Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Hrad Špilberk v Brně
Hrad Špilberk, Kudy z nudy
Památky

Hrad Špilberk v Brně

Hrad Špilberk vytváří už více než sedm staletí výraznou dominantu města Brna, kterému v minulosti poskytoval ochranu a pocit bezpečí. Dnes je sídlem Muzea města Brna, jedním z brněnských kulturních center a významným turistickým cílem.

Hrad Špilberk byl postaven byl ve 13. století králem Přemyslem Otakarem II. z dynastie Přemyslovců. Ve 14. století sloužil jako sídlo moravských vojenských velitelů. V průběhu staletí se význam a úloha Špilberku podstatně měnily. Z předního královského hradu a sídla moravských markrabat se postupně staly mohutná barokní pevnost, nejtěžší vězení rakouské monarchie – proslulý "žalář národů" – a vojenská kasárna. Dnes je sídlem Muzea města Brna a mimo prohlídkové okruhy je zde možno navštívit stálé expozice, Galerii města Brna i zajímavé časově omezené výstavy z našich depozitářů a sbírek. 

Příběh hradu 
V rámci tohoto okruhu mají návštěvníci možnost zavítat na místa, která byla dosud veřejnosti nepřístupná. Jedná se například o renesanční salonek s jediným zachovaným renesančním oknem na Špilberku a rozměrnými obrazy habsburských panovníků. Dále je možné vstoupit do tzv. Vlaštovčího hnízda, společenský prostor vybudovaný v letech druhé světové války pro důstojníky wehrmachtu s původními, krásně zdobenými kachlovými kamny, a mnoho dalších míst. Prohlídkový okruh není bezbariérový, není vhodný pro dětské kočárky, vstup se psy je zakázán. Jde o fyzicky náročnější trasu.

Bastion – opevnění
Jihozápadní bastion vznikl v rychlosti, během pouhých dvou let, aby byl Špilberk připraven na návrat dobyvačných Švédů k Brnu v květnu 1645.  Navštivte vnitřek bastionu, impozantní ukázku pevnostního stavitelství, díky níž se Brno ubránilo a kterou Napoleon o mnoho let později raději vyhodil do povětří.

Kasematy – věznice
Kasematy, jaké jsou na Špilberku, jen tak nikde nenajdete. Systém dlouhých temných chodeb přitom vznikl až v době baroka, kdy se hrad Špilberk měnil na pevnost. Původně chodby sloužily jako úkryt pro vojsko v době obléhání, později však prosluly jako jeden z nejtěžších žalářů v Evropě. Jako vězení se kasematy sloužily necelé století, přístupné veřejnosti jsou již více než 130 let.

Vodojemy na Špilberku
Chrám kamene – uvnitř východního opevnění hradu v opravených vodojemech, které původně zásobovaly město Brno vodou, se vám otevírá “chrám” plný kamenných svědků brněnské historie.

Rozhledna - Královská kaple – Hranolová věž
Prohlídkový okruh bez průvodce. Rozhledna – nejkrásnější výhled na město Brno z nárožní věžice Reprezentativní prostory hradu – Královská kaple, kde vás uchvátí barevné vitráže, které jsou posledním realizovaným dílem dvojice Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová. Hranolová věž s jedním z našich největších exponátů – Moravskou orlicí z 18. století.
 


Stálé expozice:

Špilberk – žalář národů
Stálá expozice v přízemí severního křídla hradu Špilberk, tematicky navazuje na expozici kasemat a seznamuje návštěvníky se Špilberkem jako pověstným žalářem habsburské monarchie, proslulým v 18. a 19. století po celé Evropě. Vedle skutečných zločinců, z nichž je připomenut zejména pověstný loupežník Václav Babinský, věnuje expozice hlavní pozornost osudům vězňů, jejichž jediným proviněním bylo úsilí o změnu politických poměrů, např. sjednocení své země a vytvoření vlastního státu. Připomenuta je zde i tragická doba nacistické okupace, kdy se v letech 1939-1940 stal Špilberk věznicí brněnského gestapa, odkud odcházeli čeští vlastenci do koncentračních táborů, káznic a na popraviště.


Od hradu k pevnosti
Jedinečná možnost poznat stavební vývoj a osud hradu Špilberku od jeho počátků přes barokní přestavbu až do vzniku jeho současné podoby v 19. století. Část expozice je věnována zajímavým nálezům z hradní studny a cisterny na velkém nádvoří. Expozici doplňují středověké i novověké archeologické nálezy. Závěrečná část je věnována problematice a dokumentaci špilberských vodních zdrojů, zejména hluboké studny v nádvoří, jejíž nedávný průzkum přispěl k objasnění dosavadních dohadů a přinesl řadu poznatků i prezentovaných nálezů.

Brno na Špilberku
Historická expozice přibližující významné momenty z historie Brna od první zmínky o městě z roku 1091 až po vznik tzv. Velkého Brna v dubnu 1919. První tematický okruh je věnován nejstaršímu historickému období Brna. Druhý je zaměřen na život středověkého města, který přibližují výrobky z dílen středověkých hrnčířů, sklářů, kovářů, mečířů a také názorný model tehdejšího Brna. Třetím tématem historické expozice je Brno na přelomu 16. a 17. století. Následující tematický okruh představuje Brno v 18. století, kdy si upevnilo postavení hlavního zemského města, odolalo blokádě pruského vojska v roce 1742, a kdy zde bylo v roce 1777 zřízeno biskupství. K nejpočetněji zastoupeným exponátům náleží cechovní památky, které předkládá sedmý tematický okruh. Řemeslo hrálo v minulosti Brna, až do 19. století, významnou ekonomickou, ale i společenskou roli. Předposlední osmý okruh zavede návštěvníka do světa techniky a do významného období Brna, kdy město bylo nazýváno díky rozmáhající se průmyslové, zejména textilní výrobě „rakouským Manchesterem“. Závěrečná část expozice pojednává o společenských, politických a kulturních vztazích ve městě v 19. století až do vzniku Velkého Brna v roce 1919. 

O nové Brno – brněnská meziválečná architektura
Meziválečná architektura všeobecně známá schematicky pod pojmem brněnský funkcionalismus je dodnes bezesporu mezinárodním fenoménem. Výjimečnou tvůrčí atmosféru iniciovala osvícená stavební politika města a přítomnost vynikajících protagonistů, jejichž konstelace byla v daném okamžiku a na daném místě naprosto excelentní. Bohuslav Fuchs, Jaroslav Grunt, Jindřich Kumpošt, Ernst Wiesner, Emil Králík, Josef Polášek, Oskar Poříska, Jan Víšek, Otto Eisler, Josef Kranz, Jiří Kroha, Vilém Kuba, Mojmír Kyselka st., Jan Vaněk, Jindřich Halabala, Karel E. Ort i další architekti a designéři při hledání nového stylu ve své tvorbě osobitým způsobem reagovali na řadu domácích i zahraničních podnětů.
Vysoký standard bytové kultury zajišťovaly renomované brněnské nábytkové firmy. K nejprogresivnějším a největším patřily Spojené uměleckoprůmyslové závody. Výrobky nesoucí značku UP se staly synonymem kvality a dobrého vkusu.

Avantgardní objekty, jejich interiéry i vnitřní zařízení přispěly velkou měrou k tomu, že se z Brna ve sledovaném období stalo moderní velkoměsto, které svou myšlenkovou a výtvarnou hodnotou patří k ohniskům nejen československé, ale i evropské moderní architektury. S odstupem času dnes vnímáme nejen architekturu, ale celou kulturu Brna mezi válkami jako jedno z nejplodnějších období v historickém vývoji města.
 

Galerie města Brna:

Rakouská Morava: Galerie starého umění
Stálá expozice starého umění představí nejvýznamnější malby a sochy ze sbírek Muzea města Brna do konce 19. století. Navodí představu, s jakými výtvarnými díly se Brňané ve své době setkávali, a jak se umění v Brně v období Habsburské monarchie vyvíjelo.

Moderna: Galerie moderního umění
Expozice klade důraz na díla umělců působících ve 20. a 30. letech ve Skupině výtvarných umělců v Brně, v jejíž činnosti se spojily nejpokrokovější osobnosti brněnské kultury – malíři, sochaři, architekti, ale také významní historici umění a sběratelé. K jednomu z nejvzácnějších muzejních fondů patří dílo Antonína Procházky, ale i Aloise Kalvody, Jakuba Obrovského i Jaroslava Krále.

Od moderny po současnost: Galerie současného umění
Tato stálá výtvarná expozice mapuje výtvarnou situaci v brněnském prostředí v období od konce druhé světové války po současnost. Expozice je koncepčně rozdělena do sedmi prostorů, z nichž každý je věnován určitému vývojovému období.

Hrad Špilberk

Aktuality

Špilberk žije! Čarodějnicemi 2024

Přijďte 30. dubna na hrad Špilberk s dětmi prožít zábavné odpoledne, opéct si špekáček, předvést svůj kostým nebo si zatancovat a zazpívat. Večer se nad městem na dělovém bastionu rozhoří ta největší vatra v Brně!
Brno, Jihomoravský kraj

Sochy na hradě – výstava děl Jana Hendrycha a absolventů jeho ateliéru na Špilberku

Aktuální výstava JAN HENDRYCH A ABSOLVENTI JEHO ATELIÉRU volně navazuje na loňskou výběrovou retrospektivu – Jan Hendrych 85. Umělcovy sochy zasazuje do dialogu se sochařskými díly jeho devíti absolventů.
Brno, Jihomoravský kraj

20 let špilberských vitráží z taveného skla – výstava na hradě Špilberk

Jedná se o výstavu, kterou Muzeum města Brna uspořádalo k výročí dokončení rekonstrukce východního křídla a osazení vitráží z dílny předních českých sklářských výtvarníků – profesora Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové.
Brno, Jihomoravský kraj

Špilberk žije! Velikonocemi

I letos bude Špilberk žít Velikonocemi! Najdeš všechna poztrácená vajíčka králíčka Pepíčka?
Brno, Jihomoravský kraj

Letní shakespearovské slavnosti na Špilberku 2024

Už mnoho let patří léto na Špilberku Williamu Shakespearovi a jeho slavným hrám. Nikde nenajdete odpovědi na otázky života lépe než zde. 25. ročník Letních shakespearovských slavností se v Brně uskuteční 15. 7. – 7. 8.
Brno, Jihomoravský kraj

Prima Fresh festival 2024 v Brně

Svátek gurmánů je zpět! Prima FRESH festival míří do Brna! Dorazte si za námi užít pátek 25.5. a sobotu 26.5. do areálu Hradu Špilberk.
Brno, Jihomoravský kraj

Lesem – výstava na Špilberku

Od 7. září 2023 do 30. června 2024 zavede poutavá výstava Lesem návštěvníky Muzea města Brna na hradě Špilberku na procházku tématy, jež propojují fenomén lesa s dějinami lidské společnosti.
Brno, Jihomoravský kraj

Noční běh pro Světlušku 2024 v Brně

Přijďte a pomozte rozsvítit život nevidomých! Poběžte za dobrou věc. Startujeme ve 21:00 na Špilberku.
Brno, Jihomoravský kraj

Muzeum města Brna

Muzeum města Brna je institucí s více než stoletou tradicí. Už při svém zrodu dostala do vínku péči o kulturní dědictví svého města, do něhož je v současnosti třeba počítat nejen takové skvosty jako hrad Špilberk, ale i památku UNESCO, vilu Tugendhat, Měnínskou bránu či Arnoldovu vilu.
Brno, Jihomoravský kraj

Barokní lékárna na Špilberku

Původní, pozdně barokní mobiliář lékárny z kláštera brněnských alžbětinek uvidíte v expozici Muzea města Brna na Špilberku.
Brno, Jihomoravský kraj

Chrám kamene – Vodojemy na Špilberku

Věřili byste, že uvnitř východního barokního opevnění Špilberku se ukrývá „chrám“ plný kamenných svědků brněnské historie? Pojďte se přesvědčit! Zveme vás do lapidária umístěného do bývalých vodojemů, které nyní po téměř 100 letech získávají nové využití.
Brno, Jihomoravský kraj

Rozhledna na hradě Špilberk

Nejkrásnější výhled na město Brno se lidem nabízí ze Špilberku, ovšem s jednou nevýhodou – není vidět samotný hrad.
Brno, Jihomoravský kraj

Kasematy na Špilberku v Brně

Kasematy patří ke stavebním kuriozitám hradu Špilberku a představují jednu z nejnavštěvovanějších turistických atraktivit v Brně. Byly vybudovány v roce 1742 v rámci závěrečné etapy přestavby hradu na barokní pevnost, prováděné pod vedením zemského pevnostního inženýra plukovníka Rochepina.
Brno, Jihomoravský kraj

Cryptomania Trails – zažijte netradiční prohlídku v zákoutích českých měst

Prohlídka města? Šifrovací hra? Týmový závod? Od každého něco! Cryptomania Trails vás pomocí šifer, logických úkolů, nápaditých skrýší a tajemných předmětů provedou pozoruhodnými zákoutími českých měst. Nečekejte jednoduché hádanky pro děti – tyto hry prověří vaše mozkové závity!
Brno, Jihomoravský kraj

Hlava Jana Skácela v Brně

Sochu brněnského básníka, spisovatele a překladatele najdete na jižním svahu špilberského parku. Jedná se o reliéf hlavy Jana Skácela vymodelované z několika tisíců nerezových trubek.
Brno, Jihomoravský kraj

Kumst – kreativní hub Brno

Vytváříme prostředí pro kreativní profesionály, ve kterém mohou svobodně tvořit a podnikat.
Brno, Jihomoravský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Babinský bistro

Bistro na Špilberku nabízí posezení v krásném prostředí hradu. Denně nabízí čerstvě pečený kváskový chleba a domácí paštiky,
Brno, Jihomoravský kraj

Vinárna Garage Wine v Brně

V Garage Wine můžete očekávat vynikající víno v originálních skleničkách z foukaného skla
Brno, Jihomoravský kraj

Koblihárna Kobliha Brno

Každý den vstáváme brzy ráno, zaděláváme těsto a smažíme ty nejlepší koblihy na Starém Brně. Inspiraci bereme u babičky, ve vzpomínkách na dětství i v kuchyních světových cukrářů. Ochutnejte koblihy z Pekařské, ručně a s láskou dělané od roku 2016.
Brno, Jihomoravský kraj

Restaurace Skanzeen v centru Brna

Restaurace Skanzeen, stylová restaurace v centru Brna, byla otevřena v roce 2002 se zaměřením na slovenskou a valašskou kuchyni. Veškerá jídla vychází z originálních starých receptů našich prababiček bábinek a babiček.
Brno-střed, Jihomoravský kraj

Tradiční česká restaurace Skanzeen

Tradiční česká restaurace v srdci Brna. Dopřejte si dokonalé recepty a gurmánský zážitek v podání receptů našich babiček a bábinek. Vyzkoušejte tradiční Lokše s bryndzou. Tradiční Halušky nebo klasické Slovenské pirohy. Dopřejte si chvilku jen pro sebe a své blízké a zastavte se na tradiční kuchyni.
Brno, Jihomoravský kraj

Borgo shop

Jedná se o velice útulný obchůdek s nejen italským sortimentem zboží. V Borgo shopu si můžete i posedět nad skleničkou vína, kvalitní kávou Hausbrandt, dostanete zde lahodné sýry, uzeniny, domácí plněné bagety či domácí dezerty.
Brno, Jihomoravský kraj

Hotel International Brno

Hotel s výjimečným umístěním přímo v centru Brna. Moderní a nadčasový. Cítíte blízkost impozantní atmosféry tepajícího mladého města v symbióze s historií, která vás překvapí. Přímo naproti hotelu stojí dominanta města hrad Špilberk s parkem okolo, který vybízí nejen k romantickým procházkám.
Brno, Jihomoravský kraj

Siesta Lobby Bar & Wine Restaurant

Poklidné klubové posezení v pohodlných křeslech v kulise uměleckých děl, komfortní boxy s pohledem na onyxovu stěnu s krbem a Lounge, který mohou hosté využít k nerušené práci či relaxační zastávce mezi schůzkami. Je možné vše spojit se skvělým obědem nebo večeří v našem Wine Restaurantu.
Brno, Jihomoravský kraj