Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Historický důl Kovárna v Obřím dole
Památky

Historický důl Kovárna v Obřím dole

V nitru Sněžky, nejvyšší hory České republiky, se po staletí těžily měděné a arzénové rudy. Vstup do historického dolu se nachází poblíž bývalé boudy Kovárna v Obřím dole v nadmořské výšce více než 1 000 m. Až do roku 2024 se do podzemí Sněžky nepodíváte, důl prochází rekonstrukcí.

Štoly v podzemí Sněžky vznikaly od středověku, těžily se zde měděné a arzénové rudy, které se užívaly ve sklářství. Důl Kovárna je zhruba z 1. poloviny 19. století. Celková délka důlních chodeb po těžbě rud z 19. století a průzkumných důlních prací z let 1952-1959 v podzemí Sněžky je 7 km v pěti patrech.
 

Rekonstrukce dolu Kovárna 2018 – 2024

Speleologové Důl Kovárna neotevřou do sezóny 2024. Důvodem jsou práce na zpřístupnění dalších chodeb a zavalené štoly Prokop z 50. let na dně Obřího dolu. Letos nebude vstup možný vůbec, pokud to půjde dobře, tak by běžný provoz by měl nastat v roce 2024, kdy budou zpřístupněny další úseky podzemí.

Výsledkem rekonstrukčních prací má být propojení Mezipatra, kde byl před zahájením prací vstup, se štolou Prokop. Pro turisty bude podzemí průchodné odshora až na dno Obřího dolu, kam ústí v minulosti zavalená štola Prokop s pozůstatky důlní železnice. Návštěvníci po zpřístupnění podzemí vejdou současným vchodem, dole vyjdou a lesem po pěšině se dostanou zpět nahoru. V nově zpřístupněných prostorech turisté uvidí důlní techniku z 50. let minulého století, kterou tam horníci nechali.

 

Projít podzemím můžete ve 2 trasách

Trasa A měří zhruba 250 m a zvládne ji každý dospělý návštěvník a děti nad 10 let. Místy je nutné počítat s úzkým profilem štoly a příkrými schodišti. Průvodci vám zapůjčí ochranný plášť a přilbu s čelovkou. Na trase je také možné si vyzkoušet práci středověkých horníků. Trasa, kterou projdete asi za hodinu, je přístupná dětem od 10 let.

Trasa B je určena pro odvážné, fyzicky zdatné návštěvníky a děti nad 10 let v doprovodu dospělé osoby, které čeká zdolání několika žebříků a schodišť. Vychutnáte si zde kouzlo starého dolu, uvidíte vytesané nádrže na vodu, skalní pilíře, zbytky rudy či úsek novodobé chodby s důlní technikou, která zůstala na svém místě od roku 1959. Teprve tady pochopíte dřinu horníků, vynášejících rudu z hlouby hory na povrch. Prohlídka tohoto okruhu zabere zhruba dvě hodiny. Pro sestup do podzemních hlubin obdržíte ochrannou kombinézu, rukavice a přilbu s čelovkou.

Na trase B uvidítetaké další chodbu, jedná se o asi třicet metrů dlouhou chodbu v takzvaném mezipatře, kde se střetávají historické dobývky z 19. století a geologické průzkumy na cínové, měděné a wolframové rudy z 50. let minulého století.

Pro vstup do dolu doporučujeme pevnou obuv a teplejší oblečení, protože v chodbách je sedm stupňů Celsia. Počet návštěvníků v jedné prohlídce je omezený na deset lidí, proto prosíme zájemce o prohlídku, aby si zamluvili vstupenky v informačním centru Veselý výlet v Peci pod Sněžkou. Albeřičtí jeskyňáři, kteří štoly v podzemí Sněžky zkoumají od roku 1988, provádějí podzemím turisty od roku 2004. Chodby vznikaly od středověku, těžily se v nich například arzenové rudy, které se užívaly ve sklářství. Speleologové zatím v podzemí Sněžky objevili více než čtyři kilometry chodeb umístěných v několika patrech.

Aktuality

SkialpujFest a Noc tuleních pásů v Peci pod Sněžkou

Každý třetí lednový týden se horské středisko Pec pod Sněžkou promění v centrum skialpinismu. Festival Skialpujfest je určen úplně pro každého, a tak nezáleží na tom, jestli s tímto sportem teprve začínáte, nebo už jste zkušení skialpinisté.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Svatovavřinecká pouť na Sněžku 2024

Tradiční pochod na Sněžku na svátek Svatého Vavřince, spojený se mší svatou na vrcholu naší nejvyšší hory.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Krakonošův guláš 2024

Zvítězit může jen jeden! Zveme vás na již kultovní 18. ročník akce Krakonošův guláš do Pece pod Sněžkou.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Krkonošský festival minipivovarů 2024

Pivní poklady Krkonoš a podkrkonoší na na náměstí ve Velké Úpě, tam musí být každý milovník piva a dobrého jídla. Neváhejte a přijďte s rodinou a přáteli strávit příjemný den plný piva, dobrého jídla a skvělé zábavy.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

17. Maloúpský jarmark 2024

Malá Úpa je jednou z posledních klasických krkonošských vesniček. Právě v duchu historie, tradic a starých Krkonoš se odehrává tradiční Maloúpský Jarmark, konaný v historickém centru Malé Úpy – u kostela sv. Petra a Pavla.
Malá Úpa, Královéhradecký kraj

Trautenberkova 13

Trautenberkova 13! Proč zrovna 13ka? Na závodníky čeká 13 kilometrů běhu v terénu a za odměnu ten nejkvalitnější iontový nápoj v cíli! Zkrátka důvodem je jak místní tradiční 13° a tak krásná příroda, že běžet kratší trať by byl prostě hřích!
Malá Úpa, Královéhradecký kraj

Trail Running Cup – běžecký seriál

Tradiční trailový běžecký pohár s historií již od roku 2011. V seriálu trailových běžeckých závodů Trail Running Cup si každý najde svoji trať. Vzdálenosti 7 až 50 kilometrů a nezapomínáme ani na tratě pro nejmenší.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Run Labe Run 2024

Trasa závodu zavede běžce do okolí Labe na trase vedoucí ze Špindlerova Mlýna k Děčínskému zámku.
Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj

Růžová hora u Pece pod Sněžkou

Výrazný plochý vrchol se nachází asi 2,5 km severně od Pece pod Sněžkou. Jedná se o svorový suk ve tvaru krátkého hřbetu s plochým temenem. Západní svah se skalními útvary prudce spadá do Obřího dolu (převýšení 400 m).
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Nejvýše rostoucí strom v Česku – smrková rodina na úpatí Sněžky

Vůbec nejvýše rostoucím stromem České republiky je smrk ztepilý na jihovýchodním úbočí Sněžky v nadmořské výšce 1563,23 metru. Jedná se o tzv. smrkovou rodinu – shluk kmínků, což je v podstatě více stromů rostoucích z jednoho základu.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Sněžka – nejvyšší hora Česka i Slezska

Sněžka (1603 m n. m.) je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Vyhledávaný výletní cíl a rozhledový bod ve východní části Krkonoš na česko-polské hranici. Díky své výšce poskytuje neomezený panoramatický výhled do daleké krajiny.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Kaple sv. Vavřince na vrcholku hory Sněžky

Nejstarším objektem na vrcholu Sněžky v Krkonoších je 14 m vysoká rotundová kaple sv. Vavřince. Nová kaple byla vysvěcena 10. srpna 1681. Od té doby se na vrcholu Sněžky pětkrát do roka konaly bohoslužby. Účastnily se jich stovky poutníků.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Česká poštovna na vrcholu Sněžky

Na nejvyšší české hoře, Sněžce, leží Česká poštovna Anežka, navržená architekty Martinem Rajnišem a Patrikem Hoffmanem. Poštovna má přiděleno i svoje PSČ 542 91. Konstrukce České poštovny je v podstatě dřevěná skládačka z 20 tisíc dílů.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Krakonošova zahrádka

Krakonošova zahrádka se rozprostírá v horní části Úpské jámy a tvoří ji volně vymezený prostor travnatého terasovitého svahu pod skalnatými srázy Studniční stěny a mírnější Úpské hrany. Místo je domovem vzácné flóry a fauny.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Obří židle v Obřím dole

V Obřím dole stojí Obří bouda a u boudy obří židle... ne, není to začátek pohádky o obrech v Krkonoších, ale popis originální atrakce, která slouží jako přírodní lezecká stěna.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Krkonoše na běžkách – z Pece na Janovy boudy aneb dlouhý sjezd z hřebenů hor

Pohodlná trasa s nezapomenutelnými sjezdy a výhledy měří 10 km. Vede od stanice lanové dráhy Růžohorky na Portášky, Velké Úpy a po modré zpět do Pece pod Sněžkou.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Slamák pod miliony hvězd – stylové ubytování v Krkonoších

Stylový domeček ze slámy je pro připravený na kouzelném místě v samém srdci Krkonoš. Stojí přímo pod Sněžkou v blízkosti Boudy v Obřím dole, která pro něj také zajišťuje kvalitní servis – jídlo, pití, hygienu, zázemí a transport. V provozu je pouze v letních měsících od května do září.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Krkonošská pivní stezka – poznejte chuť krkonošských piv

Chcete vyzkoušet chuť krkonošských piv a zároveň objevit krásy zdejších lesů a kopců? Potom se projděte po Krkonošské pivní stezce, která spojuje pět minipivovarů umístěných na samých vrcholcích České republiky.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Pecký pivovar v Peci pod Sněžkou

Deset minut od dolní stanice lanovky na Sněžku, v údolí horského města Pec pod Sněžkou, se od roku 2017 vaří pivo s přiléhajícím názvem Sněžka.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Horská bouda Růžohorky v Krkonoších

Horská bouda Růžohorky byla postavena v roce 1903 jako hostinský podnik s původním názvem Leischnerovy boudy. Sloužila stejně jako dnes k občerstvení turistů při cestě na Sněžku z Pece pod Sněžkou nebo Velké Úpy.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Luční bouda – nejvýše položená horská chata v Česku

Luční bouda leží v první zóně Krkonošského národního parku pouhé 4 km od vrcholu Sněžky. Chata je jednou z nejvýše položených v Česku. Už 300 let poskytuje přístřeší, bezpečí a pohodu v Krkonoších. Od srpna 2012 se zde vaří pivo se jménem Paroháč.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Chata Lesovna

Jedinečné skloubení horské přírody a moderní architektury, bylo na počátku zrodu projektu Chaty Lesovna. Naším hlavním cílem bylo přinést do horské chaty styl a nový život.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Hotel Zelený potok

Zastavte tok myšlenek a odpočiňte si v klidném hotelu na kraji lesa v Peci pod Sněžkou. Odpočiňte si mezi svahy. Součástí hotelu je i restaurace.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj

Grand Hotel Hradec

Architektonický koncept hotelu souzní s myšlenkou dopřát hostům dokonalý odpočinek v niterném sepětí s přírodou, avšak v podmínkách maximálního luxusu 21. století.
Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj