Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Hrad a zámek Frýdlant – nejstarší expozice ve střední Evropě
Hrad a zámek Frýdlant, Kudy z nudy
Památky

Hrad a zámek Frýdlant – nejstarší expozice ve střední Evropě

Frýdlant je jedním z nejnavštěvovanějších historických objektů v České republice. Z původního gotického hradu byl během staletí přestavěn na rozlehlý renesanční zámek s bohatou výzdobou a rozsáhlými sbírkami nesmírné historické a umělecké ceny.
Frýdlant patří k nejrozsáhlejším a nejvýznamnějším památkovým celkům v severních Čechách. Spojuje v sobě dva architektonické útvary: středověký hrad a renesanční zámek. Hrad byl vybudován kolem poloviny 13. století.

K vidění jsou interiéry hradu i interiéry zámku, které se návštěvníkům nabízejí v samostatných okruzích. Všechny prostory jsou vybaveny původním nábytkem, obrazy, porcelánem a dalšími doplňky. Součástí prohlídky je rovněž renesanční zámecká kaple sv. Anny. Do areálu hradu se vstupuje stejně jako před dvěma sty lety padacím mostem. Ze švédského nádvoří stoupá cesta dál na velké zámecké nádvoří a odtud strmou stezkou stoupá k hradu. Samostatně je přístupné také Frýdlantská věž. Novinkou roku 2022 je rozdělení prohlídkové trasy na dva okruhy: "Hrad" a "Zámek".
 

Prohlídkové trasy: hrad a zámek

Frýdlantský hrad - trasa provede návštěvníka Horním hradem, který je nejstarší částí frýdlantského areálu. Poslední majitelé ho pro veřejnost otevřeli už v roce 1801. Dvacet místností seznámí návštěvníky se všemi rody, které Frýdlant v průběhu sedmi staletí vlastnily. Celé trase dominuje velký rytířský sál s rodovou galerií, zbrojnice, hodovní síň nebo velká sbírka zaměstnaneckých uniforem. Evropským unikátem je také kompletně zachovalá uniforma maršála Radetzkého. Plně vybavená trasa vede přes dvě hradní patra.

Frýdlantský zámek – trasa vás provede bohatě zařízeným zámkem a historií posledních majitelů  Clam Gallasů. Plně vybavená prohlídková trasa mapuje zámek a jeho zpřístupněných 24 pokojů ve všech jeho patrech. Začíná v přízemí v zámecké kuchyni a přes reprezentativní a soukromé pokoje pánského a dámského patra vede až do podkroví, které bylo vyhrazeno dětem a služebnictvu. Prohlídku uzavírá návštěva  unikátní zámecké kaple. Mezi nejhezčí pokoje patří Velká jídelna a Erbovní sál,  celé dámské patro s dlouhou enfiládou a naprosto ojedinělá zámecká koupelna.

Zbraně, zbroj a rytíři - druhé zámecké patro, kde je deponována velká hradní zbrojnice. V devíti prostorách si prohlédnete zbraně od pozdního středověku, až po devatenácté století, včetně zbraní z Orientu. Prohlídku zakončí návštěva hradní věže s možností vyhlídky.

Dětská prohlídka – jednoduchou formou seznamuje děti s chodem zámku, vysvětluje, na co byl rodině erb, kdo na zámku sloužil a bydlel a představí prostory Kastelánského křídla. Děti se potkají s nevšedním domácím mazlíčkem dcer posledních majitelů, projdou se po slavnostním schodišti a navštíví soukromé části, které obývala poslední majitelka panství. Prohlídku zakončí v dětském pokoji, kde si prohlédnou hračky zámeckých dětí.
 

Expozice frýdlantského pokladu

V roce 2017 se při odbahňování zámeckého rybníka podařilo nalézt kolekci 42 převážně zlatých mincí z 16. a 17. století, které do rybníka ukryla neznámá osoba před asi 370 lety, právě na konci třicetileté války. Podle archeologů jde o majetek značné hodnoty. Takovéto mince se používaly na platby větších částek, nešlo o běžné mince, s nimiž se chodilo na trh. Jedná se o 36 dukátů a dvoudukátů ve zlatě, pět půltolarů a jeden čtvrttolar jsou ze stříbra. Oběživo se běžně používalo ve Frýdlantu a okolí a mohlo se za něj pořídit větší množství dobytka anebo nemovitosti.
 
Poklad se stal součástí nové expozice na zámku. Nejstarší datovanou mincí z pokladu je uherský dukát Ferdinanda I. z roku 1528 a nejmladší mince pocházejí z roku 1642. Většina z nich byla vyražena mimo české území, nejvzdálenější mincí je dvoudukát ze španělské Sevilly, mnoho mincí pochází z Nizozemí. Mince nejsou však to jediné, co rybník po staletí vydal. V nové expozici si tak prohlédnete například revolver z konce 19. století, náboje, úlomky keramiky či dřevěné artefakty z mlýnského náhonu. Prohlídka nové expozice s pokladem bude stát 60 korun.
 

Z historie hradu a zámku

V roce 1278 získali panství Bibrštejnové, kteří se významně podíleli na vybudování mohutného hradního paláce. V letech 1558 – 1621 patřil Frýdlant rodu Redernů. Ti pokračovali ve zvelebování frýdlatského panství. Byli to zdatní hospodáři a válečníci, ale také stavebníci a podporovatelé umění. Jejich dílem je výstavba nového renesančního zámku a kaple.

Mezi lety 1622 – 1634 patřil Frýdlant Albrechtu z Valdštejna. Koupil jej za 150 000 zlatých a postupně vybudoval obrovskou hospodářskou doménu. Jeho statky zaznamenaly v době 30leté války obrovský rozmach, protože zásobovaly jeho armádu. Frýdlantsku se říkalo Terra felix – Šťastná země. V roce 1801 tehdejší majitelé Clam-Gallasové zpřístupnili pro veřejnost část hradu a vzniklo tak první hradní a zámecké muzeum ve střední Evropě.


Cestování bez bariér

Osobám slabozrakým a nevidomým nabízí hrad a zámek haptický půdorysný model hradu a zámku – je umístěn v návštěvnickém centru, aby si jej mohli návštěvníci osahat a získat tak lepší představu o místě, kde se nachází.

Hrad a zámek Frýdlant

Aktuality

Skibusy Jizerské hory 2023/2024

Do bílé stopy a skiareálů v Jizerkách se můžete z nejrůznějších míst pohodlně dostat skibusem. Skibusu fungují i mezi jednotlivými lyžařskými středisky. Dopravu k Jizerské magistrále ocení především běžkaři. Skibusy tu jezdí až do konce března 2024.
Frýdlant, Liberecký kraj

Letní kino nad Raspenavou – Lítá v tom

Romantická komedie o tom, co všechno se může stát, když se zapletete do jedné nevinné lži. Hlavní hrdina chce naposledy potěšit svou nemocnou maminku, která touží po vnucích. Přesvědčí proto těhotnou sousedku a bývalou striptérku, aby sehrála jeho dívku a nastávající ženu.
Raspenava, Liberecký kraj

Vajíčkovník – Strom splněných přání

21. ročník unikátní lidové slavnosti.
Dolní Řasnice, Liberecký kraj

Den otevřených dveří podstávkových domů v Lužických horách

Téměř 30 podstávkových domů, které jsou ve vlastnictví soukromých majitelů se otevře poslední květnovou sobotu. Domy, které jsou typické pro česko-německo-polské trojzemí, unikátní lidové stavby si budou moci návštěvníci detailně prohlédnout zvenku i zevnitř. Domy jsou běžně nepřístupné.
Dolní Řasnice, Liberecký kraj

Farmářské trhy v Libverdě

Farmářské trhy v Lázních Libverda.
Lázně Libverda, Liberecký kraj

Zahájení lázeňské sezóny v Lázních Libverda

V sobotu 25. května zahájí Lázně Libverda novou sezonu. Nenechte si ujít tuto jedinečnou akci s bohatým programem v prostorách lázeňského parku.
Lázně Libverda, Liberecký kraj

Farmářské trhy v Libverdě

Farmářské trhy v Lázních Libverda.
Lázně Libverda, Liberecký kraj

Farmářské trhy v Libverdě

Farmářské trhy v Lázních Libverda.
Lázně Libverda, Liberecký kraj

Naučná stezka na Křížovém vrchu ve Frýdlantu

Frýdlantská stezka v rezervaci Křížový vrch ukazuje historii a kouzlo tamního podzámčí. Návštěvníci na ní najdou informační tabule, odpočinková místa s vyhlídkou na hrad a zámek i povalový chodníček s přemostěním mokřadu.
Frýdlant, Liberecký kraj

Pohyblivý mechanický betlém ve Frýdlantu

V jedné z nejstarších budov ve Frýdlantu je umístěn pohyblivý betlém, jehož autorem je zdejší rodák Gustav Simon. Betlém je umístěn v bývalé obytné místnosti tvůrce tohoto díla, v níž strávil velkou část svého života.
Frýdlant, Liberecký kraj

Kostel Nalezení sv. Kříže ve Frýdlantu

Děkanský kostel je po hradu nejvýznamnější historickou památkou ve Frýdlantu, je svědkem celých jeho dějin.
Frýdlant, Liberecký kraj

Radniční věž ve Frýdlantu

Vystoupejte na 48 m vysokou radniční věž. Rohová věž s hodinovým strojem je přístupná pouze s průvodcem. Každou celou hodinu se z vrcholu věže ozývá zvonkohra s různými melodiemi.
Frýdlant, Liberecký kraj

Městské muzeum Frýdlant

Zavítejte na sever Čech do Frýdlantu na prohlídku Městského muzea. Expozice se nachází ve druhém poschodí frýdlantské radnice. Muzeum vzniklo roku 1893 a od té doby nabízí svým návštěvníkům ke zhlédnutí celou řadu sbírkových předmětů, které mají vztah k městu a jeho okolí.
Frýdlant, Liberecký kraj

Městské opevnění ve Frýdlantu

V centru města Frýdlant se dochovalo asi 10 metrů středověkých hradeb, které prošly v roce 2014 rekonstrukcí.
Frýdlant, Liberecký kraj

Běžecké trasy na Frýdlantsku

V Albrechticích u Frýdlantu a na pozemcích města směrem na Hartu naleznete upravené lyžařské stopy. Nástupních míst je ve Frýdlantě několik – v ulici Karolíny Světlé, v ulici Jiráskova a v Kodešově ulici hned pod hřbitovem. Do stopy se dá také nastoupit přímo z aleje vedoucí směrem na Hartu.
Frýdlant, Liberecký kraj

Novorenesanční radnice Frýdlant

Dominantou Frýdlantu je neorenesanční radnice, která byla vybudována v letech 1893-1896 podle projektu vídeňského architekta Franze Neumanna, tvůrce radnice v Liberci.
Frýdlant, Liberecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Zámecký pivovar Frýdlant

Filozofií Zámeckého pivovaru Frýdlant je vařit dobrá a poctivá piva dle zavedených stylových kategorií, zároveň se zde však nebojí experimentovat a přinášet vlastní nápady. Při vaření se dodržují klasické výrobní postupy, avšak doplněné o vlastní know how, za užití moderních technologií.
Frýdlant, Liberecký kraj

Penzion Na Rozcestí

Ideální místo pro turistiku, cyklistiku, běžky a lyžování. Využijte našeho ubytování v Jizerských horách v penzionu s rodinnou atmosférou.
Frýdlant, Liberecký kraj

Spa Hotel Antonie ve Frýdlantě

Zbrusu nový hotel Antonie ve Frýdlantu je novostavbou se zřetelnými rysy funkcionalismu posíleného o technologie 21. století. Nabízíme ubytovací, kongresové, restaurační, wellness a spa služby a komplexní sportovní zázemí pod jednou střechou.
Frýdlant, Liberecký kraj

Rekreační a sportovní areál Smědá

Rekreační areál téměř uprostřed města Raspenavy nabízí ubytování v hotelu, ubytovně, chatkách i pod stanem. Součástí areálu je koupaliště, sportovní hala i venkovní hřiště.
Raspenava, Liberecký kraj

Pension Hubert

Pension Hubert se nachází na samotě uprostřed malebné krajiny, která je vstupní branou do Jizerskohorských bučin.
Raspenava, Liberecký kraj

Selský dvůr v Raspenavě

Selský dvůr nabízí možnost zúčastnit se menších hospodářských prací nebo kurzů vaření. Penzion je ve starém původním statku renovovaném do původního stavu a provozní části statku jsou zachovány tak, aby mohly dále sloužit svému účelu.
Raspenava, Liberecký kraj

Restaurant Valdštejn v Lázních Libverda

Stylová restaurace v Lázních Libverda s tradiční českou kuchyní v moderním pojetí, s milou atmosférou v zámeckém duchu, která je pojmenována po vévodovi Albrechtu z Valdštejna.
Lázně Libverda, Liberecký kraj

Penzion Na kopečku Lázně Libverda

Penzion Na kopečku se nachází v útulném rodinném domku, v klidném lázeňském prostředí obce Lázně Libverda na Frýdlantsku.
Lázně Libverda, Liberecký kraj