Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Hrad Malenovice – přepychové sídlo rodu Šternberků
Památky

Hrad Malenovice – přepychové sídlo rodu Šternberků

Jedna z nejvýznamnějších historických památek zlínského regionu, hrad Malenovice, leží jen 6 km od centra moderního Zlína. Hrad má krásně upravené okolí a doslova vybízí k návštěvě.
Hrad byl založen v 2. polovině 14. století moravským markrabětem Janem Jindřichem. V následujících stoletích prošel několika přestavbami, které z původního gotického středověkého hradu vytvořily renesanční sídlo zámeckého typu. Hrad byl velkolepě zařízen, v komnatách nechyběly přepychové kusy inventáře, jako např. malby ve zlatých rámech, benátské zrcadlo, křiálový lustr apod. Hradní zbrojnice byla hojně zásobena zbraněmi a municí. V místní okrasné zahradě bylo pěstováno mnoho exotických druhů dřevin, jako např. pomerančovník, citrónovník a vavříny. V jeho držení se vystřídala řada šlechtických rodů (např. Tetourové z Tetova, Lichtenštejn – Kastelkornové, Salm – Neuburkové), posledními majiteli byli v letech 1804-1945 Šternberkové.

V roce 1953 získalo malenovický hrad tehdy nově vzniklé krajské muzeum, dnes Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Část hradu je přístupná veřejnosti. Návštěvníci se mohou seznámit např. s hradními interiéry (tzv. malovaný sál s pozdně gotickou klenbou a dochovanými nápisy z 1. poloviny 16. století, domácí kaple s malbami z poloviny 18. století, zařízení kanceláře malenovického velkostatku aj. Zpřístupněna je rovněž hradní věž. Během návštěvní sezony se na malenovickém hradě konají koncerty, divadelní představení, vystoupení skupin historického šermu a noční prohlídky. Hrad má novou vstupní část s pokladnou a zázemím pro zaměstnance, prostor pro občerstvení výletníků doplněný o nápojové automaty i zbrusu nové WC pro muže, ženy i zdravotně postižené.  

V průběhu roku 2012 došlo k rozsáhlým opravám hradu. Byla například otevřena kaple sv. Antonína z Padovy, kde došlo ke statickému zabezpečení a citlivé rekonstrukci jejího interiéru. Prohlídkový okruh je od roku 2015 nově rozšířen o zajímavou expozici historických hodin a zbraní. V malé sbírce můžete vidět i hodiny s orientálními znaky nebo hodiny s globem.

Návštěvníci si mohou prohlédnout také expozici Dřevo – proutí – sláma v objektu hájenky před hradem. Výstava představuje domácké zpracování nejdostupnějších přírodních materiálů (dřeva, proutí a slámy) jako významnou součást tradiční lidové kultury. Expozice představuje nejen hotové výrobky s jejich funkční i estetickou hodnotou, ale i souhrn dovedností, díky kterým venkovští tvůrci vytvářeli z přírodních materiálů předměty nutné pro uchování života a rozvoj existence. Dokumentuje výrobní postupy, z nichž je patrná i pozoruhodná zručnost a důvtip výrobců vyplývající z přirozeného souznění a pevného svazku člověka s přírodou. Součástí prohlídky expozice jsou prezentace videodokumentů zachycujících tradiční výrobní postupy.

Aktuality

Den otevřených dveří v Educo

Pro děti jsme připravili tvořivé dílničky a bazárek hraček. Budou si moci vyzkoušet výrobu medailí či malování na tričko. Vám nabídneme posezení u kávy a domácí buchty nebo koláče. Výtěžek z akce poputuje na podporu rodin s dětmi se zdravotním postižením.
Zlín, Zlínský kraj

Sportovní den dětí a mládeže ve Březnici u Zlína

Sportovní den dětí a mládeže pořádáme ve spolupráci s místní základní školou. Je určen pro děti a mládež všech věkových kategorií.
Březnice, Zlínský kraj

Baťův odkaz světu 2024

Dovolujeme si srdečně pozvat na jedinečnou konferenci na Fakultu managementu a ekonomiky UTB ve Zlíně se zásadním tématem "Síla lidského potenciálu a technologií".
Zlín, Zlínský kraj

Zlín Film Festival 2024

Na začátek června se do Zlína chystá 64. ročník filmového festivalu, který je jednou z nejstarších a největších filmových přehlídek svého druhu na světě. Každoročně jej navštěvuje více než 120 tisíc diváků.
Zlín, Zlínský kraj

Modrá

Výstava představuje různorodý a vzorově pestrý lidový textil z jihovýchodní Moravy se zaměřením na techniku modrotisku a šité batiky. Vystaveny jsou také ukázky současného designu, který pracuje s technikami modrotisku, batiky a barvení indigem.
Zlín, Zlínský kraj

Culturea

Culturea je kulturní a cestovatelský festival pořádaný studenty Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Hlavním cílem festivalu Culturea je přiblížit veřejnosti dvě vzdálené země, jejich kulturu, zvyky, tradiční kuchyni pomocí různých zajímavých přednášek a workshopů.
Zlín, Zlínský kraj

Expediční kamera – Baťův Institut Zlín

14. ročník filmů o cestování, dobrodružství i divoké přírodě.
Zlín, Zlínský kraj

Staré umění ze sbírky Galerie výtvarného umění v Ostravě v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně

Kolekce evropského umění tvoří významnou část bohatství sbírek, které Galerie výtvarného umění v Ostravě spravuje, a vedle zásadních celků českého umění 19. a 20. století, nabízí jistě zajímavý pohled na umění období počínající kolem roku 1500 a končící po polovině minulého století.
Zlín, Zlínský kraj

Hájenka Malenovice – národopisná expozice Dřevo, proutí, sláma v tradiční rukodělné výrobě

Expozice Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně umístěná v objektu hájenky před hradem v Malenovicích představuje domácké zpracování nejdostupnějších přírodních materiálů – dřeva, proutí a slámy – jako významnou součást tradiční lidové kultury.
Zlín, Zlínský kraj

Masáže Ondřej Dvorský ve Zlíně-Malenovicích

Ondřej Dvorský je odborný zdravotní masér s vlastní praxí. V jeho salónu si můžete vybrat z mnoha masérských, rekondičních a regeneračních služeb. Mimo tradičních technik lze vyzkoušet i baňkování, reflexologii nohou a rukou, měkkou mobilizaci, ruční lynfodrenáž, Dornovu metodu, Breussovu masáž.
Zlín, Zlínský kraj

Skákací boty Poweriser Zlín

Nabízíme netradiční sportovní zážitek nejen pro rodiny a jednotlivce, ale i pro soukromé firemní večírky a propagační akce. Objevte nový druh pohybu na skákacích botách powerisers. Skákejte do výšky 2 metru, běhějte rychlostí až 30km/h. To vše je možné na našich botech Poweriser.
Zlín, Zlínský kraj

Sbírka historických vozidel rodiny Samohýlů

Na Moravě ve Zlíně se nachází Sbírka historických vozidel rodiny Samohýlů. Pro veřejnost aktuálně sbírka uzavřena.
Zlín, Zlínský kraj

Virtuální realita ve Zlíně

Patříme mezi nejkomplexnější arény virtuální reality v celé České republice a na Slovensku. Jsme oblíbeným místem pro teambuldingové aktivity firem, spolků a sportovních klubů, firemní večírky, narozeninové párty a jiné oslavy.
Zlín, Zlínský kraj

Půjčovna hraček Zlín – Koloběh hraček

Máte děti, které každá hračka rychle omrzí, a potom vám doma jen zabírá místo? Nebo dětem plánujete pořídit novou hračku, ale nejste si jistí, zda se jim bude líbit? Chtěli byste ji s nimi nejdříve vyzkoušet? Tak právě pro vás je tu půjčovna hraček ve Zlíně, která vám ušetří spoustu starostí i peněz
Zlín, Zlínský kraj

Stezka zdraví Tlustá hora – prostor pro sport a rekreaci ve Zlíně

Stezka zdraví pod Tlustou horou nabízí množství možností pro aktivní trávení volného času – běh, cykloturistika, dětské hry, posilování, rozcvičení, rodinné výlety a vycházky.
Zlín, Zlínský kraj

A7 Street Dance Group – výuka streetových tanenčních stylů

A7 Street Dance Group vznikla v Olomouci v roce 2004 jako Taneční Skupina Agentury7. Dnes máme své zastoupení v sedmi městech ČR. Věnuje se streetovým tanečním stylům – Hip Hop, House dance, Breakdance, Electricboogie a Disco dance.
Zlín, Zlínský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Pivovar Malenovice – Zlínský švec

Pivovárek vznikl v obci Sazovice ležící asi 10 km od Zlína. S ohledem na blízkost Zlína a jeho dříve těsné spojení s obuvnickým průmyslem, zvolili místní sládkové název zdejšího piva. Pivovar se nachází v útrobách bývalého šternberského pivovaru pod hradem.
Zlín, Zlínský kraj

Jedním tahem: kavárna, bar a galerie ve Zlíně

Industriální prostor centra Zlína, hravý, volný a otevřený skrývá kavárnu, bar a galerii s názvem Jedním tahem.
Zlín, Zlínský kraj

Pálenky Martenz – unikátní malinovice

Firma Martenz ze Zlína se zabývá produkcí pálenek, a to ne ledajakých! Vybrala si snad nejtěžží „disciplínu“ v tomto oboru, a to výrobu malinovice. Unikátní destiláty si rychle získaly oblibu a slaví úspěchy doma i v zahraničí. Kromě malin zpracovává Matenz také třeště a švestky.
Zlín, Zlínský kraj

Bistro Kudlov

Navigace tohle místo zná, ale silnice k němu prakticky nevede. Dojedete do Kudlova a odtud to už musíte vzít pěšky po polňačce. Přesto u téhle dvojbuňky bude plno.
Zlín, Zlínský kraj

Interhotel Zlín

Interhotel Zlín (bývalý hotel Moskva) je ideální kongresové centrum se skvělou polohou přímo v centru Zlína. Nabízí mimořádný komfort moderních pokojů a špičkově vybavené konferenční i gastronomické zázemí.
Zlín, Zlínský kraj

Abrahámova polévkárna

Vegetariánská restaurace s příjemnou atmosférou nabízí každý pracovní den tři polévky a dvě hlavní jídla, zeleninový salát či oblíbený Abrahamburger. Kromě výborné kávy si zákazníci mohou dát i zdravou variantu, ajurvédskou nebo zelenou kávu, domácí zákusky, limonády a pomazánky.
Otrokovice, Zlínský kraj

Restaurace Miomi Foodie

Restaurace potěší příznivce hravých chutí a čerstvých, kvalitních surovina je rozšířena o nové druhy specialit. Naší múzou jsou nutričně vyvážené pokrmy pro každý den. Věříme, že "zdravé" a "chutné" jdou ruku v ruce.
Zlín, Zlínský kraj

Kafec: síť kaváren s výběrovou kávu a snídaněmi

Baristé, breweři, parta lidí, která miluje kávu. To je síť kaváren Kafec. Přijďte do Kafecu objevit kouzlo kávového světa i vy.
Zlín, Zlínský kraj