ubytování Napoli

Ubytování v soukromí na statku v Rychlebských horách.
Stará Červená Voda, Olomoucký kraj