Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > Drábské světničky v Českém ráji
Drábské světničky, Kudy z nudy
Příroda

Drábské světničky v Českém ráji

Drábské světničky patří mezi nejvyhledávanější místa Českého ráje, a to především kvůli dalekému výhledu do okolní krajiny. Vnitřní okruh hradem je dlouhodobě uzavřen. Průchod areálem po červené značce a prohlídka okolí s přirozenými skalními vyhlídkami je nadále možná.
Bývalá skalní pevnost Drábské světničky se vypínala na okraji plošiny skalního masivu u čedičového vrchu Mužský nedaleko Mnichova Hradiště.
 

Drábské světničky zůstávají uzavřeny, areálem lze procházet

Drábské světničky, skalní hrad ve správě Lesů ČR, zůstávají od roku 2021 uzavřeny na neurčitou dobu. Důvodem je celkové opotřebení pískovcových skal, které trpěly přílišným náporem turistů. Pro ty již pohyb ve skalních světničkách není bezpečný. Hrad se znovu otevře po novém zajištění ochrany památky, které umožní pohyb v něm bez dalšího poškozování skal. To by mohlo spočívat v systému lávek, které by bránily v přímém kontaktu s lidskou nohou. Změní se nejen trasy hradem, ale také vstupní portál. V roce 2022 se začalo s přípravou projektové dokumentace. Návštěvníci by se zřejmě mohli znovu podívat do skalního hradu v roce 2025.

Lesy ČR neuzavřely celou lokalitu, ale pouze přístup dovniř skalního hradu. Areálem Drábských světniček je tak možné nadále procházet, stejně jako si vychutnat pohledy do krajiny z vyhlídek v okolí hradu. Pod hradem a jeho okolím vede červeně značená Zlatá stezka Českého ráje (od parkoviště na Krásné vyhlídce vede ke Klamorně a ke hradu Valečov).
 

Z historie skalního hradu

Opevněné sídlo, tyčící se 86 –141 metrů nad údolím, bylo podle archeologických pramenů založeno někdy ve druhé třetině 13. století, v průběhu výrazné kolonizační aktivity hradišťských cisterciáků. Drábské světničky s blízkou Klamornou a opevněním Staré Hrady u Příhraz alespoň zpočátku plnily funkci strážních bodů, střežících klášterní území i část důležité pojizerské stezky. Početné archeologické nálezy dokládají existenci hradu až do 14. století, jen nevýrazně dokládají využívání lokality v 15. století, kdy je uvažováno o obnovení hradu během husitských válek.
 
Původně dřevěný hrad byl vybudován na pěti respektive sedmi pískovcových blocích, oddělených úzkými puklinami, na okraji rozsáhlé skalní plošiny se starším pravěkým a raně středověkým osídlením (k r. 1554 nazývaná „hradiště“, dnes známé jako Hrada a Klamorna). V několika výškových úrovních 15-40 m vysokých skal jsou dochovány dvě desítky tesaných prostor různých funkcí, zbytky pěti chodeb, tesané základy po sedmi dřevěných stavbách a pěti mostních konstrukcích a tesaný žlab dokládající ukotvení dřevěné palisády. Na okrajích skal lze místy rekonstruovat dřevěné ochozy, mezi bloky jsou dochované dráže po uzavření puklin a kapsy po kotvících trámech. Dominantou celé dispozice byla mohutná roubená věž chránící vstup do hradu po visutém nebo padacím mostě. Středověký vstup byl veden od východu, z bloků navazujících na souvislý skalní výchoz. Největší místností hradu je kaple – světnice s tesaným oltářem, odkrytým v roce 1921. Dnešní turistický přístup vedený odspodu přitesanou skalní spárou vznikl nejspíše roku 1830, schodiště bylo rozšířeno ve 20. letech minulého století.

Pozdně středověké a novověké využívání tesaných prostor dokládají především historické petroglyfy (skalní rytiny). Některé nápisy z 16. a 17. století spolu s výpovědí písemných pramenů připouštějí schůzky členů jednoty bratrské a možný pobyt utrakvistických kněží. Část nápisů z 18. století pochází z období slezských válek. Vzácné jsou petroglyfy hebrejské. Okrajové partie skalních bloků a předpolí hradu pozměnila novověká těžba pískovcových kvádrů. Archeologicky jsou Drábské světničky známy již od 80. let 19. století. Model možné podoby hradu v pozdním středověku můžete zhlédnout v Muzeu města Mnichovo Hradiště.

V současné době je tato bývalá pevnost jedním z nejnavštěvovanějších míst kraje, protože nabízí úchvatné výhledy do nádherné krajiny Chráněné krajinné oblasti Český ráj, která byla v roce 2005 vyhlášena geologickým parkem UNESCO.
 

Provozní informace

V celém areálu památkového objektu není dovoleno létání bezpilotních letadel (dronů, multikoptér aj.) a leteckých modelů bez předchozího souhlasu správce.
 
Provozování veškeré horolezecké činnosti je bezvýjimečně zakázáno na všech skalních blocích památky, jmenovitě na objektech uvedených v databázi Českého horolezeckého svazu: „Drábský masív“, „Partizán“, „Drábský Sloup“, „Čtyřlístek“ a severní a východní stěna věže „Dráb“.

Tábořit a nocovat v areálu hradu je rovněž zakázáno.

Aktuality

GR8 Trails – seriál běžeckých závodů

Chystá se 4. ročník seriálu běžeckých závodů pro širokou veřejnost i špičkové běžce. GR8 TRAILS, čti [grejt] spojuje trailové běhy všech barev i odstínů…. Lesní traily, horské výběhy, technické pasáže, vodní brody, pískové cestičky, kamenitý terén, parkové stezky…. 
Branžež, Středočeský kraj

Prosecco festival a oslava 100 let vily Čapek v Českém ráji

Spojili jsme oblíbený prosecco festival s narozeninovou oslavou prvorepublikové vily v Českém ráji.
Branžež, Středočeský kraj

Páteční beseda s Prof. MUDr. Janem Pirkem, DrSc.

V páteční předvečer 11. ročníku Pojizerského folklorního festivalu proběhne beseda s hostem v místním divadle na radnici v Mnichově Hradišti. Pozvání přijal známý kardiochirurg prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. Součástí besedy bude opět živá hudba v podání lidové muziky a ochutnávka vín.
Mnichovo Hradiště, Středočeský kraj

Pojizerský folklorní festival 2024

11. ročník Pojizerského folklorního festivalu se uskuteční nově na Masarykově náměstí v Mnichově Hradišti v sobotu 18. května.
Mnichovo Hradiště, Středočeský kraj

Eleven půlmaraton Český ráj 2024

Krásná trasa přírodou a jedinečná příležitost proběhnout srdcem Českého ráje, na dohled mít zříceninu hradu Trosky a běžet přímo skrz nádvoří hradu Kost. To jsou jen střípky z nádherných scenérií, které vás na trase Eleven půlmaraton Český ráj čekají.
Branžež, Středočeský kraj

Hradiště Hrada v Příhrazských skalách

Hradiště Hrada najdete v nádherné přírodě Českého ráje, na náhorní plošině vrcholu Mužský. Místo je fascinující nejen tím, že bylo osídleno v mnoha obdobích pravěku, ale i děsivým nálezem ostatků sedmi lidských jedinců se stopami po kanibalismu.
Mnichovo Hradiště, Středočeský kraj

Rozsedlina Studený průchod

Přírodní skalní útvar Studený průchod se nachází v Příhrazských skalách 2 km jižně od Březiny. Jedná se o dlouhou puklinu ve skále, na jejímž vrcholu stála v roce 1866 rakouská dělostřelecká baterie.
Mnichovo Hradiště, Středočeský kraj

Zřícenina Píčova statku v Příhrazských skalách

Píčův statek v Příhrazských skalách nedaleko Dnebohu připomíná spíše tvrz. Do dvora se vstupuje mohutnou bránou. Příčinou zkázy největšího statku široko daleko byla politická situace po roce 1948, kdy byli obyvatelé vyhnáni a uvězněni, statek byl opuštěn a postupně rozebírán.
Mnichovo Hradiště, Středočeský kraj

Zřícenina hradu Klamorna u Mnichova Hradiště

Pozůstatky prehistorického hradiště a skalního hradu najdete na ostrohu vybíhajícího od plošiny zvané Hrada. Nachází se nekaleko známějšího skalního hradu Drábské světničky. V památkově chráněné lokalitě se dochovaly obvodové valy s příkopy a objekty vytesané do skály.
Mnichovo Hradiště, Středočeský kraj

Trhlinová propast v Příhrazských skalách

Pod vrcholem Mužský, jen pár kroků od Krásné vyhlídky v Příhrazských skalách, se nachází zajímavý přírodní úkaz – pseudokrasová Trhlinová propast, která představuje nejhlubší známou propast na Mladoboleslavsku.
Boseň, Středočeský kraj

Krásná vyhlídka v Příhrazských skalách

Rozsáhlá pískovcová skalní oblast východně od čedičového vrchu Mužský, Příhrazské skály v Českém ráji, je plná nádherných vyhlídek. Jednou z nich je i Krásná vyhlídka, která dělá čest svému jménu. Pokochat se zde můžete výhledem na Ještěd a okolí.
Boseň, Středočeský kraj

Příhrazské skály s horolezeckou dominantou zvanou Kobyla

Na východ od vrchu Mužského se rozkládá pískovcové skalní město Příhrazské skály. Tato přírodní rezervace je tvořena stejně jako okolní skalní města pískovcovými skalami a úzkými roklemi se strmými svahy. Místo je oblíbené zejména horolezci.
Mnichovo Hradiště, Středočeský kraj

Rybník Žabakor s ptačí pozorovatelnou

Rybníky Žabakor a Oběšenec pod Drábskými světničkami jsou významnou ornitologickou lokalitou. Můžete zde spatřit například jeřáby popelavé, moudivláčka lužního, budníčka pruhohlavého, chřástala kropenatého i potáplici severní. K nerušenému pozorování bohatého života ptáků slouží krytá pozorovatelna.
Březina, Středočeský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Restaurace a penzion Na Krásné vyhlídce

Přijďte posedět do restaurace s novou velkou letní terasou. Pro žíznivé výletníky je připraven venkovní kiosek. K dispozici je velké venkovní dětské hřiště a dětský koutek v restauraci.
Boseň, Středočeský kraj

Agarden restaurant v Českém ráji

Agarden restaurant najdete v citlivě zrekonstruovaném venkovském objektu naproti baroknímu kostelu sv. Václava přímo na návsi malé vesničky Boseň, která leží na hranici Českého ráje.
Boseň, Středočeský kraj

Agarden restaurant

Agarden restaurant najdete v citlivě zrekonstruovaném venkovském objektu naproti baroknímu kostelu sv. Václava přímo na návsi malé vesničky Boseň, která leží na hranici Českého ráje.
Mnichovo Hradiště, Středočeský kraj

Autocamping Příhrazy

Autokemp Příhrazy se nachází v nejstarší chráněné krajinné oblasti České republiky zvané Český ráj, přibližně 10 km mezi městy Mnichovo Hradiště a Turnov.
Žďár, Středočeský kraj

Penzion a restaurace U Mydlářů

Nově vybudovaný pension rodinného typu se nachází v Mnichově Hradišti nedaleko Mladé Boleslavi. Tato výhodná poloha v atraktivním regionu se nabízí k pohodlnému ubytování při služebních cestách, ale i rekreačních pobytech spojených s výlety do Českého ráje.
Mnichovo Hradiště, Středočeský kraj

Duo Camp Branžež u Komárovského rybníka

Hledáte ubytování v kempu uprostřed překrásné přírody? Najdete jej u Komárovského rybníka pod Příhrazskými skalami. Duo camp nabízí několik druhů ubytování, a to ve stanech, karavanech, chatkách nebo apartmánech.
Branžež, Středočeský kraj

Biofarma Arnoštice

Chcete si z Českého ráje přivézt domů něco dobrého, zdravého nebo krásného?
Žďár, Středočeský kraj

Restaurace U Kvapilů

Restaurace U Kvapilů se nachází v klidné čtvrti města Mnichovo Hradiště, nedaleko vlakové nádraží. Restaurace nabízí široký výběr klasických hotových jídel, minutkovou kuchyni a také služby veřejného stravování s rozvozem jídel až do domu.
Mnichovo Hradiště, Středočeský kraj