Úvod > Co chcete dělat? > Zážitky > Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně – jeden ze 7 divů Česka
Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně, Kudy z nudy
Zážitky

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně – jeden ze 7 divů Česka

Vydejte se k největší přečerpávací vodní elektrárně v České republice. Dlouhé stráně jsou technickým klenotem umístěným v srdci Jeseníků. Na vlastní oči se přesvědčíte, kolika nej se elektrárna pyšní. Věděli jste třeba, že disponuje největší reverzní turbínou v Evropě?

Máte rádi technické památky, které se pyšní několika nej? Pak musíte vidět Dlouhé Stráně, třetí největší přečerpávací vodní elektrárnu na světě. Je to zároveň elektrárna s největším spádem v České republice a největším výkonem, její součástí je také největší reverzní vodní turbína v Evropě. Dlouhé stráně jsou třetí největší přečerpávací vodní elektrárnou na světě a nejrozsáhlejším vodním energetickým dílem v České republice. Většina objektů se nachází pod zemí, stavby na povrchu jsou pak ohleduplně začleněny do okolní přírody a vytvářejí s ní harmonický celek. 


Exkurze do přečerpávací elektrárny

Exkurze do přečerpávací elektrárny je možná celoročně ve všedních dnech vč. svátků, sobot a nedělí od 9.00 do 15.00 hod. vždy po předchozím on-line objednání (poslední exkurze začíná v 15:00). Při prohlídce navštívíte technologické provozy v obrovských podzemních prostorách, dolní nádrž i impozantní horní nádrž v nadmořské výšce 1 350 m. Součástí exkurze je rovněž prohlídka informačního centra na Dlouhých Stráních, kde zhlédnete film o unikátním vodním díle, prohlédnete si model s průřezem podzemní elektrárny a získáte informace o okolní přírodě a o společnosti ČEZ. Exkurze se pořádají celoročně, v zimních měsících se však kvůli sněhovým závějím nejezdí k horní nádrži.

Objednávky exkurzí je nutné provést online, a to v dostatečném předstihu dle způsobu platby. Pokud nedojde k zaplacení rezervace nejpozději do 3 pracovních dnů, bude rezervace automaticky zrušena. V opačném případě zákazník obdrží potvrzení o zaplacení exkurze na e-mail, toto potvrzení musí mít s sebou (v elektronické formě na mobilu, příp. vytištěné) u nástupního místa exkurzezastávka bus areál Kouty a to s 15 min předstihem. Pokud nemáte možnost si doklad vytisknout, rádi vám ho vytisknou v infocentru.

Na cestu k elektrárně je nutné použít autobusovou dopravu provozovatele prohlídek, pokud návštěvníci nejsou součástí organizované skupiny přepravující se vlastním autobusem. Osobní automobily je možné ponechat na placeném parkovišti. Dopravné zahrnuje přepravu účastníků exkurze v rámci jejího programu a to autobusem z výchozího bodu, tj. z Areálu Kouty nad Desnou do elektrárny, dále na dolní a horní nádrž a zpět.


Rekordy Dlouhých Strání

Elektrárna se může pochlubit třemi "nej": největší reverzní vodní turbínu v Evropě – 325 MW, elektrárnu s největším spádem v České republice – 510,7 m a největší instalovaný výkon v ČR – dvakrát 325 MW. Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně se v roce 2005 zařadila mezi 7 největších divů České republiky.

Vodní nádrž Dlouhé stráně

Aktuality

Czech Tour 2024 – cyklistický etapový závod

Největší cyklistický etapový závod v České republice za účasti špičkových domácích i světových jezdců.
Loučná nad Desnou, Olomoucký kraj

Cyklobus Jeseníky: Karlova Studánka – Malá Morávka – Ovčárna

Cyklobusy jsou v Jeseníkách běžné autobusové linky určené především pro přepravu cykloturistů s jízdními koly a pěších turistů, ale i všech ostatních cestujících. Cyklobus 885 z Karlovy Studánky na Ovčárnu jede po celý rok.
Malá Morávka, Moravskoslezský kraj

Cyklobus Jeseníky: Karlova Studánka – Malá Morávka – Ovčárna

Cyklobusy jsou v Jeseníkách běžné autobusové linky určené především pro přepravu cykloturistů s jízdními koly a pěších turistů, ale i všech ostatních cestujících. Cyklobus 885 z Karlovy Studánky na Ovčárnu jede po celý rok.
Karlova Studánka, Moravskoslezský kraj

Trofeo Niké Jeseníky 2024

Druhý zářijový víkend se můžete těšit na setkání historických veteránů a jejich milovníků, koná se již 24. ročník Podhorské jízdy veteránů. Motem akce je Zpomal a rozhlédni se.
Karlova Studánka, Moravskoslezský kraj

Sportovní den v Sobotíně

Sportovní den je zaměřen na pohybové aktivity spojené především s jezdectvím. Akce je určena pro všechny věkové kategorie. Na výběr budou disciplíny: parkur, drezura, ponygames včetně jízdy na koních pro všechny zájemce. Nebude chybět tolik populární hobby horsing a parkur se psy.
Sobotín, Olomoucký kraj

Velikonoce a zahájení sezóny 2024

Velikonoční Losiny.
Velké Losiny, Olomoucký kraj

Čas-Off-ka na Šerák 2024

Cyklistické závody na horském kole. Dopoledne se uskuteční závody pro děti na okruzích v okolí zázemí, odpoledne je start hlavního závodu pro mládež a dospělé s cílem na Šeráku. Jde o tradiční oblíbený závod do vrchu na 7 a 11 km, přičemž jde o nejdelší souvislé stoupání s převýšením 875 m.
Bělá pod Pradědem, Olomoucký kraj

Borůvkové hody pod Pradědem 2024 – tradiční akce nejen v Malé Morávce

O třetím srpnovém víkendu proběhne již 23. ročník oblíbených borůvkových hodů v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem.
Malá Morávka, Moravskoslezský kraj

In-line okruh na Horní nádrži elektrárny Dlouhé stráně

Patříte k milovníkům jízdy na in-linech? Pak vyzkoušejte okruh okolo Horní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Jedná se o 2,5 km jednosměrný okruh s nádhernými výhledy na celé Jeseníky v nadmořské výšce 1300 m.
Loučná nad Desnou, Olomoucký kraj

Borový vodopád v Hrubém Jeseníku

Borový potok, jeden z přítoků Divoké Desné, se chlubí nejvyšším vodopádem na Šumpersku. Borový vodopád je jeden z nejhezčích jesenických vodopádů, který naleznete na jižních svazích masivu Dlouhých strání, které jsou díky přečerpávací elektrárně vyhledávaným cílem turistů.
Loučná nad Desnou, Olomoucký kraj

Rozhledna na Medvědí hoře v Koutech nad Desnou

Rozhlednu na Medvědí hoře najdete u horní stanice lanovky v areálu Kouty nad Desnou. Všem milovníkům dalekých rozhledů je volně přístupná, uzavírá se pouze v případě nepříznivých klimatických podmínek.
Loučná nad Desnou, Olomoucký kraj

Lesní ekostezka Švagrov u Vernířovic

Naučná stezka vytvořená hluboko v jesenických lesích vybízí každého návštěvníka k ochraně vzácné horské přírody. Stezka je dlouhá přibližně pět kilometrů a lze ji projít pěšky i na kole.
Vernířovice, Olomoucký kraj

Lanovka v areálu Kouty

První šestisedačková lanovka v České republice vás odveze na vrchol sjezdovky Medvědí. Lanovka je dlouhá 2 km, spodní stanice se nachází ve výšce 588 m n. m a vrchol Medvědího je ve výši 1095 m n. m.
Loučná nad Desnou, Olomoucký kraj

Nejdelší sjezd na koloběžce v Česku nabízí areál Kouty nad Desnou

Chystáte se navštívit přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně a nechcete se vracet tou samou cestou? Máte možnost využít naši půjčovnu koloběžek. Těšit se můžete na jedinečnou možnost nevšedního zážitku při nejdelším sjezdu na koloběžkách v Česku.
Loučná nad Desnou, Olomoucký kraj

Jeseníky na běžkách – kolem nádrže Dlouhé Stráně

Pro milovníky výhledů jsou určeny upravované běžecké okruhy v Koutech nad Desnou. Ideální sněhové podmínky pro běžecké tratě zajišťuje nadmořská výška 1330 metrů. K nejvyhledávanějším patří bezesporu okruh zvaný Stadion, který tvoří prstenec okolo horní nádrže PVE Dlouhé Stráně v délce 2,85 km.
Loučná nad Desnou, Olomoucký kraj

Vrcholové rašeliniště na Malém Jezerníku

Malý Jezerník je vlastně vedlejší vrchol Malého Děda (1 368 m). Plochý vrchol na pokračování hřebene Velkého Jezerníku (1 309 m). Na vrcholu je malá rašelinná louka s jezírky a zbytky lesa. Odlesněné místa nabízejí pěkné výhledy.
Bělá pod Pradědem, Olomoucký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Turistická základna Švagrov a středisko ekologické výchovy

Naprosté soukromí samoty zažíjete ve Vernířovicích. Relaxujte v krásné přírodě CHKO Jeseníky, v naprosté samotě, přímo pod hlavním hřebenem Hrubého Jeseníku.
Vernířovice, Olomoucký kraj

Kavárna Tančírna v Loučné nad Desnou

Kavárna funguje v tančírně v letním období. Prostor zároveň slouží jako malé kulturní centrum obce, konají se tu koncerty, výstavy a podobné akce.
Loučná nad Desnou, Olomoucký kraj

Hotel Petrovy kameny v Jeseníkách

Hotel Petrovy kameny patří svou polohou v 1 335 m n.m. mezi jeden z nejvýše položených komplexních hotelů u nás, nachází se v srdci úchvatné Národní přírodní rezervace Praděd v CHKO Jeseníky. V hotelu najdete restauraci s terasou, venkovní prosklené bistro, wellness Lesní lázně a fitness.
Loučná nad Desnou, Olomoucký kraj

Chata Švýcárna

Turistická chata Švýcárna se nachází na nejfrekventovanější části hřebenové trasy Jeseníků, mezi Červenohorským sedlem a nejvyšší horou Moravy – Pradědem v nadmořské výšce 1304 m n m.
Loučná nad Desnou, Olomoucký kraj

Penzion Trombly v Koutech nad Desnou – Rejhoticích

Příjemný penzion Trombly najdete v Koutech nad Desnou.
Loučná nad Desnou, Olomoucký kraj

Chalupa Pod lesem Loučná nad Desnou

Chalupa Pod lesem v Loučné nad Desnou je v ideálním místě pro letní i zimní dovolenou. Leží v srdci krásných Jeseníků a má ideální polohu pro turistiku, cykloturistiku a ostatní sporty.
Loučná nad Desnou, Olomoucký kraj

Chata Andělka Kouty nad Desnou

Komfortní chata s bazénem až pro 21 osob v obci Kouty nad Desnou. Chalupa se nachází v malebném zákoutí jižního předhůří Jeseníků přímo pod Červenohorským sedlem.
Loučná nad Desnou, Olomoucký kraj

Chata Lyžař Loučná nad Desnou

Komfortní chata až pro 26 osob se stylovou společenskou místností, barem a výčepem. U chaty si můžete zahrát stolní tenis, využít trampolínu, skluzavku, houpačku či pergolu s krbem, grilem a velkou zahradu.
Loučná nad Desnou, Olomoucký kraj