Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Rodný dům Sigmunda Freuda v Příboře
Kultura

Rodný dům Sigmunda Freuda v Příboře

V rodném domě Sigmunda Freuda se nachází expozice pravnučky zakladatele psychoanalýzy, paní Jane McAdam Freud. Výstava není zaměřená na život a dílo Sigmunda Freuda, ale je moderním uměleckým znázorněním psychoanalytických symbolů.
Rekonstrukce rodného domu Sigmunda Freuda v Příboře byla zdárně ukončena pod dohledem Krajského ústavu památkové péče a celou svou vnitřní i vnější architekturou se vrací do počátku 2. poloviny 19. století.

Rekonstrukce vycházela ze studií, které předpokládají vzhled domu podle dobových zobrazení a také historicko stavebního průzkumu. Z dokumentačního materiálu, který se zachoval je možné jen částečně doložit skutečný původní vzhled domu v době, kdy se Sigmund Freud narodil ( 6. 5. 1856). Doloženo je, že rodina Freudových obývala pokoj v horním podlaží, který si pronajala od vlastníka domu J. Zajíce. Dnes nelze s jistotou říci, ve které místnosti se Sigmund Freud narodil a také bohužel nelze doložit žádné originální předměty z doby jeho pobytu v příborském domě. Rodina se odstěhovala koncem roku 1859 do Lipska a chvíli poté se natrvalo usadila ve Vídni.

Rodný dům S. Freuda byl slavnostně pro širokou veřejnost otevřen v sobotu 27. května 2006 v 15.00 hodin. Před domem se nachází měděná replika pohovky, na které S. Freud léčil své pacienty.

Současná expozice je galerijního typu a návštěvník je zde konfrontován s výtvarně pojatou psychoanalýzou.  Autorkou je sama pravnučka Sigmunda Freuda Jane McAdam Freud. Návštěvník se při procházení jednotlivými místnostmi ponořuje do různých vrstev lidské osobnosti. Ego, Superego a Id hraje v Janine pojetí hlavní roli.

V přízemí jsou k vidění kresby inspirované antickým uměním, jehož byl Freud vášnivým sběratelem. V patře pak jednotlivé pokoje rozdělené dle jednotlivých fází našeho života. 


 

Aktuality

Farmářské trhy Příbor

Zveme vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Příbora.
Příbor, Moravskoslezský kraj

Farmářské trhy Příbor

Zveme na farmářské a řemeslné trhy v Příboře.
Příbor, Moravskoslezský kraj

Tradiční lidový oděv

Určeno pro zájemce z řad široké veřejnosti i folklórních souborů.
Příbor, Moravskoslezský kraj

Vajco – výstava historických malovaných vajíček

Výstava historických malovaných vajíček z lašsko-valašského pomezí zaměřená na jejich archaickou výzdobu, magický význam a rituální podtext
Příbor, Moravskoslezský kraj

Příborská noc v muzeu s archaickými technologiemi

Muzejní noc v Centru tradičních technologií Příbor.
Příbor, Moravskoslezský kraj

Závišický Pedál

Závišický Pedál je cyklovýlet pro náročné bikery i rodiče s dětmi. Pro účastníky jsou připraveny cyklotrasy různých délek a obtížnosti od 15 do 90 km v okolí obce.
Závišice, Moravskoslezský kraj

Marie Rottrová

První dáma českého soulu, ostravská rodačka, skvělá zpěvačka, pianistka, skladatelka vystoupí 7.4.2024 v Kopřivnici.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

ČEZ RunTour Kopřivnice 2024

Proběhněte se s námi na trasách dlouhých 3, 5 a 10 kilometrů v jedinečném areálu Tatra Trucks Kopřivnice!
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Měděná pohovka Sigmunda Freuda v Příboře

Před rodným domem Sigmunda Freuda v Příboře objevíte jednu z nejoriginálnějších soch u nás – měděnou vyšetřovací pohovku, která je symbolem a „pracovním nástrojem“ mnoha analyticky orientovaných psychiatrů a psychologů.
Příbor, Moravskoslezský kraj

Farní kostel Narození Panny Marie v Příboře

Dominantou města Příbor je románsko – gotický farní kostel Narození Pany Marie, ležící na hraně svahu nad řekou Lubinou ve východní části historického jádra města. Kostelu dominuje vysoká štíhlá věž. Prodělal stavební úpravy od dob románských, přes gotické a renesanční, až po barokní úpravy.
Příbor, Moravskoslezský kraj

Naučná trasa městské památkové rezervace Příbor

Ve městě Příbor jsou umístěny nové originální informační tabule a směrníky, které vyrobili kováři z umělecké školy v Ostravě. Turisty provedou po nejdůležitějších památkách města.
Příbor, Moravskoslezský kraj

Městská památková rezervace Příbor

Historické jádro města bylo vyhlášeno městskou památkovou rezervací v roce 1989. Mezi nejvýznamnější dochované památky patří piaristický klášter, rodný dům Sigmunda Freuda, kostel narození Panny Marie, kostel sv. Valentina či několik měšťanských domů.
Příbor, Moravskoslezský kraj

Zahrady piaristického kláštera v Příboře

V říjnu 2015 byly po několikaleté rekonstrukci slavnostně otevřeny zahrady piaristického kláštera v Příboře. Zahrady budou sloužit k relaxaci a klidnému trávení volného času lidí všech generací.
Příbor, Moravskoslezský kraj

Centrum tradičních technologií Příbor

V roce 2020 se pobočka Muzea Novojičínska v Příboře přeměnila na Centrum tradičních technologií. Ojedinělé pojetí muzea kombinující vystavení autentických předmětů s experimenty zaměřenými na rekonstrukci zaniklých rukodělných technik.
Příbor, Moravskoslezský kraj

Lávka přes Lubinu v Příboře

Lávka přes řeku Lubinu v Příboře je jedinečná segmentová konstrukce první svého druhu na území ČR. Lávka slouží výhradně pro pěší a cyklistickou dopravu.
Příbor, Moravskoslezský kraj

Piaristický klášter v Příboře

Klášter byl založen roku 1694 olomouckým biskupem Karlem II. z Lichtenštejna – Kastelkornu pro účely rozšíření práce církevního řádu piaristů. V budově dnes sídlí Městské muzeum a knihovna. Místnosti v přízemí západního křídla slouží ke společenským a kulturním akcím i ke svatebním obřadům.
Příbor, Moravskoslezský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Penzion Freudův sen Příbor

Útulné ubytování v historickém centru malebného městečka Příbor, rodném místě Sigmunda Freuda. Penzion Freudův sen je umístěn v citlivě zrekonstruované budově.
Příbor, Moravskoslezský kraj

Minipivovar Polivar Kopřivnice

Minipivovar Polivar v Kopřivnici nabízí nefiltrovaná a nepasterizovaná piva vyrobena spodním kvašením. K výrobě piva je používán humnový slad ze Záhlinic a Žatecký chmel.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Interhotel Tatra Kopřivnice

Hotel se nachází v centrum města Kopřivnice, nabízí ubytovaní v turistické a business třídě. Ze svých služeb hotel nabízí množství restaurací, originální irish pub, vlastní sportovní centrum a wellness zařízení.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Hotel Olympia v Kopřivnici

Hotel Olympia nabízí kromě nadstandardního ubytování také krásné a příjemné posezení v kavárně či restauraci poskytující kvalitní gastronomické služby, dále pak wellness centrum se saunou, parní bylinnou lázní, whirlpoolem, masážemi a kosmetickými službami.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Městský pivovar Štramberk – restaurace, Kamenný šenk, Gotický sklep

Tradici vaření piva ve Štramberku obnovil Městský pivovar po 150 letech, a to na místě, kde se pivo vařívalo a šenkovalo už před staletími. Dnes se zde vaří světlý nefiltrovaný ležák plzeňského typu – Trubač a tmavý nefiltrovaný ležák flekovského typu – The Troobacz.
Štramberk, Moravskoslezský kraj

Resort Hukvaldy – relax uprostřed beskydské přírody

V náručí beskydského podhůří přesně v místech, kde liška Bystrouška dává dobrou noc a obora plná zvěře láká k zasněným procházkám, najdete Resort Hukvaldy.
Hukvaldy, Moravskoslezský kraj

Hotel Gong Štramber

Ubytování v prostředí historického městečka v podhůří Beskyd.
Štramberk, Moravskoslezský kraj

Restaurace U námořníka

Restaurace U námořníka je otevřena již od roku 1997 a své hosty od začátku láká na výborné jídlo, zejména pak na masové speciality připravované kuchaři před očima hostů na otevřeném ohništi, které je nedílnou součástí jejího interiéru.
Hukvaldy, Moravskoslezský kraj